bitcoin blackrock fink

BlackRock CEO Larry Fink positief over Bitcoin

Jul 6, 2023
Aanbieding: 

Wat heeft de CEO van BlackRock, Larry Fink, zelf te melden over bitcoin? In een recent interview met Fox News heeft Larry Fink, CEO & Founder (één vd 7 founders) van Blackrock, zich nu positief geuit over Bitcoin en blockchain technologie in het algemeen. Een paar jaar terug (2017) beschouwde Larry Fink bitcoin nog als een index voor witwassen. Met tijd komt kennis, begrip en inzicht ( :

blackrock bitcoin larry fink

Het is niet vreemd dat Larry Fink verder voor de camera moet verschijnen en zijn mening over bitcoin moet geven. Sinds halverwege juni van dit jaar is er veel nieuws over Blackrock en haar aanvraag voor zowel een Bitcoin futures, als een Blackrock bitcoin spot ETF. We kunnen rustig zeggen dat Blackrock de afgelopen weken het nieuws domineert in Bitcoin land.


Heeft Bitcoin spot ETF aanvraag van Blackrock kans van slagen?

Blackrock is sinds 1988 een van ‘s werelds grootste vermogensbeheerders en heeft, zoals in een eerder artikel vermeld, deze week een her-aanvraag ingediend voor een Bitcoin spot ETF bij de SEC (Securities and Exchange Commission). De SEC is de Amerikaanse financiële beurswaakhond met Gary Gensler als voorzitter; een naam die je vaak voorbij zult zien komen
mbt de ETF aanvragen en ontwikkelingen.

Blackrock heeft door de jaren heen 576 ETF aanvragen ingediend, waarvan er 575 zijn goedgekeurd. Een prima conversieratio zullen we maar zeggen. Betekent dit dan automatisch dat de Bitcoin spot ETF aanvraag goedgekeurd zal worden? Nee, dat betekent het niet per se. Bitcoin is een revolutionaire ontwikkeling op het gebied van finance, waar niet iedereen (lees: overheden) heel blij van wordt. Met Bitcoin kunnen transacties namelijk “peer to peer”
worden uitgevoerd en dus zonder tussenkomst van een centrale bank of een, je raadt het al: de overheid. De Amerikaanse overheid bijvoorbeeld: beter bekend als de ‘baas’ van de SEC..

Daarnaast gaf Larry Fink aan niet te weten op welke termijn de Bitcoin spot ETF wel of niet goedgekeurd zou worden. Het zou kunnen dat de SEC alles er aan zal doen om de aanvraag te vertragen. Echter, BlackRock met Larry Fink heeft als financiële gorilla genoeg slagkracht en connecties om uiteindelijk de goedkeuring van de SEC te bemachtigen. Het is een kwestie van tijd. Voornamelijk op Twitter is men nu behoorlijk enthousiast over de eventuele vroege komst van de BlackRock Bitcoin ETF, maar geduld is uiteraard een schone zaak.

Larry Fink over Bitcoin: “Bitcoin is international asset”

Larry Fink gaf tijdens het interview met Fox News aan dat hij in de begindagen van Bitcoin behoorlijk sceptisch was ten opzichte van de digitale munt. Volgens hem werd de munt voornamelijk gebruikt voor illegale praktijken, iets wat we vaker horen. Maar goed, iedereen (zo ook Bitcoin) heeft een verleden. En zoals we weten zijn gebeurtenissen uit het verleden geen garantie voor de toekomst en verdient iedereen een tweede kans. Het ziet ernaar uit dat Larry wel vergevensgezind is wanneer er geld kan worden verdiend 😉

Larry gaf ook aan absoluut de meerwaarde van blockchain en haar “utility” in te zien: hij vindt de technologie fantastisch, mede omdat het helpt met het versnellen van transacties. Volgens Larry is “Bitcoin is an international asset”. Wat betekent dat Blackrock het zou zien als iets wat economische waarde vertegenwoordigt en waarvan verwacht wordt dat het in de toekomst in waarde zal stijgen.

Net als dat aandelen, vastgoed, grondstoffen etc. als “asset” klassen worden gezien, wordt Bitcoin dat nu (langzaamaan) ook. Larry geeft aan dat ‘hoop’ als fundering van Blackrock dient. Hoop dat de toekomst beter is dan het heden. En met betrekking tot Blackrock’s ETFs zou dit kunnen betekenen dat zij er vertrouwen in hebben dat Bitcoin in waarde zal stijgen. In die zin zou Bitcoin dus een waardevol beleggingsproduct kunnen zijn voor mensen die,
bijvoorbeeld, aan een pensioenpotje willen werken.

Larry Fink over Bitcoin: “Bitcoin is revolutionary”

“Bitcoin kan de finance wereld revolutioneren” aldus Larry. Een beetje Bitcoin fan weet natuurlijk al lang dat Bitcoin de wereld van finance kan revolutioneren en eveneens ook al heeft gedaan. Als je alleen al kijkt naar wat Bitcoin heeft doorgemaakt op het gebied van haar adoptie en prijs, dan mag je voorzichtig concluderen dat er wel wat gaande is..

Daarnaast is Bitcoin al een wettig betaalmiddel in El Salvador en is er in Lugano, Zwitserland, al een paar maanden een ‘pilot’ gaande waarbij Bitcoin hier als betaalmiddel wordt gebruikt; ruim 150 winkeliers accepteren namelijk Bitcoin! En als er iets is wat we aan de Zwitsers kunnen overlaten (naast kaasfondue) is het wel finance!

Conclusie

Voorzichtig mogen we concluderen dat Bitcoin, als oppot- en betaalmiddel, een al een zekere vorm van toepasbaarheid heeft gevonden. En met de (mogelijke) komst van deze ETF dus ook als officieel beleggingsproduct in de Verenigde Staten. Elke beleggersadviseur en vermogensbeheerder hoeft zich niet meer te schamen om bitcoin als een belegging aan te prijzen. Lary Fink heeft zijn zegening gegeven en zal binnenkort of later geïnteresseerde beleggers naar de BlackRock Bitcoin ETF verwijzen. Goedkoop bitcoin kopen via een BlackRock Bitcoin ETF zal vroeg of later mogelijk zijn voor elke Amerikaanse belegger.

Ten slotte, BlackRock is niet alleen… alle institutionele financiële instellingen in Wall Street werken al een tijdje aan een bitcoin ETF. Uiteindelijk zal de SEC onder de druk van Wall Street bezwijken. Het lijkt er in die zin dan ook op dat we langzaam maar zeker richting massa-adoptie van Bitcoin aan het bewegen zijn. Intentionele partijen zijn bitcoin als een nieuwe alternatieve beleggingsklasse en monetaire asset.

Bronnen: Fox Business Interview met Larry Fink & Bloomberg

Gerelateerde onderwerpen:

Lees verder

Wat is Maple Finance?

In dit artikel gaan we dieper in op Maple Finance. Lending en borrowing via het Maple protocol, hoe is dat mogelijk? Wat is Maple Finance en wat doen ze precies? Wat is Maple Finance en wat doen ze precies? Eerder hebben we het onderwerp van decentralized lending al licht aangesneden, en met dit artikel duiken […]

Feb 25, 2024
3 min

Wat is een layer 2? En specifieker nog: een Bitcoin layer 2?

Door de stijgende vraag naar BTC wordt het Bitcoin netwerk intensiever gebruikt. Dit vraagt om de hulp van layer 2s. Maar wat is een (Bitcoin) layer 2 eigenlijk? Wat is een Bitcoin layer 2 en waarom zijn deze extra ‘layers’ nodig? Bitcoin ($BTC) heeft zoals we weten een eigen blockchain: de Bitcoin blockchain. Daarnaast hebben […]

Feb 21, 2024
3,5 min

Michael Saylor start een Bitcoin development company

Michael Saylor bouwt aan een Bitcoin development company. Alleen Bitcoin kopen is voor Saylor en MicroStrategy niet genoeg, sterker nog: de voorraad Bitcoin zal fungeren als fundatie voor een Bitcoin development company.. Microstrategy´s Bitcoin aankopen: $4,- miljard winst Bitcoin is niet te stoppen, dat mag duidelijk zijn na diverse bullruns en ook nu liegt de […]

Feb 17, 2024
3 min