bitcoin bitvavo

Bitcoin Halving

Sep 28, 2023
Aanbieding: 

Wat wordt er met een Bitcoin halving bedoelt?

bitcoin halving

De waardepropositie van Bitcoin als een store of value is gebaseerd op de transparante vooraf geprogrammeerde monetaire beleid en de limiet van het aantal bitcoins die ooit in omloop kunnen worden gebracht. Bitcoin block halving is een belangrijke automatische wijzing van het distributiebeleid van het aantal bitcoins dat per transactieblok in omloop kan worden gebracht.

Bitcoin werkt op basis van een Proof-of-Work algoritme waarbij de Bitcoin delvers rekenkracht in zetten een beloning te kunnen krijgen voor het verwerken van geverifieerde transacties in een blok en het toevoegen van een nieuwe goedgekeurde transactieblok aan de Bitcoin blokketen. Deze beloning wordt de Miner Reward genoemd en is de manier waarop nieuwe bitcoins in omloop worden gebracht. Ongeveer elke tien minuten wordt er een nieuwe blok aan de blokketen toegevoegd en komer er nieuwe bitcoins in omloop.

Op dit moment bedraagt de beloning per blok 12.5 BTC, maar nadat er 210.000 nieuwe blokken zijn toegevoegd (ongeveer elke vier jaar) zal de beloning automatisch worden gehalveerd. Op deze manier neemt de inflatie met de helft af en wordt de schaarste van het aantal bitcoins vergroot. Het proces van geldschepping bij Bitcoin is volledig transparant en voorspelbaar. Bij elke Bitcoin halving worden er minder bitcoins gecreëerd totdat de definitieve limiet is bereikt.

Totaal kunnen er maar 21 miljoen bitcoins worden toegevoegd. Het is berekend dat het laatste stukje Bitcoin, de laatste satoshi’s in 2140 zal worden gedolven. De Bitcoin miners ontvingen aanvankelijk 50 bitcoins voor ieder toegevoegde transactieblok, daarna werd dit 25 BTC en nu is de beloning 12,5 BTC. Ergens in mei 2020 zal de volgende Bitcoin halving plaatsvinden en zal de beloning 6.25 BTC bedragen. Dit heeft ook een belangrijke impact op Bitcoin’s stock to flow ratio waardoor Bitcoin’s inflatie afneemt en de relatieve schaarste toeneemt. Wanneer de vraag van de internationale markten ook verder toeneemt zal dit Bitcoin koers naar nieuwe hoogtes brengen. Bitcoins kopen is voor deze reden een lange termijn investering waar in termen van jaren (tussen en na aankomende Bitcoin halvings periodes) wordt gedacht. PlanB heeft op basis van deze gegevens een wiskundig model gebouwd op basis waarvan Bitcoin’s prijsontwikkeling kan worden voorspeld.

Trouwens, het Bitcoin halving proces kan niet worden veranderd dankzij de community consensus voorwaarde. Bitcoin kent geen stichting of belangengroep die genoeg macht zou kunnen opeisen om veranderingen in het protocol en het proces door te voeren. De Bitcoin Wars van 2017 hebben dit duidelijk aangetoond; de implementatie van de belangrijke segwit update voor het uitbouwen van het Lightning Netwerk is bijna een wonder te noemen. Het heeft weder bewezen dat Bitcoin anti-fragiel is en dat Bitcoin nu volledig kan worden uitgebouwd met nieuwe transactielagen en technologieën.

Bitcoin halving in context van een fragiel financieel systeem:

Bitcoin wordt dankzij dit proces digital gold genoemd en werkt in feite veel beter dan goud en een gouden standaard. Wanneer de adoptie verder toeneemt, de ontwikkeling vooruit gaat en het netwerk effect blijft toenemen zal Bitcoin meer en meer als veilige haven worden herkend en gebruikt in een wereld van globale schulden, geldverruimingspolitieke maatregelen, negatieve rentetarieven, valuta oorlogen en devaluaties. Het is zelfs bij een volgende financiële crisis niet uit te sluiten dat er een Bitcoin standard wordt ingevoerd.

Bitcoin werkt namelijk voorspelbaar, transparant, onafhankelijk en neutraal buiten de macht van overheden en centrale banken om en kan gebruikt worden als een instrument om juist weer vertrouwen in de internationale handel en bankwezen weer te herstellen tijdens een periode van hyperinflatie.

