Chinese Centrale Bank spreekt zich uit over BTC en de e-Yuan

Apr 19, 2021

De Chinese Centrale Bank werkt hard aan de implementatie van digitaal centralebankgeld. Het project staat bekend onder de naam DC/EP en wordt ook aangeduid met e-Yuan.

Volgens de plaatsvervangende gouverneur van de Centrale Bank van de Volksrepubliek China (PBoC), Li Bo, kunnen ook buitenlanders gebruik maken van de e-Yuan tijdens de Beijing Olympische winterspelen van 2022. Het zal de eerste test zijn waarbij deze Chinese CBDC wordt gebruikt door buitenlanders.

Li maakte dit bekend op tijdens de laatste conferentie van de Boao Forum for Asia (BFA). Dit forum kan worden vergeleken met de World Economic Forum met de jaarlijkse Davos conferenties. Het laatste forum ging over onder meer de opkomst van digitale valuta en activa. Dit onderwerp werd ook aangesneden op de BFA-conferentie.

Li gaf hier te kennen dat PBoC niet de intentie heeft om de Amerikaanse dollar als de wereldreservemunt te vervangen met de e-Yuan. In de woorden van Li Bo:

“For the internationalization of renminbi, we have said many times that it’s a natural process and our goal is not to replace the U.S. dollar or any other international currency. I think our goal is to allow the market to choose and to facilitate international trade and investment,”

De e-Yuan wordt voor deze doelstelling getest voor internationale overboekingen met onder meer de centrale banken van Hong Kong, de Verenigde Arabische Emiraten en Thailand.

Een andere opmerkelijke uitspraak is dat Li Bo Bitcoin als een beleggingsalternatief beschouwt en niet zo zeer als een valuta. Hij gaf verder te kennen dat stablecoins strikter moeten worden gereguleerd dan bitcoin. Dat is niet vreemd dat China een groter gevaar ziet in vooral de Amerikaanse stablecoins. Zoals we eerder hebben betoogt in een beschouwend artikel, over de adoptie van de digitale dollar en bitcoin, is een stablecoin (zoals de ongereguleerde Tether USD) veel meer problematisch voor de internationalisering van de e-Yuan dan bijvoorbeeld Bitcoin of een CBDC van de FED.

De roep voor meer strikte regulering voor stablecoins is niet verrassend; de veel meer gematigde toon over bitcoin is dat daarentegen wel. De Chinese overheid heeft zich voorheen meestal zeer vijandig uitgelaten over bitcoin en heeft op allerlei mogelijke manieren de bitcoin en crypto handel al aangepakt in China.

Bron: Bloomberg

Lees verder

De Wallet of Satoshi Review

Met de verdere opmars en snelle adoptie van het Bitcoin Lightning Network in 2021, is het even tijd om een nieuwe Bitcoin Lightning Network Wallet te bespreken. In dit artikel, bespreken we de Wallet of Satoshi. Eerder hebben we de nieuwe Muun wallet besproken, die compatibel is met zowel de Bitcoin mainchain als het Lightning […]

Oct 18, 2021
2,5 min

Bitcoin verwarmt straks North Vancouver maar is het groen?

De stad North Vancouver in British-Columbia, draait nu al op een lokale energiecentrale die zijn restwarmte voor stadsverwarming gebruikt. Lonsdale Energy Corporation (LEC), dat volledig eigendom is van de stad, zet in op verduurzaming en wil het gebruik van aardgas verminderen. Gebouwen zijn momenteel verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden, en dus […]

Oct 18, 2021
3,5 min

Bitcoin bullish met $60.000

Het is zover: de eerste Bitcoin ETF, de ProShares Future ETF, is op 15 oktober toegelaten in de Verenigde Staten. En de koers reageert enthousiast met nu en solide positie boven de 60.000 Amerikaanse dollar. De totale crypto marktkapitalisatie ligt nu weer rond 2,5 biljoen Amerikaanse dollar. Op maandag 18 oktober wordt de Futures ETF […]

Oct 18, 2021
1,5 min