bank

Wat is crypto finance?

Apr 12, 2021
Aanbieding: 

De crypto finance sector met de snelle toename van het aantal crypto bedrijven, assets en cryptovaluta heeft zich gedurende de laatste jaren flink ontwikkeld. Het gaat om een tweezijdige ontwikkeling en bestaat uit verschillende componenten.

Crypto-Finance omvat enerzijds de ontwikkeling van decentraal economische systemen van nieuwe financiën op basis van blockchain-technologieën en anderzijds hoe deze ontwikkeling de wereld van oude financiën dwingt te hervormen en te verbeteren.

crypto finance

Het gaat om een paradigma verschuiving die de grenzen van financiële cryptografie en fintech sector ver zal overschrijden door onvermijdelijke desintermediatie van de oude financiële orde. Bitcoin is de technologische doorbraak geweest voor de opkomst van de wereld van nieuwe financiën op basis van cryptografie en gedistribueerde netwerken. De volgende stap zal zijn een proces zijn van tokenization waarbij o.a. de financiële wereld zal verhuizen van Wall Street naar Block Street. Een andere term die vaak wordt gebruikt is de term Decentralized Finance (DeFi).

De DTCC ziet dit aankomen en is begonnen met de implementatie van een nieuwe DLT-infrastructuur voor de verwezenlijking van Wall Street 2.0. Dit is een voorbeeld van de vorming van een nieuwe crypto finance sector. Crypto finance fungeert verder als een overkoepelende term waarbij het gaat om het samenspel van de volgende ontwikkelingen:

Verder zien we de volgende trends:

  • Traditionele vermogensbeheerders zullen werken aan de juiste infrastructuur om te kunnen beleggen in crypto assets. Morgan Creek Capital en Bitwise zijn een goed voorbeeld van deze ontwikkeling. Het meest bekende en belangrijkste voorbeeld is de vermogensbeheerder Fidelity Investments die een aparte dienst heeft opgezet voor institutionele beleggers om te kunnen investeren in Bitcoin en andere assets met behulp van de Fidelity Digital Assets dienst. Nieuwe crypto vermogensbeheerders zoals BlockBay Capital in Nederland zullen meer klanten krijgen.
  • Het internationale bedrijfsleven en zakenbanken zoals Morgan Stanley zullen crypto’s aanbieden via een aparte trading desk. Ze zullen blockchain technologie zoals die van Ripple en R3 kunnen gaan integreren voor het verbeteren van de dienstverlening. Vooral de remittance sector is in gevaar. Slimme zakenbanken zoals SBI Remit zijn de ontwikkelingen een stap voor. Een ander indirect voorbeeld is TD Ameritrade met een strategische investering voor het verder uitbouwen van ErisX. Grootaandeelhouder van TD Ameritrade is de Toronto Dominion Bank.
  • De moederbedrijven van belangrijke effectenbeurzen waaronder ICE (van de NYSE), de London Stock Exchange Group (LSEG), Deutsche Borse, SIX Group en Swissquote zijn begonnen met de ontwikkelingen van crypto exchanges. Deze worden meestal digital asset exchanges genoemd. ICE zal in 2019 Bakkt exchange lanceren en LSEG zal in 2019 de Atom Asset Exchange openen.
  • traditionele handelsbeurzen investeren in crypto exchanges, zoals het geval met de Robinhood exchange . Gevestigde cryptobeurzen zoals Coinbase gaan met reguliere financiële instellingen zoals de CME group samenwerken voor het professionaliseren van de cryptovaluta markten. De Bitcoin exchange Gemini heeft zich van het begin al geprofileerd als een financiële Bitcoin dienstverlener voor institutionele beleggers. Dezelfde ontwikkeling is te zien bij de eerst gereguleerde bitcoin beurs, Bitstamp die samenwerkt met de Zwitserse zakenbank Swissquote. Op termijn zulle alle reguliere aandelenbeurzen een handelsbeurstak oprichten voor crypto assets. Zo is er o.a. aangekondigd dat de aandelenbeurs van Malta zal samenwerken met Binance terwijl een van de grootste aandelenbeurzen in Duitsland (Boerse Suttgart) gaat samenwerken met SolarisBank voor het verwezenlijk van een crypto exchange. De professionalisering en verdere onafhankelijke certificering (met o.a. behulp van CER) zal de crypto exchange sector robuust en betrouwbaar maken.
  • Internationale clearinghouses zoals de DTCC werken aan de implementatie van een nieuwe financiële TLD-infrastuur om de nieuwe kapitaalmarkten te kunnen ondersteunen.
  • De verdere professionalisering van de Bitcoin OTC markt door o.a. bovenstaande initiatieven en nieuwe initiatieven waaronder Caspian en OTCXN.
  • Technologische en financiële competentie van de wereld uit high finance verhuisd naar de wereld van crypto finance om de cryptocurrency markten te professionaliseren. Concreet voorbeeld is voormalig Xspace ingeneur Joshua Greenwald, die veel ervaring heeft met de flitshandel in de FOREX markt. Hij heeft een machtig team om zijn ervaring, kennis en de trading technologie toe te passen op de cryptovaluta markten via zijn nieuwe exchange in Malta: LXDX.
  • Landen, vooral dwergstaten zoals Malta (de blockchain Island), Gibraltar, Barbados, Liechtenstein, Singapore en ook Zwitserland zijn begonnen met de implementatie van crypto vriendelijke wetgeving. Er zijn zelfs al gevestigde investeringsbanken die begonnen zijn met het aanbieden van cryptovaluta bankrekeningen. Goede voorbeelden zijn de Bank Voltobel, Swissquote Bank en Union Bank.
  • In de Verenigde Staten loopt de staat Wyoming ver vooruit op het voorzien van regel- en wetgeving voor het verwezenlijken van een nieuwe gereguleerde crypto finance sector in haar jurisdictie.

