Alex Gladstein nieuw bevrijdend geluid over Bitcoin

Jan 1, 2022
Aanbieding: 
Alex Gladstein

Bitcoin is open en permissionless en dat betekent ook dat er om de zoveel tijd weer briljante mensen opstaan die het hele project in een nieuw licht stellen en wier stem gewoon op merites en niet op status wordt beoordeeld. Hoe anders is dit bij bijvoorbeeld Ethereum. Stel een briljante nieuwkomer zegt super rake dingen over Ether, maar Vitalik Buterin zegt “nonsens”. Voel je het verschil? Goed bij Bitcoin maakt op dit moment de militair Jason Lowery furore met zijn specifieke op oorlogsvoering baserende inzichten. En dan hebben we nu Alex Gladstein die exact uit de tegenovergestelde hoek komt: van de Human Rights Foundation en het Oslo Freedom Forum. Gladstein is puur op merites met stip een autoriteit en dus belangrijk om te beluisteren en te volgen.

Greenwald interviewt Gladstein

Glenn Greenwald is een van de grootste journalisten van onze tijd. Hij brak het NSA schandaal van Snowden. Hij is van linkse signatuur. Homoseksueel. Woont met zijn man in Brazilië. Veel linkse commentatoren zijn tamelijk bleu op het gebied van crypto en Bitcoin en dat geldt zeker voor Greenwald. Dus is bovenstaande video laagdrempelig voor no-coiners terwijl je toch meteen de diepte in gaat op het gebied van geopolitiek.

Greenwald dringt er bij zijn toehoorders op aan om dit artikel van Gladstein in Bitcoin Magazine te lezen. The end of super imperialism is inderdaad een must read. Alleen al omdat Gladstein een ondergewaardeerd boek opwaardeert: “Super Imperialism” van Michael Hudson. Dat boek neemt de lezer mee door de twintigste eeuw en legt nog duidelijker uit welke rol het geld gespeeld heeft in de gebeurtenissen. Gladstein vat het comfortabel samen. Je komt via Hudson ook aan de weet dat Immanuel Kant (!!!) al voorspelde dat er een nieuw soort schuldenimperialisme zou ontstaan als een grote mogendheid erin zou slagen onbeperkt geld te drukken en vazallen met schulden aan zich te binden.

Vervolgens ben je er extra op gebrand om precies te weten wat Gladstein over Bitcoin zegt vanuit zijn optiek van mensenrechten. Hij is erg optimistisch. Hij memoreert dat Satoshi Nakamoto niet toevallig als fictieve geboortedag opgeeft: 5 april 1975. Op 5 april 1933 namelijk confiskeerde FDR al het goud van Amerikaanse burgers. En het duurde tot 1975 tot president Ford burgers weer goud liet bezitten.

Gresham’s Law en Thier’s Law

Gladstein combineert in zijn verhaal Gresham’s Law (slecht geld verdrijft goed geld) en de omgekeerde Thier’s Law (goed geld verdringt slecht geld). En legt nog eens uit wat het Cantillon effect is. Dat kringen dichter bij de centrale bank en de regering meer profiteren van geldverruiming dan de periferie. Wat natuurlijk exact het probleem is wat Bitcoin oplost. Gladstein is absoluut een Bitcoin maximalist die ook een heerlijke verbazing uitstraalt dat juist wij nu deze perfecte revolutie meemaken.

Alex interviewt Gladstein

Als je gewoon geniet van de rustige integere manier van vertellen van Gladstein, dan profiteer je nog meer als je zijn tweeënhalf uur durende gesprek met Lex Fridman beluistert. Gladstein praat echt van de abstracte filosofische begrippen, langs de macro-economie, langs de technische details van verschillende cryptoprojecten tot op het niveau waar mensen met hun voeten in de klei met Bitcoin werken. Zelf draait hij een full node. Hij kent de Argentijnen die de simpele Muun mobiele wallet hebben gebouwd. Hij heeft met talloze Afrikanen gesproken die Bitcoin gebruiken om überhaupt te leven met hun inflatoire nationale munten. En weet alle vragen van Fridman goed op te vangen ….

Als Fridman hem vraagt of het niet verstandig zou zijn niet zo fanatiek te roepen dat Bitcoin hét is, omdat hij afhaakt als mensen te zeker zijn van zichzelf, legt Gladstein uit dat hij van nature een zeer sceptisch persoon is die pas de laatste jaren heel langzaam door meer studie toch nog Bitcoiner is geworden. “Op een gegeven moment moet je ook ergens in kunnen geloven. Ik geloof bijvoorbeeld in democratie. En ik geloof in Bitcoin”. Wel mist hij hier de kans om een van deze twee echt klassieke Bitcoiner-antwoorden op zulke suggestieve vragen te geven:

  1. Bitcoin geeft geen zier om jouw mening over Bitcoin
  2. Be happy staying poor boomer

Afsluitend: Alex Gladstein heeft ook uitgebreide studie gemaakt naar Palestina en de rol van Bitcoin dat jonge Palestijnen een beetje hoop biedt vooral in de uitzichtsloze situatie in Gaza. Gladstein’s artikel “Can bitcoin bring Palestine freedom?” Is must read voor iedereen die zich voor dit thema interesseert.

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min