Coinbase

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Jun 18, 2024
Aanbieding: 

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges zitten in de top 10 wereldwijd vwb het spot-handelsvolume. Daarnaast scoort Kraken ook hoog met de handel in derivaten, zoals futures en options trading.

Coinbase vs Kraken

De conclusie van dit artikel kort samengevat: Kraken en Coinbase zijn twee top exchanges waarbij Kraken beter uitvalt als het gaat om kosten en productaanbod. Wel jammer dat Kraken (nog) geen iDEAL ondersteunt. Zetten we Bitvavo in de vergelijking (Bitvavo vs Coinbase vs Kraken) dan wint Bitvavo het net van deze nieuwe professionele spelers op de Nederlandse en Europese markt. Vooral kleinere Nederlandse beleggers en handelaren zijn beter uit op Bitvavo. Alle drie exchanges zijn goede keuzes voor professionele traders. Als we kijken naar de Trustpilot reviews van respectieve klanten, dan scoren Kraken en Coinbase teleurstellend laag (2/5), vooral in vergelijking met Bitvavo (4/5).

Introductie: Kraken en Coinbase actief op de Nederlandse markt

Kraken en Coinbase bewandelen beiden de juridische weg in Europa om zo de juiste licenties te verkrijgen, én te behouden. Dit betekent dat beide crypto exchanges zo ‘compliant’ mogelijk willen zijn, zo heeft Kraken vanwege de MiCAR al vele USDT handelsparen vervangen voor euro paren. Daarnaast hebben beide exchanges een registratie bij De Nederlandsche Bank.

In deze vergelijking zullen we kijken waar jij als Nederlandse crypto handelaar het beste uit bent. Beide exchanges willen graag succes boeken op de Nederlandse markt en graag marktaandeel veroveren van de huidige Nederlandse concurrentie. Bitvavo is de grootste handelsbeurs in Nederland. Vandaar, we zullen ook kort kijken hoe de Coinbase en Kraken exchange zich verhouden tot de dienstverlening van de Bitvavo exchange.

Producten & Diensten van Coinbase vs Kraken

Algemene informatie

Coinbase en Kraken hebben een registratie bij DNB. Coinbase heeft de registratie onder haar eigen naam en Kraken onder de naam “Payward Continental Services Limited”, die geregistreerd staat in Ierland. Beide platformen bestaan 10+ jaar en lenen zich goed voor beginnende, ervaren en professionele crypto handelaren. Dit vanwege het brede dienstenaanbod. Met deze vergelijking duiken we daar dieper in.

Snel en makkelijk crypto kopen?

Op beide crypto exchanges kun je snel en makkelijk crypto kopen en verkopen. De koers van Bitcoin is overigens iets gunstiger bij Coinbase. Het voordeel van Coinbase is dat je iDEAL kunt gebruiken als betaalmethode, bij Kraken kan dat niet. Daarnaast heb je bij Coinbase de optie op SEPA betalingen en directe bankoverschrijvingen. Bij Kraken kun je betalen middels Apple Pay, kan je jouw credit card koppelen en kun je geld storten via Paypal en/of Plaid.

Daarnaast kun je op beide platformen kiezen voor periodieke aankopen (wekelijks, maandelijks) of kun je automatische koop- en verkooporders instellen bij een gewenste prijs.

Tot slot kun je zowel op de Coinbase als op het Kraken platform direct crypto tegen crypto swappen. En uiteraard kun je op beide platformen makkelijk crypto ontvangen, opslaan en verzenden van en naar externe crypto wallet adressen.

Exchange trading bij Coinbase vs Kraken

Beide platformen bieden een crypto trading platform aan dat zich goed leent voor ervaren en professionele crypto handelaren, onder andere vanwege het hoge handelsvolume en de diepe liquiditeit. Hier een vergelijking tussen de Coinbase vs Kraken exchange.

Coinbase Advanced

 • Spot trading
  Op de spot markt van Coinbase kun je handelen in Bitcoin, altcoins, defi coins en populaire memecoins, deze zijn makkelijk te categoriseren. De cryptocurrencies zijn te verhandelen tegen stablecoins als USDT, USDC en DAI. Op dit moment kun je niet handelen in futures en ook kun je niet handelen met een leverage. Of dit in de toekomst wel mogelijk is, is nog onduidelijk.
 • Swap (omwisselen)
  Ook kun je op de advanced mode van Coinbase gebruikmaken van de swap dienst.

