bank

BELEGGEN IN BITCOINS

Sep 29, 2023
Aanbieding: 

beleggen in bitcoin

Beleggen in Bitcoin is risicovol. Bitcoin is een nieuw volatiel beleggingsproduct. Deze volatiliteit is iets waar iedere belegger mee moet leren leven zolang de kapitaalmarkt nog klein is. Bitcoin is een piepkleine kapitaalmarkt in vergelijking met de reguliere internationale valutamarkt. Is het beleggen in bitcoins dan verstandig? Welke redenen kunnen er worden aangedragen om te beleggen in Bitcoin?

Een belangrijke reden waarom Bitcoin interessant is als een beleggingsproduct heeft te maken met het volgende: Bitcoin’s Sharpe ratio stijgt vaak boven de 3 uit en is veel hoger dan die van de traditionele activa. Hieronder kun je Bitcoin’s Sharpe ratio zien in vergelijking met andere Amerikaanse beleggingsactiva:

bitcoin kopen risicovol

Een andere belangrijke reden is dat monetaire goederen met een hoge stock-to-flow ratio als geld hebben gediend. Onze monetaire geschiedenis heeft uitgewezen dat een superieur monetaire goed niet alleen schaars moet zijn en moeilijk te produceren, maar vooral een superieure stock-to-flow verhouding moet hebben. Dit is in het verleden, en feitelijk nu ook nog goud. Bitcoin als een nieuw monetair goed zal in 2024 een superieure stock-to-flow ratio krijgen dan goud.

stan druckenmiller

Steeds meer beleggers zien dit in. Vooral het feit dat Bitcoin beter past in dit digitale informatietijdperk en door de jongere generaties wordt gebruikt in plaats van goud. Legendarische beleggers waaronder Paul Tudor Jones, George Ball, Bill Miller en Stan Druckenmiller hebben bitcoin al toegevoegd in hun beleggingsportefeuille. Zelfs de conservatieve Nederlandse vermogensbeheerder Robeco stelt dat beleggers 1 procent van portefeuille kunnen alloceren aan een bitcoin positie.

investeren in bitcoin

Bitcoin is verder meer dan een nieuw monetair goed, het is een nieuw protocol voor het internet voor het afwikkelen van waarde. Het is een nieuwe gedistribueerde financiële technologie die  onafhankelijk van het huidige financiële systeem werkt. Het is te gebruiken als een alternatief extreem veilig, onkraakbaar en transparant betalingsnetwerk. Bitcoin werkt nu bijna 10 jaar 24/7, zonder enige down time, zonder censuur, menselijk vertrouwen en vertrouwde partijen zoals banken. Bitcoin is gebaseerd op decennia lang onderzoek en geëxperimenteer met cryptografie, digitaal geld en de werking van gezond geld volgens de Oostenrijkse school van economisch denken. Bitcoin representeert een technologische doorbraak in de monetaire geschiedenis van de mensheid.

Inderdaad, de Bitcoin bewerkstelligt een nieuwe monetaire scheiding der machten: de macht over het geld en over geldcreatie wordt gescheiden van de absolute controle van de centrale banken, de systeembanken en de overheden. De scheiding van kerk en staat zijn uitermate belangrijk geweest voor het verwezenlijken van een vrije samenleving, de democratische rechtsstaat, het algemene kennis niveau en vooruitgang voor de bevolking. De scheiding van de staat/bank en geld door de uitvinding van Bitcoin biedt nieuwe mogelijkheden om welvaart en vermogen op te bouwen voor de burgers.

Het investeren in Bitcoin is een belegging in een nieuwe vorm van gezond geld zonder muntheren. De ingebakken monetaire politiek van de Bitcoin is gebaseerd op de werking van goud en de Oostenrijkse school van economisch denken waarbij spaarders worden beloond. Het is een alternatief gezonder economisch paradigma die niet gebaseerd is op excessieve consumptie, exploitatie, schuldcreatie, inflatie, rent seeking, rente, belastingverhogingen en schuldslavernij. Het is een fundamenteel equity gebaseerd decentraal peer-to-peer monetair systeem zonder derde partijen. Bitcoin is apolitiek neemt de monetaire functie van goud over als een nieuwe globale standaard voor waarde en waarde-afwikkeling. Bitcoins zijn hier digitale goudbaren met een betere veiligheid, fraudebestendigheid, stock-to-flow ratio en schaarste dan goud. 

Verder kan er op Bitcoin, als een fundamentele financiële technologie en protocol, verder op worden gebouwd. Op fundamenteel niveau concurreert Bitcoin met de functie van goud en centrale banken. Het is een nieuwe monetaire basis (Base Money) 2 2. "Monetary base," in David W. Pearce (red.), The MIT dictionary of modern economics, MIT Press, 1992. × . Hierbij kunnen Bitcoin transacties in de blockchain worden betracht als het omsmelten en opnieuw gieten van een nieuwe goudbaren (de transactieblokken). Het is gebaseerd op een enorme rekenkracht (hashing-power) van de gezamenlijke inspanningen van de Bitcoin mijnbouw industrie en alle leden van het netwerk 3 3. Hashing power wordt uitgedrukt in hashes per seconde, oftewel het aantal berekeningen dat een Bitcoin miner per seconde uit kan voeren om de wiskundige som van een blok te kraken. De gezamenlijke computerkracht van de Bitcoin mijnbouw industrie is zo enorm sterk geworden, dat er nu wordt gesproken over Peta Hashes (1 PH/s is 1,000,000,000,000,000 hashes per seconde). × .

Als de bitcoins in de Bitcoin blockchain concurreren met de monetaire basis, dan concurreert het Liquid netwerk gebaseerd op deze bitcoins in de blockchain (via zijketen technologie) met het SWIFT-netwerk van de banken. Terwijl het Bliksem betalingsnetwerk van Bitcoin (Lightning Network) concurreert met het VISA-betalingsnetwerk. Bitcoin als netwerk en fundamentele monetaire technologie is volop in ontwikkeling die niet meer te stoppen is en binnen een langere tijdperspectief moet worden bezien. Hieronder kun je Trace Mayer aan het woord zien over Bitcoin als een belegging:

Het beleggen in bitcoins vertegenwoordigt een uittreding uit de kerk van het nieuwe keynesiaanse geloof over hoe de overheid en de centrale bank de volledige controle zouden moeten behouden over de valutastromen binnen een land door belastingheffing, rente en fiat geld in de vorm van schuld(obligaties). Geldstromen worden gestuurd en in omloop gebracht op basis van bepaalde economische factoren, indicatoren en verwachtingen. Helaas, het nieuwe keynesiaanse geloof over de werking van de economie is volledig ontspoort en heeft uiteindelijk geleid tot onhoudbare globale schulden door de monetaire politiek van de Federal Reserve en de Amerikaanse overheid. Ze doen alles voor het beschermen van de PetroDollar als de wereldreservemunt.

Een wereldreservemunt die nu actief wordt ondermijnd door o.a. Rusland, China en Iran. Rusland en China bouwen hun posities in Amerikaanse staatsobligaties af, herinvesteren de Amerikaanse Dollars in infrastructurele projecten, goudbaren en alternatieven voor SWIFT. Bovendien is er veel interesse voor de crypto en blockchain technologieën. De Amerikaanse staatsschuld neemt elk jaar  exponentieel toe. Hoe lang is dit bankroet geldsysteem nog houdbaar? Niemand weet het antwoord en het is nog zeer onduidelijk over hoe het huidige systeem kan worden hervormd. De globale schuldenbom tikt door en niemand weet wanneer deze zal ontploffen en hoe deze onschadelijk kan worden gemaakt.

Een andere  belangrijke reden waarom Bitcoin interessant is als een beleggingsproduct heeft te maken met het feit dat Wall Street en institutionele beleggers Bitcoin niet meer bestempelen als een zeepbel of een ponzifraude. Anno 2019 is er een nieuwe geopolitieke en financiële calculus op basis van beter onderzoek en kennis. Slimme beleggers zien door de bankenpropaganda heen en doen hun eigen huiswerk. De investeringsbank Goldman Sachs zal Bitcoin moeten gaan verhandelen voor haar klanten. Vele grote klanten, beleggingsfondsen en andere institutionele beleggers zien Bitcoin als een potentieel zeer waardevol alternatief beleggingsproduct. Dit feit wordt verder onderstreept in een recent onderzoeksrapport van de investeringsbank Morgan Stanley 1 1. Morgan Stanley. 2018. "Bitcoin Decrypted: A Brief Teach-In and Implications". Morgan Stanley Research × . Bitcoin heeft als een nieuw beleggingsinstrument veel vertrouwen van institutionele investeerders als een nieuwe vorm van digitaal geld en goud. Er worden speciaal om deze klanten te bedienen gereguleerde Bitcoin exchanges opgezet met de vereiste (custodial) opslagcapaciteit. In de loop van dit jaar en 2020 zal het veel makkelijker worden voor institutionele investeerders om veilig te beleggen in Bitcoin.

Slimme beleggers investeren in Bitcoin voor dezelfde redenen. Ze zien de Bitcoin als een nieuwe hedge. Ze willen de Bitcoin zelf of Bitcoin termijncontracten (van CBOE of de CME) kopen aangezien het wordt beschouwd als een oppotmiddel die de koopkracht van een vermogen kan beschermen in het geval er een nieuwe systeemcrisis uitbreekt. Inderdaad, het wordt erkend als een nieuwe vorm van digitaal goud. Bovendien werkt het superieur in vergelijking met goud in een gouden standaard. Een beleggingsportefeuille van een slimme belegger is gediversifieerd en naarmate de Bitcoin elk jaar sterker en beter wordt, zal het naast een positie in goud een steeds groter aandeel krijgen. Goldman Sachs zal haar klanten hierbij moeten kunnen helpen; anders gaan ze naar de concurrent. Kijk, Goldman Sachs staat hierbij niet alleen. Barclays, Morgan Stanley en JPMorgan hebben ook de intentie een trading desk voor Bitcoin te openen. Het is nog niet officieel bevestigd, maar ze werken stilletjes eraan om te kijken hoe ze Bitcoin als een beleggingsproduct kunnen aanbieden. Het is te verwachten dat ze er niet omheen kunnen. Zeker omdat het duidelijk is dat de belangrijke Amerikaanse aandelenbeurs, de NASDAQ, daadwerkelijk van plan is om een crypto handelsbeurs te openen. De NASDAQ heeft al een samenwerking met de Gemini Bitcoin exchange van de Winklevoss broers. De New York Stock Exchange (NYSE) doet ook onderzoek naar hoe hun klanten Bitcoin kunnen verhandelen. Onder leiding van de NYSE zal eind 2018 de nieuwe Bakkt exchange worden gelanceerd.

De Amerikaanse vermogensreus Fidelity Investments zal in 2019 ook de cryptovaluta markten betreden. Fidelity zal beheer- en handelsmogelijkheden voor institutionele investeerders gaan aanbieden met haar dochteronderneming Fidelity Digital Assets. Met 27 miljoen cliënten en een vermogen van 7.200 miljard dollar in beheer is Fidelity Investments één van ‘s werelds grootste vermogensbeheerders. De grote institutionele beleggers werken nu aan de infrastructuur om straks zonder problemen te kunnen investeren in Bitcoin.

Bitcoins kunnen als onderpand worden gebruikt.

De acceptatie van Bitcoin als een nieuwe vermogensklasse heeft er verder toe geleid dat bitcoins als onderpand kunnen worden gebruikt voor een lening zonder dat de kredietnemer zijn eigendomsrechten verliest. Er ontstaat hierdoor een Bitcoin kredietmarktplaats die interessant is voor zowel kredietnemers als gevers. Credissimo is een Europees fintech bedrijf die Nexo heeft opgezet voor de verstrekking van kredieten gebaseerd op bitcoins als onderpand. Een ander goed Bitcoin kredietplatform is Hodl Finance.

Het beleggen in bitcoins in het licht van de Bitcoin ETF.

De Winklevoss broers werken ook nog steeds aan de goedkeuring voor een Bitcoin ETF. Hierbij staan ze niet alleen, er zijn meerdere initiatieven om een Bitcoin ETF goedgekeurd te krijgen bij de Amerikaanse financiële autoriteiten. De Bitcoin termijncontracten hebben de weg al duidelijk voorbereid. Het is een kwestie van tijd, we verwachten dat in de loop van 2020 de eerste Bitcoin ETF in Amerika zal worden goedgekeurd. Trouwens, er zijn al Bitcoin ETN’s beschikbaar op andere beurzen. Wall Street wil op dit gebied ook meedoen, zeker nu het duidelijk is dat er enorm veel geld te verdienen is. In het eerste kwartaal van 2018 heeft de jonge crypto handelsbeurs Binance meer winst behaald dan de Deutsche Bank.

Het investeren in Bitcoin, voordat Wall Street echt begint! 

Het is nu duidelijk dat Wall Street niet meer wil toekijken. Regelgeving staat nog in de weg om daadwerkelijk in te stappen. Dit geeft een bijzonder feit bloot waarom het beleggen in Bitcoin zeer interessant kan zijn. Wall Street is normaliter altijd het eerste erbij om te verdienen aan de uitgave van nieuwe effecten of beleggingsproducten. Dit is nu niet het geval. Het kleine kapitaal van ieder mens met elk budget dan ook, kan bitcoin kopen. Een winkeleigenaar in Zimbabwe of Venezuela kan met een smartphone Bitcoin wallet app Bitcoin kopen en accepteren als een betalingsmiddel en daarmee zijn koopkracht beschermen. De hyperinflatie in deze landen vernietigt de koopkracht van het gespaarde kapitaal in de lokale valuta. Kapitaalrestricties maken het onmogelijk om bijvoorbeeld Amerikaanse Dollars te kopen. Bitcoin staat buiten het systeem, het is een open en gedistribueerd netwerk waar iedereen aan kan deelnemen, bijvoorbeeld op een decentralized exchange. Hier is het kopen van Bitcoin daadwerkelijk een noodzaak en ook nog eens mogelijk. De kleine man waar dan ook, kan beleggen in Bitcoin als een alternatief beleggingsproduct, betalingsmiddel en oppotmiddel voordat Wall Street dit op een goede manier kan doen. Dit is een uniek gegeven, want ondanks alle propaganda over de Bitcoin, is het duidelijk dat Bitcoin een unieke kans biedt voor iedereen. De kleine burger kan nu eerder Bitcoin kopen dan de grote zakenbank. Bitcoin is niet te stoppen. De wereld van High Finance zal meer en meer samenvloeien met de wereld van Crypto Finance. Een concrete trend is dat security tokens of crypto equity tokens op de exchanges vooral zal worden verhandeld binnen een Bitcoin valutapaar of een goede stable coin zoals de Gemini Dollar. Wanneer dit gebeurt zal de marktkapitalisatie en liquiditeit van de Bitcoin ook verder toenemen. Het proces van tokenization van  nieuwe effectenemissies voor het financieren van projecten van het MKB zal verder in een stroomversnelling geraken.

Zal Bitcoin uiteindelijk worden opgenomen in de reguliere internationale valutamarkt? Het ziet er naar uit dat binnen afzienbare termijn de Bitcoin als een major kan optreden bij het verhandelen van valuta’s op een handelsbeurs van de NASDAQ.

Beleggen in Bitcoin – andere redenen. 

Investeren in bitcoins biedt ook de mogelijkheid om passief inkomen te verdienen door de verschillende Bitcoin vorken die plaatsvinden. Bitcoin wordt af en toe gekloond en vervolgens gewijzigd voor andere crypto projecten door middel van een Bitcoin vork. Hierdoor krijgen de houders van Bitcoin automatisch ook het recht op het zelfde aantal munten van de kloon. Beschik je over 10 bitcoins, dan zul je ook het recht krijgen op de 10 cryptomunten van het nieuwe project. Wanneer het gekloonde Bitcoin project met voorspoed verloopt, een kleine gemeenschap ontwikkelt en op de cryptobeurzen beschikbaar komt, zal deze meer en meer waard worden.  Je kunt dan deze 10 bitcoin klones opeisen en verkopen voor euro’s of meer Bitcoin.

Er zijn natuurlijk nog genoeg andere redenen over waarom het beleggen in Bitcoin verstandig is. Deze redenen hebben enerzijds te maken met de bijzondere en unieke eigenschappen van de Bitcoin, anderzijds hebben deze te maken de gezondheid van het huidige financiële systeem en monetaire politiek. Diversificatie buiten het oude financiële paradigma en binnen het nieuwe financiële paradigma van crypto financiën is zeer wenselijk in deze onzekere tijden. De online Bitcoin cursus die we hebben opgesteld zal helpen om Bitcoin beter te begrijpen. Inzicht in de bijzondere werking van de Bitcoin leidt vanzelf tot het inzicht dat het beleggen in Bitcoin verstandig is. In dit kader moet Bitcoin als een lange termijn belegging worden beschouwd. De Bitcoin koers is zeer volatiel en het zal nog wel een aantal jaren duren voordat deze afneemt. De volatiliteit zal afnemen naarmate meer kapitaal de Bitcoin economie binnen stroomt. De marktkapitalisatie van Bitcoin in vergelijking met andere volwassen financiële markten is nog klein.

Bovendien, besef goed dat Bitcoin een bijzondere leerervaring is. Het opent de deur naar een nieuwe wereld van vele verschillende crypto experimenten en blockchain projecten. Het combineert alles wat we niet goed begrijpen over financiën met alles wat we niet begrijpen over computerwetenschappen. Bitcoin is een geniale uitvinding en technologische doorbraak die een nieuwe paradigma verschuiving op gang heeft gezet. Door deel te nemen aan deze spannende ontwikkeling en concreet met Bitcoin te experimenteren zul je veel leren. Daag jezelf uit en ontdek de wereld van Bitcoin. Begin met kennis voordat je gaat beleggen in Bitcoin.

Gerelateerde artikels:

Disclaimer: Dit artikel over het beleggen in Bitcoin, is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies. Bitcoin is een volatiel beleggingsproduct. Je kapitaal loopt risico. Vergaar eerst kennis over Bitcoin.

Hoe en waar kan ik bitcoins (BTC) kopen?

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min