bankroet

De FTX exchange is bankroet – Sam Bankman-Fried´s Ponzi-empire

Jan 26, 2023
Aanbieding: 

De FTX beurs is bankroet en bleek onder leiding van Sam Bankman-Fried gewoon een malafide Ponzi operatie te zijn. Het is een enorm schandaal. Binnen een paar dagen werd een vermogen van 40 miljard dollar weggevaagd. De directeur van FTX Sam Bankman-Fried, profileerde zich als een voorvechter voor strikte regulering voor de crypto sector en gaf te kennen zijn vermogen aan liefdadigheid en goede doelen te willen weggeven. Het was helaas allemaal een façade. De op twee na grootste exchange was in feite een malafide operatie die het samen met moederbedrijf Alameda Research op gang had gebracht om o.a. verliezen te verdoezelen. Sam Bankman-Fried bouwde een feite een casino met een FTT-token Ponzi daarbovenop.

Zo werden klantentegoeden doorgeschoven naar Alemada en gebruikt voor speculatie, dichten van gaten (verliezen), marketing stunts en prestigevolle donaties. Sam gaf o.a. 5 miljoen dollar in donaties aan president Biden en verkreeg exclusief toegang tot toezichthouders (waaronder Garry Gensler) om als voorvechter van goede regulering daar een wit voetje te halen en natuurlijk een voorkeurspositie te verkrijgen. Echter, de 28-jarige miljardair Sam Bankman-Fried was niet de nieuwe Warren Buffet, maar een nieuwe Bernie Madoff. Andere kopstokken binnen de FTX management waren: Gary Wang (CTO), Sina Nader (COO FTX.us), Brett Harrison (president of FTX.us), Dan Friedberg (regulatory officer FTX) en Caroline Ellison (CEO Alameda Research). Een netwerk van 128 bedrijven werd opgetuigd om de gang van zaken van deze Ponzi-empire in feite te verdoelezen.

De belangrijkste malafide praktijken van FTX op een rij:

FTX had helemaal geen bitcoin op de balans. De klanten die op FTX in totaal 80.000 bitcoin kochten en bewaarden aldaar waren niet door FTX gedekt en van de markt gehaald. In totaal heeft FTX een bitcoin-schuld van 1,4 miljard dollar uit staan. FTX voerde geen proof-of-reserves beleid en klanten konden in feite niet controleren of de aangekochte bitcoin wel degelijk bestonden. Daarom dat we altijd onze lezers aanbevelen om het overgrote deel van de aangekochte bitcoin veilig te bewaren op een eigen bitcoin wallet en niet op een beheerde exchange wallet.

FTX werd ook gebuikt voor het parkeren en speculeren van dollars die voor militaire steun was bedoeld aan de regering van Ukraine. De vraag is echter hoeveel geld de Ukraine in feite had geparkeerd op FTX en waarom dit überhaupt werd gedaan.    

Verder gebruikte FTX haar eigen FTT token als onderpand voor dollar leningen. Dit slechte en uiterst risicovolle tokenbeleid gaaf Binance de aanleiding om haar eigen positie in FTT te verkopen. Dit veroorzaakte een bankrun op de FTX exchange waarbij al snel bleek dat er niet veel te halen viel.  Opnames werden al snel gestopt en het kaartenhuis viel razendsnel in elkaar. Er zijn velen die denken dat FTX bewust als een Ponzi werd opgezet om daarmee de opkomende crypto industrie en markten mee op te blazen. Voor een andere zeer boeiende theorie en uitleg over de diepgaande corruptie, kunnen we onze lezers aanraden om het volgende artikel eens te lezen: unifying FTX collapse theory.

FTX toont weer aan dat het grote geld veel sociopaten aantrekt die roekeloos met andermans geld omgaan en verder fractioneel gaan bankieren met tokens en andere activa van klanten. Het opzetten van een eigen token ponzi-scheme (FTT) past daar ook weer bij. Het gebrek aan duidelijke regulering van crypto exchanges en de activa draagt verder bij aan het probleem. Beurzen zijn vaak gedwongen om zich te vestigen in offshore jurisdicties waardoor er geen goede toezicht en controle is over de werkzaamheid. Vele mensen aten de zoete koek die de FTX marketingafdeling (in samenwerking met nieuwsnetwerken o.a. Forbes) het grote publiek voorschotelde. Grote Venture Capital Funds investeerden in FTX, beleggingsfondsen hielden hier hun reserves aan… ze hadden in feite allemaal zeer gebrekkig onderzoek gedaan naar de directie en bedrijfsoperatie. Uit documenten blijkt dat vele institutionele partijen niet hun huiswerk deden. Ze zijn nu schuldeisers geworden. We hebben het hier dan over banken zoals CitiGroup, Silvergate, maar ook techbedrijven waaronder Apple, Reddit en Netflix. Verder ook Coinbase. Vermogensbeheerder BlackRock is ook een schuldeiser. Al deze partijen schaarden zich achter een fraudeur die veel geld investeerde in propaganda artikelen en een wit voetje bij de toezichthouder, terwijl Binance met negatieve berichtgeving werd aangevallen. Volgens CZ, de CEO van Binance, heeft Sam 34 miljoen dollar geïnvesteerd om Binance als concurrent zwart te verven.

FTX als troetelkind van de media werd altijd positief uitgelicht. Er werd alleen gekeken naar de stijgende cijfers. Hieronder kun je Jim Cramer van CNBC aan het woord zien over Sam Bankman-Fried als de JPMorgan of Crypto.

De bekende durfkapitalist Chamath Palihapitiya sloeg niet toe toen hij werd benaderd door FTX:

De implosie van FTX zal grote gevolgen gaan hebben voor de toekomstige regulering van exchanges, maar ook voor de geloofwaardigheid van de sector.  
De markt doet nu verder haar werk, token Ponzi´s vallen in elkaar en exchanges met fractionele reserves zullen het zelfde lot ondervinden als FTX.  

Nogmaals, bitcoin is bedoeld om op een decentrale manier te gebruiken (become your own bank) door ze op een eigen bitcoin wallet op te slaan. Alleen wanneer je bitcoin van een exchange opneemt, weet je zeker dat je bitcoin in bezit hebt zonder derde partij risico´s (not your keys, not your coins). Je moet zelf over de sleutels beschikken tot je vermogen en deze niet laten beheren door een derde partij. Verder alleen met de beste partij voor de koop- en verkoop van bitcoin te gebruiken. Hoogstens laat je alleen een klein percentage daar staan om mee te handelen.   

Voor meer informatie, hieronder een aantal bronnen, tweets en video´s:

  • Analyse van Glassnode over FTX (YouTube)
  • Jack Mallers in gesprek met Dave Portnoy over FTX (Twitter stream)
  • Natalie Brunell met Corey Klippsten van Swan.com (YouTube)
  • Unchained podcast met Erik Voorhees en Cobie (Unchained)
  • Lyn Alden over de FTX implosie (What Bitcoin Did)
  • Natalie Brunell met Michael Saylor

Vergeet ook niet onze artikelen te lezen over:

Waarom zou ik bitcoin kopen?

Selectie van bitcoin wallets

Wat zijn shitcoins?

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min