bitcoin

Stacks, de Web 3.0 infrastructuur op Bitcoin

Nov 15, 2021
Aanbieding: 

Bitcoin Stacks ofwel Stacks is een blockchain met smart contract protocol dat bovenop Bitcoin wordt gebouwd. Stacks werkt aan een nieuwe architectuur voor het internet, een web 3.0 op basis van data privacy, decentralisatie en veiligheid. Het huidige internet is veel te gecentraliseerd geworden waarbij datastromen onder de controle zijn gekomen van grote techgiganten waaronder Facebook en Google. Data is de nieuwe olie; er wordt enorm veel geld verdiend met onze persoonlijke gegevens. Stacks biedt de technologie aan om voor de gebruiker de controle terug te krijgen. Dit met behulp van Bitcoin.

Bitcoin als veilig anker en fundament

De thesis van de oprichters van Stacks is dat steeds meer gedecentraliseerde apps en gebruikerstoepassingen zullen verhuizen of gebouwd worden op Bitcoin. Bitcoin is het meest veilige computernetwerk dat de mensheid ooit heeft gebouwd. Het beste voor de ontwikkeling van web 3.0 en DeFi-applicaties is om gebruik te maken van een onveranderbare finale afwikkelingslaag voor transacties. Bitcoin beidt veiligheidsgaranties die geen enkel ander applicatienetwerk kan bieden. Bitcoin kan worden gezien als het fundament voor Web 3.0, een nieuw TCP/IP protocol voor de uiteindelijke waarde afwikkeling. Vandaar dat het team van Stacks heeft gekozen om te bouwen op Bitcoin.

Om een goede verankering met de Bitcoin basislaag te verwezenlijken heeft het team een consensus algoritme ontwikkeld tussen de Stacks blockchain en die van Bitcoin: Proof of Transfer (PoX). PoX verbindt Stacks met Bitcoin en breidt de functionaliteit verder uit met schaalbare transacties en veilige smart contracts met behulp van de eigen STX cryptocurrency.

Stacks als Bitcoin Web 3.0 onderzoeksproject

Stacks is in 2013 opgestart door Ryan Shea en Ali Muneeb als een PhD-project bij de faculteit van computerwetenschappen aan de universiteit van Princeton. Het project had als visie om internet privacy en centralisatieproblemen m.b.t. data op te lossen met behulp van blockchain technologie. Het project werd dan aanvankelijk onder de naam Blockstack opgestart. Deze naam werd in de loop van 2020 veranderd voor Stacks. In deze periode was het onderzoeksproject doorgestart als een bedrijfje en werd er gewerkt aan een nieuw concensus algoritme en programmeertaal voor de ontwikkeling van veilige smart contracts en applicaties. De programmeertaal heet Clarity. Hieronder kun je een video introductie zien over Clarity:

Het project kwam pas in 2017 uit haar ontwikkelings- en onderzoeksfase waarbij een eerste versie van het ontwikkelingsplatform live werd gezet. Stacks trok de aandacht van durfkapitalisten zoals Naval Ravikant, maar ook andere prominente computerwetenschappers van andere universiteiten waaronder Harvard, MIT en Stanford. Hieronder kun je Muneeb Ali aan het woord zien tijdens de lancering van het nieuwe Stacks 2.0 platform waar iedereen nu gebruik van kan maken.

Eind 2021 is het nieuwe Stacks 2.0 uitgegroeid tot een levendig ecosysteem. Hieronder kun je een presentatie bekijken over de huidige omvang van het Stacks ecosysteem:

Als zodanig beschikt Stacks over een behoorlijk snel groeiend ecosysteem met handige decentrale applicaties, waaronder een eigen decentrale beurs en NFT-marktplaats. Hieronder kun je meer leren over de belangrijkste projecten die op Stacks worden gebouwd:

Om goed te kunnen deelnemen en van bepaalde functionaliteit gebruik te maken is soms STX vereist. De STX van Stacks kun je het beste kopen op Binance. Voor meer informatie: bezoek Stacks.

Lees verder

India “beschermt” gepeupel voor crypto, maar laat rijken profiteren

India en Bitcoin, een spel van permanente dreiging van verbod dat nu al enkele jaren aan de gang is. Hoewel een heldere beslissing aanstaande lijkt over het lot van cryptogeld, is er een fors risico dat ze enkel worden voorbehouden aan de schatrijke elite. Aanstaande maandag 29 november 2021 maakt India vermoedelijk een einde aan […]

Nov 26, 2021
1,5 min

Fintonia in Singapore lanceert twee bitcoin beleggingsfondsen

De vermogensbeheerder Fintonia Group heeft het groene licht gekregen van de toezichthouder, Monetary Authority of Singapore (MAS), om twee verzekerde institutional grade beleggingsfondsen voor bitcoin te lanceren. Fintonia Bitcoin Physical Fund Het eerste fonds heet het Fintonia Bitcoin Physical Fund. Hiermee kunnen institutionele beleggers instappen om direct blootstelling tot bitcoin te krijgen. De aandelen van […]

Nov 26, 2021
1 min

De LHV bank in Estland gaat cryptodiensten aanbieden

Een van de belangrijkste banken van Estland, de LHV Bank, zal de volgende week haar klanten toegang geven tot de volatiele cryptomarkten. De LHV bank heeft een samenwerking met de Bitstamp opgezet waardoor haar klanten via de LHV mobile app toegang krijgen tot de volgende markten: • Bitcoin (BTC)• Ether (ETH)• Litecoin (LTC)• Uniswap (UNI)• […]

Nov 24, 2021
1,5 min