silvergate bank

Silvergate bank in diepere financiële problemen en stopt er mee

Mar 10, 2023
Aanbieding: 

Update 08.03.2023. De Silvergate bank is het volgende slachtoffer te worden van de FTX-fiasco. Silvergate is een van de Amerikaanse banken die vele Amerikaanse cryptobedrijven bedient. Via het betalingsplatform de Silvergate Exchange Network heeft het bedrijf sinds 2017 voor meer dan $1 biljoen aan transacties verwerkt voor de Amerikaanse cryptosector. Op 8 maart 2023 maakte deze cryptovriendelijke bank bekend dat het haar activiteiten zal neerleggen en zal beginnen met een vrijwillige liquidatie van de bank.

Silvergate´s blootstelling aan FTX

Silvergate was een belangrijke geldschieter voor FTX´s ponzi imperium en werd zeer hard getroffen door de ineenstorting van FTX. Silvergate had blijkbaar geen goede due diligence onderzoek gedaan over FTX´s handelspraktijken. De ineenstorting van FTX zorgde vervolgens voor een bank run op Silvergate. De bank was gedwongen om $5,2 miljard aan schuldbewijzen te verkopen die het op zijn balans had staan ​​​​met een aanzienlijk verlies om ongeveer $8,1 miljard aan paniekopnames van gebruikers te dekken.

Als gevolg hiervan leed Silvergate een verlies van $718 miljoen, wat naar verluidt hoger is dan de totale winst van de bank sinds 2013. Bovendien had Silvergate eind 2022 slechts $3,8 miljard aan deposito’s over, vergeleken met $11,9 miljard in 2021. Om FTX klap te overleven heeft de Silvergate bank ten minste $3,6 miljard aan leningen ontvangen van de Federal Home Loan Banks, een systeem dat oorspronkelijk is ontworpen om huisvestingsfinanciering en gemeenschapsinvesteringen te ondersteunen.

Silvergate Bank vraagt om meer tijd

Op 2 maart 2023 kwam Silvergate met het nieuws uit dat het zijn jaarlijkse financiële rapport niet op tijd bij de SEC kan indienen en dat het zijn vermogen om operatief te blijven evalueert. Het is waarschijnlijk dat de Silvergate bank naar een bankroet afstevent. De aandelen van de bank daalden op deze donderdag na de aankondiging met meer dan 55%. De bank heeft uiteindelijk eieren voor haar geld gekozen en nog geen week later bekend gemaakt dat het haar activiteiten zal staken en de bank zal liquideren.

Silvergate Bank relaties stoppen de samenwerking

Wellicht niet zo vreemd. Belangrijke exchange partners van Silvergate hadden de bui al zien aankomen en alvast aangekondigd om de samenwerking en relatie met deze bank te stoppen. Het ging hier o.a. om Circle, Coinbase, Kraken, Paxos en Galaxy Digital. Deze aankondiging op 3 maart 2023 veroorzaakte een nieuwe verkoopgolf op de cryptomarkten waarbij de koers van bitcoin snel 5 % in waarde daalde.

We zullen deze ontwikkeling verder in de gaten houden.

Update 10.03.2023: de angst is overgewaaid van Silvergate naar de Silicon Valley Bank.

Gerelateerde artikelen:

Binance vs Coinbase – welke exchange is beter?

Bitvavo vs Finst – welke handelsapp is beter?

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min