bitcoin koers

Wat is de Bitcoin koers?

Sep 28, 2023
Aanbieding: 

Wat is de actuele Bitcoin koers?

Bovenstaande actuele bitcoin koers is geldig voor de grootste Nederlandse handelsbeurs, de Bitvavo Exchange in Amsterdam. Bitvavo is de belangrijkste en grootste handelsbeurs met een eigen orderboek waar de bitcoin eurokoers tot stand komt in Nederland. Hier kan bitcoin voordelig worden verhandeld voor de doorsnee Nederlandse belegger. De gemiddelde Bitvavo Bitcoin (BTC) eurokoers maakt deel uit van de gemiddelde bitcoin koers over de wereldwijde Bitcoin (BTC) euro markten.

Bitvavo Exchange Amsterdam

+ Verzekerde opslag met mogelijkheid tot 1.2 % rentevergoeding!
+ Handel nu tot €1000 gratis na het doorlopen van id-verificatie!
+ Handel daarna goedkoop voor maar max 0,25 % commissie!

Hoe komt de Bitcoin koers tot stand?

Er zijn bitcoin koersverschillen. De koers is afhankelijk van de Bitcoin beurs waar je handelt en de methodiek waarop deze handelsbeurs de koers vaststelt. Bitcoin koers wordt bepaald op de belangrijkste Bitcoin exchanges op basis van de actuele vraag en aanbod verhoudingen. Elke beurs heeft een eigen marktplaats en orderboek voor de dagelijkse bitcoin trading activiteiten van haar gebruikers, schept een interne marktwerking en een koers die de ‘spotprijs’ wordt genoemd. Met de spotprijs wordt de omwisselkoers bij directe betaling en levering genoemd. Het is de koers waartegen de bitcoins direct naar je wallet overgemaakt kan worden. De term ‘spot’ is afkomstig uit het Engels: ‘on the spot’.

bitcoin koers

Op basis van deze interne dynamiek in het orderboek komt de Bitcoin spot koers per beurs tot stand en wordt deze afgestemd met andere beurzen. Dit betekent dat de Bitcoin koers per bitcoin spot exchange zeker kan verschillen. Dit geldt vooral voor beurzen in die landen waar de vraag naar bitcoin door bijvoorbeeld een valutacrisis flink toeneemt.

Cryptobedrijven zoals CoinMarketCap en CoinGecko houden hier rekening mee en nemen ook andere factoren mee om een gemiddelde koers vast te stellen. Het is niet alleen een gemiddelde vastgesteld op basis van de koersen op de verschillende markten op de belangrijkste bitcoin exchanges. Het gaat niet alleen om de grootste handelsvolumes van de internationale exchanges zoals Binance, Bitstamp en Kraken, maar ook nieuwe lokale spelers met internationale ambities zoals Bitvavo te Amsterdam. Verder wordt er gewerkt naar een professionele standaardisatie van de bitcoin koers. Vandaar, er kunnen tussen de globaal verspreide exchanges en markten kleine verschillen optreden. Vandaar, hieronder is de actuele gemiddelde bitcoin koers in euro’s volgens het crypto-onderzoeksbedrijf CoinMarketCap:

De bitcoin koers: de impact van de termijnmarkt op de spotprijs

Verder wordt de Bitcoin spotprijs op de beurzen verder afgeleid van de prijzen op de Bitcoin futures markt, waar de Bitcoin termijncontracten worden verhandeld. Wat als problematisch kan worden beschouwd is dat een groot gedeelte van de Bitcoin termijnmarkt ongereguleerd is en plaatsvind op specifieke derivatenbeurzen op twijfelachtige jurisdicties zoals de Seychellen.

