centraal bankieren maakt totale oorlog mogelijk

Het IMF, schuld, neokolonialisme en imperialisme

Jan 9, 2023
Aanbieding: 

We willen onze lezers wijzen op het werk Alex Gladstein heeft verricht op het gebied van onderzoek naar het beleid van schuldenimperialisme. Alex bespreekt met alle bronnen hoe Westerse instituties, zoals het IMF en de World Bank, sinds de jaren 70 een bewind van schuldenimperialisme voeren. Schuld wordt als wapen ingezet om een neokoloniale orde in stand te houden in ontwikkelingslanden ten voordele van de belangen van vooral multinationals en mogendheden in het Westen.

Frankrijk voert nog steeds een bewind van monetair imperialisme door het gebruik van de CFA- & CFP-franks, de munteenheden die nog steeds gebruikt worden in verschillende voormalige Franse koloniën in Afrika en de Franse overzeese gebiedsdelen Frans-Polynesië, Nieuw-Caledonië en Wallis en Futuna. Deze voormalige koloniën zijn nog steeds gedeeltelijk verplicht al hun buitenlandse financiële reserves bij de Franse Centrale Bank onder te brengen.

Benin, Burkina Faso, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Mali, Niger, Senegal en Togo hebben besloten het gebruik van de CFA-frank te staken en deze te vervangen deze door de nieuwe munt eco. Vanwege de coronacrisis werd dit echter uitgesteld. De nieuwe munteenheid heet de eco, maar de waarde wordt ook gekoppeld aan de euro. De landen zijn dan niet langer verplicht een deel van hun deviezen bij de Centrale Bank van Frankrijk aan te houden.

Hieronder kun je een aantal goede interviews bekijken met Alex Gladstein over hoe de IMF en de World Bank te werk gaat. Het eerste interview is van Preston Pysh die samen met Sam Callahan en Alex Gladstein in gesprek gaat over het destructieve beleid de IMF en de World Bank voert.

Hieronder is een andere goede interview van Peter McCormack met Alex Gladstein over de manier waarop de IMF en de World Bank arme ontwikkelingslanden exploiteert.

Hier is het artikel van Alex Gladstein op Bitcoin Magazine: IMF & World Bank repress poor countries.

Gerelateerde artikelen:

Jeff Booth over inflatie en deflatie

Robert Breedlove over de meesters en slaven van geld

Bretton Woods III en een nieuwe multipolaire wereldorde

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min