Digital Gold is een bijnaam voor Bitcoin. Bitcoin is de eerste en meest vertrouwde cryptomunt die wordt vaak vergeleken met de werking en functie van goud in de globale economie.
De vraag is of zo’n vergelijking wel recht doet aan goud en Bitcoin zelf. Verdient Bitcoin deze bijnaam? De hele vergelijking lijkt op het eerste gezicht ook zeer vreemd te zijn. Hoe zou goud in een digitale vorm kunnen bestaan? Toch, wanneer we stilstaan bij hoe goud op dit moment wordt verhandeld, dan is dan ook voornamelijk via allerlei digitale termijncontracten en derivaten. Goud heeft al een digitaal bestaan en de goudbaren liggen mooi in de kluizen. Bovendien, kan iedereen in Nederland ook echt goud op rekening kopen en verkopen waarbij de goudbaren netjes in de kluis blijven liggen in Zwitserland.
Fysiek goud is duur om te verplaatsen en krijgt zijn waarde vooral op basis van het feit dat het schaars is en duur is om te delven. Hier komen we bij een relevante vergelijking met Bitcoin en waarom Bitcoin als Digital Gold wordt beschouwd.
- Bitcoins zijn relatief duur om te verplaatsen doordat de miner fees toenemen. Bitcoin transacties zijn niet meer zo goedkoop te noemen.
- Bovendien, bitcoins zijn zeer duur om te delven. Het vergt een behoorlijke investering in speciale chips en servers met geavanceerde koelingssystemen om bitcoins te delven. De Bitcoin mining infrastructuur is enorm en representeert een enorm kapitaal. De Bitcoin mijnbouwindustrie verbruikt zo veel elektriciteit als een klein land zoals Denemarken. Als Google al haar servers zou gebruiken om bitcoins te delven, zou Google niet meer dan 5 % van alle capaciteit kunnen omvatten. Het delven van goud is ook zeer kapitaal intensief. Net zoals goud zijn bitcoins moeilijk te delven.
- Het aanbod van goud is gelimiteerd. Er is zo’n 170.000 ton boven de grond. Het aanbod van bitcoins is extreem gelimiteerd en is in principe onveranderbaar. Er zullen maar 21 miljoen bitcoins gedolven kunnen worden. Bitcoins zijn in feite veel schaarser dan goud met een betere stock-to-flow vooruitzicht.
- Goud wordt betracht als gezond geld. Het voldoet aan alle definities van gezond geld. Bitcoin voldoet ook aan deze definitie met als belangrijkste factor: behoud van koopkracht. Goud heeft altijd mensen geholpen om het vermogen te beschermen tegen geldontwaarding. Bitcoin heeft vreemd genoeg deze rol ook overgenomen. Als je de korte termijn volatiliteit van de Bitcoin koers even negeert en puur kijkt naar de koersontwikkeling op lange termijn, dan zie je dat Bitcoin al vele initiële beleggers super rijk heeft gemaakt.
- Goud wordt betracht buiten het bankenstelsel te zijn. Wanneer je fiat geld omzet naar goud, dan stel je dit vermogen buiten het bereik van de banken en de overheid. Bij goud gaat deze vlieger niet altijd op. De grootbanken ‘beheren’ de koers van goud. Overheden kunnen goud confisqueren. Het zijn de overheden die uiteindelijk goud van hun burgers kunnen opeisen. Bij Bitcoin gaat deze vlieger het beste op. Bitcoin is niet te beheren of te manipuleren, het ligt buiten het bereik van confiscatie en manipulatie.
- Goud wordt het meest gebruikt voor kapitaalvlucht, maar Bitcoin wordt ook meer en meer gebruikt voor kapitaalvlucht. Er wordt zelfs gesproken over een mogelijk scenario van hyperbitcoinization.
Goud versus Bitcoin – Goud is niet praktisch tijdens een crisis!
Het is misschien vreemd, maar bitcoins zijn in deze zin echt te beschouwen als digital gold. Het is in feite ook het ultieme goud aangezien je bitcoins heel gemakkelijk en veel goedkoper kunt kopen en verkopen. Vooral als je dit vergelijkt met echte fysieke goudbaren die je thuis in de kluis hebt liggen. Het is nogal een operatie om deze te verkopen. Daarnaast zijn ze moeilijk te verhandelen. Hoe kun je met gouden muntjes waren kopen? Je betaalt dan altijd te veel voor je boodschappen. Het is beter om te dagelijkse waren te verhandelen voor andere waren zoals sigaretten, whiskey, blikvoer. Bovendien, mocht je ooit gedongen zijn het land te verlaten, zal de grenswachter het niet toelaten om het goud dat je in de koffer hebt liggen mee te nemen.
