blockchain

Blockchain?

Nov 27, 2019
Aanbieding: 
blockchain uitgelegd woordenlijst

Een blockchain is de Engelse term voor blokketen. Een blokketen is een gedistribueerd, open en gedeeld grootboek. Het is een gedecentraliseerd boekhoudsysteem dat door een consensus algoritme door alle deelnemers wordt beheerd.

De eerste toepassing van blockchain technologie is Bitcoin. De term is trouwens door de uitvinder van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, niet gebruikt geworden in zijn Whitepaper. Hij noemde het zelf een keten van tijdstemples: timechain. Dit grootboek van Bitcoin bestaat uit een onlosmakelijke keten van alle uitgevoerde transacties op het transactienetwerk in de vorm van transactieblokken die met een hash en daarbij behorende tijdstempel naar elkaar verwijzen.

De blockchain is een belangrijk component van Bitcoin’s technologie, maar is geen wezenlijk component aangezien de waardepropositie van een blockchain volledig gebaseerd is op een extreem veilige onveranderlijke en censuurvrije grootboek die niet door derde partijen kan worden gecorrumpeerd. Een PoW-consensus algoritme met een beloningssysteem en een aanpassingsmechanisme voor de moeilijkheidsgraad zijn cruciale componenten om een blockchain waardevol te maken en te houden. Een blockchain veronderstelt decentralisatie en openheid waardoor zoveel mogelijk deelnemers de blockchain kunnen controleren en bijhouden. Met andere woorden, een gecentraliseerde blockchain waar men op basis van toestemming gebruik van kan maken biedt geen waarde.

Bitcoin is een technologische doorbraak met het eerste en beste voorbeeld van een werkende blockchain. De Bitcoin blockchain is in haar meer dan tienjarig bestaan nooit gehackt geworden en representeert de eerste veilige implementatie van een driedimensionaal boekhoudsysteem zonder autoriteiten en derde partijen.

Sindsdien zijn er vele nieuwe blockchain ontwerpen en experimenten gestart. De blockchain van Bitcoin heeft geleid tot de lancering van een aantal eerste, tweede en derde generatie blockchain projecten. Er wordt veel geïnnoveerd om te leren hoe deze technologie kan worden ingezet om in feite alle aspecten van onze samenleving en economie te verbeteren. Blockchain technologie kan ingezet worden voor het vastleggen van eigendomsaktes, afspraken, persoonlijke berichten, activa en de ontwikkeling van nieuwe decentrale applicaties. De toepassingen worden alleen begrensd door onze verbeelding en de uiteindelijke veiligheid van de gebruikte blockchain. Het veronderstelt dat het zo goed als onmogelijk moet zijn dat de vastgelegde gegevens in blockchain kunnen worden vervalst of gecorrumpeerd. Bitcoin heeft tot op heden bewezen over de meest veilige en onveranderlijke blockchain te beschikken.

Voor meer informatie:

Leer alles over Bitcoin!

De Bitcoin Revolutie is pas net begonnen….

Lees verder

Bitcoin is nu “Made in USA”

China exit. De Verenigde Staten zijn nu de Bitcoin mining hotspot. Het is bijna niet te geloven wat China beweegt om zijn complete Bitcoin industrie om zeep te helpen. Het is grappig om te lezen dat MacDonalds in China iets met NFT’s gaat doen in China, maar bijna op een Soviet achtige manier spant China […]

Oct 14, 2021
2 min

Nieuwe brug tussen klassieke aandelenhandel en Bitcoin met Liquid Network

In een wereld met teruglopende omzetten op de aandelenbeurzen springt een vrij nieuwe aandelenbeurs eruit en dat is de Sychellen Stock Exchange (MERJ). In 2020 was het met 325% groei de snelst groeiende aandelenbeurs ter wereld en in 2021 was er nog eens 16% groei. Nu kondigt Blockstream aan dat deze beurs met zijn handelstechnologieprovider […]

Oct 13, 2021
2,5 min

El Salvador meteen ook proeftuin DeFi

Dit is altijd al wat werd gezegd door Bitcoiners als antwoord op de vraag of Bitcoin niet kapot gereguleerd kan worden: ja dat kan als een land of een groep landen dat wil, maar dan creëer je meteen ook de perfecte springplank voor een ander land of groep landen om de hele innovatie rond bitcoin […]

Oct 9, 2021
5,5 min