centraal bankieren maakt totale oorlog mogelijk

Het IMF, schuld, neokolonialisme en imperialisme

Jan 9, 2023
Aanbieding: 

We willen onze lezers wijzen op het werk Alex Gladstein heeft verricht op het gebied van onderzoek naar het beleid van schuldenimperialisme. Alex bespreekt met alle bronnen hoe Westerse instituties, zoals het IMF en de World Bank, sinds de jaren 70 een bewind van schuldenimperialisme voeren. Schuld wordt als wapen ingezet om een neokoloniale orde in stand te houden in ontwikkelingslanden ten voordele van de belangen van vooral multinationals en mogendheden in het Westen.

Frankrijk voert nog steeds een bewind van monetair imperialisme door het gebruik van de CFA- & CFP-franks, de munteenheden die nog steeds gebruikt worden in verschillende voormalige Franse koloniën in Afrika en de Franse overzeese gebiedsdelen Frans-Polynesië, Nieuw-Caledonië en Wallis en Futuna. Deze voormalige koloniën zijn nog steeds gedeeltelijk verplicht al hun buitenlandse financiële reserves bij de Franse Centrale Bank onder te brengen.

Benin, Burkina Faso, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Mali, Niger, Senegal en Togo hebben besloten het gebruik van de CFA-frank te staken en deze te vervangen deze door de nieuwe munt eco. Vanwege de coronacrisis werd dit echter uitgesteld. De nieuwe munteenheid heet de eco, maar de waarde wordt ook gekoppeld aan de euro. De landen zijn dan niet langer verplicht een deel van hun deviezen bij de Centrale Bank van Frankrijk aan te houden.

Hieronder kun je een aantal goede interviews bekijken met Alex Gladstein over hoe de IMF en de World Bank te werk gaat. Het eerste interview is van Preston Pysh die samen met Sam Callahan en Alex Gladstein in gesprek gaat over het destructieve beleid de IMF en de World Bank voert.

Hieronder is een andere goede interview van Peter McCormack met Alex Gladstein over de manier waarop de IMF en de World Bank arme ontwikkelingslanden exploiteert.

Hier is het artikel van Alex Gladstein op Bitcoin Magazine: IMF & World Bank repress poor countries.

Gerelateerde artikelen:

Jeff Booth over inflatie en deflatie

Robert Breedlove over de meesters en slaven van geld

Bretton Woods III en een nieuwe multipolaire wereldorde

Lees verder

Gensler stelt ook Cathie Wood’s Bitcoin spot ETF aanvraag uit

ARK Invest, het bedrijf van pro Bitcoiner Cathie Wood, heeft eveneens een Bitcoin spot ETF aanvraag lopen. En ook de behandeling van deze aanvraag is op 26 september 2023 door de SEC uitgesteld. Waarom is deze Bitcoin ETF aanvraag vroegtijdig uitgesteld geworden door Gary Gensler? Wat is zijn agenda? Kunnen we voor 2023 nog een […]

Sep 27, 2023
4,5 min

Is een aandeel $MSTR beter dan een bitcoin ETF aandeel?

In dit artikel bespreken we de recente bitcoin aankoop van MicroStrategy en waarom kopen van MicroStrategy aandelen (MSTR) wellicht een slimmer idee is dan een belegging in een bitcoin ETF. Wat zijn de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF? Saylor zet door: MicroStrategy koopt […]

Sep 26, 2023
3,5 min

Hoe vergaat het PayPal’s stablecoin?

Het is alweer bijna 2 maanden geleden sinds de lancering van PayPal’s stablecoin $PYUSD. Hoe vergaat het de stablecoin en zien we al genoeg adoptie van de munt? PayPal’s stablecoin ziet adoptie Even om het geheugen op te frissen: op 7 augustus van dit jaar kondigde de betaalgigant, PayPal, aan dat ze hun eigen stablecoin […]

Sep 26, 2023
2,5 min