De Europese Centrale Bank (ECB) heeft woensdag 18 maart 2020 bekend gemaakt een Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) op te starten. Dit programma zal de ECB in staat stellen om staats- en bedrijfsobligaties op te kopen van noodlijdende bedrijven en landen voor een bedrag van 750 miljard euro. Het programma is een flinke boost op het eerder toegezegde bedrag van 120 miljard euro om staatsobligaties mee op te kopen. Het ECB gaat hierbij haar boekje te buiten, maar volgens de woorden van Christine LaGarde:
“Buitengewone tijden vragen om buitengewone maatregelen”
“Onze inzet voor de euro kent geen grenzen. We zijn vastbesloten om het volledige potentieel van onze middelen te benutten.”
Waarom zal PEPP niet helpen en welke doelstelling dient het?

Volgens Arno Wellens is Corona het excuus om met meer QE te komen. De coronacrisis zal uiteindelijk misbruikt worden om EU-federalisering onherroepelijk te maken, vooral op financieel gebied met onder meer de introductie van eurobonds. Dit zijn staatsobligaties die worden uitgegeven voor gezamenlijke rekening van de landen van de eurozone. Verder zullen deze noodmaatregelen niet helpen aangezien ze niet de reële economie bereiken. Ze zullen waarschijnlijk worden gebruikt om rommelobligaties mee op te kopen van onder meer de Deutsche Bank en de Italiaanse overheid. Uiteindelijk zal het gewoon financiële repressie voor de (Nederlandse) spaarder inhouden. Voor meer informatie, lees de blogpost van Arno Wellens:
Gerelateerde artikels: