liquid network

De DePIN hype lijkt niet af te nemen. Maar wat is DePIN eigenlijk?

Mar 18, 2024
Aanbieding: 

Niet alleen de koersen van Bitcoin en crypto nemen toe, ook de adoptie krijgt meer tractie. DePIN is een belangrijke schakel in deze adoptie, maar wat is DePIN?

Wat is de DePIN narrative precies?

De laatste tijd kan het je niet ontgaan zijn: de opkomst van de populaire DePIN narrative. Zoals we eerder schreven komen narratives, en gaan narratives. Echter, de DePIN narrative is toch wel iets unieks: DePIN biedt namelijk daadwerkelijk toepasbare oplossingen die in het alledaagse leven problemen kunnen oplossen en voor een decentralere wereld kunnen zorgen. Maar wat is DePIN vraag je je terecht af, en welke oplossingen kan het bieden?

DePIN staat voor decentralized physical infrastructure, dit betekent dat DePIN ervoor zorgt dat bestaande fysieke (tastbaar) infrastructuur, gedecentraliseerd wordt. DePIN is zodoende dan ook een mooi voorbeeld van de combinatie tussen de ‘echte’ wereld en de wereld van blockchain. Het doel van het toepassen van de blockchain technologie zal voor meer efficiëntie en transparantie zorgen.

DePIN, decentralisatie is de weg vooruit

DePIN zorgt voor verdere adoptie (en toepassing) van blockchain en voor decentralisatie. Een concreet voorbeeld hiervan is het volgende: in onze economie (en samenleving) ontstaan steeds meer ‘community driven’ platforms, en zijn er dus steeds meer platforms die vraag en aanbod van diensten en producten makkelijk samenbrengen. Denk bijvoorbeeld aan hotel booking platforms zoals Booking.com. Booking stelt hotels van eigenaren beschikbaar voor haar klanten, er zijn zodoende drie partijen: Booking, de hotels (hoteleigenaren) en de klant. Het platform is hierin de belangrijkste schakel en heeft zodoende ook de meeste macht; het beheert namelijk de ‘resources’ van de aanbieders en ook het geld. De hotels leveren het fysieke component in dit proces, namelijk het hotel zelf. Booking verdient hier vervolgens aan doordat het de hotels beschikbaar stelt aan haar klanten die een service-fee aan Booking betalen, en voor het hotel uiteraard.

DePIN wil dit systeem beter en eerlijker maken door de macht te verkleinen van de centrale instantie(s), en dus zorgen voor meer decentralisatie. Daarnaast wil DePIN ook de verdiensten flexibeler en hoger maken voor de aanbieders, maar hoe?

De voordelen van DePIN

DePIN is net als het Booking een voorbeeld van een netwerk/ infrastructuur dat verschillende ‘instanties’ of groepen bij elkaar brengt. Deze groepen bieden vervolgens een dienst of product aan die in de ‘echte’ wereld bestaat. Echter, DePIN doet alles decentraal en zorgt ervoor dat niet één schakel de controle heeft, maar juist een groep van aanbieders samen. Vervolgens wordt de blockchain gebruikt om alle transacties openbaar en transparant te maken, als een logboek (ledger).

Deze transparantie zorgt voor meer vertrouwen in het netwerk omdat iedereen alle transacties kan controleren, iets wat bij Booking bijvoorbeeld niet kan. En de aanbieders die diensten verlenen in het gedecentraliseerde netwerk van DePIN ontvangen via dat netwerk vervolgens cryptocurrencies als beloning.

Dus, kort samengevat is het idee achter DePIN dat aanbieders van producten en diensten uit de echte wereld deze nu kunnen aanbieden via de gedecentraliseerde fysieke infrastructuur van DePIN en via de blockchain worden vervolgens alle transacties geregistreerd, alle administratie gedaan en ook worden uiteindelijk de beloningen hier via verricht. De sectoren waar DePIN toepassingen nu interessant voor zijn, zijn: transport, energie en community-driven platforms, zoals Booking, Uber of Airbnb.

Zal ik DePIN tokens token als een belegging?

Alle tokens die gebruikt worden in deze nieuwe DePIN infrastructuur zijn ongekend populair en hebben zodoende forse prijsstijgingen gezien. De grootste DePIN tokens zijn de volgende: Internet Computer ICP, Render RNDR,
Filecoin FIL, Bittensor TAO, Theta Network THETA, Arweave AR, MultiversX EGLD, Akash Network AkT, BitTorrent BTT, Helium HNT, AIOZ Network AIOZ, IoTeX IOTX, Ocean Protocol OCEAN, Livepeer LPT, Holo HOT, Siacoin SC. Hier vind je een lijst van alle DePIN coins.

Deze tokens zijn makkelijk te kopen bij Bitvavo, KuCoin of ByBit. Het is wel belangrijk om te vermelden dat DePIN zich nog in een vroeg stadium bevindt en zodoende een risicovolle belegging kan zijn dat je wellicht kunt doen met durfkapitaal, maar geen spaargeld. Begin altijd met een goed begrip van bitcoin. Voor meer informatie:

Lees verder

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) gaat bitcoin aanbieden aan zakelijke en institutionele klanten

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) is de grootste bank in het zuidwesten van Duitsland met het hoofdkantoor in Stuttgart. LBBW zet een belangrijke stap in de richting van crypto-integratie door bewaringsdiensten voor digitale assets aan te gaan bieden. Deze ontwikkeling, in samenwerking met Bitpanda exchange, onderstreept de toenemende acceptatie van cryptocurrencies door traditionele financiële instellingen in Duitsland. Met […]

Apr 15, 2024
2 min