garry gensler ethereum etf

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

May 26, 2024
Aanbieding: 

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De ander, Biden, met Garry Gensler als voorzitter van de SEC, vooralsnog zeker niet. De democratische Amerikaanse senator Elizabeth Warren doet ook haar best om crypto adoptie in de Verenigde Staten te ontmoedigen. Hoe zal het Amerikaanse crypto beleid worden? De winnaar kan goed de toon zetten en een anti-crypto houding kan zeker een verlies inhouden voor de kandidaat in kwestie. Wat blijkt nu, Biden heeft de verkeerde koers gezet en Trump speelt hier handig op in.

De verkiezingscampagnes zijn vol op gang en crypto speelt een rol!

Eind dit jaar is het alweer zo ver: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En met alles wat er in de wereld speelt is de anticipatie en spanning behoorlijk hoog, to say the least. Trump dient zich inmiddels bijna dagelijks in verschillende rechtszalen te melden en zich te verdedigen tegen meerdere aanklachten, waarvan de Stormy Daniels case misschien wel de bizarste is. En terwijl Trump zich voor de rechter meldt, reist President Biden af naar de zogenaamde “swing states”. Deze swing states zijn niet per sé Republikeins noch Democratisch, dus het winnen van deze staten wordt gezien als een ‘extra’. Dit jaar zullen onderwerpen als Rusland, Israël, China en technologie ontzettend belangrijk zijn in het winnen of verliezen van stemmen. Maar er is ook een ander belangrijk topic dat een steeds prominentere rol krijgt in de verkiezingen, namelijk Bitcoin en crypto (en blockchain). In de Verenigde Staten wordt er al geschat op zo´n 52 miljoen crypto-bezitters. Het onderwerp tijdens de verkiezingen is belangrijk dan me zou doen bevroeden. De vraag is bij welke toekomstige President crypto de beste toekomst tegemoet ziet. Het Amerikaanse crypto beleid zal enorm belangrijk zijn voor verdere adoptie van Bitcoin, crypto en blockchain in het algemeen. Verder wil hij er voor zorgen dat een CBDC nooit zal worden gelanceerd in de Verenigde Staten. Nothing is more powerful than an idea whose time has come:

Pro-Crypto Trump maakt slim gebruik van Non Fungible Tokens (NFT)

Zoals gezegd reist Trump van rechtszaal naar rechtszaal. Maar Trump zou Trump niet zijn als hij niet elke kans aangrijpt voor extra publiciteit. In augustus vorig jaar moest Trump zich zelfs melden op het politiebureau in Atlanta en werd de beruchte mugshot gemaakt. Trump heeft deze mugshot direct laten omtoveren tot een NFT (non fungible token) “mug shot collection”, en die was razendsnel uitverkocht.

Inmiddels heeft Trump meerdere actieve NFT collecties lopen en hij verdient hier prima aan, geld wat de ex-President overigens goed kan gebruiken voor zijn campagne. Een van de populairdere NFT collecties van Trump zijn de zogenaamde Trump trading cards. Je verzint het zo gek niet of Trump heeft het wel. En kort geleden organiseerde de voormalig President nog een diner voor de kopers van zijn mugshots NFT collectie in het bekende Mar-a-Lago. Tijdens dit diner gaf Trump overigens ook aan dat NFT’s weer “hot” zijn sinds Trump ze gebruikt.. Tot slot zei Trump ook nog tegen zijn gasten dat “if you’re in favour of crypto, you better vote Trump”. Trump accepteert ook crypto-donaties voor zijn campagne. Trump windt er inmiddels geen doekjes meer omheen dat hij absoluut pro-crypto is, dat moge duidelijk zijn. Dit bevestigde hij recentelijk weer met de onderstaande uitspraak.

President Biden vs. voormalig President Trump

Nu we weten hoe Trump in de crypto-wedstrijd staat, is het belangrijk om te kijken naar de huidige President: Biden. Biden staat namelijk wat anders in de wedstrijd dan zijn concullega Trump. Biden heeft deze week een belangrijke mededeling gedaan: de President heeft aangegeven zijn veto uit te spreken omtrent een belangrijke wet van de SEC; omtrent crypto wetgeving en de rol van banken hierin. Het gaat om een wet waarin staat dat Amerikaanse banken verplicht zijn de crypto holdings van hun klanten op de balansen te vermelden en tegenover deze crypto balansen dient ook (extra) kapitaal te staan om desbetreffende bedragen te dekken. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil deze wet nu teniet doen en het zo dus makkelijker maken voor banken om klanten te bedienen die crypto tegoeden hebben.

Biden is anti-crypto dreigt met veto

President Biden had echter op 8 mei aangegeven dat hij zijn veto-recht zal gebruiken, mocht het voorstel zijn bureau bereiken. Als dit gebeurt dan betekent dit dat banken in feite geen crypto ‘custody’ meer zouden kunnen aanbieden voor ‘crypto-klanten’ van desbetreffende bank, en dit zou een stap achterwaarts zijn voor het Amerikaanse crypto landschap.

Recentelijk heeft de Amerikaanse department van justitie de ontwikkelaars en oprichters van de Samourai wallet opgepakt. Ze worden beschuldig voor het witwassen van geld en het exploiteren van een geldtransmissiebedrijf zonder vergunning. De arrestatie van de Samourai-oprichters wordt door velen gezien als een politiek gemotiveerde aanval op de financiële privacy. De Biden administratie toont grote interesse in het monitoren en reguleren van cryptocurrency transacties, met o.a. een voorstel om een “ongerealiseerde winst” belasting in te voeren voor rijke individuen die crypto bezitten. De arrestatie van de Samourai-oprichters schept een zorgwekkend precedent voor ontwikkelaars die werken aan privacy verbeterende technologieën voor bitcoin en crypto in het algemeen. De SEC onder Gary Gensler heeft zich ook als een wilde hond gedragen. Ondanks de verliezen, onder het motto regulation by enforcement spant deze toezichthouders allerlei rechtszaken aan met exchanges en brokers, waaronder Coinbase, Kraken en recentelijk Robinhood. De Biden administratie is de laatste jaren zeer anti-crypto en de goedkeuring van de Bitcoin ETF´s kan in dit perspectief als een wonder worden gezien.

Belangrijk om te vermelden is dat veel Democratische partijgenoten van Biden wél pro-crypto zijn. Het gaat er dus om spannen wat de President besluit uiteindelijk te gaan doen.

Voor nu kunnen we in ieder geval concluderen dat Bitcoin en crypto een belangrijke rol gaan spelen in de Amerikaanse verkiezingen eind dit jaar en dat de administratie van Biden de crypto voter totaal lijkt te onderschatten. Meer dan 52 miljoen Amerikanen bezitten al bitcoin en een of andere crypto asset. Crypto is een belangrijk verkiezingspunt. Niemand ziet graag Amerikaanse cryptobedrijven naar het buiteland zien verhuizen of een koersdaling tegemoet.

Anthony Scaramucci, Biden aanhanger beklaagt zich over blunder

Hieronder een aantal X-draadjes en Tweets over het aangaande debat.

Cynthia Lummis in de bres voor bitcoin!

Ten slotte, leuk video commentaar van Ivan on Tech over de recentelijke ontwikkelingen in de USA:

To be continued!

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min