Hier kan iedereen met bitcoin futures margin trading doen, met hefbomen tot wel 100x of hoger! Bitmex is hier een berucht handelsplatform waar short en long posities met uiterst grote hefbomen geregeld worden geliquideerd. Doordat de bitcoin kapitaalmarkt nog relatief klein en ongereguleerd is met vaak onprofessionele handelaren die te veel risico nemen, kan dit de Bitcoin koers volatiliteit behoorlijk beïnvloeden en ook een impact hebben op de Bitcoin spotprijs. Daarom wordt er hard gewerkt om de bitcoin koers te standaardiseren en te professionaliseren. Hiervoor zijn er al verschillende initiatieven gestart van belangrijke institutionele partijen.

Bitcoin koers standaardisatie.

De CME groep heeft getracht de Bitcoin koers te standaardiseren met behulp van de BRR en de BRTI index. De bekende Winklevoss broers hebben een eigen ingenieuze Winkdex Bitcoin koers index opgezet met de Gemini Exchange voor het verwerken van Bitcoin termijncontracten. Inderdaad, op basis van deze Bitcoin koers meetinstrumenten worden de verschillende Bitcoin Futures prijzen bepaald voor de beleggers. Ze kunnen verder ook gebruikt worden voor accurate BTC/XBT spotprijzen, index trackers, Bitcoin ETN’s, CFD’s en misschien later ETF’s.

Het geeft aan dat er een behoefte is voor standaardisatie en professionalisering voor het vaststellen van de Bitcoin koers om zo orders en contracten accuraat te kunnen verwerken van institutionele beleggers. De Bitcoin Liquidity Index van Brave New Coin is een andere Bitcoin koers index die institutionele beleggers moet helpen om Bitcoin op de meest accurate manier in de globaal decentrale Bitcoin markt te kunnen prijzen.

Gereguleerde Digital Asset Exchanges willen de Bitcoin markt verder professionaliseren. Het kunnen vaststellen van een accurate globale Bitcoin koers is een cruciaal component op basis waarvan vooral de institutionele beleggers de markt kunnen betreden. De Bakkt exchange will hierbij ook een leidende rol spelen.

Bitcoin koers fixatie!

Het constant nauwgezet volgen van de Bitcoin koers is een bezigheid van veel particuliere (jonge en emotionele) daghandelaars die veel geld proberen te verdienen met de schommelingen van Bitcoin koers. Er wordt nog steeds gedacht in euro’s, maar als de Europese Unie weer te maken zal krijgen met een schuldencrisis en bankencrisis dan zullen we moeten leren denken in hoeveel een euro nu waard is in Bitcoin. De Bitcoin koers zou nog wel eens een wereldwijde standaard en bakermat kunnen worden voor het weer veilig vaststellen van internationale waarde transacties. Dit is een functie die ooit goud speelde in de internationale goudstandaard. In de toekomst zou Bitcoin daadwerkelijk als digital gold erkend kunnen worden wanneer het huidige geldsysteem van lage rentevoeten, ophopende schulden, stinkende obligaties onhoudbaar wordt. Dit vereist wel een minder volatiele bitcoin koers. De volatiliteit wordt veroorzaakt door het feit dat het een onvolwassen en relatief kleine kapitaalmarkt is die omarmd wordt door jonge, onervaren, emotionele beleggers. Bovendien, doordat het een open netwerk is, kan iedereen met een beetje geld meedoen op basis van vaak verkeerde veronderstellingen en te hoge verwachtingen. Kennis over de Bitcoin is vereist en vele beleggers stappen gewoon in met het idee om snel rijk te worden zonder te weten wat ze precies hebben gekocht. Vandaar iedereen die de Bitcoin koers volgt, zou een Bitcoin cursus moeten doorlopen.

