Nieuw record voor de Ethereum koers en de transactiekosten

May 12, 2021

Ethereum boekt de afgelopen tijd nieuwe koersrecords en heeft zelfs een marktkapitalisatie behaald van 500 miljard dollar. De koers bereikte 3568 euro als een nieuw record. Hieronder kun je de actuele koers van ETH zien bij de Nederlandse Bitvavo exchange:

Wat is er aan de hand?

Institutionele beleggers hebben steeds meer interesse voor Ethereum als een decentraal applicatienetwerk. Op Ethereum kan iedereen gemakkelijk tokens uitgeven. Vooral de USD stablecoins zijn populair. Zelfs Visa is nu al bezig om stablecoins te integreren in hun netwerk. Echter, het succes komt met een prijskaartje.

Ethereum boekte een weer een record als het gaat om transactiekosten. Het is razend druk op het netwerk en dit vertaalt zich in hogere kosten. Een transactie kan wel 70 dollar kosten en een token swap op een DEX kan gemakkelijk 200 dollar bedragen. Je kunt deze gegevens inzien op Bitinfocharts over Ethereum.

Het succes van Ethereum is tevens een existentiële bedreiging aangezien het de competitie veel aantrekkelijk maakt. Ethereum 1.0 versie is niet schaalbaar en kan de massale adoptie van ERC-20 tokens niet aan.

Een concreet recent voorbeeld is de lancering en uitgave 100 biljoen Shiba tokens (SHIB). Shiba is ontwikkeld door een anonieme ontwikkelaar die wil profiteren van het succes van Dogecoin. Dit luidruchtige Pump & Dump meme project is aangeslagen en heeft voor extra belasting gezorgd en ook weer andere memecoin copycats opgeleverd waaronder Akita Inu en HUSKY. Het kan worden beschouwd als een vorm van gokken met tokens en het ergste geval pure oplichting. Al deze activiteiten leiden ertoe dat er niet alleen meer vraag naar Ethereum (ETH) ontstaat, maar ook dat de kosten voor het gebruik van het netwerk duurder worden.

Hier zullen sommige ontwikkelaars en nieuws spelers zich wel even achter de oren krabben. Polkadot DOT, Dfinity ICP en Avalanche AVAX zijn gebruiksklaar en compatibel met de Ethereum technologie. Projecten die nu op Ethereum worden gebouwd beschikken over mogelijkheid om nu eenvoudig te migreren naar een ander applicatienetwerk.

Vandaar, het blijft oppassen met het beleggen in blockchain projecten en vooral de bonte keur aan tokens die er worden uitgegeven.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Bitcoin is nu “Made in USA”

China exit. De Verenigde Staten zijn nu de Bitcoin mining hotspot. Het is bijna niet te geloven wat China beweegt om zijn complete Bitcoin industrie om zeep te helpen. Het is grappig om te lezen dat MacDonalds in China iets met NFT’s gaat doen in China, maar bijna op een Soviet achtige manier spant China […]

Oct 14, 2021
2 min

Nieuwe brug tussen klassieke aandelenhandel en Bitcoin met Liquid Network

In een wereld met teruglopende omzetten op de aandelenbeurzen springt een vrij nieuwe aandelenbeurs eruit en dat is de Sychellen Stock Exchange (MERJ). In 2020 was het met 325% groei de snelst groeiende aandelenbeurs ter wereld en in 2021 was er nog eens 16% groei. Nu kondigt Blockstream aan dat deze beurs met zijn handelstechnologieprovider […]

Oct 13, 2021
2,5 min

El Salvador meteen ook proeftuin DeFi

Dit is altijd al wat werd gezegd door Bitcoiners als antwoord op de vraag of Bitcoin niet kapot gereguleerd kan worden: ja dat kan als een land of een groep landen dat wil, maar dan creëer je meteen ook de perfecte springplank voor een ander land of groep landen om de hele innovatie rond bitcoin […]

Oct 9, 2021
5,5 min