bank

Bitcoin accepteren?

Oct 3, 2023
Aanbieding: 

Waarom zou ik Bitcoin accepteren als een betalingsmethode? Wat zijn de voordelen van Bitcoin in vergelijking met andere betalingsmethodes?

bitcoin accepteren voor betalingen

Dit artikel zal de voordelen van Bitcoin als een betalingsmethode bespreken voor winkeliers en webwinkels. Bitcoin accepteren en beheren is makkelijker dan je denkt. Winkeliers kunnen volledig de controle krijgen over hun bitcoin economie en facturatie dankzij de gratis BTCPay Server betaaloplossing. Met Bitcoin worden winkeliers weer financieel soeverein zonder bancaire afhankelijkheidsrelaties en derde partijen die van de omzet willen snoepen.

Waarom zou je als winkelier of webshop Bitcoin accepteren?

bitcoin acceptedWanneer een klant met Bitcoin betaalt krijgt de winkelier de betaling direct in zijn geheel. Het is vergelijkbaar met een betaling met contant geld, alleen is Bitcoin veel veiliger dan contant geld. Met Bitcoin loop je niet het risico om een namaak eurobiljet te ontvangen. In vergelijking met een betaalkaart, zoals een Visa Credit Card, zijn de voordelen duidelijk als het gaat om de kosten en de risico’s voor zowel de klant als de winkelier.

Bitcoin accepteren – Push versus Pull betalingsmethodes:

bitcoin accepteren

Hierbij is het even van belang om stil te staan bij de termen Push versus Pull betalingen. Een push betaling betekent dat de klant beslist hoeveel geld deze de winkelier geeft zonder de noodzaak om privacy gevoelige informatie te onthullen. Als het gaat om een Pull betaling dan zal de PoS-systeem van de winkelier deze informatie van de klant zal moeten onttrekken om het geld te verkrijgen van de rekening van de klant. Een kredietkaart is het duidelijkste voorbeeld van een pull-betalingsmethode waarbij de pinautomaat van  de winkelier alle gevoelige data van de klanten krijgt en in feite kan beslissen hoeveel geld hij van de rekening onttrekt. De betaalkaart houder loopt het risico dat deze gegevens worden misbruikt of gestolen.

De winkelier loopt het risico om een betaling te accepteren van een persoon die niet de rechtmatige eigenaar is van de betaalkaart. Er is een risico dat de betaling kan worden teruggedraaid door de bank wanneer de betaling fraudeleus zou blijken te zijn. De winkelier kan de klant vragen voor een identiteitsbewijs, deze extra stap kost extra tijd en is een krenking van de privacy.

Contant geld is een push betalingsmethode. De klant beslist hoeveel geld hij geeft aan de winkelier en de winkelier kan niet meer geld onttrekken van de klant dan vrijwillig is gegeven. Geen privacy gevoelige data hoeft te worden verstrekt om de betaling te verrichten. De betaling wordt onmiddellijk uitgevoerd, verwerkt en afgerond zodra het wisselgeld is teruggegeven aan de klant. De nadelen van het accepteren van contant geld is dat er een aparte beveiligingssysteem moet worden ingericht om diefstal te ontmoedigen en te ontwijken. Bovendien moeten de biljetten worden gecontroleerd of ze wel echt zijn. De bank kan verder kosten in rekening brengen om de biljetten te storten op de bankrekening als digitaal giraal geld. Bitcoin heeft deze laatste nadelen niet. Het accepteren van Bitcoin kost de winkelier niets en het installeren van een Bitcoin wallet is gratis. Fraude met een Bitcoin betaling is wiskundig gezien bijna onmogelijk en zou in dat geval alleen in een tijdsraam van maximaal 10 minuten kunnen plaatsvinden voordat de transactie is toegevoegd in het Bitcoin grootboek, de blockchain. De vereisten om een fraudelente Bitcoin transactie uit te voeren zijn uiterst complex, veeleisend en vreselijk duur om uit te voeren. We zullen moeten wachten totdat de Bitcoin koers over 1 miljoen euro is per Bitcoin voordat deze pogingen mogelijk zullen worden gewaagd. Het ontwijken van een fraudelente Bitcoin transactie is uiterst gemakkelijk. Gewoon even 10 minuten wachten of nog beter, zo’n 60 minuten in het geval het zou gaan om enorme bedragen. Bijvoorbeeld bij de verkoop van een huis wordt er gewacht totdat de Bitcoin betaling 6 keer is bevestigd in de Bitcoin blockchain. Na zo’n 60 minuten kan de transactie nog eens worden gecontroleerd voordat de verkoop definitief wordt afgehandeld. Nogmaals, fraude met Bitcoin is theoretisch mogelijk, maar praktisch bijna onmogelijk.

Bitcoin accepteren – Omkeerbaar versus onomkeerbare betalingen:

Een reden waarom PoS-systemen voor het hanteren van betaalkaarten zo duur zijn heeft te maken met het feit dat het een onveilige betalingsmethode is waarbij transacties omkeerbaar zijn. Het wordt onvermijdelijk dat een betaalkaart betalingsdienst gedwongen zal zijn om veel geld en middelen te besteden aan het hanteren fraudelente transacties van klanten en winkeliers. Wanneer wordt betaald met een credit betaalkaart kan de transactie voor een periode van 60 dagen worden aangevochten. In deze periode is de winkelier niet zeker of deze het geld definitief zal ontvangen en misschien tijd en middelen zal moeten inzetten om te bewijzen dat de transactie geldig was. Fraude met betaalkaarten is een enorm probleem waarbij jaarlijks de banken te maken hebben met het hanteren van meer dan honderden miljarden euro’s in fraudelente betaalkaart betalingen.

Bitcoin betalingen zijn onomkeerbaar. Wanner de transactie is getekend, is verzonden naar het Bitcoin netwerk en is toegevoegd in een transactieblok in het grootboek, is het onmogelijk om de transactie om te keren. De enige manier waarop de verzender de betaling kan ongedaan maken is dat de ontvangen vrijwillig de bitcoins terugstuurt.

Door deze eigenschappen van de Bitcoin, is er geen vertrouwen nodig tussen de klant en de winkelier. Het biedt zekerheid zonder bemiddelende derde partijen met de daarmee verbonden kosten en mogelijk extra papieren rompslomp. Bitcoin en contant geld zijn peer-to-peer (p2p) betalingsmethodes. Betaalkaarten zijn centraal gestuurde betalingsmethodes waarbij banken en financiële dienstverleners de transacties verwerken voor klanten en winkeliers. Deze financiële instellingen zijn gevoelig voor fraude, hacks, storingen, identiteitsverlies en een bankencrisis. Het is giraal geld dat circuleert binnen het bankenstelsel en in feite bankvorderingen zijn van de klant en de winkelier op bank, waarbij men er op moet vertrouwen dat de bank het geld goed zal beheren. Giraal geld is geen onvervreemdbaar goed, het is een digitaal tegoed. Bitcoin en contant geld zijn beide onvervreemdbare vormen van geld. Bitcoin is bovendien een vorm van gezond geld, het imiteert de werking van goud en werkt buiten het financiële systeem.

Hoe kan ik Bitcoin accepteren en euro’s ontvangen? 

Er zijn vele verschillende Bitcoin payment providers beschikbaar die het mogelijk maken Bitcoin te accepteren als een betalingsmethode en waarbij je meteen in euro’s wordt uitbetaald. De beste op dit moment is de BTCPay Server

Voor meer informatie:

Bitcoin accepteren om overal in de wereld te kunnen verkopen.

Bitcoin is een globaal permissieloos en gelijkwaardig betalingsnetwerk. Het maakt niet uit of als koper in Afrika of Amerika bevindt. In Afrika is er een enorme fraude met betaalkaarten en vele bedrijven accepteren geen zaken met bepaalde landen vanwege de risico’s en kosten met chargebacks. Dit probleem is afwezig met een Bitcoin transactie. Elke Bitcoin transactie is precies dezelfde zonder risico’s voor de winkelier of het bedrijf dat de Bitcoin als een betaling ontvangt.

Het accepteren van Bitcoin – conclusie: 

Bitcoins accepteren als betalingsmiddelFraude, chargebacks, beperkingen, hoge kosten, onderhoudskosten voor het verwerken van betaalkaarten worden vermeden. Bitcoin levert veel meer veiligheid, zekerheid en is vele malen goedkoper in gebruik. Je kunt klanten over de hele wereld accepteren en je helpt mee met de adoptie van Bitcoin als een nieuw, broodnodig alternatief betalingsnetwerk. Het geeft ook een duidelijk signaal af dat Bitcoin steun krijgt in de samenleving en daardoor ook meer legitimiteit zal krijgen. Het zal een positieve sneeuwbal effect geven waarbij meer en meer mensen Bitcoin zullen gaan gebruiken en accepteren. Met behulp van de BTCPay Server betaaloplossing kan elke winkelier bitcoin als een betaalmiddel accepteren. 

Een aantal mooie quotes:

“There is a problem deep at the heart of the modern payment processing industry. This problem makes fraud easier, mistakes more prevalent, takes control of our own money away from us and makes the whole system cripplingly complex, slow and expensive.“
– David Perry, Push vs Pull: The Fundamental Flaw in Modern Payment Processing

“The problem is that the same credentials to pull money one time can be used to pull money many more times ­ by that same business, or by anyone who has these credentials. This is the fundamental design problem with credit cards, and it is the root cause of the identity theft and fraud that we see today“

– Tony Gallippi, CEO of BitPay, Testimony to the US senate

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Het begrotingstekort record en de fiscale verslechtering in de Verenigde Staten (2024)

In dit artikel staan we even stil bij de Amerikaanse schuldenproblematiek. De Verenigde Staten verkeert in vergelijking met de rest van het Westen in een veel betere economische staat dan o.a. Duitsland en Frankrijk. Echter, de schuldproblemen in de Verenigde Staten zullen onvermijdelijk flinke gevolgen hebben voor de status van de dollar als wereldreservevaluta, haar […]

Jun 20, 2024
4 min

SEC stopt verder onderzoek naar Ethereum 2.0 en Consensys

Lead developer Ethereum, Consensys, komt met goed nieuws: de SEC stopt het onderzoek tegen Ethereum. Wat is er aan de hand? Goed nieuws voor de Ethereum en crypto community De SEC stopt namelijk het onderzoek tegen Ethereum. Het onderzoek ging erom of Ethereum een security zou zijn. Zou Ethereum als security beschouwd worden, dan zou […]

Jun 19, 2024
3 min

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min