Bitcoin-indicatoren wijzen op hogere koers

Feb 2, 2021

Een van de grote voordelen van Bitcoin is dat de blockchain volledig transparant is en daardoor vele waardevolle indicatoren levert voor  investeringsbeslissingen.

metcalfe's law Bitcoin

Leisl Eichholz, analyst van Glassnode, heeft op die manier net een reeks indikatoren op en rij gezet die allemaal op een sterke “bull run” wijzen. De koers van Bitcoin kan op elk moment de volgende sprong wagen. De Stablecoin Supply Ratio (SSR) is de verhouding tussen het aanbod aan  bitcoin en het aanbod aan stablecoins. Als de SSR laag is, zijn de actuele stablecoins beter in staat om bitcoin te kopen. Eichholz heeft in zijn wekelijkse notitie voor klanten deze grafiek gezet:

Bitcoins Stablecoin Supply Ratio. Bron: Glassnode

In deze grafiek zie je duidelijk dat de SSR sinds april 2018 de Bitcoin koers volgt, maar dat sinds april 2020 de SSR op het lage niveau is blijven hangen. Goede potentie dus voor stijgende vraag naar bitcoin.  

Negatieve pers Tether

USDT is de Stablecoin von iFinex, die rond 80 procent van de handel in Bitcoin over alle exchanges afdekt. Aan de aanbodzijde heeft Tether onlangs de 26 miljard Dollar overschreden, wat betekent dat iFinex ook 26 miljard dollar op haar rekening zou moeten hebben, om de koppeling met de dollar te behouden. Daarover is veel negatieve pers momenteel met veel FUD als gevolg (Fear Uncertainty Doubt). Eichholz ziet dit heel anders:

„Er komen zeer veel stablecoins op de exchanges. Die zijn hoogliquide en kunnen assets als BTC kopen. Een massa aan USDT – of het nu wel of niet gedekt is – staat klaar om de  Bitcoin-markt te betreden.”

Glassnode volgt ook de BTC-saldi van de cryptobeurzen met de indicator Liquid Supply Change. Een hoge waarde wijst erop dat mer handelaars hun  BTC klaar zetten, om ze te kunnen verkopen. Een lage waarde wijst op een HODL-sentiment.

Bitcoin: Liquid Supply Change. Quelle: BTCUSD auf TradingView.com

In deze grafiek van Glassnode zie je zonneklaar dat de Bitcoin Exchanges momenteel veel liquiditeit verloren hebben. Dat betekent dat bij een stijgende vraag de prijs spoedig flink omhoog kan gaan.

Bitvavo Amsterdam

De beste Nederlandse exchange om bitcoin te verhandelen!

Bron: CoinDesk

Lees verder

Banking on Bitcoin

Er worden steeds meer uitgebreide onderzoeksrapporten gepubliceerd over de waarde propositie van bitcoin. Eerder bespraken we het Understanding Bitcoin rapport van Fidelity Investments. Nu willen we onze lezers wijzen op een ander goed rapport van het investeringsbedrijf Arcane Research met kantoren in Oslo, Londen en Stockholm. Het rapport is opgesteld geworden door een onderzoeksafdeling van […]

Mar 2, 2021
2 min

Understanding Bitcoin

Jurrien Timmer, een zeer gerespecteerde macro-econoom bij de Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity, heeft zijn opvatting over bitcoin aangepast. Zijn nieuwe bevindingen over bitcoin heeft hij mooi uiteengezet in een paper genaamd Understanding Bitcoin. Jurrien heeft onder meer het Stock to Flow model van PlanB onder de loep genomen en Metcalfe’s wet toegepast op de ontwikkeling van […]

Mar 1, 2021
2 min

Het belang van 1 biljoen marktkapitalisatie voor bitcoin

Bitcoin heeft een cruciaal mijlpaal bereikt. De totale marktkapitalisatie van Bitcoin tikte over 1 biljoen met de recente koers van $55.000 op 19 februari. De bitcoin koers steeg na deze belangrijke mijlpaal vervolgens gewoon door naar een nieuw record van $57.000 op 20 februari 2021. Steeds meer bedrijven en instituties voegen bitcoin toe tot hun […]

Feb 20, 2021
1,5 min