Portugal als Bitcoin-paradijs? Wordt Bitcoin belast in Portugal?

Oct 29, 2021
Aanbieding: 

Hoe wordt Bitcoin in Portugal belast? Is Portugal een cryptovriendelijk land? Zeker, Portugal is niet alleen een fantastische vakantiebestemming; het is ook een van de meest bitcoin vriendelijke landen in de wereld geworden. Dit komt doordat de Portugese belastingdienst geen vermogens-, inkomstenbelasting en geen btw heft over bitcoin betalingen en de handel in bitcoin en crypto activa in het algemeen. Het is een van de redenen waarom steeds meer crypto en bitcoin handelaren naar Portugal verhuizen. Maar er is veel meer waarom steeds meer mensen verhuizen naar Portugal.

De Portugese Non-Habitual Tax (NHR) regeling met bitcoin en crypto vermogen combineren!

In 2009 heeft de regering van Portugal een voordelig belastingregime doorgevoerd waar nieuwe inwoners, dus die voorheen nog nooit in Portugal hebben verbleven en geen belastingnummer hebben, gebruik van kunnen maken. Deze Non-Habitual Tax (NHR) regeling heeft als doelstelling om onder meer vermogende Nederlanders naar Portugal te lokken. De meeste niet-Portugese broninkomsten van de betrokkenen kunnen vrijgesteld worden van inkomstenbelasting indien dergelijke inkomsten belast zijn in het land waar zij worden genereerd onder het toepasselijk dubbelbelastingverdrag met Portugal.

  • Voorbeeld 1. Niet-Portugese broninkomsten van een belastingparadijs in bijvoorbeeld de Seychellen die geen dubbelbelastingverdrag heeft met Portugal worden niet vrijgesteld.
  • Voorbeeld 2. EU non-discriminatie regels & richtlijnen over fusies, dividenden, royalty’s & belangen evenals dubbele belastingverdragen (DTT) in Portugal met verschillende EU landen kunnen gebruikt worden. Bijvoorbeeld, het Verenigd Koninkrijk en Portugal hebben een overeenkomst onder de VK / Portugal-verdrag inzake dubbele belasting.

Er zijn kwalificerende activiteiten die je als zelfstandig ondernemer kunt uitoefenen in Portugal onder een vast en laag belastingtarief van 20%.

Erfenissen en schenkingen ten voordele van de echtgeno(o)t(e), wettelijk samenwonende partners, descendenten of ascendenten, vinden in principe belastingvrij plaats. Alleen schenkingen van onroerend goed zijn onderworpen aan een tarief van 0,8 %. Winst verdiend met de handel in bitcoin wordt hier verder ook onder dit regime niet belast.

Dus, wanneer je als bitcoiner naar Portugal verhuist kun je gebruik maken van deze aparte NHR-regeling van Portugese belastingdienst. Wanneer iemand zich met hulp van een specialist zich onder deze regeling vestigt, zal de eerste tien jaar van het verblijf in de meeste gevallen geheel belastingvrij zijn. Met wat creativiteit zullen alle inkomsten die je buiten Portugal verdient voor de eerste tien jaar buiten de Portugese belastingen worden gehouden. Dit maakt Portugal ook zeer interessant voor onder andere eigenaren van online bedrijfjes en locatie onafhankelijke werkzaamheden.

Het is natuurlijk de norm dat van de 183 opeenvolgende of niet-opeenvolgende dagen van het jaar je in Portugal moet doorbrengen om in aanmerking te komen voor het NHR-regime. Echter, de praktijk valt mee, en is het niet nodig om er permanent te wonen. Om van de NHR-regeling te genieten volstaat het normaliter met het handhaven van een verblijf door het huren of kopen van een appartement. Er is in principe geen minimumverblijf nodig. Toch je moet wel serieus werk maken van je intentie om in Portugal te verblijven voor een gedeelte van je tijd. Als je te lang verblijft in een ander land, kan de belastingdienst van dat land in kwestie weer moeilijk gaan doen. Verder is het ten zeerste aan te raden om gebruik moeten maken van een lokale belastingspecialist en accountant in Portugal die je helpt om een NHR-applicatie met succes te voltrekken. Het gaat niet vanzelf en het kost wel een kleine investering om te verhuizen naar Portugal en een NHR-status te verkrijgen.

Leer meer, neem contact op!

Heb je interesse om meer te leren over hoe je als bitcoiner belastingvrij kunt leven in Portugal en hoe je gebruik kunt maken van de NHR-regeling? Neem dan contact met ons.

Stuur een email naar bestebank(@)nym.hush.com met de vermelding: Informatieverzoek over NHR-regime in Portugal.

Of neem hier contact met de redactie op:

Photo by Liam McKay on Unsplash

Lees verder

Over Bitvavo, de belastingdienst en crypto belastingaangifte

Nederlanders die een rekening hebben bij Bitvavo moeten het vermogen in crypto die daar staat opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte voor de belastingdienst. Bitcoin en crypto is een digitaal bezit en valt voor de meeste beleggers meestal onder de vermogensbelasting en wordt bij Box 3 opgeteld. Het berekenen van het vermogen wordt gedaan tussen 1 […]

Feb 1, 2023
2 min

Crypto belasting-rapportage software voor de belastingdienst

Samenvatting: heb je bitcoin of andere crypto activa gekocht? De belastingdienst wil dit natuurlijk weten. Het is uitermate verstandig om alle bitcoin en crypto tegoeden netjes op te geven bij de belastingdienst. Het is natuurlijk wel een karwei om alles precies bij te houden en te berekenen tijdens de jaarlijkse belastingaangifte. Gelukkig zijn hiervoor speciale […]

Feb 1, 2023
2,5 min

Genesis stevent af op faillissement – Chapter 11 – Reactie Bitvavo? Laatste nieuws 27.01.2023!

Genesis Global Capital stevent af op een bankroet en werkt volgens Bloomberg aan officieel uitstel van alle betalingsverplichtingen onder de Chapter 11 regeling. Chapter 11 is een vorm van faillissementsbescherming. Het is een artikel uit de faillissementswet in de Verenigde Staten. Het biedt Genesis nu de mogelijkheid om orde op zaken te stellen. Het wordt […]

Jan 27, 2023
7,5 min