Beleggen in Bitcoin is risicovol. Bitcoin is een nieuw volatiel beleggingsproduct. De volatiliteit is iets waar iedere belegger mee moet leren leven zolang de kapitaalmarkt klein is. Vergeet het niet, Bitcoin is een piepkleine kapitaalmarkt in vergelijking met de reguliere internationale valutamarkt. Is het beleggen in bitcoins dan verstandig? Welke redenen kunnen er worden aangedragen om te beleggen in Bitcoin?

beleggen in bitcoinEen belangrijke reden waarom Bitcoin interessant is als een beleggingsproduct heeft te maken dat Wall Street en institutionele beleggers Bitcoin niet meer zien als een ponzi fraude of een bluf. Er is een nieuwe geo-politieke calculus. Slimme beleggers zien door de bankenpropaganda heen en doen hun eigen huiswerk. De investeringsbank Goldman Sachs zal Bitcoin moeten gaan verhandelen voor haar klanten. Vele grote klanten, beleggingsfondsen en andere institutionele beleggers zien Bitcoin als een potentieel zeer waardevol alternatief beleggingsproduct. Bitcoin werkt namelijk onafhankelijk van het huidige financiële systeem. Het is te gebruiken als een alternatief super veilig onkraakbaar transparant financieel systeem dat zelfstandig zonder censuur 24/7  werkt, zonder down time, menselijk vertrouwen en banken.

Inderdaad, de Bitcoin bewerkstelligt een nieuwe monetaire scheiding der machten: de macht van geld en over de geldcreatie wordt gescheiden van de controle van de overheden, de centrale banken en de systeembanken. De scheiding van kerk en staat zijn uitermate belangrijk geweest voor het verwezenlijken van een vrije samenleving, de democratische rechtsstaat, het algemene kennis niveau en vooruitgang voor de bevolking. De scheiding van de staat/bank en geld door de uitvinding van Bitcoin biedt nieuwe mogelijkheden om welvaart en vermogen op te bouwen voor de burgers. Het beleggen in Bitcoin is een belegging in een nieuwe vorm van gezond geld zonder muntheren. De ingebakken monetaire politiek van de Bitcoin is gebaseerd op de werking van goud en de Oostenrijkse school van economisch denken waarbij spaarders worden beloond. Het is een alternatief gezonder economisch paradigma die niet gebaseerd is op excessieve consumptie, exploitatie, schuldcreatie, inflatie, rent seeking, rente, belastingverhogingen en schuldslavernij.

Het beleggen in Bitcoin vertegenwoordigt een uittreding uit de kerk van het nieuwe keynesiaanse geloof over hoe de overheid en de centrale bank de volledige controle zouden moeten behouden over de valutastromen binnen een land door belastingheffing, rente en geld in de vorm van schuld(obligaties) in omloop te brengen op basis van bepaalde economische factoren, indicatoren en verwachtingen. Helaas, het nieuwe keynesiaanse geloof over de werking van de economie heeft uiteindelijk geleid tot onhoudbare globale schulden door de monetaire politiek van de Federal Reserve en de Amerikaanse overheid voor het beschermen van de PetroDollar als de wereldreservemunt. Een wereldreservemunt die nu actief wordt ondermijnd door o.a. Rusland, China en Iran. Rusland en China bouwen hun posities in Amerikaanse staatsobligaties af, herinvesteren de Amerikaanse Dollars in infrastructurele projecten, goudbaren en alternatieven voor SWIFT. Bovendien is er veel interesse voor de crypto en blockchain technologieën. De Amerikaanse staatsschuld neemt elk jaar  exponentieel toe. Hoe lang is dit bankroet geldsysteem nog houdbaar? Niemand weet het antwoord en het is nog zeer onduidelijk over hoe het huidige systeem kan worden hervormd. De globale schuldenbom tikt door en niemand weet wanneer deze zal ontploffen en hoe deze onschadelijk kan worden gemaakt.

Slimme beleggers weten dit ook en zien de Bitcoin als een nieuwe hedge. Ze willen de Bitcoin zelf of Bitcoin termijncontracten (van CBOE of de CME) kopen aangezien het wordt beschouwd als een oppotmiddel die de koopkracht van een vermogen kan beschermen in het geval er een nieuwe systeemcrisis uitbreekt. Inderdaad, het wordt erkend als een nieuwe vorm van digitaal goud. Bovendien werkt het superieur in vergelijking met goud in een gouden standaard. Een beleggingsportefeuille van een slimme belegger is gediversifieerd en naarmate de Bitcoin elk jaar sterker en beter wordt, zal het naast een positie in goud een steeds groter aandeel krijgen. Goldman Sachs zal haar klanten hierbij moeten kunnen helpen; anders gaan ze naar de concurrent. Kijk, Goldman Sachs staat hierbij niet alleen. Barclays, Morgan Stanley en JPMorgan hebben ook de intentie een trading desk voor Bitcoin te openen. Het is nog niet officieel bevestigd, maar ze werken stilletjes eraan om te kijken hoe ze Bitcoin als een beleggingsproduct kunnen aanbieden. Het is te verwachten dat ze er niet omheen kunnen. Zeker omdat het duidelijk is dat de belangrijke Amerikaanse aandelenbeurs, de NASDAQ, daadwerkelijk van plan is om een crypto handelsbeurs te openen. De New York Stock Exchange (NYSE) doet ook onderzoek naar hoe hun klanten Bitcoin kunnen verhandelen. De NASDAQ heeft al een samenwerking met de Gemini Bitcoin exchange van de Winklevoss broers.

Het beleggen in Bitcoin in het licht van de Bitcoin ETF.

De Winklevoss broers werken ook nog steeds aan de goedkeuring voor een Bitcoin ETF. Hierbij staan ze niet alleen, er zijn meerdere initiatieven om een Bitcoin ETF goedgekeurd te krijgen bij de Amerikaanse financiële autoriteiten. De Bitcoin termijncontracten hebben de weg al duidelijk voorbereid. Het is een kwestie van tijd. Er zijn al Bitcoin ETN’s beschikbaar op andere beurzen. Wall Street wil op dit gebied ook meedoen, zeker nu het duidelijk is dat er enorm veel geld te verdienen is. In het eerste kwartaal van 2018 heeft de jonge crypto handelsbeurs Binance meer winst behaald dan de Deutsche Bank.

Het beleggen in Bitcoin voordat Wall Street begint! 

Het wordt meer en meer duidelijk dat Wall Street niet meer wil toekijken. Regelgeving staat nog in de weg om daadwerkelijk in te stappen. Dit geeft een bijzonder feit bloot waarom het beleggen in Bitcoin interessant kan zijn. Wall Street is normaliter altijd het eerste erbij om te verdienen aan de uitgave van nieuwe effecten of beleggingsproducten. Dit is nu niet het geval. Het kleine kapitaal van ieder mens met elk budget dan ook, kan bitcoin kopen. Een winkeleigenaar in Zimbabwe of Venezuela kan met een smartphone Bitcoin wallet app Bitcoin kopen en accepteren als een betalingsmiddel en daarmee zijn koopkracht beschermen. De hyperinflatie in deze landen vernietigt de koopkracht van het gespaarde kapitaal in de lokale valuta. Kapitaalrestricties maken het onmogelijk om bijvoorbeeld Amerikaanse Dollars te kopen. Bitcoin staat buiten het systeem, het is een open en gedistribueerd netwerk waar iedereen aan kan deelnemen, bijvoorbeeld op een decentralized exchange. Hier is het kopen van Bitcoin daadwerkelijk een noodzaak en ook nog eens mogelijk. De kleine man waar dan ook, kan beleggen in Bitcoin als een alternatief beleggingsproduct, betalingsmiddel en oppotmiddel voordat Wall Street dit op een goede manier kan doen. Dit is een uniek gegeven, want ondanks alle propaganda over de Bitcoin, is het duidelijk dat Bitcoin een unieke kans biedt voor iedereen. De kleine burger kan nu eerder Bitcoin kopen dan de grote zakenbank. Bitcoin is niet te stoppen. De wereld van High Finance zal meer en meer samenvloeien met de wereld van Crypto Finance. Wanneer dit gebeurt zal de marktkapitalisatie en liquiditeit van de Bitcoin enorm toenemen. Zal Bitcoin uiteindelijk worden opgenomen in de reguliere internationale valutamarkt? Het ziet er naar uit dat binnen afzienbare termijn de Bitcoin als een major kan optreden bij het verhandelen van valuta’s op een handelsbeurs van de NASDAQ.

Beleggen in Bitcoin – andere redenen. 

Beleggen in Bitcoin biedt ook de mogelijkheid om passief inkomen te verdienen door de verschillende Bitcoin vorken die plaatsvinden. Bitcoin wordt af en toe gekloond en vervolgens gewijzigd voor andere crypto projecten door middel van een Bitcoin vork. Hierdoor krijgen de houders van Bitcoin automatisch ook het recht op het zelfde aantal munten van de kloon. Beschik je over 10 bitcoins, dan zul je ook het recht krijgen op de 10 cryptomunten van het nieuwe project. Wanneer het gekloonde Bitcoin project met voorspoed verloopt, een kleine gemeenschap ontwikkelt en op de cryptobeurzen beschikbaar komt, zal deze meer en meer waard worden.  Je kunt dan deze 10 bitcoin klones opeisen en verkopen voor euro’s of meer Bitcoin.

Er zijn natuurlijk nog genoeg andere redenen over waarom het beleggen in Bitcoin verstandig is. Deze redenen hebben enerzijds te maken met de bijzondere en unieke eigenschappen van de Bitcoin, anderzijds hebben deze te maken de gezondheid van het huidige financiële systeem en monetaire politiek. Diversificatie buiten het oude financiële paradigma en binnen het nieuwe financiële paradigma van crypto financiën is zeer wenselijk in deze onzekere tijden. De online Bitcoin cursus die we hebben opgesteld zal helpen om Bitcoin beter te begrijpen. Inzicht in de bijzondere werking van de Bitcoin leidt vanzelf tot het inzicht dat het beleggen in Bitcoin verstandig is. In dit kader moet Bitcoin als een lange termijn belegging worden beschouwd. De Bitcoin koers is zeer volatiel en het zal nog wel een aantal jaren duren voordat deze afneemt. De volatiliteit zal afnemen naarmate meer kapitaal de Bitcoin economie binnen stroomt. De marktkapitalisatie van Bitcoin in vergelijking met andere volwassen financiële markten is nog klein.

Bovendien, besef goed dat Bitcoin een bijzondere leerervaring is. Het opent de deur naar een nieuwe wereld van vele verschillende crypto experimenten en blockchain projecten. Het combineert alles wat we niet goed begrijpen over financiën met alles wat we niet begrijpen over computerwetenschappen. Bitcoin is een geniale uitvinding en technologische doorbraak die een nieuwe paradigma verschuiving op gang heeft gezet. Door deel te nemen aan deze spannende ontwikkeling en concreet met Bitcoin te experimenteren zul je veel leren. Daag jezelf uit en ontdek de wereld van Bitcoin. Begin met kennis voordat je gaat beleggen in Bitcoin.

Gerelateerde artikels:

Disclaimer: Dit artikel over het beleggen in Bitcoin, is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies. Bitcoin is een volatiel beleggingsproduct. Je kapitaal loopt risico. Vergaar eerst kennis over Bitcoin.