De Crypto Rating Council (CRC) is een initiatief van de belangrijkste Amerikaanse crypto exchanges. De doelstelling is om cryptovaluta en tokens te keuren in het kader van de Amerikaanse effectenwetgeving. De Amerikaanse toezichthouders hebben op dit moment niet de competentie om te bepalen wanneer een cryptovaluta of token mogelijk als een effect kan worden aangemerkt.

Het is namelijk zo dat niet alleen de token-uitgevers of crypto-ontwikkelaars in de problemen met de toezichthouder kunnen komen, maar ook de crypto exchanges zelf die deze digitale activa aanbieden. Door de oprichting van Crypto Rating Council (CRC) zullen alle crypto assets die op de beurzen worden verhandeld worden getoetst. Het is te beschouwen als een zelfregulerend mechanisme van de Amerikaanse crypto sector. Crypto exchanges willen de activa pro-actief binnen de Amerikaanse wet inkaderen om zodoende niet in de problemen te komen met toezichthouders, maar juist te kunnen werken aan betere wet-en regelgeving. De belangrijkste vraag dat deze council voor in feite de Amerikaanse toezichthouder, de ‘Securities and Exchange Commission’ (SEC), beantwoord is de volgende: in hoeverre is de digitale asset te beschouwen als een effect? Er wordt een score tussen de 1 en 5 gegeven. Wanneer het volstrekt duidelijk gaat dat de asset geen effect is, dan krijgt deze de rating 1. Bitcoin en Litecoin zijn twee voorbeelden van cryptovaluta die 1 als rating hebben gekregen. Als het duidelijk is dat de crypto asset veel eigenschappen heeft van een effect dan wordt er een 5 als score gegeven. Deze hoogste score zal er toe leiden dat de crypto asset niet zal worden genoteerd op de Amerikaanse crypto exchanges. Niettemin, deze score heeft niks te maken met een wettig oordeel of conclusie en is puur een risico inschatting dat de SEC het mogelijkerwijs als een effect zal beschouwen.

Welke tokens en crypto’s hebben zover een rating gekregen van de CRC?

De volgende digitale activa hebben een CRC-rating gekregen:

Welke exchanges maken nu deel uit van het Crypto Rating Council (CRC)?

De volgende exchanges maken nu deel uit van het CRC: Coinbase, Kraken, Circle Internet Financial, Bittrex, Genesis Global Trading, Grayscale Investments, Anchor Labs en DRW Holdings’ Cumberland Unit.

Gerelateerde artikels:

Voor meer informatie:

Alles begint bij een goed begrip van Bitcoin!

Koop uw digital assets veilig in Nederland bij Bitvavo!