crypto kopen

De Black Crypto Monday van 5 Augustus 2024. Enorme hoeveelheid Bitcoin en crypto liquidaties!

Aanbieding: 

Inderdaad 5 Augustus 2024 is niet alleen een zwarte maandag voor Japan en de globale financiële markten in zijn geheel, maar ook de koers van Bitcoin. De prijs vas Bitcoin zakte vannacht onder de $50.000 en heeft hiermee een liquidatie ingezet van miljarden aan dollars in Bitcoin en crypto.

Wat zijn deze zogenaamde liquidaties in Bitcoin en crypto?

Je hoort het vaak genoeg en, helaas, is het vandaag ook weer aan de orde binnen Bitcoin en crypto: mega liquidaties die zorgen voor enorme prijsschommelingen en volatiliteit. Toen vanmorgen de Aziatische beurzen opende was het direct raak: de Nikkei cashte met wel ruim 12.5% en zorgde hiermee voor extreme schokgolven wereldwijd. De angst voor een Amerikaanse recessie, toenemende onrust in het Midden-Oosten en (economische) instabiliteit in heel Azië zorgen voor onzekerheid en dat vertaalt zich terug op de financiële markten, inclusief de crypto markten die uiteraard het hardst crashten. Maar waarom crashen de crypto beurzen altijd harder?

Allereerst zijn cryptocurrencies zogenaamde ‘risk-on’ assets: dit zijn assets die in potentie een hoog rendement kunnen opleveren, maar tegelijkertijd risicovoller zijn omdat ze bijvoorbeeld een nieuwe (nog onbewezen) technologie vertegenwoordigen. De assets kunnen hard stijgen, en vaak nog harder dalen. Naast het feit dat cryptocurrencies dus tot deze sector behoren, is er vaak nog een (belangrijke) factor die voor een intensere crash op de Bitcoin en crypto markt zorgt: “liquidaties”. En vannacht zijn er ruim 278.000 crypto handelaren geliquideerd met een totaal bedrag van ruim $1.06 miljard aan openstaande Bitcoin posities.

Het belang om leverage, en de risico’s ervan, te begrijpen

Maar wat zijn Bitcoin liquidaties en waarom is het belangrijk om dit te begrijpen? Bitcoin liquidaties zijn in feite posities van leverage traders die worden gecanceld omdat de positie niet meer houdbaar is voor de crypto handelaar. De reden dat de posities niet meer houdbaar zijn is omdat de koers de tegengestelde richting opgaat en deze traders handelen met een leverage; ze hebben dus kapitaal geleend van desbetreffende crypto exchange en als ze dit niet meer kunnen terugbetalen vindt er een zogenaamde ‘margin call’ plaats: de positie wordt afgesloten en de trader is zijn geld kwijt. In het geval van een dalende markt zijn het dus de long posities die worden geliquideerd.

Margin calls kunnen zowel in long als short posities plaatsvinden, maar niet in spot posities. Daarom pleiten veel crypto investeerders om te beleggen op de lange termijn (in spot) en dan vooral niet in een leveraged positie. De grootste liquidatie die de afgelopen uren heeft plaatsgevonden van een ‘single trade’ is een positie van ruim $27,- miljoen op de Huobi exchange. Desbetreffende crypto trader is dus $27,- miljoen kwijt en een eventuele boete.

Het zogenaamde domino-effect van crypto en Bitcoin liquidaties

Nu we weten wat deze liquidaties zijn, kunnen we kijken waarom deze zoveel invloed hebben op de prijs van, in dit geval, Bitcoin. Doordat crypto handelaren geforceerd hun positie moeten verkopen neemt de verkoopdruk dus toe van de onderliggende activa (Bitcoin). Bij een stijgend aanbod daalt de prijs uiteraard. Daarnaast worden andere leveraged traders ook sneller ge-margin called aangezien de prijs sneller daalt, dit zet zowaar een (versneld) domino effect in werking en hierdoor neemt het aanbod van Bitcoin nóg sneller toe en dus prijs dus verder af.

Vaak zie je, wat we vandaag de dag ook weer goed zien; is dat vervolgens de paniek zich verspreidt en snel toeneemt bij retail investeerders die op hun beurt ook hun Bitcoin verkopen.

Op deze manier blijft Bitcoin dus in een vicieuze cirkel hangen en blijft de koers verder dalen. De komende dagen, weken en maanden zullen spannend zijn voor de koers van Bitcoin, crypto en de aandelenmarkten. Maar dat de koers van Bitcoin zo hard daalt, heeft in ieder geval meerdere belangrijke oorzaken. Deze hebben we in het vorige artikel verder besproken:

Lees verder

Ook Amazon lijkt Bitcoin toe te gaan voegen aan de balans!

Het bekende gezegde, “Slowly at first, then all at once”, binnen Bitcoin en crypto wordt met de dag relevanter. Afgelopen week vergeleek Jerome Powell (de voorzitter van de raad van bestuur van de Federal Reserve Bank) Bitcoin nog met goud, en nu lijkt de volgende Amerikaanse gigant alweer wat te willen doen met Bitcoin: Amazon […]

Dec 9, 2024
2,5 min

Een week vol prijsactie en goed nieuws voor Bitcoin en crypto!

Deze week was het dan eindelijk zo ver: Bitcoin bereikte de historische mijlpaal van $100.000 per Bitcoin! Bitcoin heeft hiermee nog maar eens aangetoond hoe relevant het in de (financiële) wereld is. Sinds Trump’s overwinning zit Bitcoin fors in de lift, en dat is niet zonder reden: de afgelopen jaren heeft de Securities and Exchange […]

Dec 8, 2024
3 min

Het verschil tussen staking en restaking: wat is restaking?

Het is alweer enige tijd geleden dat we het over staking hebben gehad. Bij staking zet je PoS (proof of stake) cryptocurrencies vast en hiermee beveilig je het netwerk en draag je ook bij aan het goedkeuren van transacties op desbetreffende blockchain. In ruil hiervoor krijg jij ‘rewards’. Je krijgt dan een X hoeveelheid % […]

Dec 4, 2024
2,5 min