Wat kunnen we leren van de GameStop koers pump?

Feb 3, 2021

Er is veel ophef over de recente koersontwikkeling van het aandeel GameStop. De Amerikaanse winkelketen in videospelletjes lag onder vuur van Wall Street shortsellers. Vooral het hedgefonds Melvin Capital had vele shorts uit staan om het aandeel GameStop aan te vallen. GameStop dreigde zelfs bankroet te gaan.

Dit pikte de jongere beleggers niet. Via sociale media werd er opgeroepen om het aandeel GameStop te op te kopen met onder meer call-opties. Het Reddit-forum ’wallStreetbets’ groeide snel uit tot over 4 miljoen leden. Al deze particuliere vooral jongeren beleggers op Wall Street Bets besloten om de handelsstrijd aan te gaan tegen de grote Wall Street partijen. De leden noemen zichzelf dan ook ’comrades’ om te benadrukken dat ze als het beleggersgepeupel tegen het institutionele grootkapitaal ten strijde trekken. Hieronder kun je een Tweet zien van de voorzitter van het reddit-forum over zijn visie over Wall Street:

Hieronder in de grafiek kun je de koersontwikkeling zien van het aandeel GameStop (GME):

Zoals je ziet, het aandeel GameStop begon als snel exponentieel te stijgen en zorgde ervoor dat Shortsellers in zeer korte tijd voor $5,3 miljard verloren. Melvin Capital dreigde bankroet te gaan en de Amerikaanse financiële toezichthouders werden opgeroepen door vooraanstaande institutionele beleggers om in te grijpen vanwege marktmanipulatie. We zullen zien hoe de toezichterhouders hun eigen vriendjes zullen beschermen tegen deze decentrale beleggersgroep. De handelsplatformen TD Ameritrade en Robinhoud legde vervolgens haar gebruikers kooplimieten op. De president van de Nasdaq-beurs wilde de handel in het aandeel stopzetten zodat beleggers tijd hebben om de posities aan te passen en zich te herpositioneren. Een Tweet van Erica leverde de volgende leuke meme:

In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe Wall Street over deze praktijk denkt:

De smerige spelletjes van Wall Street gaf weerklank in de cryptoverse. De FTX-cryptobeurs besloot om GME-termijncontracten te lanceren die ongelimiteerd kunnen worden verhandeld. Deze ingreep geeft verder aan wat de waarde propositie van DeFi is waarbij machtige partijen niet zo kunnen ingrijpen wanneer iets hen niet zint.

Op Twitter meldde Documenting Bitcoin het volgende: als reddit gebruikers een aandeel kopen is het marktmanipulatie. Als de overheid 4 biljoen in dollars bijdrukt voor Wall Street is dit bankieren.

De koers pump van GME kan worden gezien als een kleine revolutie van gebruikers die weinig vertrouwen hebben in de gevestigde financiële orde en centrale autoriteiten.

Wall Streets Bets zet in op zilver en trekt ten strijde tegen JP Morgan!

In het forum worden weer hier de plannen gesmeed om long zilver te gaan en JP Morgan te crashen.

Zilver kopen, verder accumuleren en vasthouden is de volgende stap om geschiedenis te schrijven. Max Keiser heeft natuurlijk ook over deze recente gebeurtenissen commentaar te leveren. Hij probeerde dezelfde stunt een aantal jaren terug te doen door de short posities van JP Morgan te liquideren door het massaal kopen van zilver. Hieronder in de video kun je Max Keiser aan het woord zien over de recente ontwikkelingen:

Uiteindelijk is het kracht in nummers, de macht ligt uiteindelijk bij het gepeupel. Een gecentraliseerde Wall Street beleggingsfonds kan worden uitgeschakeld wanneer genoeg kleine beleggers zich verzamelen als een soort globaal gedecentraliseerde beleggingsfonds met een verenigd doel om de tegengestelde trade uit te voeren. Zelfs kan er strijd gevoerd worden met de meest machtigste zakenbank ter wereld. Zoals deze meme dat mooie uitbeeldt:

Wallstreetsbets vs hedgefunds

Hieronder een goede video’s over de recente ophef omtrent GameStop:

De les van GME wordt voor bitcoiners door PlanB mooi weergegeven in de onderstaande Tweet:

Haal bitcoin weg van de exchanges. Zet deze op de eigen wallet en HODL. Verkoop niet. De monetaire QE-beleid van de centrale bankiers zal zorgen voor dat bitcoin naar de maan gaat.

Lees verder

NFT’s begrijpen met Edward Snowden en Plato

De afbeelding hierboven is een NFT getiteld “Stay free”. Maker? Ene Edward Snowden. Waarde? Wat de gek ervoor geeft. Concreet: gisteren via de veilingsite Foundation.app voor 2224 ETH gekocht door ene @PleasrDAO. Dat is omgerekend meer dan 4,5 miljoen euro. Meer dan de hele jaarbegroting van de Freedom of the Press Foundation naar wie deze […]

Apr 17, 2021
2 min

Komt er snel een rebound van Coinbase aandeel?

Hoe is de beursgang van Coinbase op 14 april jl. nu verlopen? Volgens Samuel Wan van newsbtc.com hebben de media het aandeel overhyped en had men nooit mogen uitgaan van 100 miljoen marktkapitalisatie. Voor zo’n statement is natuurlijk simpel bewijs: de beurshandel oordeelde voor ons allemaal samen en stuurde het aandeel snel na de opening […]

Apr 18, 2021
3 min

Het bondgenootschap van de dollar en bitcoin tegen de Chinese Yuan, goud en de SDR?

Dit artikel is een speculatieve geopolitieke beschouwing over de status van de dollar als wereldreservemunt ten aanzien van de opkomst van China en de digitale Chinese Yuan, de DCEP. De dollar en bitcoin worden als ware in een bondgenootschap gebruikt om de opmars van de Chinese Yuan en de SDR te stuiten en goud verder […]

Apr 16, 2021
7 min