factureren in bitcoin

Wat is Bitcoin lending?

Nov 19, 2014
Aanbieding: 

Bitcoin lending of loans gaat over innovatieve dienstverleningen en marktplaatsen voor de verstrekking van Bitcoin leningen. Bitcoins houders kunnen investeren in kredietverstrekking en daarover een rentevergoeding verdienen. Net zoals met fiatgeld kun je bitcoins uitlenen of lenen met behulp van een Bitcoin lending netwerk zoals Bitbond deze heeft ontwikkeld. Sommige platforms zijn gespecialiseerd in het aanbieden van leningen met Bitcoin als onderpand zoals Nexo dit goed voor elkaar heeft gekregen.

Het cruciale verschil bij het gebruik van Bitcoin lending diensten is natuurlijk dat er geen banken aan te pas komen. Het is een peer-to-peer crowd-sourced proces dat met behulp van een online Bitcoin lending platform wordt verwezenlijkt, bewaakt en uitgevoerd. Het is een soort matchmaking site waarbij kredietgevers passende kredietnemers kunnen vinden. De Bitcoin kredieten zullen meestal worden afgestemd op de specifieke behoeften van een kredietnemer en de eisen van een kredietgever. Alles is in ontwikkeling, maar in 2018 hebben we al een aantal spelers op de Bitcoin kredietmarktplaats.

  1. bitbond bitcoin lending platformIn Duitsland is er al een volwassen Bitcoin krediet dienstverlener: Bitbond. Deze is het beste voor Nederlanders beleggers geschikt die een jaarlijkse rente willen verdienen over een aantal bitcoins. Voor meer informatie: Bitbond Review.
  2. hodl financeIn Litouwen is Savy, een professionele P2P kredietmarktplaats begonnen met een specifiek platform voor het kunnen verstrekken van leningen in euro’s gebaseerd op Bitcoin als onderpand. Voor meer informatie: Hodl Finance Review.
  3. bitcoin lenenNEXO is een concurrent van HodlFinance. Het is een onderdeel van Credissimo, de marktleider in Europe op het gebied van kredietverstrekking. Hier kan ook Bitcoin als onderpand worden gebruikt voor het verkrijgen van een krediet in euro of andere valuta. Voor meer informatie: NEXO Review.
  4. blockfi crypto lending platformBlockFi is een bekende Amerikaanse Bitcoin en crypto backed lending platform met veel steun van bekende institutionele beleggers en durfkapitalisten. Voor meer informatie: BlockFi Review.
  5. btc lending loans Unchained Capital is een ander Amerikaanse financiële dienstverlener. Het biedt een Bitcoin kredietmarktplaats aan op basis van uitstekende multi-sig vaults voor Bitcoin cold storage en custody zonder verlies van controle (1 of 2 van de 3 sleutels blijft onder de controle van de gebruiker). Voor meer informatie: Unchained Capital Review.
  6. SALT is op dit moment een goed project waar Bitcoin gebruikt kan worden als een onderpand voor leningen in Amerikaanse Dollars. Het project zal waarschijnlijk door Hodl Finance worden opgekocht.
  7. In Engeland werkt Cryptopay aan een soortgelijke dienstverlening. Deze is nog niet klaar voor gebruik.

Bitcoin lending – Voordelen en nadelen van het uitlenen en lenen van bitcoins.

Als je veel bitcoins in bezit hebt en je wilt er rente op verdienen, dan zou je deze bitcoins direct kunnen uitlenen aan iemand anders die Bitcoins nodig heeft. Je kunt dan automatisch elke maand  een mooie en redelijke rente over je bitcoins verdienen. Dit helpt veel mensen in vooral korte termijn kredietenverstrekking voor bijvoorbeeld de aanschaf van een opleiding zonder dat de kredietnemer wordt afgezet door woekerrentes en onredelijke bank bepalingen. Het is een meer socialere manier om bij andere mensen te kunnen lenen zonder te worden afgezet. Natuurlijk het is geen charity , je verdient er wel geld aan, maar het kan wel redelijker en meer humaner dan het tegenwoordig er aan toe gaat wanneer iemand gedwongen is om geld bij de bank te lenen. Het voordeel van het lenen van Bitcoins is dat je betere vooruitzettingen kunt krijgen om je Bitcoin lening terug te betalen en met betere rentetarieven dan bij een reguliere bank. Dit is natuurlijk wat je nauwgezet moet bekijken en vergelijken wanneer je een Bitcoin lening afneemt van ieman anders. Je moet er ook bewust van zijn dat de Bitcoin kredietgever naar een onderpand zal vragen in het geval je de Bitcoin lening niet kunt terugbetalen.

bitshares crypto lendingHet nadeel van Bitcoin lending is dat het nog in de kinderschoenen staat en o.a. daarom tijd kan kosten om de benodigde Bitcoins te krijgen via een Bitcoin lending netwerk. Bij banken kun je vaak sneller een lening krijgen. Daarnaast is de prijs van Bitcoin onstabiel. Het gebruik maken van crypto equity zoals Bitshares deze heeft ontwikkeld, is eigenlijk een uitstekende alternatieve optie. Het staat nog allemaal in de kinderschoenen en het gaat meestal om micro-kredieten. Op dit moment zal het nog moelijk worden om een Bitcoin hypotheek te krijgen voor een nieuw huis. Niettemin, het is zeker wel mogelijk!

Het is te verwachten dat P2P Bitcoin en cryptocurrency lending enorm zal toenemen, net zoals dit nu gebeurd met reguliere P2P kredietmarktplaatsen. Peer to peer lenen op een P2P kredietmarktplaats is voor de meeste mensen op zoek naar gunstige kredieten de best vertrouwde optie.

Hoe werkt een bitcoin lending netwerk?

Het is een soort matchmaking site waarbij kredietgevers passende kredietnemers kunnen vinden. De Bitcoin kredieten zullen meestal worden afgestemd op de specifieke behoeften van een kredietnemer en de eisen van een kredietgever. Er kunnen meerdere Bitcoin kredietgevers betrokken worden bij dit proces. In dit opzicht werkt een bitcoin lending netwerk als een crowdfunding initiatief. Hier is een concreet voorbeeld hoe het er aan toe kan gaan:

bitcoin lending

 • Als kredietnemer maak je een account aan en plaats een aanvraag voor het verkrijgen van een Bitcoin: b.v. de financiering van een piano voor jouw dochter die naar het conservatorium gaat.
 • Kredietgevers krijgen de mogelijkheid om jouw aanvraag te lezen en overwegen dan wel of niet jouw project te financieren. Jouw aanvraag en project kan indien nodig worden gefinancieerd door verschillende kredietgevers.
 • Kredietgever(s) en kredietnemers moeten met elkaar in overeenstemming zijn met de voorwaarden van de betreffende Bitcoin lening en tot een overeenkomst komen.
 • Wanneer jouw volledige aanvraag is ingewilligd en volledig kan worden gefinancieerd zal de Bitcoin lening naar de kredietnemer worden gestuurd.
 • De kredietnemer betaalt een maandelijks een rente aan de kredietgevers en lost het bedrag volgens de afspraak af.

Welke Bitcoin lending netwerken zijn er?

Er zijn verschillende netwerken die zich bezighouden met het verstrekken van Bitcoin leningen.

bitbond bitcoin lending platformBitbond is een Duits bedrijf en de beste dienstverlener voor het scheppen van een goede Bitcoin kredietmarktplaats. Het is vooral geschikt voor de Nederlanders beleggers die een jaarlijkse rente willen verdienen over een aantal bitcoins. Voor meer informatie:

hodl financeIn Litouwen is Savy, een professionele P2P kredietmarktplaats begonnen met een specifiek platform voor het kunnen verstrekken van leningen in euro’s gebaseerd op Bitcoin als onderpand. Voor meer informatie:

SALT is de meest bekende professionele Bitcoin lending service provider. We hebben er een uitgebreide review over geschreven:

Cryptopay timmert ook goed aan de weg, het biedt een mooie multi crypto wallet met ondersteuning voor euro’s, dollars en ponden. Bovendien zit er een betaalkaart aan gekoppeld en zal er ook een Bitcoin lending service worden uitgebracht. Voor meer informatie:

Er zijn ook netwerken voor specifieke doeleinden en doelgroepen zoals KIVA. Kiva geeft Bitcoin leningen aan vooral agrarische projecten in arme landen. Het is een vorm van Bitcoin microfinance voor onderontwikkelde gebieden voor mensen die nooit in aanmerking kunnen komen voor een lening o.a. doordat ze geen bankrekening hebben.

bitcoin lending platform

OKCoin is naast een uitstekende p2p bitcoin trading platform ook een bitcoin lending platform. OKCoin heeft een bijzonder goed beleid op het gebied van veiligheid en cold storage en verdient daarom ieders aandacht. Voor meer informatie: OKCoin ReviewBTCJam is de meest bekende commerciële speler samen met BitBond en de BitlendingClub.

Startcoin & Startjoin p2p lending!

Het is trouwens te verwachten dat deze digitale peer-to-peer lending vorm ook voor andere cryptocurrencies en de beste altcoins beschikbaar zal worden. Een concreet voorbeeld is hoe de Startcoin op dit moment wordt ingezet voor crowdfunding & crowdloaning projecten in samenwerking met o.a. BNKtothefuture. Het is een duidelijk voorbeeld hoe je met je eigen spaargeld in de vorm van Bitcoins en cryptogeld online geld kunt verdienen.

Ten slotte, zorg er voor dat je geleende bitcoins veilig staan opgeslagen in een goede bitcoin wallet: Welke bitcoin wallet zal ik gebruiken?

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Over Bitvavo, de belastingdienst en crypto belastingaangifte

Nederlanders die een rekening hebben bij Bitvavo moeten het vermogen in crypto die daar staat opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte voor de belastingdienst. Bitcoin en crypto is een digitaal bezit en valt voor de meeste beleggers meestal onder de vermogensbelasting en wordt bij Box 3 opgeteld. Het berekenen van het vermogen wordt gedaan tussen 1 […]

Feb 1, 2023
2 min

Crypto belasting-rapportage software voor de belastingdienst

Samenvatting: heb je bitcoin of andere crypto activa gekocht? De belastingdienst wil dit natuurlijk weten. Het is uitermate verstandig om alle bitcoin en crypto tegoeden netjes op te geven bij de belastingdienst. Het is natuurlijk wel een karwei om alles precies bij te houden en te berekenen tijdens de jaarlijkse belastingaangifte. Gelukkig zijn hiervoor speciale […]

Feb 1, 2023
2,5 min

Genesis stevent af op faillissement – Chapter 11 – Reactie Bitvavo? Laatste nieuws 27.01.2023!

Genesis Global Capital stevent af op een bankroet en werkt volgens Bloomberg aan officieel uitstel van alle betalingsverplichtingen onder de Chapter 11 regeling. Chapter 11 is een vorm van faillissementsbescherming. Het is een artikel uit de faillissementswet in de Verenigde Staten. Het biedt Genesis nu de mogelijkheid om orde op zaken te stellen. Het wordt […]

Jan 27, 2023
7,5 min