Kraken Pro

 • Spot trading
  Op de Kraken pro exchange zijn 210+ verschillende cryptocurrencies te verhandelen. De handelsparen komen in USDT, USDC, DAI en meer stablecoin paren. Ook kun je in euro paren handelen.
 • (Spot) margin trading
  Op dit moment is margin trading nog beschikbaar op de Kraken pro exchange. Wel wordt op de website aangegeven dat het kan verschillen per land. Vooralsnog betekent dit dat je met margin trading een vergrote handelspositie kan innemen met een leverage tot 5X, de leverage verschilt per cryptocurrency.
 • Futures trading. Ook kun je op de Kraken Pro exchange (vooralsnog) handelen in futures en perpetual futures. Dit zijn bepaalde en onbepaalde termijn-contracten waarop specifieke prijsafspraken worden gemaakt. Met (perpetual) futures handel je in desbetreffende cryptocurrency, zonder deze daadwerkelijk in bezit te hebben. Daarnaast kun je ook long en short gaan en kun je met een leverage handelen. Deze dienst leent zich goed voor professionele crypto traders.
 • OTC trading. Kraken Pro biedt ook een Over The Counter (OTC) dienst aan voor grote crypto traders en instituties. De liquiditeit is hier nog dieper waardoor je jouw crypto tegen de voorafgesproken prijzen koopt. Coinbase biedt op dit moment geen OTC trading aan in Nederland. Gek genoeg ook niet Bitvavo, maar wel weer de Nederlandse Coinmerce exchange.

Earn bij Coinbase vs Kraken

Beide crypto platformen hebben een goed en uitgebreid earn programma. Kraken biedt ruim 22 verschillende cryptocurrencies en met APY’s die variëren tussen de 1% tot 11%. Coinbase heeft een minder uitgebreid earn programma met 10 verschillende cryptocurrencies en de rewards variëren hier tussen de 2% tot 13%. Op beide crypto exchanges kun je direct stoppen met je deelname aan het earn-programma. Lees altijd goed de voorwaarden!

Fees van Coinbase vs Kraken

Coinbase fees

Spot handelskosten
– 0,40% (maker) en 0,60% (taker) → $0- $10.000
– 0,25% (maker) en 0,40% (taker) → $10.001- $50.000
Check hier alle spot trading fees.

Kraken fees

Spot handelskosten
– 0,25% (maker) en 0,40% (taker) → $0- $10.000
– 0,20% (maker) en 0,35% (taker) → $10.001- $50.000
Check hier alle spot trading fees.

Margin & Futures fees bij Kraken
De fees variëren sterk per tradingdienst, hangen af van jouw account level en het verschilt per cryptocurrency. Check hier alle fees.

Beveiliging van Coinbase vs Kraken

Zowel Coinbase als Kraken nemen de beveiliging van hun platform en van hun gebruikers zeer serieus. Lees hier hoe ze dat doen:

Coinbase

 • Exchange transparantie
 • Klantenactiva worden 1:1 aangehouden
 • Coinbase is beursgenoteerd
 • Transparantie omtrent persoonsdata
 • 2FA beveiliging en biometrische inloggegevens
 • Maakt gebruik van de modernste versleuteling en beveiligingsmethoden (encryptie)
 • Goed bereikbare customer support

Kraken

 • Proof of Reserves
 • Standaard 2FA instellingen
 • Email bevestigingen voor (crypto) opnames
 • Tijdslot instellingen (gebruikersinactiviteit)
 • SSL-versleuteling
 • Realtime monitoring van account
 • 24/7 livechat van customer support

Bitvavo in vergelijking met Coinbase vs Kraken

Bitvavo vs Kraken vs Coinbase. Als we kijken naar de Nederland’s grootste exchange, Bitvavo exchange, ten opzichte van het Amerikaanse Coinbase en Kraken, dan vallen een aantal zaken op. We lichten deze verschillen van Bitvavo kort toe:

 • Het euro-handelsvolume van Bitvavo was in 2023 hoger dan bij Coinbase en Kraken. Dit is goed voor de groothandelaren.
 • Bitvavo is minder afhankelijk van de USDT handel
 • De handelskosten van Bitvavo zijn lager dan bij Coinbase en Kraken. Vooral als het gaat om kleinere bedragen.
 • Bitvavo biedt populaire betalingsmethoden aan, zoals iDEAL, Bancontact en PayPal
 • Op Bitvavo kun je niet handelen met leverage, in futures of margin traden
 • Bij Bitvavo kun je ook periodieke aankopen instellen
 • Bitvavo heeft een groot (275 cryptocurrencies) cryptocurrency aanbod
 • Bitvavo heeft een professionele exchange met een hoog volume en diepe liquiditeit
 • Bitvavo heeft een groter earn programma en hogere APY’s (34 cryptocoins) dan Coinbase en Kraken
 • Bitvavo heeft uitgebreide beveiligingsmaatregelen
 • Bitvavo heeft een zakelijke dienst: Enterprise Solutions
 • De koers van Bitcoin is op het moment van schrijven wel het hoogst bij Bitvavo
 • Bitvavo beschikt over vele betere klantenreviews op Trustpilot met een score van 4/5. Kraken en Coinbase scoren maar net 2/5 punten teleurstellend laag.
 • Op basis van bovenstaande feiten kunnen we concluderen dat Bitvavo minstens net zo goed is als de Coinbase en Kraken exchange, al dan niet beter voor vooral Nederlandse traders en beleggers. Voor meer informatie: lees onze uitgebreide Bitvavo recensie.

Voor- en nadelen van Kraken vs Coinbase

Op dit moment, gezien alle huidige en komende wet – en regelgevingen, zijn zowel het Coinbase als het Kraken platform zeer vergelijkbaar. Beide platformen bieden diensten aan voor beginnende crypto en minder ervaren traders zoals de swap, koop en verkoop dienst en spot trading.

De exchanges zijn vergelijkbaar: met een professionele interface (het voordeel van Kraken is dat de exchange is te personaliseren), hoge handelsvolumes en diepe liquiditeiten. Het voordeel van zowel de Kraken als de Coinbase exchange is dat je markt orders, limit orders, stop limit orders en meer kunt instellen. Ook zijn beide exchanges al druk bezig met het invoeren van (nieuwe) euro handelsparen. Beide hebben een breed cryptocoin aanbod.

Het nadeel van Coinbase is dat de kosten aan de hoge kant zijn, hier staat Coinbase ook al jaren om bekend. Een voordeel van Coinbase zijn de betalingsopties, zoals iDEAL.

Een voordeel van Kraken Pro is dat je op dit moment nog in futures, met leverage en in margin kunt traden. Echter, dit is wel tijdelijk gezien Europese wetgeving. Maar wellicht dat traders dit nog een tijdje kunnen volhouden met een VPN bijvoorbeeld. Het is te verwachten dat Kraken wellicht deze diensten zal moeten schrappen. Verder is Kraken niet de beste keuze voor de handel in futures en opties. Het is beter om o.a. bitcoin futures en opties te verhandelen op Deribit (ook van Nederlandse makelij en onder Nederlands bestuur).

Onze ervaring & Conclusies over Coinbase vs Kraken vs Bitvavo

Onze jarenlange ervaringen op beide exchanges zijn positief: de exchanges zijn snel, hebben een breed productaanbod, bieden veel populaire cryptocurrencies aan, hebben een goede en professionele interface, zijn veilig, transparant, hebben een goede customer support afdeling en proberen wet- en regelgeving zo goed mogelijk te implementeren. En beide platformen hebben een waanzinnig goede app! Echter, op Trustpilot wordt er flink geklaagd door klanten over Kraken en Coinbase. Beide exchanges scoren laag met een score van 2 van de 5 punten. Bitvavo scoort hoog met 4 punten van de 5.

Onze conclusie na deze vergelijking tussen Coinbase vs Kraken is dan ook dat het Kraken (Kraken Pro) platform nét wat uitgebreider is dan Coinbase (Coinbase Advanced), dit vanwege de futures, leverage en margin trading diensten. Houd wel in gedachte dat deze diensten mogelijk worden opgeschort op de korte termijn.

Tot slot moeten we wel concluderen dat Coinbase en Kraken, ten opzichte van Bitvavo, qua kosten wat aan de hoge kant zijn en dat Bitvavo qua product- en dienstenaanbod zeer goed concurreert! Bitvavo beschikt over lagere fees, betere voorwaarden en vaak ook over een diepere euro-liquiditeit. Verder lijken de klanten ook meer tevreden over Bitvavo´s dienstverlening. Voor meer informatie:

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min