gouden munten kopen

Centrale banken en goud

Nov 3, 2021
Aanbieding: 

Goud kopen klinkt misschien als iets wat consumenten of bedrijven als investering doen, toch is niets minder waar. De grootste afnemers van goud zijn namelijk centrale banken. Maar hoezo investeren centrale banken zoveel in goud?

De waarde van goud

Voor centrale banken is het belangrijk om genoeg waarde achter de hand te houden voor als het economisch minder gaat in eigen land. Veel Europese landen hebben om die reden al jarenlang een grote hoeveelheid goud achter de hand. Deze trend lijkt zich momenteel door te zetten naar het oosten van de wereld waarbij Rusland en China de kroon spannen. Deze twee landen staan momenteel bovenaan als het om het aankopen van goud gaat.

Toch zijn er ook veel andere centrale banken die een gedeelte van hun vermogen momenteel in goud aan het investeren zijn. Ook Turkije, Kazachstan en Oezbekistan zijn voorbeelden van landen die hun goudvoorraad de afgelopen tien jaar ook enorm hebben uitgebreid.

Centrale banken investeren naast goud bijvoorbeeld ook in buitenlandse valuta. Dit doen ze om zich te wapenen tegen een eventuele economische crisis in eigen land. Gaat het economisch minder, hebben de centrale banken altijd nog een appeltje voor de dorst. Zo kunnen ze eventuele financiële klappen beter opvangen. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft voor deze reden ook nog een aardige hoeveelheid goud op voorraad liggen.

De verwachting van de goudprijs

De verwachting in het begin van 2021 was dat de goudprijs opnieuw records zou gaan breken in 2022. Toch is deze verwachting in de loop van 2021 door sommige financiële instanties bijgesteld. Door het aantrekken van de markt, zijn de voorspellingen van goud minder positief dan ze voorheen waren. Toch zijn er ook financiële instellingen die verwachten dat de goudprijs in 2022 toch weer een record zal verbreken.

Daarom blijft het altijd speculeren over wat de goudprijs gaat doen en is niks zeker. Om die reden is het aan te raden om altijd veel informatie te verzamelen zodat de prijs zo goed mogelijk ingeschat kan worden en waar deze naartoe kan gaan.

Verder in het licht van dit artikel is het beleggen in goud een goede inflatiehedge. Goud wordt vaak vergeten in een gediversifieerde beleggingsportefeuille en Bitcoin maximalisten verliezen vaak uit het oog dat goud nog steeds het inofficiële veiligheidsanker is van de centrale banken. Bij een nieuwe Bretton Woods overeenkomst en een nieuwe Reset van de wereldeconomie, kan goud weer gebruikt worden als het anker voor het terugwinnen van het vertrouwen. Voor meer informatie:

 

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min