Silicon valley bank bankroet

Silicon Valley Bank (SVB) binnen rap tempo failliet en bankroet

Mar 15, 2023
Aanbieding: 

De Silicon Valley Bank kwam de laatste dagen in diepe financiële problemen en stevende in recordtempo af op een bankroet. De Silicon Valley Bank is failliet. Op 10 maart 2023 grepen de toezichthouders in, waaronder de FDIC, en sloten meteen de bank. De FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) is een Amerikaanse nationale instelling die als doel heeft banktegoeden te garanderen, vergelijkbaar met het Europese depositogarantiestelsel. De Silicon Valley Bank werd gesloten om de nog bestaande klantentegoeden over te maken naar de FDIC opgezette Deposit Insurance National Bank van Santa Clara. De val van de Silicon Valley Bank is een zware klap voor de financiële sector waarvan de gevolgen nog niet zijn te overzien en een nieuwe bankencrisis het gevolg kan zijn.

Silicon valley bank bankroet

Waarom? De Silicon Valley Bank was een belangrijke bank voor de tech start-up sector en behoorde qua vermogen tot de top 20. Zijn we nu verder op weg naar een nieuwe Amerikaanse bankencrisis? Het Europese bankstelsel (denk Credit Suisse & Deutsche Bank) is wellicht fragiel. Dat weten we. Maar blijkbaar is het bankenstelsel in de Verenigde Staten ook nog heel kwetsbaar. Het risico dat een crisis is vermeden met de sluiting van SVB valt nog te zien. Het probleem dat zorgde voor een snelle ineenstorting van SVB zit ook in de meeste andere banken. De SVB was na de val van de Silvergate bank, het gemakkelijkste doelwit van de short sellers. Het is uiteindelijk de Federal Reserve die het laatste woord zal hebben hoe deze crisis wel of niet zal escaleren. Immers, de snelle rentestijgingen zijn de onderliggende oorzaak. De Federal Reserve heeft iets gebroken in de bankensector. We houden de verdere ontwikkeling in de gaten… en laten we eerst kijken hoe het begon.

Hoe het begon…

Silvergate, een kleinere cryptovriendelijke bank met $15 miljard aan activa, besloot hier eerder deze week haar werkzaamheden neer te leggen. Tijdens de 2022 FTX-implosie vond er een bankrun bij Silvergate op gang waardoor het gedwongen werd om staatsobligaties met een verlies te verkopen. De bank had te weinig liquide middelen en problemen met het onderpand. De gehavende bank besloot daarop om vrijwillig de deuren te sluiten. Heel netjes, toch?

Het probleem: rente omhoog, waarde onderpand omlaag

Silvergate legde een probleem met het onderpand bloot: ongerealiseerde verliezen op staatsobligaties. In het huidige systeem zijn deposito´s liabilities voor een bank. De meeste banken hebben steeds meer depositotegoeden van klanten geparkeerd in het beste onderpand dat je kunt bezitten: Amerikaanse staatsobligaties. De banken verkrijgen nu een mooi percentage in rendement vanwege het rentebeleid van de Federal Reserve (FED). Het probleem is echter dat de waarde van de obligatie zelf wel daalt bij stijgende rentes. Bij een gedwongen verkoop, tijdens o.a. een bankrun, maakt een bank verlies.

De Silicon Valley Bank, een makkelijk doelwit

Speculanten kozen vervolgens om het vizier te richten op andere mogelijke kandidaten die in de problemen kunnen komen. Er verschenen al snel geruchten over de renterisico´s van De Silicon Valley Bank (SVB), die zat op een enorme obligatieportefeuille van $91 miljard. Verder is SVB een prachtig doelwit aangezien deze voornamelijk risicovolle tech start-ups verzorgt. Met het huidige FED-beleid kwantitatieve verkrapping (QT) komen deze start-ups sneller in de problemen en zullen deze sneller spaartegoeden moeten aanboren. Geruchten leiden gemakkelijk tot een bank run. SVB had namelijk alleen maar $14 miljard aan liquide middelen om mogelijke opnames van $173 miljard aan deposito’s te kunnen verzorgen. Het probleem was duidelijk hier. SVB was bevattelijk voor een bank run.

Silicon Valley Bank verkoopt effecten met verlies

SVB besloot daarop om alvast als voorzorgsmaatregel $21 miljard in effecten te verkopen voor het verkrijgen van meer liquiditeit. Hierbij werd er wel een $1.8 miljard verlies geboekt. Om dit verlies verder af te dekken besloot de bank om voor $2.3 miljard aan nieuwe aandelen uit te geven. Dit op zichzelf rationeel plan viel niet in goede aarde. SVB beleggers verkochten het aandeel, short sellers sloegen toe en de klanten van de bank werden nerveus. Ze begonnen als voorzorgsmaatregel alvast al het geld boven de $250.000 grens op te nemen. Alles boven de $250.000 is namelijk niet gedekt door de Amerikaanse bankgarantiestelsel. Kredietinstellingen gooide verder water op het vuur door de credit rating van de Silicon Valley Bank ook nog eens te verlagen. Shorten was nu een eitje en het aandeel werd massaal gedumpt.

silicon valley bank bankroet

Zo begon er alsnog een bank run en viel het aandeel $SVIB met 60% in een tijdsverloop van 24 uur. De aandelen van de gehele Amerikaanse bankensector was op 9 maart een bloedbad. Op vrijdag 10 maart werd de handel in het aandeel $SVIB stilgelegd om een totale ineenstorting van de koers te vermijden. Verder werd ook de handel in de aandelen van de First Republic en de Signature Bank stilgelegd. Deze aandelen kelderden op vrijdagmorgen spectaculair door. Contagion is in the air!

Een verdere bankrun op SVB waarbij bedrijven bijna al hun geld opnemen van de rekening zorgde niet alleen tot een ernstige liquiditeitscrisis, maar ook tot een solvabiliteitsprobleem. SVB is geen kleine bank met een balans van $211 miljard. Mocht Signature Bank en de First Republic Bank het pad van de Silicon Valley Bank volgen staat er $500 miljard in deposito´s op het spel.

De Silicon Valley Bank als een dominosteen voor een nieuwe banken- en globale kredietcrisis

Volgens de FDIC zitten de Amerikaanse banken on ongerealiseerd verlies van $620 miljard. Het rentebeleid van de FED heeft het onderpand van de Amerikaanse bankensector behoorlijk aangetast. De val van SVB is niet alleen de grootste bankimplosie na Leman Brothers in 2008, maar ook een grote vraagteken omtrent de solvabiliteit van andere Amerikaanse banken. Contagion! De val van de Silicon Valley Bank kan als een dominosteen meerdere banken in gevaar brengen en een nieuwe bankencrisis veroorzaken. De dominostenen zijn al aan het vallen en op vrijdagmiddag 10 maart 2023 was de bankensector op weg naar een nieuwe bankencrisis. De snelle sluiting van de Silicon Valley Bank is een poging om een verdere bankencrisis te vermijden.

De gevolgen van de val van de Silicon Valley Bank?

Wat zijn de mogelijke gevolgen van de val van de Silicon Valley Bank? Een groot probleem is dat de Silicon Valley Bank zeker de laatste jaren zo´n 30.000 startups heeft gefinancierd en vele andere tech bedrijven van bankrekeningen heeft voorzien. Deze bedrijven houden hier hun vermogen aan. Deze bedrijven lopen nu het risico om al hun vermogen boven de $250.000 te verliezen. Het kan een kettingreactie van faillissementen op gang brengen en de economie nog behoorlijk schaden in Californië. Het is verder een enorme klap voor toekomstige durfkapitalistische tech projecten uit de Silicon Valley en daarmee de status van de Verenigde Staten als een incubator voor nieuwe tech bedrijven.

Het vertrouwen in het gehele bankenstelsel staat ook op het spel aangezien SVB niet de enige bank is die een groot deel van haar vermogen heeft geparkeerd in Amerikaanse staatsobligaties. Bovendien is het niet meer een vereiste voor banken om cash reserves aan te houden. Steeds meer mensen en bedrijven zullen vragen gaan stellen hoe andere banken deze verlies en renterisico´s wel of niet hebben afgedekt….zijn deze banken ook kwetsbaar voor een bank run?

Wanneer de Federal Reserve niet ingrijpt op maandag om de markten te kalmeren, zal het bloedbad doorgaan en het voortbestaan van bijna alle kwetsbare, vooral kleinere en middelgrote banken in gevaar brengen. Het zal de Amerikaanse bankensector weer verder centraliseren. Bovendien, de paniek kan ook overslaan naar de Europese bankensector. Het vertrouwen staat weer op het spel. Zonder vertrouwen is het gehele fiat-bankenstelsel in feite al technisch insolvabel en vatbaar voor een bank run waardoor uiteindelijk de centrale bank weer moet gaan printen om haar beste vrienden te redden.

Weer zaak om een gedeelte van het vermogen veilig buiten de banken te parkeren in o.a. goud en bitcoin. Twee activa die niet kunnen worden geprint en buiten het fractionele fiat-bankenstelsel toegevoegde waarde bieden voor het behoud van financiële vrijheid en besteedbaar vermogen.

Welke tech bedrijven komen door de val van SVB in de problemen?