Bitcoin koers volatiliteit

Op dit moment is de Bitcoin koers zeer volatiel en kan in één dag flinke sprongen maken. Vooral eind 2016 was de Bitcoin koers via sprongen enorm in waarde gestegen door een toenemende vraag uit China en India. Deze vraag wordt gedreven door de steeds meer voelbare geldontwaarding in China en India. Eind 2017 was er een nieuwe stierenmarkt veroorzaakt door de lancering van nieuwe Bitcoin instrumenten, zoals de termijncontracten, en Bitcoin vorken die veel media aandacht kregen. In het eerste kwartaal van 2018 is alles met een sisser afgelopen en is er een negatieve spiraal van berichtgeving en geruchten op gang gebracht die het markt sentiment heeft omgekeerd naar een beren markt. De Bitcoin koers verwachting voor de rest van 2020 zou positief moeten zijn na zo’n enorme correctie, vooral in het licht van alle positieve berichtgeving over de ontwikkeling van het Bitcoin netwerk en de halving. Er ontwikkelde al snel een nieuwe bull market aangestuurd door het monetaire verruimingsbeleid van de centrale banken om o.a. de wereldeconomie te ondersteunen die tijdens het lockdown beleid flink geraakt werd. De heropening van de economie en de samenleving in combinatie met een dwaas sanctiebeleid om Rusland te straffen voor de invasie in de Oekraïne escaleerde de verder stijgende inflatiecijfers. De Federal Reserve besloot daarop het monetaire beleid te verkrappen en de rente te verhogen in 2022 tijdens een laagconjunctuur. Effecten- en obligatiemarkten maakte hun slechtste start sinds 1942 en de cryptomarkt kwam in een liquiditeitscrisis terecht. Bitcoin vloog in deze periode naar een nieuwe recordprijs naar een nieuwe bodemprijs.

Geruchten en andere nieuwsberichten hebben vaak snel een impact op de prijstrend doordat kortzichtige speculanten een bepaalde winst willen verzilveren en verliezen willen beperken in euro of dollar termen. Steeds meer wordt Bitcoin verhandelt als een risicovolle marco-asset en volgde de koers de NASDAQ-beurs. Algo´s lijken bitcoin te verhandelen als een risk on tech-stock. Dit terwijl bitcoin het tegenovergestelde is. Een risk-off verzekeringspolis tegen de wereldwijde fiat-schuldenberg met een alternatief volledig onafhankelijk autonoom werkend decentraal netwerk voor het uitwisselen van waarde.

De Bitcoin koers en marktkapitalisatie. 

Ondanks de volatiliteit van de Bitcoin koers, groeit de totale marktkapitalisatie van Bitcoin elk jaar gestaag en vloog begin 2017 de Bitcoin marktkapitalisatie over de 16 miljard Amerikaanse Dollars heen. Dit was een enorm bedrag, meer dan de marktkapitalisatie van de globale zilvermarkt. Er is in 2016 vooral in Aziatische landen tientallen miljarden Amerikaanse Dollars geïnvesteerd in gerelateerde fintech projecten. In Hong Kong is er in December 2016 een Asia Fintech Merger and Acquisition Fund opgericht met een beschikbaar bedrag van $1.44 miljard dollars voor het verder investeren in Aziastische fintech projecten. Al deze projecten en investeringen zullen ook de Bitcoin koers beïnvloeden. De opwaartse beweging van de Bitcoin koers en snel groeiende marktkapitalisatie haalt meer en meer mensen overstag om Bitcoins te kopen. Voor meer informatie:

Azië met vooral Japan, Zuid-Korea en China beleggen in Bitcoin en andere cryptovaluta. Chinese consumenten en beleggers kiezen het als een route voor kapitaalvlucht in het licht van een verder eroderende Chinese Yuan. De ontwikkelingen in India zullen ook meer en meer een impact hebben op de Bitcoin koers. Dit jaar 2017 was een onrustig jaar voor Europa. De Bitcoin koers was in dit onrustig jaar weer zeer volatiel in een opwaartse trendbeweging! Volgens vele analisten zal dit het geval tot dat er meer liquiditeit in de markt komt door o.a. nieuwe Bitcoin Futures, de opkomst van beleggingsfondsen en ETF’s. Wanneer je daar goed op weet in te spelen, kun je flink veel geld verdienen. Wil je gewoon de wisselkoers weten in Euro’s of Dollars, of wil je speculeren op de krachtige prijs veranderingen ten aanzien van andere valuta’s en cryptogeld? We hebben er een apart artikel over geschreven:

In het vervolg van dit artikel over de Bitcoin koers, zullen we even de belangrijkste zaken omtrent de Bitcoin koers en Bitcoin trading even kort schetsen:

1. De Bitcoin koers uitbuiten met derivaten en prijs trackers?

bitcoin koers

1.1. Een Bitcoin derivatenbeurs die beschikt over Bitcoin Futures. Termijncontracten over de Bitcoin koers zijn een vertrouwd middel om te beleggen in Bitcoin zonder ze zelf te bezitten en te speculeren met de Bitcoin koers. Voor meer informatie: Bitcoin Futures.

1.2. Bitcoin ETF’s zijn onderontwikkeling, maar nog niet door de Amerikaanse toezichthouder goedgekeurd geworden om op de beurs te worden verhandeld. In Europa is de Jacobi Bitcoin Spot ETF beschikbaar.

2. Het volgen van de Bitcoin koers op exchanges en het speculeren op de prijsvolatiliteit met bitcoins:

2.1. Beste geteste diensten: Bitvavo en Kraken beschikken over een uitstekende Bitcoin wisseldienst en handelsplatform. Het direct inwisselen van BTC voor EUR is hier makkelijk mogelijk. Je kunt natuurlijk ook direct Bitcoins kopen en deze op een bitcoin beurs omtikken naar euros wanneer de prijs van de Euro laag is en de bitcoin koers omhoog schiet. Dit is het direct converteren van Bitcoins naar Euro of andersom om zo geld te verdienen door te kopen in een dip en te verkopen wanneer de Bitcoin koers weer omhoog schiet. Er zijn maar minimale transactiekosten verbonden aan elke omwisseling. Bovendien kun je er met Bitcoins beleggen in andere cryptocurrencies. Je kunt er een cryptocurrency trading strategie implementeren. De Bitcoin koers is niet te voorspellen. We weten alleen dat deze elk jaar op een hoger prijsplateau terecht komt. Laten we eens terugkijken.

Wat dachten we over de Bitcoin koers in 2017? Hoe zit het volgend jaar 2021? Als je kijkt naar de 2017 koersverwachtingen, dan kun je in retroperspectief flink lachen; hetgeen betekent dat we in 2021-2022 ongekende nieuwe hoogtes zullen exploreren met de bitcoin koers.

3. De Bitcoin koers verwachting 2017 – de trends in 2017 – wat dacht men dat de Bitcoin prijs rond eind 2017 zou zijn?

In de eerste plaats, wat belangrijk is om te realiseren is dat de Bitcoin koers niks zegt over de waarde van Bitcoin. De waarde van Bitcoin als een technologie is een andere kwestie. Vele Bitcoin aanhangers beschouwen de bitcoin koers en verdere prijs ontwikkelingen als niet relevant. Het zijn gewoon de uitwassen van een cryptocurrency die in de kinderschoenen staat. De Bitcoin koers zal na een onrustige jeugd in rustig vaarwater komen. Niettemin, de groeiende marktkapitalisatie geeft aan dat Bitcoin geen kleine geldexperiment meer is. Het is een cryptomunt dat op eigen benen staat en qua marktkapitalisatie de globale zilvermarkt van 14 miljard USD is voorbij geschoten! Het globaal aantal Bitcoin transacties nemen gestaag in omvang en snelheid toe. De marktkapitalisatie zal verder groeien in 2017. Deze groei kan een zeer belangrijke stimtulus krijgen door de introductie van beursgenoteerde Bitcoin options en ETF’s. Dit zal veel durfkapitaal van institutionele beleggers in Wall Street in staat stellen om te beleggen in Bitcoin.

bitcoin koers en market cap

Het lijkt er op dat de meer en meer niet Westerse landen Bitcoin zullen omarmen uit noodzaak, als een vorm van kapitaalvlucht uit angst voor verdere geldontwaarding. Dit zal de Bitcoin koers in 2017 verder omhoog stoten. Meer en meer mensen zullen ook met bitcoins betalen via smartphones in meer en meer landen in de wereld. Er zijn genoeg fintech oplossingen voor Bitcoin hedging en 2017 wordt een zeer onrustig jaar voor de Europese Unie. Banken en investeerders over de hele wereld beleggen nu via speciale fondsen in allerlei gerelateerde fintech oplossingen. Betekent dit dat de Bitcoin koers dan ook op lange termijn veel hoger zal zijn in 2017?

