monero wallets

De kracht van Monero!

Sep 2, 2016
Aanbieding: 

Wat is Monero (XMR)?

moneroSamenvatting: Monero XMR is een bijzondere open source cryptocurrency. Deze cryptomunt gelanceerd in 2014 en heeft in al deze jaren een uitstekende ontwikkeling doorgemaakt met een groeiende gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars. In totaal hebben meer dan 336 ontwikkelaars gewerkt aan de ontwikkeling van deze anonieme cryptomunt. Dit is een belangrijk wapenfeit! Monero is een van de beste cryptomunten die je kunt toevoegen aan je portefeuille. Meer en meer beleggers kopen Monero (XMR) aangezien er een behoefte is in de markt voor een goede privacy coin. Deze munt is de cryptomunt voor het verwezenlijken van anonimiteit en optimale financiële privacy. Monero (XMR) kan tegenwoordig makkelijk in Nederland gekocht geworden bij Bitvavo met iDEAL. Voor meer informatie: hoe kan ik Monero kopen?

In dit artikel zullen we Monero uitvoerig behandelen. Om de lezer op weg te helpen, hebben we een inhoudsopgave gemaakt:

[toc]

Wat maakt Monero tot een bijzondere privacy coin?

monero cryptocurrencyMonero is Esperanto voor munt. Monero heeft vele belangrijke eigenschappen die het tot beter cryptogeld maakt in vergelijking met Bitcoin en andere valuta. Het netwerk is veel lichter, 100 % anoniem, 100 % decentraal en veel sneller dan die van Bitcoin. Monero is een zeer goede toevoeging tot het cryptoportfolio van een belegger. Laten we een aantal redenen bespreken die aangeven waarom het interessant is om Monero (XMR) te kopen:

Monero streeft naar de ontwikkeling van een decentrale anoniem cryptomuntje op basis van een eigen CryptoNote protocol en onafhankelijke blockchain. Monero is geen derivaat van Bitcoin, een zogenaamde altcoin. Monero zorgt ervoor dat de transacties niet kunnen worden getraceerd, de blockchain/grootboek van Monero wordt verduisterd of in de war geschopt als het gaat om wie de ontvanger, de verzender en wat de inhoud van de verzending was. De transacties liggen vast; maar van wie die transacties precies waren en wat er precies in de transacties werd verzonden is niet inzichtelijk en onleesbaar. Deze anonieme cryptomunt concurreert met Dash, Pivx en Zcash die ook alternatieven aanbieden voor het bewerkstelligen van financiële anonimiteit. Niettemin, het blokketenontwerp van Monero voor het bewerkstelligen van deze doelstelling is superieur in vergelijking met alternatieve privacy coins.

Waarom is Monero een superieure privacy coin:

  • Monero wil echt 100% anoniem zijn! Dit is het wezenlijke verschil met de Blockchain van Bitcoin en andere cryptocurrencies zoals Ethereum en natuurlijk al die derivaten van Bitcoin, de altcoins. De blockchain van Bitcoin is transparant en alles kan worden getraceerd. Dit betekent dat uiteindelijk, met de juiste software en middelen, elke Bitcoin gebruiker kan worden opgespoord. De Deense Politie heeft al een afdeling die Bitcoin surveillance software heeft ontwikkeld. Daarom, het is een mythe dat Bitcoin anoniem is. Monero gaat om optimale privacy en moet hier niks van hebben. Ze werken dan ook samen met bedrijven die ICT-privacy oplossingen leveren om het netwerk en de infrastructuur van Monero te beveiligen tegen nieuwsgierige overheden en veiligheidsdiensten. Een concreet voorbeeld is het gebruik van een i2p router binnen Monero en de ontwikkeling van een versleutelde privacy communicatieplatform.
  • monero cryptocurrencyMonero wil ook echt 100 % decentraal zijn. Vele cryptocurrencies gebaseerd op een proof of stake, emissie en distributie modellen leiden vaak dat de invloed over het netwerk in handen komt van een aantal belangrijke sleutelspelers die een groot deel van het aantal muntjes in handen hebben. In dit geval is het netwerk niet meer 100 % decentraal en ook niet meer gelijk. 100 % decentraal wil zeggen dat iedereen gelijk is ongeacht het aantal muntjes hij/zij in bezit heeft. Een goed ontwikkeld Proof of Work model zou dit moeten bewerkstelligen, toch het belangrijkste voorbeeld van een Proof of Work model, Bitcoin, leeft ons dat hier ook macht en invloed kan worden gecentraliseerd. Binnen het Bitcoin netwerk kun je spreken over een centralisatie van macht in de hand van de Bitcoin miners, de bedrijven en mensen die het netwerk in standhouden met super dure infrastructuur.
  • Cryptocurrencies met een gesloten ontwikkelingsmodel is per definitie een vorm van centraliseren aangezien er geen open audit en transparant systeem is over de exacte ontwikkeling van het muntje. Er zit meteen een machtsfactor ingebouwd met veel invloed over hoe de ontwikkeling zal geschieden. Dit is ook geen 100 % decentraal muntje.
  • Monero heeft naar de ontwikkeling van Bitcoin gekeken en er uitgeleerd hoe je een 100 % decentraal netwerk kunt behouden en ontwikkelen op basis van een proof of work model. Monero maakt gebruik van een mining algorithm dat elke computer met een x86x CPU in staat stelt om XMR’s te delven en het netwerk te onderhouden. Dit voorkomt dat over een tiental jaren alleen maar bedrijven met een speciale mining infrastructuur in staat zijn om XMR’s te delven en de invloed over het netwerk te vergroten. Nee, bij Monero zal iedereen met een normale computer gewoon XMR’s kunnen delven. Elke gebruiker kan gewoon een miner zijn.
  • Monero en het schaalbaarheidsprobleem? Een ander groot probleem met cryptocurrencies is de schaalbaarheid. Vooral de altcoins die derivaten zijn van de Bitcoin codebase hebben te maken, net zoals met Bitcoin, een zogenaamde ‘block size limit‘. Deze technische limitatie is problematisch vooral wanneer het Bitcoin netwerk enorm zou groeien en iedereen gelijktijdig transacties zou uitvoeren. Deze technische limitatie leidt tot vele discussies, onzekerheden voor de toekomst, maar ook oplossingen. Toch, het is een probleem aangezien alle updates moeten worden uitgevoerd op basis van een 95 % consensus. Op dit moment, doordat de Bitcoin steeds duurder wordt, worden de transactiekosten ook steeds duurder. Bovendien doordat elke bloklimitiet beperkt is tot 1 MB, kunnen er maar 3 transacties per seconde per blok worden uitgevoerd. Het uitbouwen van een bloklimitiet, zoals dit door Bitcoin Unlimited wordt voorgesteld, kan alleen op basis van 95 % consensus worden uitgevoerd. Dit is praktisch onmogelijk nu Bitcoin zo bekend is geworden en vele nieuwe spelers kent. Een SegWit update als een alternatieve oplossing voor dit probleem is er ook. Toch, met de populariteit van Bitcoin betekent dit wel dat Bitcoin trager en duurder zal worden. Monero, maar ook Litecoin kunnen als alternatieve snelwegen voor het uitvoeren van snelle en goedkope transacties worden gebruikt.
  • Kijk, dit probleem van schaalbaarheid en transactielimieten zit niet ingebakken in het Monero netwerk. Monero beschikt over een dynamische block size limit. Het aantal MB per blok kan makkelijk op basis van de omstandigheden worden aangepast! Dit maakt Monero superieur t.o.v. Bitcoin.
  • Een ander technisch probleem binnen het Bitcoin netwerk is de manier waarop de miners worden gecompenseerd. Er is geen permanent block award ingebouwd in de delvingsalgoritme waardoor  de kosten voor het onderhouden en veiligstellen van het netwerk steeds hoger worden. De Miners zullen op de keten in de Blockchain werken waar ze het meeste kans hebben op het delven van meer bitcoins. De bitcoin prijs moet ook hoog genoeg zijn zodat de miners hun werk kunnen doen, het kost namelijk veel geld in elektriciteit kosten, serverkosten en andere bedrijfskosten om een Bitcoin mining company in stand te houden. Het is zeer kapitaalintensief. Dit is een onzekerheidsfactor die is ingebouwd in de Blockchain van Bitcoin. Monero heeft dit probleem niet.
  • Monero heeft een “permanent block reward”. Deze zal nooit lager dan 0.3 XMR zijn. Het zal worden gedolven op basis van een desinflatieproces, waar we een afname zullen zien van het tempo van de prijsstijging. Desinflatie moet zeker niet verward worden met deflatie. Terwijl deflatie een (langdurige) daling van het algemeen prijspeil is, is desinflatie slechts een vertraging van de inflatie. Dit wil zeggen, het prijspeil zal nog altijd wel blijven stijgen, maar de toename in het algemeen beeld van het prijspeil zal lager liggen dan voorheen. De prijsontwikkeling zal veel gezonder en meer stabiel zijn. XMR zal veel minder prijs volatiel zijn dan b.v. Bitcoin. Zo ver zijn we nog niet, aangezien er nog een hele hoop muntjes moeten worden gedolven! Tot 2022 zullen er zo’n 18,4 miljoen XMR’s worden gedolven waar we tot die tijd een jaarlijkse prijsinflatie van 1 % kunnen verwachten. Deze ingebouwde schaarste kan in het licht van fiat valuta oorlogen en devaluaties Monero als een alternatieve vermogensbeschermer maken. Zeker naarmate Bitcoin duurder wordt. Monero is bovendien veel geschikter voor kapitaalvlucht aangezien de verdere transacties anoniem zullen zijn. Als een strategie zou een belegger eerst Monero kopen en vervolgens een gedeelte omzetten in Litecoin, Bitcoin, Dash en Zcash als een vorm van vermogens- en risicospreiding met een hoge mate van anonimiteit.  Zorg ervoor dat ze zo veel mogelijk op een hardware wallet staan!

