unicoin

Raydium DEX review – wat is er bijzonder met deze handelsbeurs?

Apr 8, 2024
Aanbieding: 

Wat is de Raydium crypto dex? En waarom is Solana zo populair? Het gebruik van decentrale beurzen (dex’s) wordt steeds populairder, en specifiek de exchanges die op de Solana blockchain draaien. De Raydium crypto dex is hier een goed voorbeeld van. In dit artikel en review over de Raydium dex bespreken we de belangrijkste eigenschappen van deze beurs.

De populaire Raydium crypto dex op het Solana netwerk

Het zal weinig mensen onopgemerkt zijn gebleven dat Solana, en de prijs van $SOL, enorm populair is en ook fors is gestegen de afgelopen maanden. Daarnaast is het algehele Solana ecosysteem immens populair en is er zowaar een ware run geweest op alles wat met Solana te maken heeft, en dat waren de afgelopen weken vooral Solana memecoins. Uiteraard heeft een groot deel van dit enthousiasme te maken met prijsspeculatie, maar er is ook een andere reden voor: de Solana blockchain is super snel, goedkoop en veilig. Sterker nog: Solana is stukken sneller en goedkoper dan Ethereum. En dat is gebruikers die veel op dex’s (decentralized exchanges) handelen niet ontgaan: de gas fees van Ethereum zijn extreem hoog en dit is een doorn in het oog van daytraders, NFT traders en mensen die veel transacties doen op het Ethereum netwerk. Het loopt zelfs zo uit de hand dat Solana deze grappige reclame heeft gemaakt over Ethereum maximalisten. Bovenstaande doet ertoe leiden dat traders hun heil elders zoeken, en dat is in het geval van de Raydium crypto dex niet anders: die is namelijk snel in populariteit, én handelsvolume, gestegen!

Wat is de Raydium dex precies en wat zijn de voordelen ervan?

Maar wat heeft bovenstaande dan precies te maken met de populariteit van de Raydium dex, vraag je je terecht af. De Raydium dex draait op de Solana blockchain, en dit maakt de dex kostenefficiënt, snel en het heeft een extreem hoog handelsvolume (bijna $700,- miljoen op het moment van schrijven (6 april) plus een diepe liquiditeit.

Raydium is een gedecentraliseerde exchange die een AMM (automated market maker “Openbook”) geïntegreerd heeft in de exchange, dit heeft een aantal voordelen:

  • De liquiditeit van de exchange is hoger
  • De efficiëntie van het kapitaal gebruik op de dex is hoger dan bij andere (decentralized) exchanges
  • Er wordt gebruik gemaakt van automatische prijsbepalingen middels een algoritme
  • De dex en de AMM functie is makkelijk te gebruiken

Op de Raydium dex kun je gebruik maken van de volgende functionaliteiten:

  • Om te traden kun je gebruikmaken van de Trade of Swap dienst. Hier heb je Solana tokens voor nodig
  • Middels de “Yield” dienst kun je deelnemen aan zogenaamde yield farms door middel van het staken van je Solana tokens
  • Ook zijn er de liquidity Pools waar je liquiditeit aan kan toezeggen en hiervoor krijg je weer tokens als reward
  • En tot slot is er de AcceleRaytor: middels dit programma kunnen nieuwe projecten direct op het Solana netwerk gelanceerd worden; cool!

Raydium dex & blockchain interoperability

De Raydium dex is ‘interoperable’ en dus op meerdere blockchains te gebruiken. De Raydium dex beperkt zich niet alleen tot het Solana netwerk. Middels het slimme en zogenaamde “wormhole” (wat een naam) protocol is de dex te gebruiken op meerdere blockchains, zoals op de Ethereum blockchain. Misschien wil je niet per sé het Ethereum netwerk gebruiken voor trades, maar wel bepaalde Ethereum tokens verhandelen. Dit maakt het wormhole protocol dus mogelijk doordat het verschillende blockchains met de Solana blockchain kan ‘verbinden’.

Als je de app start en je kiest voor Swap, dan zie je bij veel tokens “wormhole” staan, dit betekent dus dat de tokens vanaf een andere blockchain, via Solana, bij Raydium terechtkomen en dus beschikbaar zijn om voor jou te kopen en verkopen. En het zijn er nogal wat, de hoeveelheid tokens (honderden) die verhandeld kunnen worden op de Raydium dex.

En gezien het feit dat de meeste cryptocurrencies op het Solana netwerk zo immens populair zijn zie je dat terug in het handelsvolume op de dex: Raydium is namelijk de op drie na grootste dex as we speak! En de dex is pas ± 3 jaar oud!

Raydium dex review, conclusie

Onze ervaringen met, en onze verwachtingen over, de Raydium dex zijn zodoende hoog en de exchange leent zich goed voor ervaren en professionele cryptohandelaren. We zullen de ontwikkelingen van deze dex volgen. We manen echter onze lezers uit tot voorzichtigheid. Het is een leerproces, begin zeer voorzichtig voordat je veel gaat verhandelen op een dex.

Gerelateerde onderwerpen:

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min