De meeste analisten en experts beweren dat de Bitcoin prijs over de 1300 Amerikaanse Dollar zal uitkomen gedurende het jaar 2017. Volgens Vinny Linham, de oprichter van Civic, zal de prijs over de 3000 Amerikaanse Dollar schieten. Deze prijsstijging hangt samen met de verdere aankomende verhogingen van de stuurrente door de Federal Reserve gedurende 2017. Volgens Joe Lee, de oprichter van Magnr, zal de prijs uiteindelijk zal stabiliseren rond de 1500 Amerikaanse Dollars.

De aanwas van nieuwe bitcoins veranderde in 2017 van 25 BTC per tien minuten naar 12,5 BTC. Een beperkte groei in aanbod met een steeds meer oplopende vraag, deed Bitcoin koers veel goed in 2017.

Iedereen lijkt het er over eens te zijn dat 2017 een zeer belangrijk jaar wordt voor Bitcoin waarbij de uiteindelijke bitcoin prijs hoger zal zijn dan vorig jaar. Het is moeilijk te voorspellen, maar de Bitcoin koers zal er niet minder volatiel door worden, waardoor er geld kan worden verdiend met bitcoin trading.

bittcoin koers zwart geld

Op langere termijn zou Bitcoin kunnen werken als een zwart gat voor fiat geld wanneer de centrale banken de controle verliezen over het monetaire beleid op basis van onhoudbare geldverruimingsprogramma’s. Dit kan tot hyperinflatie leiden, vooral in de Verenigde Staten, wanneer de Amerikaanse Dollar haar wereldreserve status verliest. De toekomst van de Euro is om het maar even zacht uit te drukken, ook niet zeker. Bitcoin kan als een vluchthaven worden gebruikt en zodoende als een soort monetaire zwarte gat voor fiat geld werken. De dood van fiat valuta’s zal leiden tot een enorme bitcoin koers stijging.

4. Hoeveel is de bitcoin koers meer waard geworden in 6 jaar?

Op 1 januari 2011 kostte een bitcoin nog maar 30 dollarcent. Voor 10.000 dollar kreeg je destijds dus meer dan 30 duizend bitcoins. In zes jaar tijd is de Bitcoin koers flink omhoog gestuiterd en als je toentertijd had gekocht zou je nu super rijk zijn!

Het is nog steeds niet te laat om rendement te behalen. Er zijn maar 21 miljoen bitcoins beschikbaar. Deze schaarste zal de Bitcoin koers in het huidige globale economisch klimaat, schuldenproblematiek en valuta oorlogen op den duur ongekend omhoog kunnen stuwen.

5. Waar kan ik de Bitcoin koers het beste volgen?

De bitcoin koers kan iets verschillen van beurs tot beurs. Om de actuele bitcoin koers te bekijken in USD maak ik gebruik van Coindesk of Coinbase. Maar op deze pagina kan altijd de actuele Bitcoin koers bij Bitvavo te Amsterdam  worden afgelezen. 

6. Hoe kan ik mezelf beschermen tegen de bitcoin koers schommelingen?

Het makkelijkste is om op bepaalde koersdoelen een % bitcoins te verkopen voor euro’s of stablecoins. Een andere oplossing om de bitcoin koers te bezweren is door diversificatie. Koop ook goede alternatieven voor bitcoin en dat is in de huidige context goud. Bitcoin voor goud verhandelen kun je prima doen op een bitcoin gold exchange.

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min