cz binance exchange

Voormalig CEO van Binance crypto exchange, CZ, gaat 4 maanden de cel in!

May 1, 2024
Aanbieding: 


De Binance crypto exchange is de absolute nummer #1 wat betreft het handelsvolume, trading-mogelijkheden en user experience. De voormalige oprichter van Binance CZ gaat echter wel de cel in

De CEO van de Binance crypto exchange leek het zelf voorspeld te hebben..

Alsof CZ het zelf voorspeld had: 4 maanden gaat de voormalig CEO en founder van de Binance crypto exchange de cel in. De wereldberoemde foto van CZ waar hij met vier vingers poseert, lijkt een juiste voorspelling te zijn geweest voor de straf die CZ gisteren opgelegd heeft gekregen door de Amerikaanse rechter: vier maanden zal CZ de cel ingaan. Naast deze celstraf heeft Binance in 2023 al een boete opgelegd gekregen van ruim $4.3 miljard en moest het nagenoeg direct de Amerikaanse markt verlaten. Daarnaast heeft CZ persoonlijk ook nog eens een boete gekregen van ruim $100 miljoen. Echter zal CZ van deze persoonlijke boete niet echt wakker liggen aangezien het vermogen van CZ in de tientallen miljarden wordt geschat.

Het vonnis en de aanklachten tegen Binance’s CZ

De aanklachten tegen de voormalige CEO van Binance zijn niet mals. Zo wordt CZ ervan beschuldigd nalatig te zijn geweest als het gaat om het screenen van gebruikers, gebruikersactiviteiten en herkomsten van klant fondsen. In het kort komt het er onder andere op neer dat CZ een plek gefaciliteerd heeft waar criminelen, terroristische organisaties etc. veilig, snel en makkelijk hun geld konden ‘witwassen’ en grote internationale transacties konden verrichten. De rechter neemt het Binance, en vooral CZ, extra kwalijk aangezien zij de middelen (zoals ervaren personeel) hadden om dit te kunnen voorkomen. De voornaamste overtreding die dan ook is begaan is het “failing in establishing a proper anti-money laundering program’. Daarnaast hield de rechter CZ ook voor verantwoordelijk voor de cultuur die heerste binnen Binance, waarbij groei ten koste ging van de veiligheid. De fameuze uitspraak van CZ “ask for forgiveness, not permission” werd ook nog geciteerd.

Ook in Nederland is het screenen van klanten en klantentegoeden extreem belangrijk en zijn de investeringen die bedrijven als Bitvavo dienen te doen in hun KYC (know your customer) afdelingen, behoorlijk hoog.

De effecten van ‘falende’ crypto beurzen als Binance en FTX

De wereld van crypto is op het moment absoluut een bizarre wereld, al dan niet altijd. Eind 2022 crashte een van de allergrootste crypto exchanges wereldwijd; FTX. En kort geleden is de oprichter en CEO Sam Bankman Fried hiervoor veroordeeld: Sam gaat maar liefst 25 jaar de gevangenis in. En nu dus deze uitspraak voor de allergrootste crypto exchange wereldwijd.. wat moeten buitenstaanders wel niet denken van crypto en van de spelers die er actief in zijn? Gelukkig weerspiegelen deze ‘bad players’ (en terecht) niet de inhoud, toepassingen en kansen die Bitcoin en crypto brengen. En gelukkig weerhoudt het bedrijven er niet van om in deze technologie te stappen; zo zijn begin dit jaar de Amerikaanse Bitcoin spot etf’s live gegaan en zijn dezelfde Bitcoin spot etf’s sinds gister verhandelbaar in Hong Kong.

Daarnaast hield BlackRock gister het ‘Institutional Digital Assets Summit’ waar het, onder andere, ging over de BlackRock Bitcoin spot etf: iShares en de institutionele adoptie van crypto. Zodoende lijken de schandalen van falende crypto exchanges weinig effect te hebben op de ‘grote jongens’. En het ziet ernaar uit dat deze grote jongens zomaar eens het stokje zouden kunnen overnemen om Bitcoin naar een nieuw niveau te tillen. In een recent interview geeft CZ zelf ook aan dat “crypto has entered a new phase”.

De toekomst van crypto exchanges

Nu we de aanklacht lezen en de effecten inzien die een dergelijk beleid hebben gehad op individuen is het wellicht ook maar goed dat crypto een nieuwe fase ingaat waarbij het toezicht, en vooral de verantwoordelijkheden van de exchanges zelf, strenger en groter wordt. Exchanges die het beste voor hebben met de industrie en veiligheid voorop stellen zullen de komende jaren overleven en groter worden. En in Nederland hebben we het goed met exchanges als Bitvavo, Coinmerce, Coinbase en meer!

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min