cer crypto ratings

Bitcoin koersvolatiliteit tijdens een liquiditeits- en financiële crisis?

Nov 10, 2020
Aanbieding: 

Hoe zal de Bitcoin koers reageren tijdens een liquiditeitscrisis en financiële crisis? Tijdens een nieuwe onzekere crisisperiode veranderen koersen sneller en onvoorspelbaarder. Eerst komen beleggers in moeilijkheden tijdens een liquiditeitscrisis waarbij veilige haven activa zoals goud en bitcoin eerst verkocht worden aangezien ze geen of minder contractuele tegenpartij risico’s hebben.

bitcoin

De Bitcoin koers zal tijdens een liquiditeitscrisis in volatiliteit toenemen en waarschijnlijk in prijs dalen aangezien het liquide activa zijn binnen een nog relatief kleine kapitaalmarkt. Bitcoins kunnen makkelijk voor meestal dollars worden ingewisseld. Een liquiditeitscrisis zorgt voor deflatie en veroorzaakt daardoor al snel een nieuwe krediet/bankencrisis. Centrale banken zullen door het voeren van een beleid van verdere financiële repressie banken, overheden en bedrijven moeten redden via allerlei kapitaalinjecties. Dit zal op termijn zorgen voor geldontwaarding en verhoogde inflatierisico’s, mogelijke nieuwe staatsschuldencrisis en daarmee ook meer interesse voor veilige ongecorreleerde activa.

Dit volatiele scenario biedt mogelijkheden voor een value investor met een lange termijnvisie voor bitcoin. Bitcoin’s volatiliteit biedt hier nieuwe mogelijkheden. Bitcoin is ontworpen om als een anti-fragiel decentraal financieel netwerk altijd te kunnen blijven werken waarbij de bitcoin sats als een objectieve monetaire basis (M0) en rekeneenheid kunnen dienen. De bitcoins zijn absoluut schaars en representeren een uniek monetair bezit zonder tegenpartij risico’s. Het gehele fragiele centraal gestuurde financiële schuldensysteem op basis van fiat-geld is gebaseerd op basis van tegenpartij risico’s met betrekking tot schuldbewijzen en -instrumenten. Het is uiteindelijk afhankelijk van een vertrouwen in de expansieve monetaire politiek van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Wanneer het vertrouwen verdwijnt door bijvoorbeeld een zwarte zwaan scenario zoals een pandemie, zal het systeem volledig kunnen imploderen.

Volgens Michael Saylor wordt Bitcoin’s volatiliteit vaak overdreven. In de huidige markten gedraagt Bitcoin zich steeds vaker veel minder volatiel in vergelijking met aandelen. Een concreet voorbeeld was de beursdag van 10 november 2020: Bitcoin was op deze dag minder volatiel dan de koersen van de NASDAQ, S&P 500, Dow Jones, Russell 2000, 10 & 30 Year Treasuries, goud, zilver, Apple, Amazon, Microsoft, en Facebook. Verder herstelt de Bitcoin koers zich veel sneller. Tijdens de laatste liquiditeitscrisis in 2020 kreeg de koers een enorme dreun door vervolgens later in het jaar nieuwe toppen en records te maken.

Bitcoins kopen kun je beschouwen als een verzekering tegen een fragiel financieel schuldensysteem en bankencrisis. Het is een nieuwe volatiele beleggingsklasse, echter wordt de volatiliteit in vergelijking met andere markten vaak overdreven en zal Bitcoin juist dienen als een verzekering tegen een nieuwe crisis. Voor meer informatie: bitcoins kopen als een verzekering tegen een nieuwe schuldencrisis?

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Het belang van 1 biljoen marktkapitalisatie voor bitcoin

Bitcoin heeft een cruciaal mijlpaal bereikt. De totale marktkapitalisatie van Bitcoin tikte over 1 biljoen met de recente koers van $55.000 op 19 februari. De bitcoin koers steeg na deze belangrijke mijlpaal vervolgens gewoon door naar een nieuw record van $57.000 op 20 februari 2021. Steeds meer bedrijven en instituties voegen bitcoin toe tot hun […]

Feb 20, 2021
1,5 min

De nadelen van de aankomende digitale euro

De digitale euro maakt een einde aan privégeld. Een groeiend aantal mensen heeft geen vertrouwen meer in centrale banken en overheden en hun manipulaties met fiatgeld. Om aan die controle te ontsnappen zijn burgers in toenemende mate cryptomunten (Bitcoin) gaan gebruiken. Centrale banken, ook de Europese Centrale Bank (ECB), overwegen echter het in omloop brengen […]

Feb 16, 2021
6 min

PlanB en Willy Woo over de bitcoin bull cyclus van 2021

We willen onze lezers attenderen op een goed gesprek tussen Preston Pysh, PlanB en Willy Woo over de huidige bitcoin bull cyclus. Willy Woo is een specialist op het gebied van het lezen van on-chain bitcoin data om op basis daarvan marktcondities te constateren en koersverwachtingen op te stellen. PlanB is bekend geworden met het […]

Feb 15, 2021
1,5 min