Anoniem betalen met Monero naar een Bitcoin wallet adres?

Het mooie is dat iedereen met Monero iemand met een Bitcoin wallet anoniem kan betalen met behulp van de innovatieve dienstverlening van XMR.TO! Dit maakt XMR tot een zeer krachtige cryptocurrency en zal het meer Bitcoin-houders ook aanzetten om te beleggen in XMR voor o.a. het betalen van anonieme transacties daar waar dit vereist is. De prijsstijging in 2017 moet mede in deze tech-context worden betracht.

fluffypony moneroMonero concurreert vooral met Zcash (ZEC) en Dash maar deze cryptomunten zijn qua ontwerp inferieur. Laat je niet afleiden door de marketing. De lead developer van Monero, Ricardo Spagni maakt gebruik van de pseudoniem FluffyPony. Hij is een bekende twitter troll en afleider van aandacht. Hij gaf zijn eigen project een vette -F als punt in de Weiss Ratings terminologie. Hij figureert ook als een Magical Crypto Friend (een dronken pony) in Magical Cryptoland!

Prachtige afleidingsmanoeuvre! Wie neemt Monero nog serieus. Zeker, iemand die geen risico wilt nemen met zijn financiële privacy! Deze zoekt naar anonimiteit en een goed ontworpen betalingsnetwerk zonder te veel seriousness. Hij zal gebruik maken van XMR als een transactiemiddel. Het is trouwens belangrijk om te noteren dat Monero als een crypto project zich als een bondgenoot beschouwt van het Bitcoin project. Ze vullen elkaar aan, ondanks de fundamentele verschillen. Dit blijkt duidelijk uit de boodschap van de bovenstaande video. Chikun, de witte kip representeert Charlie Lee, de uitvinder van Litecoin. Litecoin is ook qua project een bondgenoot van het Bitcoin project. Hieronder in de video kun je Ricardo Spagni aan het woord zien tijdens de Zurich Bitcoin Meetup op 12 januari 2018:

De conclusie over Monero!

monero xmr kopenHet zijn deze eigenschappen die Monero (XMR) tot een bijzonder cryptocurrency maken. Het is alleen jammer dat deze cryptocurrency niet compatible is met de Bitcoin blockchain en apps. De hele Monero economie en alle applicaties moet van de grond worden opgebouwd. Wat ook jammer is, is dat het geen crypto-equity is. Maar goed, dit was de bedoeling. Monero heeft 1 kern-eigenschap en doelstelling: het verwezenlijken van snelle, goedkope en anonieme betalingen op basis van het beste cryptografische ontwerp. De ontwikkelaars hebben in die zin uitstekend werk afgeleverd. Monero is de beste anonieme cryptocurrency voor het bewerkstelligen van snelle anonieme transacties. Voor zo’n cryptomunt is er altijd behoefte, niet alleen voor de zwarte markten, maar ook de onderdrukte of gecensureerde markten.

Hoe kan ik het beste Monero (XMR) kopen?

Er zijn verschillende manieren om XMR te kopen. We hebben er een gids over geschreven:

Gerelateerde onderwerpen:

Laatste revisie van dit artikel over Monero: 1 maart 2018

Lees verder

Opt Out of the Fiat & Crypto Ponzi´s with Bitcoin

Alle financiële markten kraken in hun voegen. De cryptomarkt, vooral gebaseerd op Ethereum, Ethereum blockchain alternatieven met allerlei DeFi-protocollen en hedgfondsen (3AC, Celsius, etc.) kampen met liquiditeits- en insolvabiliteitsproblemen. Het zijn o.a. naweeën van de recente Terra Luna stablecoin implosie, maar ook de indirecte gevolgen van het QT-beleid van de Federal Reserve (Fed). De Fed […]

Jun 29, 2022
4,5 min

De Terra LUNA UST Fiasco en 2.0 Classic herstart

In dit artikel staan we stil bij de ineenstorting van het Terra LUNA ecosysteem en implosie van de UST stablecoin die begin mei 2022 plaatsvond. Het kan als een ENRON-schandaal van de cryptowereld worden beschouwd. In totaal werd 60 miljard in vermogen weggevaagd. De Redactie van Beste Bank waarschuwt haar lezers constant over de gevaren […]

Jun 3, 2022
7,5 min

De London Gold Fix, Rothschild, macht en Bitcoin

Wat is de London Gold Fix? Waarom verdient het onze aandacht en verdere uitleg? In de speurtocht naar een politieke neutrale reservemunt of activa voor het kunnen afwikkelen van internationale betalingen wordt er vaak gewezen naar goud. Onze monetaire geschiedenis leert ons echter dat goud en het delven van goud een belangrijke rol speelt in […]

Jun 27, 2022
4 min