Welke bedrijven zullen door de val van SVB verder ook failliet gaan? Dit is nog niet duidelijk. De gevolgen voor de tech start-up sector voor de Verenigde Staten zijn mogelijk desastreus en hebben al een impact op o.a. de crypto sector.

De val van SVB en de USDC stablecoin vertrouwenscrisis

Een bedrijf dat gebruik maakte van SVB was Circle voor de dekking van USDC stablecoin. Het is niet duidelijk hoeveel dollars Circle had geparkeerd op de bank als onderpand voor de USDC. Het zal het vertrouwen in USDC als stablecoin schaden. USDC was immers 1:1 gedekt met deposito´s op een fractionele bank die deze dollars in feite had uitgeleend met nu een ongerealiseerd verlies aan de overheid (staatsobligaties). Circle zal er nu alles moeten doen om de 1:1 peg tussen USDC en USD te verdedigen. De val van SVB is net zoals de val van Silvergate zou als een aanval op de ongereguleerde USD stablecoin geldmarkt en daarmee ook de cryptosector kunnen worden gezien. Echter, het zijn vooral Amerikaanse bedrijven die hier de dupe van zullen worden. Het schaadt vooral de Amerikaanse economie en legt de kwetsbaarheden bloot in het huidige financiële systeem.

We zullen het in de gaten houden welke bedrijven door SVB in de problemen komen. Hier is een lijst van bedrijven die al bekend hebben gemaakt dat ze een groot bedrag hebben uitstaan bij SVB:

1. Circle: $3.3 billion 2. Roku: $487 million 3. BlockFi: $227 million 4. Roblox: $150 million 5. Ginkgo Bio: $74 million 6. iRhythm: $55 million 7. Rocket Lab: $38 million 8. Sangamo Therapeutics: $34 million 9. Lending Club: $21 million 10. Payoneer: $20 million

De val van SVB en een FED pivot op komst?

Jerome Powell, de voorzitter van de FED, kon begin deze week nog stoer praten over uiterlijke renteverhogingen, maar uiteindelijk verwoest het rentebeleid niet alleen de economie, maar ook de banken en daarmee weer een mogelijk economisch herstel voor de lange termijn. Bovendien, niet alleen staatsobligaties vallen in waarde, denk ook aan de vastgoedmarkten en natuurlijk de effectenmarkten. Het zal ook de belastingopbrengsten drastisch verminderen waardoor er meer schuld moet worden uitgegeven, het begrotingstekort weer flink toeneemt en de schuldenproblematiek ook weer verergerd.

De record snelle renteverhogingen van de FED hebben uiteindelijk iets kapot gemaakt. Een wijziging in het beleid van de FED, een zogenaamde Pivot, zit dan ook in de kaarten. De printer moet straks weer aan om de banken weer te redden en een globale kredietcrisis 2.0 in het kwadraat te vermijden en schuldenberg weer goedkoper te maken….. of is de FED al te ver doorgeschoten met het verhogen van de rente met het bestrijden van de inflatie? Op vrijdag 10 maart werd er nu al gespeculeerd over het feit dat de rente nu niet meer met 0.5%, maar alleen met 0.25% zal verhogen. De vraag is of de FED eigenlijk wel de controle heeft (gehad) over de situatie en nu gedwongen wordt om de printer weer op volle toeren aan te zetten om er voor te zorgen dat de huidige crisis niet uit de hand loopt.

Gerelateerde artikelen:

Bitcoin versus goud? Verschillen en gelijkenissen tussen deze twee activa

De wereldwijde goudaankopen van Centrale Banken

BIS waarschuwt voor verborgen dollarschuld in de geldmarkt

Gerelateerde video´s met analyses over de implosie van SVB:

Gerelateerde Twitterdraadjes over de SVB bankencrisis:

Bronnen: Reuters, Bloomberg, FDIC, CNBC.

Post scriptum: door de snelle ontwikkeling is dit artikel binnen een dag al een aantal keren bijgewerkt met nieuwe informatie.

Waarom zou ik bitcoin kopen?

Lees en leer meer over bitcoin en ook waar je het beste bitcoin kunt kopen in een wereld waar centrale banken de controle verliezen…

Lees verder

SynFutures dex Review 2024

SynFutures dex review 2024. Zeker voor inwoners van Nederland die op steeds meer buitenlandse exchanges worden geweerd, biedt een decentrale handelsbeurs een uitweg. De SynFutures dex is een interssante optie en is al groter dan Uniswap! In deze review over SynFutures duiken wat dieper in op wat deze dex (decentralized exchange) te bieden heeft. Achtergrondinformatie […]

Apr 21, 2024
5 min

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min