bitcoin etf kopenEen Bitcoin ETF of beter gezegd een Bitcoin prijs tracker of indextracker is een beursgenoteerd fonds die de officiële Bitcoin koers volgt. Deze tracker maakt het beleggers veel makkelijker om te beleggen in Bitcoin via de beurzen zonder daadwerkelijk de cryptomuntjes te bezitten en te verhandelen. Via BinckBank de kun je nu in Bitcoin ETN‘s handelen, dit is een variant van een ETF.

Een ETF is een bijzonder eenvoudig en transparant beleggingsinstrument die je direct via de beurs kunt verhandelen. Bitcoin zal daardoor ‘Exchange Traded’ worden en continu op de beurs verhandelbaar zijn, waardoor het dezelfde flexibiliteit als een aandeel zal krijgen. Maar het is een risicovol instrument. Stijgt de koers van Bitcoin, dan wordt de Bitcoin ETF meer waard. Daalt de koers, dan wordt de Bitcoin ETF minder waard.

Kan ik al Bitcoin ETF’s kopen en verhandelen op de beurs?

Op dit moment is er nog geen volwaardige Bitcoin gereguleerde ETF aandeel beschikbaar. Maar er zijn wel al een variant van ETF’s op bepaalde beurzen beschikbaar. Dit zijn de ETN’s die onder andere op de beurs van Stockholm genoteerd staat en door het fondsenhuis XBT Provider wordt uitgegeven. Met deze alternatieve vorm van een Bitcoin ETF, kun je makkelijk bij de BinckBank in Nederland speculeren.

bitmex etf bitcoin derivatives tradingEen alternatief is het kopen van Bitcoin futures en Swaps. Deze contracten zijn verhandelbaar bij een goede Bitcoin derivatives exchange zoals BitMEX. Let op, BitMEX is een cryptocurrency derivatives trading platform en beschikt niet over een beurs voor het wisselen van euro’s naar bitcoins. Koop eerst bitcoins en stort deze vervolgens op je BitMEX wallet.

bitcoin derivates trading bitmex

Klik hier om BitMEX te bezoeken!

 

Er zijn ook makelaars in CFD’s beschikbaar zoals  (Markets en Plus500) die het mogelijk maken om een Bitcoin CFD te kopen.

Bitcoin ETF’s projecten:

Er zijn wel verschillende initiatieven om een Bitcoin ETF op de beurs te lanceren. De Amerikaanse tweelingbroers Cameron en Tyler Winklevoss werken al drie jaar lang aan het lanceren van een Bitcoin ETF.

Afbeeldingsresultaat voor etf winklevoss capitalDit zal aanvankelijk eerst bij BATS Global Markets plaatsvinden. Deze beurs staat bekend voor het lanceren van nieuwe ETF’s. Ze willen dit doen met behulp van hun eigen Bitcoin beleggingsfonds de Winklevoss Bitcoin Trust. Deze zal bij de Amerikaanse SEC worden ingeschreven. De Bitcoins in bezet van dit Bitcoin beleggingsfonds zullen beheerd worden door Winklevoss’s Gemini Trust Company. De Bitcoin ETF’s zullen als aandelen bij het beleggingsfonds kunnen worden gekocht en 1 aandeel representeert 1/10 deel van de Bitcoin prijs. Op dit moment is deze Bitcoin ETF nog niet goedgekeurd. Het eerste voorstel is op 10 maart 2017 afgekeurd geworden. Winklevoss Capital is niet alleen. Er zijn twee andere onafhankelijke voorstellen ingediend bij de Amerikaanse SEC. Eind 2017 zullen we een beter inzicht hebben in de stand van zaken van Bitcoin ETF’s. Het feit dat de ETF van Winklevoss Capital is afgekeurd omdat vele bitcoin exchanges en markten nog onvoldoende gereguleerd zijn, roept het vermoeden op dat het nog wel een aantal jaren kan duren. Hieronder kun je een aantal sarcastische commentaren lezen van Ben Davenport en Andreas Antonopoulos over SEC’s recente beslissing over de Bitoin ETF van Winklevoss Capital:

Trouwens, in Zwitserland is er al een Bitcoin tracker fonds actief en goedgekeurd geworden door de Zwiterse autoriteiten. Dit is de Vontobel Bitcoin tracker. Certificaten van deze Bitcoin tracker kunnen op de Zwitserse beurs worden gekocht. Dus, het is niet nodig om te wachten op de Amerikanen en Wall Street.

Een ander gerelateerd project is de Bitcoin Investment Trust (GBTC) van Grayscale. Grayscale heeft trouwens ook een beleggingsfonds voor Ethereum opgezet.

Update: de Amerikaanse SEC zal voor 15 mei 2017 de eerdere beslissing heroverwegen. Verwacht geen wonderen. In dat geval, kun je beter naar de ontwikkelingen in Japan volgen.

Het belang van een Bitcoin ETF?

Vele beleggers willen zich niet zelf om de Bitcoins bekommeren, maar willen vanuit hun beleggingsrekening gemakkelijk kunnen beleggen in Bitcoin. Een ETF is bovendien volledig gereguleerd ook in het licht van het betalen van belastingen. Via een Bitcoin ETF zullen vele financiële instellingen, institutionele beleggers en particuliere beleggers zonder veel rompslomp via een bekend en gemakkelijk instrument kunnen handelen in bitcoins. Bitcoin zal een echt beleggingsinstrument zijn en veel investeringskapitaal naar zich toetrekken. Het zal waarschijnlijk de prijs op korte termijn flink omhoog stuwen en de marktkapitalisatie van Bitcoin een enorm vergroten. Het zal een doorbraak zijn voor Bitcoin als een nieuwe manier om een beleggingsportefeuille te diversifiëren. Er zal waarschijnlijk snel zo’n 500 miljoen Amerikaanse Dollar worden geïnvesteerd in Bitcoin ETF’s. Waarschijnlijk zal de marktkapitalisatie snel boven de $ 20 miljard uitkomen. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze ontwikkeling zal voortzetten in het kader van verdere devaluaties waardoor meer beleggers intresse zullen krijgen voor het kopen van Bitcoin ETF’s. De Bitcoin koers ook op langere termijn op een grillige manier omhoog blijven zagen. Voor meer informatie: Bitcoin trading.

Wat zijn de nadelen van een Bitcoin ETF?

Hiet is moeilijk om te voorspellen hoe een Bitcoin ETF de koers van bitcoin zou kunnen sturen. Het is mogelijk dat Wall Street daadwerkelijk meer invloed kan krijgen op de hoeveelheid dollars die kunnen worden geïnvesteerd in uiteitendelijk verschillende Bitcoin ETF’s. Er zijn risico’s aan verbonden waarbij daadwerkelijk Wall Street uiteindelijk meer invloed zou kunnen uitoefenen op de bitcoin koers. Dit is nog niet duidelijk, maar een ETF kan worden gebruikt voor manipulatieve doeleinden. Vele analisten zien liever dat er geen Bitcoin ETF’s worden goedgekeurd. Dit maakt een gezondere ontwikkeling voor Bitcoin mogelijk.

Voor de beleggers die graag al gebruik willen maken van een andere tracker of indexfonds, zijn er al Bitcoin ETN’s beschikbaar. Voor meer informatie:

Andere video’s over Bitcoin ETF

 

Voor meer informatie:

Bronnen:

Vontobel to Introduce Bitcoin Tracker Certificate to Trade on Swiss Exchange

Bitcoin ETF Officially Rejected by the SEC