De reden waarom Bitcoin een belangrijke rol kan gaan spelen is het feit dat de centrale banken met goud schaken, een geopolitieke calculus heeft, kan worden gemanipuleerd en kan worden gecensureerd. Een concreet recent voorbeeld van deze problematiek:

De regering van Venezuela wacht nog steeds op goud dat door de Bank of England wordt vastgehouden. Eind vorig jaar maakte de regering van Maduro haar plannen bekend om een gedeelte van haar goudvoorraad uit Londen te repatriëren, maar dat blijkt geen gemakkelijke opgave. Zelfs het bezoek van de minister van Financiën en de centrale bank heeft vooralsnog niets opgeleverd.

Venezuela heeft nog voor meer dan $550 miljoen aan goud in Londen liggen. Het grootste deel werd door de vorige president Hugo Chavez al opgehaald, maar een klein gedeelte ligt nog steeds in Londen. De regering van Maduro wil het goud terug, omdat ze daarmee levensmiddelen kan importeren. Door hyperinflatie is de binnenlandse munt zo goed als waardeloos geworden, terwijl de toegang tot dollars vanwege sancties beperkt is.

Bitcoin concurreert met centrale banken, niet de banken.

Banken experimenteren met cryptovaluta’s, waaronder de technologie van Ripple en XRP, en sommige banken hebben al Bitcoin rekeningen geopend voor klanten. Ze kunnen als ze willen makkelijk overschakelen naar een valuta die politiek neutraal en extreem veilig is, zonder derde partij risico’s; en dat is Bitcoin. Banken kunnen als custodials fungeren voor Bitcoin rekeningen van haar klanten. In Zwitserland zijn er al banken die deze Bitcoin dienst aanbieden. Een concreet voorbeeld is de Vontobel bank.

De toekomst zal het uitwijzen, in ieder geval volgens de econoom Saif Ammous en vele andere analisten (waaronder Max Keiser en Trace Mayer) is Bitcoin het hardste en meest gezonde geld dat de mensheid ooit heeft uitgevonden. Dankzij het proces van Bitcoin halving weet iedereen precies wanneer de inflatie en ook de verkoopdruk van de miners behoorlijk af zal nemen waardoor het aantal bitcoins in omloop weer schaarser zal worden op de Bitcoin exchanges.

Bitcoin halving en het rendement (ROI)

De bitcoin koers gaat na de halving op een volatiele opwaartse manier omhoog. Het rendement (ROI) na een halving voor een belegger is enorm. Na de eerste bitcoin halving cyclus werd er een 93 X ROI geklokt; na de tweede een 30 X ROI; en nu na de derde halving cyclus is het nog niet duidelijk. Echter de bitcoin koers zou gemakkelijk over de $100.000,- kunnen schieten. Hieronder in de video analyse wordt de ROI na elke bitcoin halving cyclus goed besproken:

Voor meer informatie:

Lees verder

Crypto exchanges in de problemen. De druk van toezichthouder neemt verder toe.

De problemen van crypto exchanges met toezichthouders is een belangrijk thema om te volgen. Steeds meer crypto exchanges komen onder druk van wetgevers en toezichthouders te staan. De eis naar transparantie en compliance wordt steeds steviger. Wat staat crypto exchanges te wachten? Laten we dit eens verder bespreken: Einde van het wilde westen tijdperk voor […]

Nov 26, 2023
5 min

Binance geknecht door VS en BlackRock? CZ treedt af als CEO

De CEO van Binance Changpeng Zhao (CZ), Mr. Binance CZ, is afgetreden en is weg bij de ‘s werelds meest controversiële en grootste gecentraliseerde crypto exchange. Zijn positie was niet meer houdbaar onder druk vanuit de Verenigde Staten. The king is dead.. long live the queen! Wat een nieuws, wat een wending en wat een […]

Nov 22, 2023
5 min

El Salvador’s Bitcoin aanpak lijkt te werken, gaat Argentinië volgen?

El Salvador´s Bitcoin adoptie lijkt steeds meer vruchten af te werpen. Iets langer dan een jaar geleden kondigde El Salvador een onderdeel van haar Bitcoin aanpak aan: om elke dag 1 Bitcoin te kopen. Hoe pakt deze strategie uit? Zal Argentinië onder het presidentschap van Javier Milei El Salvador´s voorbeeld volgen? Met de Bitcoin aanpak […]

Nov 21, 2023
4,5 min