bitcoin bitvavo

Bitcoin halving? Waarom zijn de halvings van Bitcoin zo belangrijk?

Feb 12, 2024
Aanbieding: 

Wat wordt er met een Bitcoin halving bedoelt? In dit artikel bespreken waarom de bitcoin halvings zo belangrijk zijn en wat voor een geopolitieke impact het zal hebben.

Introductie tot Bitcoin halvings

bitcoin halvings

Bitcoin halvings zijn een essentieel onderdeel van de distributie van bitcoin, het vooraf ingestelde monetaire beleid. Het proces van geldschepping bij Bitcoin is volledig transparant en voorspelbaar vastgelegd in het protocol. Het monetaire beleid is deflatoir. Dit wil zeggen, er komt steeds minder bitcoin in omloop totdat alle bitcoin zijn geproduceerd. Er zullen totaal maximaal 21 miljoen BTC, in steeds mindere mate, in omloop worden gebracht door het bitcoin halving proces. De inflatie neemt hierbij af tot het punt dat er totaal geen inflatie meer is.

Wanneer vindt een Bitcoin halving plaats?

Een bitcoin halving vindt ongeveer elke vier jaar plaats nadat 210.000 transactieblokken zijn verwerkt. De Bitcoin miners zullen dan te maken krijgen met een halvering van de beloning die ze normaliter ontvangen. Bij het verifiëren en toevoegen van een nieuwe transactieblok aan Bitcoin´s grootboek, krijgt een miner nu 6.25 nieuwe bitcoin (BTC) als een beloning. Met de aankomende vierde bitcoin halving in april 2024 zal de beloning dalen van 6.25 naar 3.125 BTC. Per dag zullen er dan alleen nog maar 450 nieuwe BTC in omloop worden gebracht.

De derde en meest recente halvering vond plaats op 11 mei 2020, waarbij de beloning daalde van 12,5 BTC naar 6,25 BTC per blok. Vóór deze gebeurtenis vond de tweede bitcoin halvering plaats op 9 juli 2016, waarbij de beloning werd verminderd van 25 BTC naar 12,5 BTC. Op 28 november 2012 werd de initiële beloning van Bitcoin, oorspronkelijk 50 BTC, gehalveerd tijdens de allereerste halvering. Hieronder in de grafiek kun je zien hoe bitcoin in feite over een relatief snelle periode wordt gedistribueerd.

bitcoin halving

Bitcoin halvings & hogere stock-to-flow ratio

Deze grafiek maakt ook het volgende duidelijk. De meeste bitcoin wordt relatief snel in omloop gebracht. Binnen 15 jaar is er al meer dan 19,6 miljoen BTC in omloop gebracht. 93,5% van alle bitcoin is al beschikbaar. De beschikbare voorraad tot de nieuwe productie van bitcoin is hierdoor zeer hoog. Dit wordt in het Engels aangeduid als de stock-to-flow verhouding.

De stock-to-flow ratio is een maatstaf die vaak wordt gebruikt in financiële markten, met name in de context van grondstoffen en edelmetalen. Het vertegenwoordigt het bestaande aanbod (stock) van een grondstof ten opzichte van de nieuwe productie (flow) die de markt binnenkomt.

In het geval van Bitcoin, wordt de stock-to-flow ratio veel besproken. Het wordt berekend door de totale circulerende voorraad (stock) van Bitcoin te delen door het jaarlijkse productiepercentage (flow). Het idee achter deze ratio is om de schaarste van Bitcoin te beoordelen, vooral ten opzichte van goud. Goud wordt gezien als de meest schaarse monetaire activa op aarde met sinds kort de hoogste stock-to-flow verhouding. De introductie van Bitcoin bracht hier verandering in. Het proces van productiehalveringen geven aan Bitcoin een steeds hogere stock-to-flow ratio krijgt en anno 2024 die van goud definitief zal overtreffen. Voor de Bitcoin halving van 2024 staat de ratio op 55. De ratio drukt het aantal jaren uit dat nodig zou zijn om de totale voorraad te verdubbelen bij het huidige productietempo. Goud kent nu nog een hogere ratio van 62. Na vierde Bitcoin halving zal Bitcoin goud inhalen en van haar troon stoten als de meest schaarse activa op aarde.