Om deze nieuwe high-tech wereld van financiën verder te ontwikkelen zullen meer nieuwe crypto finance dienstverleners nodig zijn. Nieuwe Crypto Finance dienstverleners zullen niet alleen meer mensen globaal kunnen includeren in een gelijkwaardiger financieel systeem, maar ook makkelijker mensen en bedrijven waar dan ook in de wereld van kapitaal voorzien en een nieuwe ‘industriële’ revolutie en economische hoogconjunctuur kunnen bewerkstelligen. Het gaat om een nieuwe financieel economische transitie van onze globale samenleving.

De populariteit van de Initial Coin Offerings of de Token Crowd Sales is een concreet bewijs van deze trend waarbij kleine start-ups aan de slag kunnen met de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten. De oprichting van nieuwe banken zoals CryptoPayPolybius en Bankera zijn andere concrete bewijzen over hoe de wereld van oude financiën de wereld van nieuwe financiën kan integreren binnen een meer democratische financiële dienstverlening in het belang van de eindgebruikers. Meer en meer investeringen komen terecht waar het echt nodig is om de economische motor en innovatie echt op gang te brengen. Andere concrete voorbeelden zijn Omise met het OmiseGo project en Humaniq.

Innovatie met een hoogconjunctuur die daadwerkelijk een globale impact kan krijgen door het includeren van zo veel mogelijk mensen. Een goed project zoals BitSim, nu Fuzo, kan miljoenen mensen met een mobiele telefoon in de derde wereld zonder bankrekening includeren in de wereld van cryptofinance dankzij simkaart technologie. Dankzij de inzet van Blockstream kan straks iedereen met een parabool antenne ook via de satellieten toegang krijgen tot het Bitcoin netwerk. Bankrekeningen en internet aansluitingen zijn niet meer nodig. Het is voldoende met een eenvoudige technologische uitrusting en een mobiele telefoon voor het verrichten van financiële transacties per sms.

Meer en meer landen, centrale banken en banken zullen de wereld van nieuwe financiën moeten omarmen om te kunnen overleven in de toekomst. De meeste banken en centrale banken zijn dan ook al betrokken bij vele verschillende blokketen en crypto-equity projecten zoals Ripple, HyperLedger, Neo en de Ethereum Enterprise Alliance. Welkom in de wereld van nieuwe financiën!

Gerelateerde onderwerpen:

Lees verder

Opmerkelijke opmars Shiba Inu in Venezuela

Als iets leuk is aan crypto is dat het letterlijk een never ending story is. Denk je net dat met de doorbraak van Bitcoin in El Salvador het niet anders meer kan of de Satoshi over Lightning wordt het betaalmiddel van de toekomst. Enter Venezuela: met een weifelende overheid hier breekt juist Shiba Inu Coin […]

Dec 7, 2021
4,5 min

Bitcoin crash: El Salvador koopt de dip

De CEO van El Salvador heeft op 4 december in de flinke dip van Bitcoin toegeslagen als de beste walvis op aarde. En hij tweet erover als een surfdude. Sinds Jack Dorsey weg is bij Twitter weten we dat de punks en surfdudes de planeet gaan overnemen. Want hetzelfde Geenstijl-artikel dat ons attent maakte op […]

Dec 5, 2021
5,5 min

Jack Dorsey gaat 100% Bitcoin met Block en Spiral

Ons eerste artikel over het vertrek van Jack Dorsey bij Twitter kreeg de titel: “Gaat Jack Dorsey na Twitter Bitcoin boosten“. Een dag later al kwam bevestiging voor onze voorzichtige hypothese dat de 45-jarige Jack Dorsey in een midlife crisis zit en dat hij de tweede helft van zijn leven zich wil richten op het […]

Dec 3, 2021
4 min