Nieuw record voor de Ethereum koers en de transactiekosten

May 12, 2021

Ethereum boekt de afgelopen tijd nieuwe koersrecords en heeft zelfs een marktkapitalisatie behaald van 500 miljard dollar. De koers bereikte 3568 euro als een nieuw record. Hieronder kun je de actuele koers van ETH zien bij de Nederlandse Bitvavo exchange:

Wat is er aan de hand?

Institutionele beleggers hebben steeds meer interesse voor Ethereum als een decentraal applicatienetwerk. Op Ethereum kan iedereen gemakkelijk tokens uitgeven. Vooral de USD stablecoins zijn populair. Zelfs Visa is nu al bezig om stablecoins te integreren in hun netwerk. Echter, het succes komt met een prijskaartje.

Ethereum boekte een weer een record als het gaat om transactiekosten. Het is razend druk op het netwerk en dit vertaalt zich in hogere kosten. Een transactie kan wel 70 dollar kosten en een token swap op een DEX kan gemakkelijk 200 dollar bedragen. Je kunt deze gegevens inzien op Bitinfocharts over Ethereum.

Het succes van Ethereum is tevens een existentiële bedreiging aangezien het de competitie veel aantrekkelijk maakt. Ethereum 1.0 versie is niet schaalbaar en kan de massale adoptie van ERC-20 tokens niet aan.

Een concreet recent voorbeeld is de lancering en uitgave 100 biljoen Shiba tokens (SHIB). Shiba is ontwikkeld door een anonieme ontwikkelaar die wil profiteren van het succes van Dogecoin. Dit luidruchtige Pump & Dump meme project is aangeslagen en heeft voor extra belasting gezorgd en ook weer andere memecoin copycats opgeleverd waaronder Akita Inu en HUSKY. Het kan worden beschouwd als een vorm van gokken met tokens en het ergste geval pure oplichting. Al deze activiteiten leiden ertoe dat er niet alleen meer vraag naar Ethereum (ETH) ontstaat, maar ook dat de kosten voor het gebruik van het netwerk duurder worden.

Hier zullen sommige ontwikkelaars en nieuws spelers zich wel even achter de oren krabben. Polkadot DOT, Dfinity ICP en Avalanche AVAX zijn gebruiksklaar en compatibel met de Ethereum technologie. Projecten die nu op Ethereum worden gebouwd beschikken over mogelijkheid om nu eenvoudig te migreren naar een ander applicatienetwerk.

Vandaar, het blijft oppassen met het beleggen in blockchain projecten en vooral de bonte keur aan tokens die er worden uitgegeven.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Wat gaat Elon Musk morgen zeggen over Bitcoin?

Bitcoin conferenties zijn altijd momenten waarop verrassende aankondigingen van prominenten kunnen zorgen voor grote koersbewegingen. Morgen begint de online conferentie “The B Word” met als ondertitel “How Institutions Can Embrace Bitcoin”. Elon Musk is een van de sprekers en hij heeft al lang niets meer over Bitcoin of Dogecoin of crypto gezegd. De laatste tweet […]

Jul 20, 2021
2,5 min

EU laat inflatie vrij dus toch Bitcoin?

Op 15 juli gooide de Europese Centrale Bank na 20 jaar haar inflatiedoelstelling van “dicht bij maar onder de twee procent” overboord. Men stelt nu: “Twee procent is niet langer een bovengrens voor het geld van de eurozone”. Met inflatiecijfers in de VS van meer dan vijf procent en ongeveer 2,3 procent in de eurozone, […]

Jul 16, 2021
3 min

Wyoming opent cryptoFED

Met de aanzwellende golf aan “Bitcoinisatie” in Latijns-Amerika is het extra boeiend te zien dat ook binnen de Verenigde Staten de opmars van crypto niet te stuiten lijkt. We zagen in een video met Max Keiser al dat een kandidaat voor het burgermeesterschap van New York van de Big Apple de Bitcoin hoofdstad van Amerika […]

Jul 15, 2021
2,5 min