blockchain

Blockchain?

Nov 27, 2019
Aanbieding: 
blockchain uitgelegd woordenlijst

Een blockchain is de Engelse term voor blokketen. Een blokketen is een gedistribueerd, open en gedeeld grootboek. Het is een gedecentraliseerd boekhoudsysteem dat door een consensus algoritme door alle deelnemers wordt beheerd.

De eerste toepassing van blockchain technologie is Bitcoin. De term is trouwens door de uitvinder van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, niet gebruikt geworden in zijn Whitepaper. Hij noemde het zelf een keten van tijdstemples: timechain. Dit grootboek van Bitcoin bestaat uit een onlosmakelijke keten van alle uitgevoerde transacties op het transactienetwerk in de vorm van transactieblokken die met een hash en daarbij behorende tijdstempel naar elkaar verwijzen.

De blockchain is een belangrijk component van Bitcoin’s technologie, maar is geen wezenlijk component aangezien de waardepropositie van een blockchain volledig gebaseerd is op een extreem veilige onveranderlijke en censuurvrije grootboek die niet door derde partijen kan worden gecorrumpeerd. Een PoW-consensus algoritme met een beloningssysteem en een aanpassingsmechanisme voor de moeilijkheidsgraad zijn cruciale componenten om een blockchain waardevol te maken en te houden. Een blockchain veronderstelt decentralisatie en openheid waardoor zoveel mogelijk deelnemers de blockchain kunnen controleren en bijhouden. Met andere woorden, een gecentraliseerde blockchain waar men op basis van toestemming gebruik van kan maken biedt geen waarde.

Bitcoin is een technologische doorbraak met het eerste en beste voorbeeld van een werkende blockchain. De Bitcoin blockchain is in haar meer dan tienjarig bestaan nooit gehackt geworden en representeert de eerste veilige implementatie van een driedimensionaal boekhoudsysteem zonder autoriteiten en derde partijen.

Sindsdien zijn er vele nieuwe blockchain ontwerpen en experimenten gestart. De blockchain van Bitcoin heeft geleid tot de lancering van een aantal eerste, tweede en derde generatie blockchain projecten. Er wordt veel geïnnoveerd om te leren hoe deze technologie kan worden ingezet om in feite alle aspecten van onze samenleving en economie te verbeteren. Blockchain technologie kan ingezet worden voor het vastleggen van eigendomsaktes, afspraken, persoonlijke berichten, activa en de ontwikkeling van nieuwe decentrale applicaties. De toepassingen worden alleen begrensd door onze verbeelding en de uiteindelijke veiligheid van de gebruikte blockchain. Het veronderstelt dat het zo goed als onmogelijk moet zijn dat de vastgelegde gegevens in blockchain kunnen worden vervalst of gecorrumpeerd. Bitcoin heeft tot op heden bewezen over de meest veilige en onveranderlijke blockchain te beschikken.

Voor meer informatie:

Leer alles over Bitcoin!

De Bitcoin Revolutie is pas net begonnen….

Lees verder

Repomarkt-record: meer dan 2 biljoen USD geparkeerd bij de FED

We will onze lezers wijzen op een nieuw record de Federal Reserve (FED) heeft geboekt met haar trading desk in New York for repo´s. In totaal werd er op 23 mei 2022 voor meer dan 2 biljoen dollar geparkeerd door financiële instituties bij de FED door middel van terugkoopovereenkomsten (reverse-repo´s). Wat wil dit record precies […]

May 25, 2022
3 min

Vitalik Buterin loopt vast met Ethereum en droomt van Bitcoin

Geloof het of niet maar niemand minder dan Vitalik Buterin heeft in een serie tweets aangegeven jaloers te zijn op Bitcoin en dan bedoelt hij het Bitcoin project. Het is intussen natuurlijk overduidelijk dat Ethereum niet echt lekker gaat. Steeds is er weer reden voor uitstel. Zie hier ons artikel over de problemen van Ethereum. […]

May 19, 2022
5,5 min

Bitcoin Bretton Woods: 44 landen bijeen in El Salvador

Vandaag is de hele financiële wereld bijeen in El Salvador. Financiële afvaardigingen uit 44 landen, waaronder 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten, zijn samengestroomd om over Bitcoin te praten. Natuurlijk is ook de Centraal-Afrikaanse Republiek van de partij, het land dat onlangs als tweede soevereine staat Bitcoin aannam als wettig betaalmiddel. Wanneer kwamen voor […]

May 19, 2022
3,5 min