Op maandag hebben Japanse aandelen hun grootste dagelijkse daling sinds de crash van 1987 meegemaakt, doordat zorgen over een mogelijke vertraging van de Amerikaanse economie (recessie) voor onrust zorgden op de wereldwijde markten. Dit terwijl de centrale bank van Japan de rente met 0.25% verhoogde waardoor de Yen Carry Traders verder in de problemen komen. Verder lopen de spanningen hoog op in het Midden Oosten waarbij Iran deze week een vergeldingsactie zal uitvoeren voor de liquidatie van Ismail Haniyeh door Israel in Teheran. Een Derde Wereldoorlog bonkt op de deur. Deze combinatie van factoren zorgden ervoor dat de Nikkei 225-index, die de toonaangevende aandelen in Tokio vertegenwoordigt, enorm kelderde met een ongekende 4.451 punten. Deze historische daling resulteerde in een verlies van meer dan 12%, waardoor de totale verliezen sinds begin juli opliepen tot 25%.
Rentebeleid, inflatie- met recessievrees en de Yen Carry Trade
De angst voor een scherpe vertraging van de Amerikaanse economie heeft de verwachting gewekt dat de Federal Reserve de rente drastisch zal moeten verlagen. De Federal Reserve heeft de afgelopen week het rentebeleid niet gewijzigd. Terwijl de Bank of Japan (BOJ) nu juist haar rentetarieven verhoogt om de inflatie te beteugelen, stijgt de waarde van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waardoor Japanse exportafhankelijke aandelen minder aantrekkelijk worden en de Yen Carry Trade verder onder druk komt.
Niet alleen de Japanse aandelenmarkt duikelde. In Taiwan en Zuid-Korea werd de handel meerdere keren kortstondig stilgelegd omdat circuit breakers, bedoeld om paniekverkopen te voorkomen, in werking traden.
Hoe het begon?
De volatiliteit in Japan begon vorige week toen de BOJ de rente voor de tweede keer dit jaar verhoogde en plannen aankondigde om de obligatie-aankopen af te bouwen. Handelaren verwachten later dit jaar meer renteverhogingen nu de centrale bank probeert de inflatie onder controle te houden. Het effect was al snel merkbaar. De Nikkei daalde afgelopen vrijdag met 5,8%, omdat handelaren zich zorgen maakten over de impact van een sterkere yen op Japanse bedrijven. Een stijgende yen zou exporteurs en bedrijven met buitenlandse inkomsten schaden.
De snelle waardestijging van de yen heeft ook veel marktdeelnemers gedwongen om de yen carry trade af te bouwen, een populaire handelsstrategie waarbij beleggers goedkoop geld lenen in Japan en dit omzetten in andere valuta’s om te investeren in hoger renderende activa.
Vorige week steeg de yen bijna 5% ten opzichte van de dollar. Op maandag versterkte de yen verder met 2,2% tot een koers van 143,3 per Amerikaanse dollar. De sterkere yen zorgt voor een wereldwijde afwikkeling van carry trades.
Van daaruit escaleerde de marktchaos in een “volledige lawine,” aangedreven door de onverwacht agressieve koerswijziging van de BOJ, de vertragende Chinese economie en nieuwe zwakke banencijfers uit de Amerikaanse economie. Recessievrees!
Wereldwijde markttumult
De volatiliteit verspreidde zich naar andere markten in Azië en Europa, en de Amerikaanse aandelenfutures daalden ’s nachts sterk. Nasdaq futures daalden met 4%, terwijl Dow futures en S&P 500 futures respectievelijk met 1,5% en 2,3% daalden.
De Stoxx Europe 600-index, de benchmark voor de regio, stond in de ochtendhandel 2,5% lager. Het is in de afgelopen vijf dagen met 6% gedaald tot niveaus die voor het laatst in februari zijn gezien.
De Taiex van Taiwan beleefde zijn slechtste dag ooit en daalde met 8,4%, terwijl de Kospi van Zuid-Korea met 8,8% sloot. De S&P/ASX 200 van Australië daalde met 3,7% en de Hang Seng Index van Hongkong en de Shanghai Composite van China daalden respectievelijk met 2,3% en 1,3%.
De bitcoin koers voelde de marktchaos goed aan en werd als een risk-on asset flink verkocht door bepaalde partijen. Andere partijen, waaronder Michael Saylor, zullen blij zijn. Saylor heeft onlangs aangekondigd om 2 miljard op te halen om meer bitcoin van de markt te halen. Niettemin, een record aan crypto en bitcoin liquidaties maakten van 5 Augustus 2024 een Black Crypto Monday.
Het is nu afwachten wat de Amerikaanse aandelenmarkt gaat doen en hoe de bitcoin ETF houders zullen reageren op de wereldwijde markttumult. Als de chaos hier overslaat kunnen we een nieuwe Maart 2020 scenario meemaken. Beleggers zullen alles verkopen om hun verliezen af te dekken en liquiditeit te verkrijgen. De Federal Reserve zal een emergency meeting gaan houden en wellicht versneld al een renteverlaging moeten doorvoeren.