centraal bankieren maakt totale oorlog mogelijk

Het IMF, schuld, neokolonialisme en imperialisme

Jan 9, 2023
Aanbieding: 

We willen onze lezers wijzen op het werk Alex Gladstein heeft verricht op het gebied van onderzoek naar het beleid van schuldenimperialisme. Alex bespreekt met alle bronnen hoe Westerse instituties, zoals het IMF en de World Bank, sinds de jaren 70 een bewind van schuldenimperialisme voeren. Schuld wordt als wapen ingezet om een neokoloniale orde in stand te houden in ontwikkelingslanden ten voordele van de belangen van vooral multinationals en mogendheden in het Westen.

Frankrijk voert nog steeds een bewind van monetair imperialisme door het gebruik van de CFA- & CFP-franks, de munteenheden die nog steeds gebruikt worden in verschillende voormalige Franse koloniën in Afrika en de Franse overzeese gebiedsdelen Frans-Polynesië, Nieuw-Caledonië en Wallis en Futuna. Deze voormalige koloniën zijn nog steeds gedeeltelijk verplicht al hun buitenlandse financiële reserves bij de Franse Centrale Bank onder te brengen.

Benin, Burkina Faso, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Mali, Niger, Senegal en Togo hebben besloten het gebruik van de CFA-frank te staken en deze te vervangen deze door de nieuwe munt eco. Vanwege de coronacrisis werd dit echter uitgesteld. De nieuwe munteenheid heet de eco, maar de waarde wordt ook gekoppeld aan de euro. De landen zijn dan niet langer verplicht een deel van hun deviezen bij de Centrale Bank van Frankrijk aan te houden.

Hieronder kun je een aantal goede interviews bekijken met Alex Gladstein over hoe de IMF en de World Bank te werk gaat. Het eerste interview is van Preston Pysh die samen met Sam Callahan en Alex Gladstein in gesprek gaat over het destructieve beleid de IMF en de World Bank voert.

Hieronder is een andere goede interview van Peter McCormack met Alex Gladstein over de manier waarop de IMF en de World Bank arme ontwikkelingslanden exploiteert.

Hier is het artikel van Alex Gladstein op Bitcoin Magazine: IMF & World Bank repress poor countries.

Gerelateerde artikelen:

Jeff Booth over inflatie en deflatie

Robert Breedlove over de meesters en slaven van geld

Bretton Woods III en een nieuwe multipolaire wereldorde

Lees verder

Het begrotingstekort record en de fiscale verslechtering in de Verenigde Staten (2024)

In dit artikel staan we even stil bij de Amerikaanse schuldenproblematiek. De Verenigde Staten verkeert in vergelijking met de rest van het Westen in een veel betere economische staat dan o.a. Duitsland en Frankrijk. Echter, de schuldproblemen in de Verenigde Staten zullen onvermijdelijk flinke gevolgen hebben voor de status van de dollar als wereldreservevaluta, haar […]

Jun 20, 2024
4 min

SEC stopt verder onderzoek naar Ethereum 2.0 en Consensys

Lead developer Ethereum, Consensys, komt met goed nieuws: de SEC stopt het onderzoek tegen Ethereum. Wat is er aan de hand? Goed nieuws voor de Ethereum en crypto community De SEC stopt namelijk het onderzoek tegen Ethereum. Het onderzoek ging erom of Ethereum een security zou zijn. Zou Ethereum als security beschouwd worden, dan zou […]

Jun 19, 2024
3 min

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min