centraal bankieren maakt totale oorlog mogelijk

Het IMF, schuld, neokolonialisme en imperialisme

Jan 9, 2023
Aanbieding: 

We willen onze lezers wijzen op het werk Alex Gladstein heeft verricht op het gebied van onderzoek naar het beleid van schuldenimperialisme. Alex bespreekt met alle bronnen hoe Westerse instituties, zoals het IMF en de World Bank, sinds de jaren 70 een bewind van schuldenimperialisme voeren. Schuld wordt als wapen ingezet om een neokoloniale orde in stand te houden in ontwikkelingslanden ten voordele van de belangen van vooral multinationals en mogendheden in het Westen.

Frankrijk voert nog steeds een bewind van monetair imperialisme door het gebruik van de CFA- & CFP-franks, de munteenheden die nog steeds gebruikt worden in verschillende voormalige Franse koloniën in Afrika en de Franse overzeese gebiedsdelen Frans-Polynesië, Nieuw-Caledonië en Wallis en Futuna. Deze voormalige koloniën zijn nog steeds gedeeltelijk verplicht al hun buitenlandse financiële reserves bij de Franse Centrale Bank onder te brengen.

Benin, Burkina Faso, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Mali, Niger, Senegal en Togo hebben besloten het gebruik van de CFA-frank te staken en deze te vervangen deze door de nieuwe munt eco. Vanwege de coronacrisis werd dit echter uitgesteld. De nieuwe munteenheid heet de eco, maar de waarde wordt ook gekoppeld aan de euro. De landen zijn dan niet langer verplicht een deel van hun deviezen bij de Centrale Bank van Frankrijk aan te houden.

Hieronder kun je een aantal goede interviews bekijken met Alex Gladstein over hoe de IMF en de World Bank te werk gaat. Het eerste interview is van Preston Pysh die samen met Sam Callahan en Alex Gladstein in gesprek gaat over het destructieve beleid de IMF en de World Bank voert.

Hieronder is een andere goede interview van Peter McCormack met Alex Gladstein over de manier waarop de IMF en de World Bank arme ontwikkelingslanden exploiteert.

Hier is het artikel van Alex Gladstein op Bitcoin Magazine: IMF & World Bank repress poor countries.

Gerelateerde artikelen:

Jeff Booth over inflatie en deflatie

Robert Breedlove over de meesters en slaven van geld

Bretton Woods III en een nieuwe multipolaire wereldorde

Lees verder

Waarom zou ik overstappen van Litebit naar Bitvavo?

Litebit stopt; zal ik nu dan overstappen van Litebit naar Bitvavo? Waarom zou ik van mijn Litebit rekening overstappen naar een nieuwe Bitvavo rekening? Dit is een belangrijke vraag voor vooral de vele Litebit klanten. LiteBit, de oudste cryptobroker van Nederland maakte namelijk op 23 mei 2023 bekend dat ze ermee gaan stoppen. Het gaat […]

May 24, 2023
5 min

First Republic Bank is failliet – FDIC en JPMorgan Chase nemen de bank over

De Amerikaanse bankencrisis is nog niet voorbij. De derde Amerikaanse First Republic Bank verkeert in grote problemen en is op weg naar een faillissement. Update 01.05.2023: First Republic Bank is omgevallen en bankroet. De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft ingegrepen en zal als curator de bank moeten afwikkelen. Om de markt verder te sussen […]

May 1, 2023
4,5 min

Withney Webb over de netwerkcorruptie in de VS, Jamie Dimon en CBDC´s

We willen onze lezers wijzen op het opzienbarend onderzoek van Whitney Webb. Ze is onderzoeksjournalist, schrijver, podcaster en onderzoeker bij Unlimited Hangout. Ze houdt zich voornamelijk bezig met inlichtingen, technologie, bewaking en burgerlijke vrijheden. Net zoals Hester Bias de netwerkcorruptie in het Nederlandse financiële systeem heeft onderzocht en bespreekt in haar boek Worst Bank Scenario, […]

Apr 17, 2023
2 min