newmont goldcorp

GOUDSTANDAARD

Dec 14, 2021
Aanbieding: 

In eerste instantie, goudstandaard kan verwijzen naar 3 mogelijke zaken. Goudstandaard of Gouden Standaard als een economisch begrip en Goudstandaard als een naam van twee verschillende edelmetaal specialisten: de Europese Goudstandaard in Turnhout en Goudstandaard in Heerhugowaard. Bij deze edelmetaal specialisten kun je online goud kopen. Maar, waarom zou je investeren in goud? In hoeverre speelt de gouden standaard sinds haar afschaffing nog wel een rol? Ik zal deze vragen in dit artikel bespreken.

Gaan we terug naar de goudstandaard of zijn we op weg naar een nieuwe gouden standaard?

goudstandaardIn dit artikel gaan we vooral in op de gouden standaard als economisch begrip in relatie tot ons huidige begrip van geld en schuld. Zullen we teruggaan naar sound money in de vorm van de gouden standaard of is er anno 2016 een beter alternatief voor de goudstandaard?

De goudstandaard als rem op de overheid: 

De gouden standaard refereert naar het economisch systeem waar het girale geld en alle kredieten gekoppeld moet zijn aan de goudreserve van een land: dit is goud gedekt geld. De goudreserve in de vorm van goudbaren in de kluis van de centrale bank is de maatstaf. Het bepaalt hoeveel de overheid kan printen en hoeveel de overheid kan lenen. Voor het gemak gebruiken we de termen goudstandaard en gouden standaard hier door elkaar. Ze beteken hetzelfde. Goudstandaard is afgeleid van de Engelse term: Gold Standard. Terwijl gouden standaard als beter Nederlands de voorkeur geniet. Het wezenlijke van de handhaving van een gouden standaard is dat het de mogelijkheden van een overheid voor onverantwoord, ongelimiteerd uitlenen en uitgeven worden beperkt. Hieronder kun je een zeer goede videopresentatie bekijken van Domenic Frisby:

——————-
Aanbevolen: Holland Gold
wat is een goudstandaardEen gouden standaard past heel goed bij een nachtwakersstaat. Dit is een staat waar de overheid zich zo weinig mogelijk bemoeit met de burgers. De enige taak van de overheid is in beginsel het garanderen van de veiligheid van de inwoners door het zorgen voor politie en leger. Daarnaast bestaat er een aantal wetten om de rechtsorde te handhaven. Het idee van een nachtwakersstaat wordt aangehangen door klassiek liberalen en monarchisten. Het politieke model in een nachtwakersstaat is doorgaans dat van constitutionele republiek. In de 19de eeuw waren er in West Europa veel nachtwakerstaten.

Op dit moment hebben we te maken met verzorgingsstaten. Verzorgingsstaten met een slechte economie en vooral ook slechte huishoudboekjes, zijn niet echt gebaat bij een goudstandaard. Je kunt namelijk geen geld uitgeven als er geen goud in de kluis ligt. Het concept van fractioneel bankieren en andere oudere technieken waren al in omloop om de boel te flessen, maar er was een grens! Het is veel makkelijker om fractioneel te bankieren zonder een goudstandaard. Het verstrekken van kredieten en het printen van nieuw geld wordt er zeer makkelijk door: je kunt namelijk geld scheppen uit het niets!

goudstandaardZonder een goudstandaard is geld gekoppeld aan het vertrouwen in de overheid, de centrale bank en het vermogen van de maatschappij om geld te generen om de belasting te betalen en de rente op de schulden af te lossen. Daarom wordt dit geld ook wel fiduciair geld genoemd. Het gaat alleen nog maar om vertrouwen in een overheid om belasting te heffen in de toekomst. Kijk, maar eens naar de huidige discussies en problemen rond Griekenland. Een van de problemen is dat het betalen van belasting aldaar door de samenleving zo veel mogelijk wordt vermeden.  Een ander probleem is dat het systeem puur werkt voor het behoud van het systeem en niet voor de samenleving. Waarom zou je als Griek belasting willen betalen als je ziet dat het geld wordt gebruikt om een staatsschuld af te betalen die niet door jouw veroorzaakt…..en uiteindelijk te wijten is aan een politieke elite in samenspraak met de grootbanken, waaronder de Deutsche Bank en Goldman Sachs. Daarnaast valt ook het onderwijssysteem veel te verwijten. We moeten allemaal naar school om te leren rekenen, maar we leren er niks over wat geld is, iets over de geschiedenis van het geld en hoe we er goed mee leren omgaan. Hebben we nog geduld om te sparen?

