Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Oct 10, 2021
Aanbieding: 
Boek van Knut Svanholm – zie Amazon

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats?

Juist de covid plandemie laat zie wat er gebeurt als je een stelletje pratende chimpansees beleid en wetten laat maken. Wijsheid verlaat de zaal met de staart tussen de benen. Gezond verstand was al eerder vertrokken. Machtspolitiek en pure domheid nemen het over. De kunst van het mogelijke. De kunst maar door te drammen op een ingeslagen weg ongeacht de feiten.

Hoe gevoeglijk geven vrijgevochten naties van Nederland tot Cuba aan toe zich over aan dwingelandij. In Australië – waar het Britse rijk zijn misdadigers dumpte – is het covid fascisme zelfs doorgevoerd tot aan de bruinhemden en knokploegen en concentratiekampen aan toe. Maar ook in Nederland en Duitsland hebben we dat politiegeweld gezien.

We zien bepaalde types mensen zich verstandig te weer stellen tegen de waanzin. Een Maurice de Hond. Een Pieter Omtzigt. Een Gideon van Meijeren. Met zulke mensen zou je een redelijke politiek kunnen optuigen. Maar alleen kunnen zij het niet doen. Dus zul je in elke regering altijd domme machtswellustelingen tegenkomen. Criminelen en psychopaten. Enkele procenten van de mensheid is psychopaat en in de politiek zijn ze oververtegenwoordigd. Er zijn stemmen opgegaan om die psychopaten te ontmaskeren en op te sluiten. Maar misschien kan het handiger …

Artikel op trustnodes.com

Blij verrast las ik het artikel Crypto’s Declaration of Independence. Het is een lofzang op code. Met bloemrijke passages als:

Cryptos are its own jurisdiction, ruled by the law of open source code, governed by the people through decentralization. We choose to exercise our inalienable right to be subject to the rule of code, not the rule of man, and place our trust in immutable laws engrained in the trust machine. We stake here our crypto flag, after discussions and consultations with other claims of power, to declare our will, ability and right, to a new governance. In the spirit of elevating man, we put our trust on his tools, and replace the cheating elements by putting in stone his will and his intentions in a pledgable way that can not be retraced or changed. We will make him code, open source code writable by us all and readable by us all, and freeze that part till time immemorial.

Misschien is dat wel die essentie. Al sinds de komst van de PC nemen de nerds de wereld over. Met een Bill Gates als rijkste dan wel machtigste man. Met bich tech miljardairs die in de schijn de wereld willen verbeteren. En nu zegt men dat die licht autistische types een zuivere liefde voor de waarheid hebben en niet mee doen aan machtsspelletjes. Mispoes. Juist die eerste generatie tech nerds heeft zich opgeworpen als de Überchimpansees. Nee het waren pas de open source idealisten en de cypherpunks, die het libertarische vrijheidslievende gedachtengoed verenigden met de kracht van code. Dat is de bakermat en de erfenis van Bitcoin, van Defi en van iets nog mysterieuzers als de DAO, de decentrale autonome organisatie.

Is het zo dat regeringen misschien DAO’s moeten worden? Dat je dus niet rechtstreeks nerds aan de macht brengt, in een centraal machtskader, maar dat je nerds regels laat vertalen in code – zoals in een archaïsch tijdperk parlementariërs nog wetten maakten – en dat die code onderhouden door een open groep gepassioneerde slimmeriken een dorp, een provincie of een land gaat besturen? Met wellicht nog een mooie rol voor AI en machine learning. Want wij mensen hebben gewoon bewezen in zeven sloten tegelijk te springen. Bias is niet ons kleine verraderlijke valkuiltje, maar ons comfortabele hemelbed waar iedereen met een ego zo vaak en zo snel mogelijk wegdroomt over weet ik wat voor valse idealen. Misschien kan AI uit data wijsheid peuren en ons mensen een objectievere weg wijzen.

Studenten in Florida ondertekenen petitie

We zijn op een punt aangeland dat studenten in Florida vrolijk een petitie tekenen voor afschaffing van de Amerikaanse grondwet. In de video hoor je één intelligente man de grondwet verdedigen. In Nederland zet enkel een Pieter Omtzigt in op het nauwgezet naleven van de grondwet. Een nobel streven, maar misschien echt ouderwets… dan niet qua inhoud maar qua methode. Misschien kan het echt slimmer met code.

Zo mijmerend kwam ik ook nog een inspirerend boek tegen van ene Kurt Svanholm: Bitcoin – Independence Reimagined. Een jaar eerder schreef hij al Bitcoin: Sovereignty through mathematics. Beide boeken heb ik al op mijn Kindle staan en ga ik snel lezen. Als voorproefje sluit ik af met beide intro’s van deze boeken.

What makes Bitcoin so special? What sets Bitcoin apart from every other monetary asset that preceded it? What is a monetary asset in the first place? What is money? What is inflation? Who benefits from it? What is scarcity? Is Bitcoin’s mining process wasteful? Is Bitcoin a religion or a rejection of religious beliefs? All of this and more, inside.

This follow-up to “Bitcoin: Sovereignty Through Mathematics” describes the old boxes we have been operating within, and how Bitcoin encourages us to challenge and reshape them. It takes the reader deeper down the rabbit hole and reveals how the honey badger that lives there is still indifferent to people’s opinions about it.

De laatste vet gemaakte zin is zeer diep. OK onverschillig over onze mening hadden we al eerder gehoord over Bitcoin. Dat zegt Michael Saylor ook. Maar hier lezen we dat het ding “leeft”, de code leeft! Meer specifiek is het als een honingdas (Mellivora capensis). Enjoy the video!

Gerelateerde artikelen

Lees verder

Waarom zou ik overstappen van Litebit naar Bitvavo?

Litebit stopt; zal ik nu dan overstappen van Litebit naar Bitvavo? Waarom zou ik van mijn Litebit rekening overstappen naar een nieuwe Bitvavo rekening? Dit is een belangrijke vraag voor vooral de vele Litebit klanten. LiteBit, de oudste cryptobroker van Nederland maakte namelijk op 23 mei 2023 bekend dat ze ermee gaan stoppen. Het gaat […]

May 24, 2023
5 min

First Republic Bank is failliet – FDIC en JPMorgan Chase nemen de bank over

De Amerikaanse bankencrisis is nog niet voorbij. De derde Amerikaanse First Republic Bank verkeert in grote problemen en is op weg naar een faillissement. Update 01.05.2023: First Republic Bank is omgevallen en bankroet. De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft ingegrepen en zal als curator de bank moeten afwikkelen. Om de markt verder te sussen […]

May 1, 2023
4,5 min

Withney Webb over de netwerkcorruptie in de VS, Jamie Dimon en CBDC´s

We willen onze lezers wijzen op het opzienbarend onderzoek van Whitney Webb. Ze is onderzoeksjournalist, schrijver, podcaster en onderzoeker bij Unlimited Hangout. Ze houdt zich voornamelijk bezig met inlichtingen, technologie, bewaking en burgerlijke vrijheden. Net zoals Hester Bias de netwerkcorruptie in het Nederlandse financiële systeem heeft onderzocht en bespreekt in haar boek Worst Bank Scenario, […]

Apr 17, 2023
2 min