DBS Bank Singapore bitcoin mogelijk beter dan de dollar

May 23, 2021

De Chief Investment Officer van belangrijkste bank in Singapore, DBS, ziet bitcoin als een mogelijke beter oppotmiddel dan de Amerikaanse dollar.

Deze constatering stond in een DBS nieuwsbrief met de titel “demystifying cryptocurrency” geschreven door Wey Fook. Volgens Wey hebben de centrale banken de brandstof geleverd voor de verdere groei en populariteit van crypto en bitcoin. Zo schreef hij:

“While technological adoption, an increasingly digitized economy, and institutional acceptance are all narratives that have fuelled the surge in Bitcoin, undergirding it all is the longstanding trend of monetary debasement that has plagued not just the US, but various other major economies around the world as well,”

De exponentiele koersopgang van bitcoin is alleen te vergelijken met de balansen van de grootste centrale banken die de digitale geldprinter op volle toeren laten lopen. Wey Fook noteert:

“Such trends would unequivocally drive demand for alternative currencies, even unorthodox digital forms that would potentially represent a store of value more faithfully than physical dollars would.”

Steeds meer legendarische beleggers waaronder Paul Tudor Jones en Stan Druckenmiller wijzen op de risico´s en hebben zelfs een bitcoin allocatie. Verder zijn steeds meer beursgenoteerde bedrijven begonnen met een bitcoin allocatie. Hier vallen onder meer Tesla, Microstrategy, Meitu, Square en MercadoLibre op.

De redenen waarom bitcoin beter is dan fiat-geld hebben te maken met het feit dat het bitcoin netwerk gedecentraliseerd is met een maximale hoeveelheid van 21 miljoen BTC. De regels van het netwerk en de monetaire politiek liggen vast en kunnen bijna niet worden veranderd; waardoor het betrouwbaar en veilig is om te gebruiken als een oppotmiddel. Verder lijkt het er sterk op dat bitcoin niet sterk gecorreleerd is aan andere traditionele activa. Dit betekent dat bitcoin kan worden gebruikt als een hedge en een activa voor portfoliodiversificatie.

Echter bitcoin is volatiel en er is onduidelijkheid over de regulering van deze nieuwe asset class. Verder mocht bitcoin verder ontwikkelen als een betrouwbaar oppotmiddel buiten de controle van de staat, dan …..

“it is unlikely that these same central authorities would stand idly by without defending monopolistic control over the various currencies that Bitcoin threatens to supplant.”

Niettemin, de brief concludeert dat ondanks de onzekere toekomst, bitcoin mogelijk een monetaire revolutie kan veroorzaken. Dit is “an opportunity (fiat) money cannot buy.”

Trouwens, DBS Bank beschikt al over een eigen digital asset exchange. Dit is de DBS Digital Exchange.

Beschik jij al over bitcoin (BTC)?

Lees verder

India “beschermt” gepeupel voor crypto, maar laat rijken profiteren

India en Bitcoin, een spel van permanente dreiging van verbod dat nu al enkele jaren aan de gang is. Hoewel een heldere beslissing aanstaande lijkt over het lot van cryptogeld, is er een fors risico dat ze enkel worden voorbehouden aan de schatrijke elite. Aanstaande maandag 29 november 2021 maakt India vermoedelijk een einde aan […]

Nov 26, 2021
1,5 min

Fintonia in Singapore lanceert twee bitcoin beleggingsfondsen

De vermogensbeheerder Fintonia Group heeft het groene licht gekregen van de toezichthouder, Monetary Authority of Singapore (MAS), om twee verzekerde institutional grade beleggingsfondsen voor bitcoin te lanceren. Fintonia Bitcoin Physical Fund Het eerste fonds heet het Fintonia Bitcoin Physical Fund. Hiermee kunnen institutionele beleggers instappen om direct blootstelling tot bitcoin te krijgen. De aandelen van […]

Nov 26, 2021
1 min

De LHV bank in Estland gaat cryptodiensten aanbieden

Een van de belangrijkste banken van Estland, de LHV Bank, zal de volgende week haar klanten toegang geven tot de volatiele cryptomarkten. De LHV bank heeft een samenwerking met de Bitstamp opgezet waardoor haar klanten via de LHV mobile app toegang krijgen tot de volgende markten: • Bitcoin (BTC)• Ether (ETH)• Litecoin (LTC)• Uniswap (UNI)• […]

Nov 24, 2021
1,5 min