cer crypto ratings

Wat is een Bitcoin ETF?

Sep 23, 2020
Aanbieding: 

Bitcoin ETF Status Updates:

Vuistregel: vele belangrijke financiële partijen proberen als eerst de gunst te winnen van de SEC voor het kunnen lanceren van een Bitcoin ETF. De SEC heeft als gewoonte om beslissingen zo veel mogelijk uit te stellen en vervolgens het voorstel af te wijzen. Het is een langzame weg waar de volhouder zal winnen. Wanneer een Bitcoin ETF zal worden goedgekeurd is niet duidelijk, dat uiteindelijk iemand er in slaagt om de SEC te overtuigen is een kwestie van tijd.

  • 10.10.2019. Het voorstel van Bitwise van 28 januari 2019 voor de lancering van een Bitcoin ETF, nadat het eerder was uitgesteld; is nu door de SEC afgewezen geworden. Volgens de SEC is er nog te veel onduidelijkheid met betrekking tot de werkelijke handelsvolumes en het bepalen van wat de echte Bitcoin markt is. De risico’s voor prijsmanipulatie op crypto exchanges die zelf orderboeken hebben met handelsvolumes die niet kloppen zijn te groot.
  • 18.09.2019. Er was er nog één Bitcoin ETF voorstel overgebleven die door een samenwerking van de CBOE, VanEck en SolidX wordt verwezenlijkt. Het voorstel is op 17 september teruggetrokken. Ze zijn begonnen met een Bitcoin-ETF variant.
  • Status eind-2018. Alle openstaande aanvragen voor een ETF zijn in 2018 door de Amerikaanse financiële autoriteit (de SEC) afgekeurd.
  • Coinbase werkt samen met BlackRock voor de lancering van een Bitcoin ETF. Er is nog geen voorstel ingediend geworden bij de SEC. Verwachting voor de indiening van een Coinbase & BlackRock ETF voorstel bij de SEC is in het tweede kwartaal van 2019.

Het zou ons verbazen dat een Bitcoin ETF al in 2019 wordt goedgekeurd. Het is redelijk om te veronderstellen dat de SEC een Bitcoin ETF pas goedkeurt wanneer gereguleerde exchanges zoals Bakkt en ErisX zich in 2019 hebben bewezen en er ook meer inzicht is in de OTC-markten. De eisen van de SEC zijn wel iets verscherpt en duidelijker geworden: geen manipulatie, anders geen Bitcoin ETF.

We zullen het zien. De aanhouder wint en uiteindelijk is het ook afhankelijk van hoe de commissarissen zich zullen verhouden tot Bitcoin. Na Hester Pierce, is er een tweede SEC commissaris, Robert J. Jackson Jr., die zich positief uitliet over Bitcoin ETF goedkeuring.  Verder is de voorzitter van de SEC, Jay Clayton, ook niet afkerig van een Bitcoin ETF. Het is de verwachting dat een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) zal worden goedgekeurd. Het is een kwestie van tijd als het gaat om de volwassenheid van de Bitcoin markt en de kwaliteit van de voorstellen. Het betekent concreet dat een nieuw Bitcoin ETF pas misschien in de loop van 2020 zal worden goedgekeurd.

Wat is een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF)?

bitcoin etf kopenEen Bitcoin ETF of beter gezegd een Bitcoin prijs tracker of indextracker is een beursgenoteerd fonds die de officiële Bitcoin koers volgt. Deze tracker maakt het beleggers veel makkelijker om te beleggen in Bitcoin via de beurzen zonder daadwerkelijk de cryptomuntjes te bezitten en te verhandelen. Via BinckBank de kun je nu in Bitcoin ETN’s handelen, dit is een variant van een ETF.

Een ETF is een bijzonder eenvoudig en transparant beleggingsinstrument die je direct via de beurs kunt verhandelen. Bitcoin zal daardoor ‘Exchange Traded’ worden en continu op de beurs verhandelbaar zijn. Hierdoor krijgt het dezelfde flexibiliteit als een aandeel. Het is een minder risicovol instrument aangezien de werking gewoon de markt volgt. Stijgt de koers van Bitcoin, dan wordt de Bitcoin ETF meer waard. Daalt de koers, dan wordt de Bitcoin ETF minder waard.

Kan ik al Bitcoin ETF’s kopen en verhandelen op de beurs?

Op dit moment is er nog geen volwaardige Bitcoin gereguleerde ETF aandeel beschikbaar. Maar er zijn wel al een variant van ETF’s op bepaalde beurzen beschikbaar. Dit zijn de ETN’s die onder andere op de beurs van Stockholm genoteerd staat en door het fondsenhuis XBT Provider wordt uitgegeven. Met deze alternatieve vorm van een Bitcoin ETF, kun je makkelijk bij de BinckBank in Nederland beleggen.

bitmex etf bitcoin derivatives tradingEen alternatief is het kopen van Bitcoin futures en Swaps. Deze contracten zijn verhandelbaar bij een goede Bitcoin derivatives exchange zoals BitMEX. Let op, BitMEX is een cryptocurrency derivatives trading platform en beschikt niet over een beurs voor het wisselen van euro’s naar bitcoins. Koop eerst bitcoins en stort deze vervolgens op je BitMEX wallet.

bitcoin derivates trading bitmex

Klik hier om BitMEX te bezoeken!

Er zijn ook makelaars in CFD’s beschikbaar die het mogelijk maken om een Bitcoin CFD te kopen. Dit is daarentegen een uiterst risicovol financieel product in vergelijking met een Bitcoin ETF. CFD’s zijn complexe instrumenten en komen met een groot risico om het ingezette geld te verliezen wanneer er hefbomen worden ingezet. Tussen de 74-89% van de beleggers verliezen geld wanneer ze beleggen in CFD’s. Wanneer je met CFD’s en hefbomen gaat handelen, moet je eerst goed leren hoe deze werken en of je het risico wilt lopen om je geld te verliezen. Het is beter te wachten voor een officiële Bitcoin ETF of gebruik te maken van een fonds, of gewoon zelf voor de lange termijn te investeren in echte bitcoins. Voor meer informatie: hoe kan ik beleggen in bitcoins?

Bitcoin ETF’s projecten:

Er zijn veel verschillende initiatieven om een Bitcoin ETF op de Amerikaanse aandelenbeurs te lanceren. Het meest bekende initiatief is van de Amerikaanse tweelingbroers Cameron en Tyler Winklevoss. Ze werken al jaren aan het lanceren van een Bitcoin ETF en het verkrijgen van een goedkeuring van de Amerikaanse financiële autoriteit, de SEC.

Afbeeldingsresultaat voor etf winklevoss capitalDe Bitcoin ETF van de winklevoss broers zal aanvankelijk eerst bij BATS Global Markets plaatsvinden. Deze beurs staat bekend voor het lanceren van nieuwe ETF’s. Ze willen dit doen met behulp van hun eigen Bitcoin beleggingsfonds de Winklevoss Bitcoin Trust. Deze zal bij de Amerikaanse SEC worden ingeschreven. De Bitcoins in bezet van dit Bitcoin beleggingsfonds zullen beheerd worden door Winklevoss’s Gemini Trust Company. De Bitcoin ETF’s zullen als aandelen bij het beleggingsfonds kunnen worden gekocht en 1 aandeel representeert 1/10 deel van de Bitcoin prijs. Op dit moment is deze Bitcoin ETF nog niet goedgekeurd. Het eerste voorstel is op 10 maart 2017 afgekeurd geworden. Winklevoss Capital is niet alleen. Er zijn twee andere onafhankelijke voorstellen ingediend bij de Amerikaanse SEC. Eind 2018 zullen we een beter inzicht hebben in de stand van zaken van Bitcoin ETF’s. Het feit dat de ETF van Winklevoss Capital is afgekeurd omdat vele bitcoin exchanges en markten nog onvoldoende gereguleerd zijn, roept het vermoeden op dat het nog wel een aantal jaren kan duren. Hieronder kun je een aantal sarcastische commentaren lezen van Ben Davenport en Andreas Antonopoulos over SEC’s recente beslissing over de Bitoin ETF van Winklevoss Capital:

Zal een Bitcoin ETF in 2018 worden goedgekeurd?

Er zijn eind 2017 verschillende Bitcoin ETF voorstellen ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In totaal zijn wel zo’n tiental Bitcoin ETF projecten die met de SEC worstelen. Op 22 Augustus 2018 zijn er weer een aantal afgekeurd geworden, waaronder de Proshares Bitcoin ETF, de Graniteshares ETF en die van Direxion. In feite zijn alle Bitcoin ETF’s initiatieven afgekeurd geworden door de SEC. Alleen de applicatie van Solid X & vanEck voor het lanceren van een Bitcoin ETF staat nog open en zal voor 30 september wel of niet worden goedgekeurd.

Een goedkeuring van een Bitcoin ETF in 2018 door de SEC is onwaarschijnlijk aangezien de Bitcoin markten nog niet voldoende is ontwikkeld en gereguleerd. De SEC maakt zich zorgen voor witwaspraktijken en prijsmanipulatie.  Een samenwerkingscontract tussen handelsbeurzen waarbij deze wanpraktijken actief worden aangepakt is wenselijk. Dit zou met gereguleerde Bitcoin termijncontracten kunnen worden gerealiseerd, maar de Bitcoin futures markt is nog te klein. Niettemin, het voorstel van Solid X & vanEck voor het opzetten van de VanEck SolidX Bitcoin Trust wijkt af van de andere voorstellen. Misschien is daardoor het voorstel niet meteen afgekeurd, maar een beslissing uitgesteld tot 30 september 2018.

Hier kun je de originele documenten lezen van de SEC:

We staan pas aan de begin van een proces waarbij Bitcoin stap voor stap wordt opgenomen in de wereld van high finance. De lancering van de Bakkt exchange in november van 2018 zal hierbij helpen. Maar voordat de SEC een Bitcoin ETF zal goedkeuren, zullen we zeker een jaar verder zijn.

Bitcoin ETF alternatieven:

  • In Zweden staat er aan de aandelenbeurs van Stockholm een Bitcoin ETN genoteerd. Deze wordt uitgegeven door het fondsenhuis XBT Provider.  Met deze alternatieve vorm van een Bitcoin ETF, kun je makkelijk bij de BinckBank in Nederland beleggen. Voor meer informatie XBT provider.
  • In Zwitserland is er al een Bitcoin tracker fonds actief en goedgekeurd geworden door de Zwitserse autoriteiten. Dit is de Vontobel Bitcoin tracker. Certificaten van deze Bitcoin tracker kunnen op de Zwitserse beurs worden gekocht. Voor meer informatie: Vontobel Bitcoin Certificate.
  • In Zwitserland is er in November 2018 een cryptocurrency ETP goedgekeurd. Deze crypto index tracker volgt de koersen van een mandje van de top 5 crypto’s, naast Bitcoin, Ethereum en Ripple. Het is een gereguleerde Crypto ETP die bij de Zwitserse aandelenbeurs SIX verhandeld kan worden: Amun Crypto Basket Index (HODL5).

Dus, het is niet nodig om te wachten op de Amerikaanse Securities and Exchange Commission voor een Bitcoin ETF op de Amerikaanse markt.

Het belang van een Bitcoin ETF?