In ieder geval, zonder een gouden standaard kan de politiek in samenwerking met de centrale bank de geldhoeveelheid laten toenemen conform de noden en wensen van de samenleving. Een problematisch feit is dat de commerciële banken ook geld uit het niets kunnen scheppen en er heel veel geld mee kunnen verdienen door het weer aan de burgers uit te lenen met rente. Dit systeem werkt schuldencreatie van de burgers en de overheidsinstelling in de hand. Wanneer dit niet vervolgens niet gestoeld is op een gezonde, groeiende economie kan het uiteindelijk imploderen. Inflatie ligt altijd op de loer en moet door de centrale banken rond 2 % worden gehouden. De Europese crisis en de vooral de economische crisis van 2008 (veroorzaakt vooral door het corrupte Wallstreet), zijn eigenlijk twee eik punten die aangeven dat het fiatgeld systeem volledig is ontspoort en dat we vastzitten aan enorme schuldenbergen die door geldverruimingsprogramma’s en derivatenconstructies op de been wordt gehouden. Een Derde Wereldoorlog zou kunnen worden ingezet door de bankiers om de ineenstorting van deze onhoudbare programma’s en constructies te camoufleren.

Zullen de Chinezen de gouden standaard weer herinvoeren? Komt er een Chinese goudstandaard?

Het herintroduceren van een goudstandaard wordt aangedragen als een oplossing. Het beleggen in goud is uit dit oogpunt van uiterst belang. Kijk, fiduciair geld kan uiteindelijk niks meer waard worden wanneer het vertrouwen weg is. De waarde is inderdaad alleen nog maar het vertrouwen dat we hebben in ons papiergeld, zonder dat het  intrinsieke waarde heeft en alleen maar nog beloftes vertegenwoordigt van de schuldenaar ten aanzien van haar schuldeiser: een dag zullen we onze schulden afbetalen…. ja, we kunnen morgen nog altijd de rente over onze schuld betalen!  Wie is uiteindelijk deze schuldeiser? Qui bono?

Hoelang kunnen we dit nog volhouden? Vele verwachten een nieuwe economische crash in de komende jaren. Een goudstandaard is weer nodig om het internationaal economisch en financiële systeem in orde te brengen. Volgens vele analysten zijn de voorbereidingen al op gang gebracht door de BRICS-landen met instellingen zoals de Asian Infrastructure Investment Bank. Onder stille leiding van China zal er weer orde op zaken worden gesteld. Wie is de grootste schuldeiser van de 18 Triljoen in USD staatsschuld?

Chinese goudstandaard

SDR en de goudstandaardEen verandering is onvermijdelijk en de Amerikaanse overheid vecht tegen de groeiende invloed van de BRICS die daadwerkelijk een alternatief systeem opzetten voor internationale handel gebaseerd op goud.

Alle internationale handelstransacties van olie en gas zullen straks weer met behulp van een goudstandaard worden getoetst. Hoe dat precies gaat werken is nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat vooral de Chinezen via de IMF met behulp van de Special Drawing Rights de Amerikaanse Dollar zullen onttronen en de internationale economie weer op een goudstandaard willen zetten. Waarschijnlijk zal er spoedig een definitieve multilaterale monetaire transitie plaatsvinden waarbij de Amerikaanse Dollar één van de 5 belangrijkste handelsmunten zal blijven, maar de wereldreservemunt status vergoed zal verliezen. Dit zal zeker ernstige gevolgen hebben voor de waarde van Amerikaanse Dollar en waarschijnlijk ook de Euro. Geldontwaarding ligt in het verschiet bij een herijking van het monetair systeem met SDR’s. Hyperinflatie wordt vermeden door de toevoeging van goud als het ankerpunt in dit SDR-systeem dat onder leiding van het IMF zal worden uitgerold. Waarschijnlijk zal dit gebeuren in samenwerking met de Asian Infrastructure Investement Bank.

De rol van de OPEC in dit proces is nog niet geheel duidelijk, maar Saoedi-Arabië accepteert de Chinese Renminbi als betalingsmiddel. De oliesjeiks bezegelen uiteindelijk het lot van de het niet meer werkende petrodollar systeem en ze zijn dol op goud. Bovendien, Saoedi-Arabië is een mede-oprichter van de AIIB – Asian Infrastructure Investement Bank. De PetroDollar is op sterven na dood. De Chinezen kunnen kun direct met Renminbi olievaten bij de oliesjeiks kopen. De AIIB wekt verder vertrouwen mede dankzij de enorme Chinese goudreserves. Wanneer de tijd rijp is kunnen de Chinezen hun financieel-monetair systeem verankeren in een gouden standaard. Een ander teken is dat de Euroclear Groep begonnen is met de implementatie van de Euroclear Bankchain voor het gebruiken van goud als onderpand bij de effectenhandel tussen grote institutionele beleggers en banken.  De Euroclear Bankchain wordt direct gekoppeld aan de zilver- en goudmarkt in Londen: London Bullion Markt.

De gevolgen voor de Amerikaanse Dollar economie zullen enorm zijn wanneer de US Dollar wordt losgelaten met o.a. een periode van hyperinflatie die het vermogen van de meeste mensen zal vernietigen. Het einde van de Amerikaanse hegemonie is in zicht.

Het kopen van goud met behulp van edelmetaalspecialisten zoals de GoldRepublic, Holland Gold is een verstandige zet wanneer je de feiten onder ogen ziet en niet meer gelooft in een langdurige rooskleurige toekomst voor de US Dollar als de wereldreservemunt.

Op zoek naar de komst van een nieuwe decentrale goudstandaard?

