madeira bitcoin

Madeira, de MIBC vrijhandelszone en de adoptie van Bitcoin

Apr 8, 2022
Aanbieding: 

Op de Bitcoin 2022 conferentie in Miami is het nieuws bekend gemaakt dat Madeira bitcoin zal omarmen en reguleren. De president van Madeira, Miguel Albuquerque, zal samenwerken met Samsom Mow om dit definitief te verwezenlijken. Miguel wil een “fantastische omgeving voor bitcoin” realiseren op Madeira. Onder meer zal Madeira bitcoin niet belasten.

Madeira is een populaire bestemming en thuisbasis voor digitale nomads en entrepreneurs. Het is namelijk een prachtige eilandengroep midden in de Atlantische Oceaan. Het maakt deel uit van Portugal, maar is een autonome regio en heeft speciale wetgeving met een vrije handelszonde om onder meer ondernemers, freelancers en digital nomads aan te trekken.

Het Madeira International Business Centre (MIBC)

MBIC werkt als een vrije handelszonde waar ondernemers en bedrijven zich kunnen registeren om te genieten van vele belastingvoordelen:

 • Voor actieve inkomsten (zoals inkomsten uit handelsactiviteiten of dienstverlening, etc.) geldt een verlaagd vennootschapsbelastingtarief van 5%.
 • Volgens de Portugese Participatievrijstellingsmethode zijn Madeira-bedrijven vrijgesteld van bronbelasting op de uitkering van dividenden, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
 • Het deelnemingsvrijstellingsregime is ook van toepassing op:
  1. meerwaarden ontvangen door de MIBC-entiteit (een minimum van 10% eigendom, gedurende 12 maanden aangehouden, is vereist), en
  2. de verkoop van haar dochterondernemingen, en
  3. de betaling van meerwaarden aan de aandeelhouders, door de verkoop van het MIBC-bedrijf.
 • Vrijstelling van roerende voorheffing op rente, servicekosten en royalty’s betaald aan niet-ingezetenen.
 • Vrijstelling van zegelrecht, onroerende voorheffing, overdrachtsbelasting en regionale en gemeentelijke toeslagen (met een beperking van 80% per belasting, transactie of periode).
 • Toepassing van de door Portugal ondertekende dubbelbelastingverdragen.
 • Toepassing van de door Portugal ondertekende investeringsbeschermingsverdragen.

Waarom is het Madeira International Business Centre interessant?

 • Madeira maakt deel uit van Portugal en profiteert daarom van de voordelen van een lidstaat van de Europese Unie en ook van de OESO.
 • Door bitcoin te reguleren als een buitenlandse valuta, zal Madeira zeer aantrekkelijk worden voor bitcoin-ondernemingen, zoals handelsbeurzen, wallet ontwikkelaars, handelaren en andere bitcoin entrepreneurs.
 • Bedrijven op Madeira krijgen automatisch een btw-nummer, waardoor ze rechtstreeks toegang hebben tot de intracommunautaire EU-markt.
 • Bedrijven op Madeira opereren onder een geloofwaardig regime, ondersteund door de 28 EU-lidstaten. Madeira wordt niet beschouwd als een belastingparadijs en staat daarom ook niet op internationale zwarte lijsten.

Bitcoin belastingvrij in Madeira

Miguel gelooft in de toekomst en in Bitcoin. Het zal als de facto legal tender worden gereguleerd en gebruikt. Verder zal bitcoin niet worden belast.

“Individuals in Madeira that buy and sell bitcoin … don’t pay taxes. They’re not subject to personal income taxes … We offer fantastic conditions to everyone that wants to come to Madeira.”

We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden. Gerelateerde artikelen:

Portugal als bitcoin bestemming

De Hoon & Partners – cryptofiscalisten

Bronnen: Dixcart & Bitcoin 2022 conference Miami

Lees verder

Gensler stelt ook Cathie Wood’s Bitcoin spot ETF aanvraag uit

ARK Invest, het bedrijf van pro Bitcoiner Cathie Wood, heeft eveneens een Bitcoin spot ETF aanvraag lopen. En ook de behandeling van deze aanvraag is op 26 september 2023 door de SEC uitgesteld. Waarom is deze Bitcoin ETF aanvraag vroegtijdig uitgesteld geworden door Gary Gensler? Wat is zijn agenda? Kunnen we voor 2023 nog een […]

Sep 27, 2023
4,5 min

Is een aandeel $MSTR beter dan een bitcoin ETF aandeel?

In dit artikel bespreken we de recente bitcoin aankoop van MicroStrategy en waarom kopen van MicroStrategy aandelen (MSTR) wellicht een slimmer idee is dan een belegging in een bitcoin ETF. Wat zijn de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF? Saylor zet door: MicroStrategy koopt […]

Sep 26, 2023
3,5 min

Hoe vergaat het PayPal’s stablecoin?

Het is alweer bijna 2 maanden geleden sinds de lancering van PayPal’s stablecoin $PYUSD. Hoe vergaat het de stablecoin en zien we al genoeg adoptie van de munt? PayPal’s stablecoin ziet adoptie Even om het geheugen op te frissen: op 7 augustus van dit jaar kondigde de betaalgigant, PayPal, aan dat ze hun eigen stablecoin […]

Sep 26, 2023
2,5 min