Vele beleggers willen zich niet zelf om de Bitcoins bekommeren, maar willen vanuit hun beleggingsrekening gemakkelijk kunnen beleggen in Bitcoin. Een ETF is bovendien volledig gereguleerd ook in het licht van het betalen van belastingen. Via een Bitcoin ETF zullen vele financiële instellingen, institutionele beleggers en particuliere beleggers zonder veel rompslomp via een bekend en gemakkelijk instrument kunnen handelen in bitcoins. Bitcoin zal een echt beleggingsinstrument zijn en veel investeringskapitaal naar zich toetrekken. Het zal waarschijnlijk de prijs op korte termijn flink omhoog stuwen en de marktkapitalisatie van Bitcoin een enorm vergroten. Het zal een doorbraak zijn voor Bitcoin als een nieuwe manier om een beleggingsportefeuille te diversifiëren. Er zal waarschijnlijk snel zo’n 500 miljoen Amerikaanse Dollar worden geïnvesteerd in Bitcoin ETF’s. Waarschijnlijk zal de marktkapitalisatie snel boven de $ 20 miljard uitkomen. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze ontwikkeling zal voortzetten in het kader van verdere devaluaties waardoor meer beleggers intresse zullen krijgen voor het kopen van Bitcoin ETF’s. De Bitcoin koers ook op langere termijn op een grillige manier omhoog blijven zagen. Voor meer informatie: Bitcoin trading.

Wat zijn de nadelen van een Bitcoin ETF?

Hiet is moeilijk om te voorspellen hoe een Bitcoin ETF de koers van bitcoin zou kunnen sturen. Het is mogelijk dat Wall Street daadwerkelijk meer invloed kan krijgen op de hoeveelheid dollars die kunnen worden geïnvesteerd in uiteitendelijk verschillende Bitcoin ETF’s. Er zijn risico’s aan verbonden waarbij daadwerkelijk Wall Street uiteindelijk meer invloed zou kunnen uitoefenen op de bitcoin koers. Dit is nog niet duidelijk, maar een ETF kan worden gebruikt voor manipulatieve doeleinden. Vele analisten zien liever dat er geen Bitcoin ETF’s worden goedgekeurd. Dit maakt een gezondere ontwikkeling voor Bitcoin mogelijk.

Voor de beleggers die graag al gebruik willen maken van een andere tracker of indexfonds, zijn er al Bitcoin ETN’s beschikbaar. Voor meer informatie:

Andere video’s over Bitcoin ETF

Een ander gerelateerd project is de Bitcoin Investment Trust (GBTC) van Grayscale. Grayscale heeft trouwens ook een beleggingsfonds voor Ethereum opgezet.

Voor meer informatie:

Bronnen:

Vontobel to Introduce BTC to Trade on Swiss Exchange

Bitcoin ETF Officially Rejected by the SEC

Lees verder

De Wallet of Satoshi Review

Met de verdere opmars en snelle adoptie van het Bitcoin Lightning Network in 2021, is het even tijd om een nieuwe Bitcoin Lightning Network Wallet te bespreken. In dit artikel, bespreken we de Wallet of Satoshi. Eerder hebben we de nieuwe Muun wallet besproken, die compatibel is met zowel de Bitcoin mainchain als het Lightning […]

Oct 18, 2021
2,5 min

Bitcoin verwarmt straks North Vancouver maar is het groen?

De stad North Vancouver in British-Columbia, draait nu al op een lokale energiecentrale die zijn restwarmte voor stadsverwarming gebruikt. Lonsdale Energy Corporation (LEC), dat volledig eigendom is van de stad, zet in op verduurzaming en wil het gebruik van aardgas verminderen. Gebouwen zijn momenteel verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden, en dus […]

Oct 18, 2021
3,5 min

Bitcoin bullish met $60.000

Het is zover: de eerste Bitcoin ETF, de ProShares Future ETF, is op 15 oktober toegelaten in de Verenigde Staten. En de koers reageert enthousiast met nu en solide positie boven de 60.000 Amerikaanse dollar. De totale crypto marktkapitalisatie ligt nu weer rond 2,5 biljoen Amerikaanse dollar. Op maandag 18 oktober wordt de Futures ETF […]

Oct 18, 2021
1,5 min