Bitcoin (BTC) is een absoluut schaarse monetaire eenheid. 1 BTC bestaat uit 100 miljoen satoshi´s (SATS). Dit betekent dat er in totaal niet meer dan 2,1 biljard (2,100,000,000,000,000) SATS binnen het Bitcoin netwerk in omloop kunnen zijn. Het is berekend dat het laatste stukje Bitcoin, de laatste satoshi’s in 2140 zullen worden gedolven. Daarna zullen er nooit meer nieuwe satoshi´s in omloop worden gebracht. Bitcoin kent daarna totaal geen inflatie. Bitcoin is een superieure monetaire activa voor de opslag van waarde (store of value). Hoeveel euro´s en dollars worden er per minuut in omloop gebracht? Hoeveel zal de inflatie van de grote fiat-valuta´s (EUR, USD, GBP, YEN) de komende jaren toenemen?

Tip: koop Bitcoin goedkoop op de Bitvavo beurs!

Kunnen de Bitcoin halvings worden gewijzigd?

Door de werking van Bitcoin´s protocol en in het bijzonder, de Proof-of-Work algoritme, het community consensus model en het zelfversterkend netwerk effect, is het uitgesloten dat hierin verandering komt. Bitcoin is immutable en kent ook nog eens een driedimensionaal boekhoudsysteem.

De Bitcoin halving in context van een fragiel financieel systeem & multi-polaire orde

Bitcoin wordt dankzij dit proces digital gold genoemd en werkt in feite superieur ten aanzien van goud en een gouden standaard. Wanneer de adoptie verder toeneemt, de ontwikkeling vooruit gaat en het netwerk effect blijft toenemen zal Bitcoin steeds meer als veilige haven worden herkend. In een wereld van enorme globale schulden, geldverruimingspolitieke maatregelen, onberekenbare rentetarieven, valuta-oorlogen, devaluaties, en proxy-oorlogen zal er steeds meer gezocht worden naar alternatieve Store-of-Value activa. Het is zelfs bij een volgende grote financiële crisis niet uit te sluiten dat er een Bitcoin standard wordt ingevoerd.

Bitcoin werkt namelijk voorspelbaar, transparant, onafhankelijk en neutraal buiten de macht van overheden en centrale banken om en kan gebruikt worden als een instrument om juist weer vertrouwen in de internationale handel en bankwezen weer te herstellen tijdens een periode van conflicten, crisis en hyperinflatie.

Een andere reden waarom Bitcoin een belangrijke rol kan gaan spelen is het feit dat de centrale banken met goud schaken, een hier een geopolitieke calculus heeft… echter moeizaam en duur te transporteren is, verder kan worden gemanipuleerd, vervalst en ook nog eens worden gecensureerd. Vooral in een geopolitiek landschap met een multi-polaire wereldorde waarin o.a. de dollar en het bankwezen als een wapen wordt ingezet en het vertrouwen verder zoek raakt. De schuldenberg neemt exponentieel toe. De behoefte naar een betrouwbaar, politiek neutraal transparant monetair netwerk zal toenemen.

Bitcoin is gemakshalve te beschouwen als het superieure goud-over-IP-netwerk voor transacties tussen vijanden en partijen die elkaar wantrouwen. Bitcoin is als een trustless en permissionless netwerk ideaal om te gebruiken en ook veilig op te slaan als een oppotmiddel buiten het huidige fragiele systeem. Toenemende financiële repressie en de aankomende introductie van CBDC´s zijn ook weer aanleiding om je vermogen in werelds meest schaarse digitale asset te parkeren.

Video uitleg over de Bitcoin halving

Wil je niet lezen, maar kijken, hier kun je een aantal video´s zien met een uitleg over de Bitcoin halving:

Crypto Casey over de Bitcoin Halving 2024

Rekt Capital over de 5 phases van de Bitcoin halving

Tip: koop Bitcoin goedkoop op de Bitvavo beurs!

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min