Crypto-Finance omvat enerzijds de ontwikkeling van een decentraal economisch systeem van nieuwe financiën op basis van cryptovaluta’s en blockchain-technologieën en anderzijds hoe deze ontwikkeling de wereld van oude financiën dwingt te hervormen en te verbeteren.

crypto finance

Het gaat om een paradigma verschuiving die de grenzen van financiële cryptografie en fintech sector ver zal overschrijden door desintermediatie van de oude financiële orde. Bitcoin is de technologische doorbraak geweest voor de opkomst van de wereld van nieuwe financiën op basis van cryptografie en gedistribueerde netwerken. De volgende stap zal zijn een proces zijn van tokenization waarbij o.a. de financiële wereld zal verhuizen van Wall Street naar Block Street. Crypto finance is een overkoepelende term waarbij het gaat met het samenvoegen van de volgende componenten:

 • het internet van geldstromen (internet of money),
 • het internet van de vrije crypto financiering van nieuwe blokketen projecten, decentrale applicaties en ondernemingen door middel van Initial Coin Offerings.
 • het internet van p2p kapitaalmarkten en effectenhandel in de vorm van equity tokenssecurity tokens en specifieke Security Token Offerings zoals dat o.a. door Neufund wordt opgezet
 • het internet van daadwerkelijke waarde uitwisselingen (internet of value) in de vorm van digitale roerende goederen (crypto assets of tokens) en
 • het internet der dingen (IOT) van slimme apparaten en robotten.
 • het internet van P2P kredietverstrekking (waaronder bitcoin lending) op basis van slimme contracten en blokketentechnologie met behulp van P2P crypto finance platforms zoals Bitbond in Berlijn, Hodl Finance in Litouwen, SALT in de Verenigde Staten en Oxygen voor cryptorepo’s in Gibraltar.
 • het internet van durfkapitaal voor het financieren van nieuwe blokketen bedrijven door durfkapitalisten zoals First Block CapitalShellpayBlockchain Capital, Queschain en Fenbushi Capital.
 • traditionele beleggingsfondsen en financiële instrumenten zoals Bitcoin Futures, CFD’sETF’s, obligaties, Index fondsen en nieuwe crypto hedgefunds zoals de Nederlandse initiatieven van Blockchain TradersCyber Capital en BitCapital. Crypto asset management is een nieuwe kunst die de fondsmanagers moeten kunnen beheersen.
 • traditionele handelsbeurzen met crypto exchanges, zoals het geval met de Robinhood exchange en de oprichting van een beleggingsfonds met durfkapitaal van de bitcoinbeurs Coinbase!
 • inderdaad, cryptobeurzen zoals Coinbase gaan met reguliere financiële instellingen zoals de CME group samenwerken voor het professionaliseren van de cryptovaluta markten. De Bitcoin exchange Gemini heeft zich van het begin al geprofileerd als een financiële Bitcoin dienstverlener voor institutionele beleggers. Dezelfde ontwikkeling is te zien bij de eerst gereguleerde bitcoinbeurs, Bitstamp. Reguliere aandelenbeurzen zullen ook een handelsbeurstak oprichten voor crypto’s. Zo is er o.a. aangekondigd dat de aandelenbeurs van Malta zal samenwerken met Binance terwijl een van de grootste aandelenbeurzen in Duitsland (Boerse Suttgart) gaat samenwerken met SolarisBank voor het verwezenlijk van een crypto exchange. De professionalisering en verdere onafhankelijke certificering (met o.a. behulp van CER) zal de crypto exchange sector robuust en betrouwbaar maken.
 • Ook crypto wallet ontwikkelaars gaan samen werken met traditionele bewaringshuizen zoals Bitgo dit heeft gewaagd om zo een enorm crypto vermogen veilig volgens de wet-en regelgeving op te slaan voor institutionele beleggers. Andere crypto wallet ontwikkelaars zoals ABRA gaan een stap verder in een nieuwe richting en integreren toegang tot index fondsen, ETF’s en de reguliere aandelenbeurs!
 • Traditionele vermogensbeheerders zullen werken aan de juiste infrastructuur om te kunnen beleggen in crypto assets. Morgan Creek Capital en Bitwise zijn een goedvoorbeeld van deze ontwikkeling. Het meest bekende en belangrijkste voorbeeld is de vermogensbeheerder Fidelity Investments die een aparte dienst heeft opgezet voor institutionele beleggers om te kunnen investeren in Bitcoin en andere assets met behulp van de Fidelity Digital Assets dienst. Nieuwe crypto vermogensbeheerders zoals BlockBay Capital in Nederland zullen meer klanten krijgen.
 • Het internationale bedrijfsleven en zakenbanken zoals Morgan Stanley zullen crypto’s aanbieden via een aparte trading desk. Ze zullen blockchain technologie zoals die van Ripple en R3 kunnen gaan integreren voor het verbeteren van de dienstverlening. Vooral de remittance sector is in gevaar. Slimme zakenbanken zoals SBI Remit zijn de ontwikkelingen een stap voor. Een ander indirect voorbeeld is TD Ameritrade met een strategische investering voor het verder uitbouwen van ErisX. Grootaandeelhouder van TD Ameritrade is de Toronto Dominion Bank.
 • De moederbedrijven van belangrijke effectenbeurzen waaronder ICE (van de NYSE) zijn begonnen met de ontwikkelingen van crypto exchanges. Een concreet voorbeeld is Bakkt.
 • De verdere professionalisering van de Bitcoin OTC markt door o.a. bovenstaande initiatieven en nieuwe initiatieven waaronder Caspian en OTCXN.
 • Technologische en financiële competentie van de wereld uit high finance verhuisd naar de wereld van crypto finance om de cryptocurrency markten te professionaliseren. Concreet voorbeeld is voormalig Xspace ingeneur Joshua Greenwald, die veel ervaring heeft met de flitshandel in de FOREX markt. Hij heeft een machtig team om zijn ervaring, kennis en de trading technologie toe te passen op de cryptovaluta markten via zijn nieuwe exchange in Malta: LXDX.
 • Landen, vooral dwergstaten zoals Malta (de blockchain Island), Gibraltar, Barbados, Liechtenstein, Singapore en ook Zwitserland zijn begonnen met de implementatie van crypto vriendelijke wetgeving. Er zijn zelfs al gevestigde investeringsbanken die begonnen zijn met het aanbieden van cryptovaluta bankrekeningen. Twee goede voorbeelden zijn de Bank Voltobel en Union Bank.