Er zijn verschillende fintech projecten en blockchain technologieën die een goudstandaard nabootsen of daadwerkelijk een nieuwe fysieke goudstandaard proberen op te zetten.

bitcoin als nieuwe goudstandaardDe goudstandaard is geen perfect systeem en is nog altijd een gecentraliseerd systeem voor het aansturen van de internationale handel en financiën. Een meer disruptieve technologie geïnspireerd op goud is Bitcoin. Bitcoins kunnen door niemand worden gemanipuleerd en vereisen geen banken noch centrale banken. Het is een nieuwe, vrije, democratische vorm van cryptogeld. Voor meer informatie: wat zijn bitcoins? Volgens vele zijn bitcoins een beter alternatief voor goud en een goudstandaard aangezien de goudstandaard in beginsel  gewoon een waardevolle objectieve ledger is. Dit wil zeggen een objectieve boekhoudkundige maatstaf en referentiepunt voor waarde en handel gebaseerd op schaarste. Een goede uitleg over deze benadering van de goudstandaard en Bitcoin als een beter alternatief volgt hier:

Waarom zou ik bitcoins kopen?

Hoewel de echte ledger van Bitcoin, (een revolutionaire & geniale uitvinding) de blockchain als ‘goudstandaard’ uitstekend voldoet, hacker proof is en o.a de bitcoins schaars maakt….  is er nog steeds het bijkomstige probleem dat bitcoin nog geen echt internationaal aanvaardbare valuta is…. en de centrale banken als vijand heeft…. maar dit kan veranderen, Bitcoin kan de nieuwe gouden standaard worden van deze eeuw!  Het wordt niets voor niets Digital Gold genoemd. De verspreiding van bitcoin als de nieuwe goudstandaard kan zeker dagen na de nacht van een nieuwe economische crash en de val van de US Dollar als de centrale wereldreservemunt. Hier volgt weer een uitstekende presentatie van Xapo’s CEO, Wences Casares over Bitcoin als de nieuwe gouden standaard:

Selectie beste Bitcoin exchanges!

Ethereum goudstandaardEen ander project waarbij een echte fysieke goudstandaard wordt geïntroduceerd binnen een blockchain technologie is de Digix Dao. Dit is een project dat plaatsvindt binnen Ethereum. DigixDAO bouwt de goudstandaard voor het uitwisselen van waarde in het Ethereum netwerk met behulp van DGX Tokens. 1 DGX token representeert een 1 gram 99,9 % LMBA gecertificeerd goudbaartje opgeslagen in een beveiligde kluis in Singapore.

fintech goudstandaardHet lijkt er op dat de goudstandaard binnenkort in een blockchain vastligt en goud transacties via smart contracts zullen worden uitgevoerd.  Op deze manier wordt het ook de beste goudstandaard dat ooit de wereld gezien heeft. Een goudstandaard ontwikkelen binnen de huidige blockchain technologie is een geniale methode om een gezond, transparant financieel systeem op te zetten die niet kan worden gemanipuleerd door onbetrouwbare derde partijen. Zelfs de implementatie van een fractioneel goud reserve systeem  ( X % goudstandaard) is prima mogelijk omdat iedereen zich aan de afspraken zal houden en niemand de afwikkeling kan veranderen of manipuleren.

Hoe het ook zij, de goudstandaard en goud staan op internationaal geopolitiek niveau en op financieel technologisch niveau nog steeds zeer hoog op de agenda en zullen in onze nabije toekomst weer een prominente rol gaan spelen. In deze optiek is het verstandig om jezelf ook op een goudstandaard te zetten door het kopen van goud. Voor meer informatie:

Lees verder

SEC dient aanklacht in tegen Coinbase – Coinbase vs SEC!

Een dag nadat de Amerikaanse Security Exchange Commission, de SEC, Binance heeft aangeklaagd, is Coinbase aan de beurt. Coinbase is de belangrijkste Amerikaanse exchange in de Verenigde Staten met een Nasdaq-beursnotering. Volgens aanklacht maakt Coinbase zich schuldig aan het faciliteren van de handel in ongereguleerde effecten. Coinbase omzeilde de regelgeving door gebruikers talloze cryptotokens te […]

Jun 6, 2023
2 min

SEC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs SEC!

De Amerikaanse toezichthouders hebben dit jaar de jacht goed geopend op de ondernemingen van Binance en het boegbeeld, CEO Changpeng Zhao (CZ). Eind maart 2023 opende de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) al het vuur. De CFTC diende o.a. een aanklacht in dat Binance derivaten heeft aangeboden en uitgevoerd voor en namens Amerikaanse klanten […]

Jun 6, 2023
3,5 min

Waarom zou ik overstappen van Litebit naar Bitvavo?

Litebit stopt; zal ik nu dan overstappen van Litebit naar Bitvavo? Waarom zou ik van mijn Litebit rekening overstappen naar een nieuwe Bitvavo rekening? Dit is een belangrijke vraag voor vooral de vele Litebit klanten. LiteBit, de oudste cryptobroker van Nederland maakte namelijk op 23 mei 2023 bekend dat ze ermee gaan stoppen. Het gaat […]

May 24, 2023
5 min