DBS Bank Singapore bitcoin mogelijk beter dan de dollar

May 23, 2021

De Chief Investment Officer van belangrijkste bank in Singapore, DBS, ziet bitcoin als een mogelijke beter oppotmiddel dan de Amerikaanse dollar.

Deze constatering stond in een DBS nieuwsbrief met de titel “demystifying cryptocurrency” geschreven door Wey Fook. Volgens Wey hebben de centrale banken de brandstof geleverd voor de verdere groei en populariteit van crypto en bitcoin. Zo schreef hij:

“While technological adoption, an increasingly digitized economy, and institutional acceptance are all narratives that have fuelled the surge in Bitcoin, undergirding it all is the longstanding trend of monetary debasement that has plagued not just the US, but various other major economies around the world as well,”

De exponentiele koersopgang van bitcoin is alleen te vergelijken met de balansen van de grootste centrale banken die de digitale geldprinter op volle toeren laten lopen. Wey Fook noteert:

“Such trends would unequivocally drive demand for alternative currencies, even unorthodox digital forms that would potentially represent a store of value more faithfully than physical dollars would.”

Steeds meer legendarische beleggers waaronder Paul Tudor Jones en Stan Druckenmiller wijzen op de risico´s en hebben zelfs een bitcoin allocatie. Verder zijn steeds meer beursgenoteerde bedrijven begonnen met een bitcoin allocatie. Hier vallen onder meer Tesla, Microstrategy, Meitu, Square en MercadoLibre op.

De redenen waarom bitcoin beter is dan fiat-geld hebben te maken met het feit dat het bitcoin netwerk gedecentraliseerd is met een maximale hoeveelheid van 21 miljoen BTC. De regels van het netwerk en de monetaire politiek liggen vast en kunnen bijna niet worden veranderd; waardoor het betrouwbaar en veilig is om te gebruiken als een oppotmiddel. Verder lijkt het er sterk op dat bitcoin niet sterk gecorreleerd is aan andere traditionele activa. Dit betekent dat bitcoin kan worden gebruikt als een hedge en een activa voor portfoliodiversificatie.

Echter bitcoin is volatiel en er is onduidelijkheid over de regulering van deze nieuwe asset class. Verder mocht bitcoin verder ontwikkelen als een betrouwbaar oppotmiddel buiten de controle van de staat, dan …..

“it is unlikely that these same central authorities would stand idly by without defending monopolistic control over the various currencies that Bitcoin threatens to supplant.”

Niettemin, de brief concludeert dat ondanks de onzekere toekomst, bitcoin mogelijk een monetaire revolutie kan veroorzaken. Dit is “an opportunity (fiat) money cannot buy.”

Trouwens, DBS Bank beschikt al over een eigen digital asset exchange. Dit is de DBS Digital Exchange.

Beschik jij al over bitcoin (BTC)?

Lees verder

Mijlpaal: Twitter meet lightning fooi in Satoshi

Hoe brekend is het als Twitter samen met Jack Mallers’ Strike een dienst introduceert waarmee je twitteraars kleine fooien kunt toewerpen in crypto? In Bitcoin om precies te zijn. Best bijzonder en het deed de koers vandaag zeker goed. Maar de scherpe waarnemer zag nog heel iets anders. Zien wij dat inderdaad goed? Zien we […]

Sep 24, 2021
3 min

VanEck lanceert Vectors ETN´s voor Solana & Polkadot & Tron op Duitse beurs!

VanEck heeft nieuwe ETN´s uitgegeven voor Solana, Polkadot en Tron op de Xetra beurs van Deutsche Börse in Frankfurt. Laten we ze even kort bespreken: VanEck Vectors Solana ETN Solana is in 2021 populair geworden onder beleggers. Solana is het allersnelste blockchainplatform. Met Solana kunnen blockchainontwikkelaars, op smart contracts gebaseerde transacties tegen zeer lage kosten opschalen. Deze […]

Sep 20, 2021
1,5 min

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

Sep 20, 2021
4,5 min