Bitcoin in Nederland – Bitcoin Nederland slaat juridische slag tegen DNB

Oct 9, 2023
Aanbieding: 

Bitcoin en crypto in het algemeen kent een goede adoptie in Nederland. Regelgeving is belangrijk voor de toekomst van Bitcoin. Echter gaat regelgeving in Nederland best te ver, Bitcoin Nederland boekt nu juridisch succes tegen de toezichthouder DNB.

Bitcoin Nederland boekt succes!

Nederland is een land dat qua technologie, innovatie en ondernemerschap altijd voorop loopt, en voorop heeft gelopen. Wij als ‘klein’ land zijn verantwoordelijk voor veel innovatie en handel en zijn dan ook een van de grotere economieën wereldwijd. Zodoende is het dus ook belangrijk hoe Nederland omgaat met nieuwe technologieën zoals Bitcoin en blockchain. De afgelopen maanden hebben we best het een en ander meegemaakt: zo heeft Binance ons land (vanwege regelgeving) moeten verlaten en heeft LiteBit eerder dit jaar aangekondigd te stoppen, onder andere door toenemende strengere wet- en regelgeving.

Deze wet- en regelgeving is volgens Bitcoin Nederland dan ook te streng en heeft de gemeenschap juridische stappen ondernomen tegen De Nederlandsche Bank (DNB), en met succes!

Te streng toezicht op de crypto markten

Bitcoin en crypto heeft al een lange tijd een ‘slecht’ imago, het zou dan ook veel gebruikt worden voor criminaliteit, waaronder het witwassen van geld. Echter weten wij dat Bitcoin/ crypto 100% transparant is en hierdoor is het witwassen van geld via crypto lastiger, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld het witwassen van via cash geld.

Onder andere vanwege het ‘slechte’ imago dienen crypto-aanbieders in (dit geval) Nederland zich aan strenge regels te houden, waaronder het goed controleren van de identiteit van je klanten: de zogenaamde Know Your Customer (KYC) verificatie. Om je klanten goed te kunnen controleren dien je te investeren in zekere data tools waarmee je controles kan uitvoeren voor (toekomstige) klanten en in de afdeling die hier toezicht op houdt, beter bekend onder de naam “legal & compliance”.

Bitcoin Nederland heeft in mei dit jaar aangegeven de regels te streng te vinden. Niet alleen zouden deze regels te streng zijn, maar kost het Bitcoin/ crypto aanbieders ook een behoorlijke som geld. En daar hebben 11 partijen in mei een juridische zaak voor aangespannen.

Crypto community vs. De Nederlandsche Bank

Bitcoin Nederland heeft in mei dit jaar aangegeven het niet eens te zijn met bepaalde regels vanuit de DNB. Hierdoor nemen namelijk de kosten voor crypto aanbieders fors toe en zou dit ten koste gaan van de crypto sector in Nederland, voor crypto aanbieder LiteBit was dit een van de redenen om het bedrijf definitief te stoppen. De Nederlandsche Bank zou te strenge toezichten eisen vanuit crypto aanbieders, zelfs strenger dan de wet voorschrijft.

Zoals gezegd hebben 11 partijen een rechtszaak aangespannen, onder deze partijen zaten onder andere Bitvavo, Blox en Coinmerce. Deze rechtszaak ging om het volgende: De Nederlandsche Bank dient ook toezicht te houden op crypto aanbieders, zoals crypto aanbieders dat op hun beurt weer dient te doen op haar klanten. De DNB heeft aan deze controles uiteraard kosten, en die kosten werden voorheen volledig doorberekend aan de crypto aanbieders: onterecht, vond Bitcoin Nederland.

Toezichtskosten onterecht doorberekend aan crypto aanbieders

Op 4 oktober heeft de Rechtbank te Rotterdam de aanklacht bekeken en heeft het de aanklagers (crypto aanbieders dus) in hun gelijk gesteld: De Nederlandsche Bank heeft volgens de rechtbank kosten in rekening gebracht die nu, bij nader inzien en vanwege het aangetekende beroep, niet doorbelast hadden mogen worden. Het is dan ook zeer waarschijnlijk (al dan niet zeker) dat de kosten die onterecht zijn doorberekend (in 2021) worden terugbetaald door de DNB, aan de crypto aanbieders.

De Bitcoin community, waaronder de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) die betrokken is geweest bij de aanklacht, hebben zich behoorlijk sterk en succesvol getoond. We mogen dan ook concluderen dat we een sterke Bitcoin community hebben in ons land die de belangen behartigt voor ons Bitcoin/ crypto liefhebbers!

Lees verder

Robinhood opent haar deuren in Europa! Robinhood Crypto Review

Ontdek een diepgaande beoordeling van de Robinhood Crypto app die sinds 7 december 2023 in Europa beschikbaar is. We bespreken de functies, de voor- en nadelen met onze eigen beoordeling en ervaringen. Samenvatting: Robinhood Crypto is een prijsdrukker in Europa, maar komt met een aantal fikse nadelen. Op de Nederlandse markt zal deze app niet […]

Dec 7, 2023
4,5 min

Grootste bank in Brazilië Itaú Unibanco lanceert Bitcoin trading dienst

De grootste bank in het grootste land van Zuid-Amerika lanceerde maandag haar Bitcoin trading dienst! Ook bieden ze Ethereum trading aan en mogelijk volgen meer crypto Grote groep Brazilianen krijgt toegang tot Bitcoin trading Brazilië staat om een hoop mooie dingen bekend, waaronder het feit dat ze de allergrootste economie van Zuid-Amerika zijn. Bitcoin trading […]

Dec 6, 2023
2,5 min

OCEAN pool voor de verdere decentralisering van Bitcoin

Jack Dorsey bouwt verder aan decentralisering van Bitcoin en Bitcoin mining. Bitcoiner Jack Dorsey haalde $6 miljoen op tijdens een seed investeringsronde voor Ocean pool. Met de investering zal er verder gewerkt worden aan decentralisering van Bitcoin mining door de uitbouw van OCEAN pool. Wat is OCEAN pool? OCEAN pool moet zorgen voor decentralisering van […]

Dec 1, 2023
3 min