Bitcoin in Nederland – Bitcoin Nederland slaat juridische slag tegen DNB

Oct 9, 2023
Aanbieding: 

Bitcoin en crypto in het algemeen kent een goede adoptie in Nederland. Regelgeving is belangrijk voor de toekomst van Bitcoin. Echter gaat regelgeving in Nederland best te ver, Bitcoin Nederland boekt nu juridisch succes tegen de toezichthouder DNB.

Bitcoin Nederland boekt succes!

Nederland is een land dat qua technologie, innovatie en ondernemerschap altijd voorop loopt, en voorop heeft gelopen. Wij als ‘klein’ land zijn verantwoordelijk voor veel innovatie en handel en zijn dan ook een van de grotere economieën wereldwijd. Zodoende is het dus ook belangrijk hoe Nederland omgaat met nieuwe technologieën zoals Bitcoin en blockchain. De afgelopen maanden hebben we best het een en ander meegemaakt: zo heeft Binance ons land (vanwege regelgeving) moeten verlaten en heeft LiteBit eerder dit jaar aangekondigd te stoppen, onder andere door toenemende strengere wet- en regelgeving.

Deze wet- en regelgeving is volgens Bitcoin Nederland dan ook te streng en heeft de gemeenschap juridische stappen ondernomen tegen De Nederlandsche Bank (DNB), en met succes!

Te streng toezicht op de crypto markten

Bitcoin en crypto heeft al een lange tijd een ‘slecht’ imago, het zou dan ook veel gebruikt worden voor criminaliteit, waaronder het witwassen van geld. Echter weten wij dat Bitcoin/ crypto 100% transparant is en hierdoor is het witwassen van geld via crypto lastiger, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld het witwassen van via cash geld.

Onder andere vanwege het ‘slechte’ imago dienen crypto-aanbieders in (dit geval) Nederland zich aan strenge regels te houden, waaronder het goed controleren van de identiteit van je klanten: de zogenaamde Know Your Customer (KYC) verificatie. Om je klanten goed te kunnen controleren dien je te investeren in zekere data tools waarmee je controles kan uitvoeren voor (toekomstige) klanten en in de afdeling die hier toezicht op houdt, beter bekend onder de naam “legal & compliance”.

Bitcoin Nederland heeft in mei dit jaar aangegeven de regels te streng te vinden. Niet alleen zouden deze regels te streng zijn, maar kost het Bitcoin/ crypto aanbieders ook een behoorlijke som geld. En daar hebben 11 partijen in mei een juridische zaak voor aangespannen.

Crypto community vs. De Nederlandsche Bank

Bitcoin Nederland heeft in mei dit jaar aangegeven het niet eens te zijn met bepaalde regels vanuit de DNB. Hierdoor nemen namelijk de kosten voor crypto aanbieders fors toe en zou dit ten koste gaan van de crypto sector in Nederland, voor crypto aanbieder LiteBit was dit een van de redenen om het bedrijf definitief te stoppen. De Nederlandsche Bank zou te strenge toezichten eisen vanuit crypto aanbieders, zelfs strenger dan de wet voorschrijft.

Zoals gezegd hebben 11 partijen een rechtszaak aangespannen, onder deze partijen zaten onder andere Bitvavo, Blox en Coinmerce. Deze rechtszaak ging om het volgende: De Nederlandsche Bank dient ook toezicht te houden op crypto aanbieders, zoals crypto aanbieders dat op hun beurt weer dient te doen op haar klanten. De DNB heeft aan deze controles uiteraard kosten, en die kosten werden voorheen volledig doorberekend aan de crypto aanbieders: onterecht, vond Bitcoin Nederland.

Toezichtskosten onterecht doorberekend aan crypto aanbieders

Op 4 oktober heeft de Rechtbank te Rotterdam de aanklacht bekeken en heeft het de aanklagers (crypto aanbieders dus) in hun gelijk gesteld: De Nederlandsche Bank heeft volgens de rechtbank kosten in rekening gebracht die nu, bij nader inzien en vanwege het aangetekende beroep, niet doorbelast hadden mogen worden. Het is dan ook zeer waarschijnlijk (al dan niet zeker) dat de kosten die onterecht zijn doorberekend (in 2021) worden terugbetaald door de DNB, aan de crypto aanbieders.

De Bitcoin community, waaronder de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) die betrokken is geweest bij de aanklacht, hebben zich behoorlijk sterk en succesvol getoond. We mogen dan ook concluderen dat we een sterke Bitcoin community hebben in ons land die de belangen behartigt voor ons Bitcoin/ crypto liefhebbers!

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min