IMF rapport over de adoptie van bitcoin binnen het betalingsverkeer

Apr 24, 2024
Aanbieding: 

Bitcoin adoptie is niet te stoppen, zo lijkt óók het IMF te concluderen. Inderdaad, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam onlangs met een rapport over de stijgende internationale Bitcoin adoptie en de toenemende mate van internationale Bitcoin betalingen/ transacties: A Primer on Bitcoin Cross-Border Flows. Laten we eens een aantal observaties uit het rapport bespreken.

Bitcoin en het internationaal betalingsverkeer

Het IMF ziet Bitcoin adoptie vooral terug in cross-border payments. Het IMF (International Monetary Fund) onderzocht de Bitcoin adoptie als het gaat over de toenemende mate van internationale Bitcoin betalingen, ookwel “cross-border Bitcoin flows”. Het IMF lijkt hiermee te concluderen dat de adoptie van Bitcoin verder is toegenomen de afgelopen jaren, en zien dat vooral in landen waar beperkende financiële wetgeving heerst en waar de nationale valuta (zoals in Venezuela en Argentinië etc.) de afgelopen jaren flink is gekelderd. Het IMF heeft deze conclusie gemaakt op basis van zowel on-chain, als off-chain data. Het IMF heeft de Bitcoin blockchain dus goed bestudeerd, iets wat an sich al een mooie conclusie is ; )

Daarnaast is een andere interessante waarneming van de conclusie van het IMF het feit dat Bitcoin door dit soort landen als financieel redmiddel en als een vorm van economische vrijheid wordt gezien; iets waar men al jaren naar refereert als het om Bitcoin gaat. En het IMF bevestigt dat statement met het rapport.

Opmerkelijke waarnemingen uit het IMF bitcoin rapport

Het rapport van het IMF (dat uit ruim 43 pagina’s bestaat) is overigens voor iedereen in te zien, en dus ook voor jou: het rapport inzien doe je hier. Er zijn een aantal interessante waarnemingen uit op te merken, waar we er al één van hebben benoemd. Een andere opmerkelijke waarneming is, dat de Verenigde Staten opvalt op een niet zo’n positieve manier: de VS scoren namelijk nogal laag als het gaat om Bitcoin adoptie, iets wat wellicht moeilijk te begrijpen is als je kijkt naar enthousiasme omtrent de Bitcoin spot ETF’s; die op sommige handelsdagen de $10,- miljard aan volume passeren. Uit het rapport is op te merken dat traditionele beleggingsproducten dus toch nog populairder zijn dan Bitcoin/ crypto beleggingsproducten. Aan de andere kant van het spectrum zie je landen als Venezuela en Oekraïne waar de situatie precies andersom is.

De derde waarneming is het feit dat het IMF veel tijd en middelen heeft toebedeeld aan het doen van onderzoek naar Bitcoin (adoptie). Het rapport van het IMF is niet ‘zomaar’ een rapport en is geschreven door maar liefst drie IMF-onderzoekers waarbij er geavanceerde technieken zijn gebruikt voor het bestuderen van zowel on-chain als off-chain transacties; waarbij ook geconcludeerd is dat on-chain transacties een grotere financiële waarde hebben dan off-chain transacties. Dit vanwege de “security features that the blockchain provides and the Bitcoin blockchain fee structure”, een behoorlijk interessante waarneming!

Daarnaast staat er dat “the adoption of Bitcoin has grown rapidly over the last decade”, hiermee lijkt IMF te concluderen dat Bitcoin daadwerkelijk invloed heeft op de wereldeconomie. Beleidsmakers en het IMF proberen nu te analyseren en begrijpen hoe ver deze invloed gaat. Maar het ziet ernaar uit dat het IMF niet meer om Bitcoin heen kan, dat mag duidelijk zijn.

Wat zegt het rapport verder over het IMF en haar conclusies?

Het rapport, zoals gezegd, bevestigt wat de Bitcoin-community al wist: Bitcoin speelt (en gaat een nog veel grotere rol spelen) een rol in de wereldeconomie. Dat is op zich een fijne conclusie voor ons Bitcoin hodlers, maar dat is niet de intentie geweest van dit rapport. Met het rapport zullen overheden meer aandacht besteden aan de adoptie en het gebruik van Bitcoin, om het in de toekomst meer te ‘reguleren’ en dus te controleren. In Europa is de MiCA-wetgeving daar al een goed voorbeeld van.

Wetgeving hoeft niet overigens per sé negatief te zijn, het kan ook meer perspectief voor een georganiseerde en gestructureerde crypto-toekomst bieden. Maar dat de wereld, en officiële instanties, serieus aandacht aan Bitcoin zal besteden is een feit.

Bitcoin, Currency Wars en Capital Flight

Bitcoin zal immers steeds meer worden gebruikt voor kapitaalvlucht om o.a. financiële repressie te vermijden en het vermogen te beschermen tegen geldontwaarding. In december 2016 wees de Andreas Antonopoulos al op deze mogelijkheid. Hieronder kun je zijn legendarische presentatie bekijken:

Gerelateerde artikelen:


Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min