Om deze nieuwe high-tech wereld van financiën verder te ontwikkelen zullen meer nieuwe crypto finance dienstverleners nodig zijn. Nieuwe Crypto Finance dienstverleners zullen niet alleen meer mensen globaal kunnen includeren in een gelijkwaardiger financieel systeem, maar ook makkelijker mensen en bedrijven waar dan ook in de wereld van kapitaal voorzien en een nieuwe ‘industriële’ revolutie en economische hoogconjunctuur kunnen bewerkstelligen.

De populariteit van de Initial Coin Offerings of de Token Crowd Sales is een concreet bewijs van deze trend waarbij kleine start-ups aan de slag kunnen met de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten. De oprichting van nieuwe banken zoals CryptoPayPolybius en Bankera zijn andere concrete bewijzen over hoe de wereld van oude financiën de wereld van nieuwe financiën kan integreren binnen een meer democratische financiële dienstverlening in het belang van de eindgebruikers. Meer en meer investeringen komen terecht waar het echt nodig is om de economische motor en innovatie echt op gang te brengen. Andere concrete voorbeelden zijn Omise met het OmiseGo project en Humaniq.

Innovatie met een hoogconjunctuur die daadwerkelijk een globale impact kan krijgen door het includeren van zo veel mogelijk mensen. Een goed project zoals BitSim, nu Fuzo, kan miljoenen mensen met een mobiele telefoon in de derde wereld zonder bankrekening includeren in de wereld van cryptofinance dankzij simkaart technologie. Dankzij de inzet van Blockstream kan straks iedereen met een parabool antenne ook via de satellieten toegang krijgen tot het Bitcoin netwerk. Bankrekeningen en internet aansluitingen zijn niet meer nodig. Het is voldoende met een eenvoudige technologische uitrusting en een mobiele telefoon voor het verrichten van financiële transacties per sms.

Meer en meer landen, centrale banken en banken zullen de wereld van nieuwe financiën moeten omarmen om te kunnen overleven in de toekomst. De meeste banken en centrale banken zijn dan ook al betrokken bij vele verschillende blokketen en crypto-equity projecten zoals Ripple, HyperLedger, Neo en de Ethereum Enterprise Alliance. Welkom in de wereld van nieuwe financiën!

Gerelateerde onderwerpen: