Chinese Centrale Bank spreekt zich uit over BTC en de e-Yuan

Apr 19, 2021

De Chinese Centrale Bank werkt hard aan de implementatie van digitaal centralebankgeld. Het project staat bekend onder de naam DC/EP en wordt ook aangeduid met e-Yuan.

Volgens de plaatsvervangende gouverneur van de Centrale Bank van de Volksrepubliek China (PBoC), Li Bo, kunnen ook buitenlanders gebruik maken van de e-Yuan tijdens de Beijing Olympische winterspelen van 2022. Het zal de eerste test zijn waarbij deze Chinese CBDC wordt gebruikt door buitenlanders.

Li maakte dit bekend op tijdens de laatste conferentie van de Boao Forum for Asia (BFA). Dit forum kan worden vergeleken met de World Economic Forum met de jaarlijkse Davos conferenties. Het laatste forum ging over onder meer de opkomst van digitale valuta en activa. Dit onderwerp werd ook aangesneden op de BFA-conferentie.

Li gaf hier te kennen dat PBoC niet de intentie heeft om de Amerikaanse dollar als de wereldreservemunt te vervangen met de e-Yuan. In de woorden van Li Bo:

“For the internationalization of renminbi, we have said many times that it’s a natural process and our goal is not to replace the U.S. dollar or any other international currency. I think our goal is to allow the market to choose and to facilitate international trade and investment,”

De e-Yuan wordt voor deze doelstelling getest voor internationale overboekingen met onder meer de centrale banken van Hong Kong, de Verenigde Arabische Emiraten en Thailand.

Een andere opmerkelijke uitspraak is dat Li Bo Bitcoin als een beleggingsalternatief beschouwt en niet zo zeer als een valuta. Hij gaf verder te kennen dat stablecoins strikter moeten worden gereguleerd dan bitcoin. Dat is niet vreemd dat China een groter gevaar ziet in vooral de Amerikaanse stablecoins. Zoals we eerder hebben betoogt in een beschouwend artikel, over de adoptie van de digitale dollar en bitcoin, is een stablecoin (zoals de ongereguleerde Tether USD) veel meer problematisch voor de internationalisering van de e-Yuan dan bijvoorbeeld Bitcoin of een CBDC van de FED.

De roep voor meer strikte regulering voor stablecoins is niet verrassend; de veel meer gematigde toon over bitcoin is dat daarentegen wel. De Chinese overheid heeft zich voorheen meestal zeer vijandig uitgelaten over bitcoin en heeft op allerlei mogelijke manieren de bitcoin en crypto handel al aangepakt in China.

Bron: Bloomberg

Lees verder

Honderden Amerikaanse banken gaan nog in 2021 bitcoin aanbieden

Bitcoin is niet meer te stoppen. Amerikaanse banken zijn noodgedwongen om bitcoin aan te bieden aan hun klanten om relevant te kunnen blijven in de toekomst in de concurrentiestrijd met gevestigde exchanges. Een nieuwe type bitcoin-bankrekening die FDIC-verzekerd zal zijn is al onder ontwikkeling. Volgens een nieuwsbericht van CNBC zullen dit jaar 2021 nog honderden […]

May 5, 2021
3 min

3 soorten van hacks op crypto waaronder taks

Het is interessant eens 3 actuele hacks op crypto tegoeden op een rij te zetten om beter inzicht te krijgen in de risico’s: Grootste hack in de geschiedenis van DeFi: EasyFi verliest $ 80 miljoen Chinese Crypto Exchange, Hotbit gaat offline na mislukte cyberaanval De belastingdienst Seoul neemt crypto-activa in beslag van belastingontduikers We beginnen […]

May 3, 2021
8,5 min

Duitsland pro Bitcoin: 4.000 Duitse Spezialfonds mogen vanaf 1 juli 20% cryptovaluta aanhouden

Belangrijk nieuws uit Duitsland. Vanaf 1 juli kan maximaal een vijfde van in totaal 1,8 biljoen euro aan beheerd vermogen van 4.000 Duitse “Spezialfonds” overvloeien naar de nieuwe bitcoin/crypto-activaklasse. Afgelopen donderdag keurde de Bondsdag een nieuw Fondsstandortgesetz goed, dat deze Spezialfonds voortaan toestaat tot 20 % van het beheerde vermogen in bitcoin en crypto te […]

Apr 29, 2021
4,5 min