Bitcoin kent deze beperkingen niet en is altijd deelbaar. 1 Bitcoin bestaat uit 100 miljoen satoshis en je kunt bij de bakker gewoon betalen in satoshis. In een geval van een valuta- en bankencrisis kan Bitcoin een belangrijke rol spelen voor het in stand houden van een betrouwbaar betalingsnetwerk en daarmee de economie helpen te migreren naar een nieuwe financiële orde. Goud kan in deze huidige economie deze rol niet vervullen. Het is een verzekering tegen calamiteiten en primair bedoelt voor koopkracht behoud. Niemand zal gouden muntjes gaan uitgeven voor boodschappen, mits de honger te groot is. Hiermee zal het goud met een mogelijk verlies van de hand worden gedaan. Dit is bij Bitcoin niet mogelijk. Niettemin, het moet wel zo zijn dat Bitcoin als een alternatief systeem en Store-of-Value wordt erkend waardoor het kan worden ingezet als een betalingsmiddel in geval van economische calamiteiten. Dit gebeurt nu al in landen met hyperinflatie zoals Venezuela.
Goud versus Bitcoin – Goud kun je vervalsen!
Een ander probleem is dat goud te vervalsen is met wolfraam. Wolfraam is het enige metaal dat soortgelijke eigenschappen heeft als goud en er kunnen goudbaren worden geslagen die voor een gedeelte gevuld zijn met wolfraam. Er zijn experts en speciale stempels nodig om de kwaliteit van de goudbaren te waarborgen en valsmunterij te ontdekken. Bitcoin kent dit probleem niet. Bitcoins zijn niet te vervalsen en iedereen kan de bitcoins in de blockchain controleren. Bitcoin representeert extreem digitale schaarste en de hardste vorm van geld dat ooit door de mensheid is uitgevonden.
Een groter probleem is dat goud centralisatie van macht veronderstelt om te kunnen functioneren. De combinatie macht en geld werkt niet goed bij de mens. Goud is uiteindelijk meer uit circulatie genomen en vooral in de kluizen van de centrale banken terecht gekomen. Vervolgens is er door uiteindelijk de Amerikaanse overheid definitief van de goudstandaard afgestapt. Hierdoor hebben banken en overheden het huidige geldstelsel op basis van schuldencreatie kunnen verwezenlijken. Dit is de tragiek van goud. Bitcoin maakt hier een einde aan. Bitcoin kent geen muntheersers en -meesters die je moet vertrouwen. Bitcoin veronderstelt decentralisatie als haar grondprincipe. Bitcoin zijn een nieuwe unieke activaklasse: gedecentraliseerde virtuele goudbaren.
Deze feiten worden ook onderkend door meer en meer institutionele beleggers waaronder de Winklevoss broers die de Gemini exchange zo hebben opgezet dat deze later als een Bitcoin zakenbank kan fungeren. De Winklevoss broers die ook werken aan de lancering van een Bitcoin ETF beschouwen Bitcoin als gold 2.0. De Amerikaanse bitcoinbeurs Coinbase werkt ook aan de ondersteunende dienstverlening om deze institutionele beleggers te kunnen bedienen. Ze hebben er een aparte bedrijfstak voor opgericht: Coinbase Institutional.
Zal ik dan maar Bitcoin en niet goud kopen?
Bitcoin heeft een zeer korte geschiedenis. Goud is zo monetair oud als de opkomst van de menselijke beschaving. Niettemin, door de unieke eigenschappen van Bitcoin en de digitalisering van onze beschaving, is het zeker zeer verstandig om te beleggen in Bitcoin. Persoonlijk, zou ik hier fysiek zilver aan toevoegen. Zilver is onderschat als edelmetaal. Zilver en goud kunnen het beste worden gekocht bij de GoldRepublic in Nederland, terwijl Bitcoin het beste kan worden gekocht bij Bitvavo of BTCdirect.
Is er naast Digital Gold ook al Digital Silver beschikbaar?
Zeker, hoewel dit meer humoristisch bedoelt is, is er naast Digital Gold, ook Digital Silver. Digital Silver is de bijnaam voor Litecoin. Een klassieke altcoin gebaseerd op Bitcoin. Litecoin heeft een gedegen ontwikkelingsgeschiedenis en zit vol met Bitcoin technologie, is lichter en goedkoper! Voor meer informatie: Waar en waarom zou ik Litecoin kopen?
Discussies op Youtube over goud versus Bitcoin en Bitcoin als digital gold: