cer crypto ratings

Bitcoin koersvolatiliteit tijdens een liquiditeits- en financiële crisis?

10 nov. 2020
Aanbieding: 

Hoe zal de Bitcoin koers reageren tijdens een liquiditeitscrisis en financiële crisis? Tijdens een nieuwe onzekere crisisperiode veranderen koersen sneller en onvoorspelbaarder. Eerst komen beleggers in moeilijkheden tijdens een liquiditeitscrisis waarbij veilige haven activa zoals goud en bitcoin eerst verkocht worden aangezien ze geen of minder contractuele tegenpartij risico’s hebben.

bitcoin

De Bitcoin koers zal tijdens een liquiditeitscrisis in volatiliteit toenemen en waarschijnlijk in prijs dalen aangezien het liquide activa zijn binnen een nog relatief kleine kapitaalmarkt. Bitcoins kunnen makkelijk voor meestal dollars worden ingewisseld. Een liquiditeitscrisis zorgt voor deflatie en veroorzaakt daardoor al snel een nieuwe krediet/bankencrisis. Centrale banken zullen door het voeren van een beleid van verdere financiële repressie banken, overheden en bedrijven moeten redden via allerlei kapitaalinjecties. Dit zal op termijn zorgen voor geldontwaarding en verhoogde inflatierisico’s, mogelijke nieuwe staatsschuldencrisis en daarmee ook meer interesse voor veilige ongecorreleerde activa.

Dit volatiele scenario biedt mogelijkheden voor een value investor met een lange termijnvisie voor bitcoin. Bitcoin’s volatiliteit biedt hier nieuwe mogelijkheden. Bitcoin is ontworpen om als een anti-fragiel decentraal financieel netwerk altijd te kunnen blijven werken waarbij de bitcoin sats als een objectieve monetaire basis (M0) en rekeneenheid kunnen dienen. De bitcoins zijn absoluut schaars en representeren een uniek monetair bezit zonder tegenpartij risico’s. Het gehele fragiele centraal gestuurde financiële schuldensysteem op basis van fiat-geld is gebaseerd op basis van tegenpartij risico’s met betrekking tot schuldbewijzen en -instrumenten. Het is uiteindelijk afhankelijk van een vertrouwen in de expansieve monetaire politiek van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Wanneer het vertrouwen verdwijnt door bijvoorbeeld een zwarte zwaan scenario zoals een pandemie, zal het systeem volledig kunnen imploderen.

Volgens Michael Saylor wordt Bitcoin’s volatiliteit vaak overdreven. In de huidige markten gedraagt Bitcoin zich steeds vaker veel minder volatiel in vergelijking met aandelen. Een concreet voorbeeld was de beursdag van 10 november 2020: Bitcoin was op deze dag minder volatiel dan de koersen van de NASDAQ, S&P 500, Dow Jones, Russell 2000, 10 & 30 Year Treasuries, goud, zilver, Apple, Amazon, Microsoft, en Facebook. Verder herstelt de Bitcoin koers zich veel sneller. Tijdens de laatste liquiditeitscrisis in 2020 kreeg de koers een enorme dreun door vervolgens later in het jaar nieuwe toppen en records te maken.

Bitcoins kopen kun je beschouwen als een verzekering tegen een fragiel financieel schuldensysteem en bankencrisis. Het is een nieuwe volatiele beleggingsklasse, echter wordt de volatiliteit in vergelijking met andere markten vaak overdreven en zal Bitcoin juist dienen als een verzekering tegen een nieuwe crisis. Voor meer informatie: bitcoins kopen als een verzekering tegen een nieuwe schuldencrisis?

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

18 sep. 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

16 sep. 2021
0,5 min

Evergrande in diepe financiële problemen!

We willen onze lezers wijzen op de financiële problemen van Evergrande aangezien een aankomend bankroet van deze vastgoedreus vergaande gevolgen kan hebben. Het bedrijf heeft bankroetadviseurs gehuurd en de Chinese overheid zal de schuldeisers van Evergrande niet gaan helpen. Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. […]

16 sep. 2021
2,5 min