bitcoin handel

Bitcoin Trading? Zo maak je een begin!

Sep 29, 2023
Aanbieding: 

Dit artikel over bitcoin trading actualiseren we sinds 2015. Het is bedoelt als een handleiding voor de beginnende bitcoin handelaar die een goed begin wil maken met de professionele bitcoinhandel.

Puntsgewijze samenvatting

bitcoin trading

Laten we beginnen met een samenvatting over de bitcoin trading vuistregels en de mogelijke gereedschappen van een beginnende handelaar:

  • BTC spot trading. Maak gebruik van een vertrouwde Nederlandse handelsbeurs die beschikt over een eigen orderboek en professioneel handelsplatform voor bitcoin spot trading in euro´s met ’n lage handelscommissie. Bitcoin trading tip: maak gebruik van de Bitvavo exchange om toegang te krijgen tot een liquide BTC/EUR spotmarkt.
  • BTC derivatives trading. Maak gebruik van een vertrouwde handelsbeurs voor de handel in derivaten en termijncontracten zoals de populaire bitcoin perpetual futures en options. Professionele handelaren uit o.a. de traditionele financiële wereld kunnen verder er voor kiezen om deze te verhandelen met een behulp van een goede MetaTrader4 crypto exchange account. Let op, de handel in termijncontracten en hefbomen is zeer risicovol. De meeste handelaren lijden verliezen!
  • BTC handelsbot platform. Maak gebruik van een vertrouwde Nederlandse crypto trading bot platform. Diamond Pigs en CryptoHopper hebben twee mooie bitcoin trading platforms ontwikkeld voor het beheren van je posities over verschillende grote globale exchanges met grote volumes waaronder KuCoin, ByBit, Binance, Bitfinex en Kraken. Deze platforms van de meeste grote handelsbeurzen beschikken meestal ook over een eigen bitcoin trading bot feature.
  • BTC Cash & Carry Trade. Een specifieke strategie om een goed rendement te behalen is de Bitcoin Cash & Carry Trade.
  • Bitcoin brokers? Handel niet actief via een makelaar of wisselkantoor zonder orderboek aangezien deze diensten een hogere commissie berekenen in vergelijking met een handelsbeurs. Voorbeeld: Bitvavo rekent een commissie van maximaal 0,25 %.
  • Bitcoin CFD trading? Oppassen met gebruik van hefbomen. Maak geen gebruik van Bitcoin CFD-makelaars! Extreem risicovol!
  • Bitcoin Funds? Er zijn goede Bitcoin ETF’s, Bitcoin ETC’s, ETN’s en index trackers beschikbaar op vooral de Xetra-beurs in Frankfurt. Wil je breder en veiliger instappen in de markt, dan is indexbeleggen een uitstekende optie.
  • Als een belangrijke vuistregel geldt dat het voor de meeste mensen het beste is om de daghandel te vermijden en een eenvoudige Bitcoin DCA-strategie te volgen. Bitcoins kopen doe je dan op vaste tijden voor vaste bedragen op een goede bitcoinbeurs. Ga je actief handelen, vergeet niet om gebruik te maken van de automatische stop limit loss verkooporders op het Bitvavo handelsplatform.
  • Begin voorzichtig, investeer eerst in kennis door het volgen van een cursus, lezen van boeken, artikels en bouw je eigen Bitcoin trading ervaring op met behulp van goede technische analisten (zoals Peter Brandt) en onchain trading experts (zoals Willy Woo). Er zijn ook bitcoin en crypto analytics platforms beschikbaar die al de benodigde marktdata genereren en weergegeven in bruikbare grafieken voor het opstellen van een strategie of het maken van een beslissing. Onze voorkeur gaat uit naar het analytics platform van altFINS.

Wat is Bitcoin trading?

Met bitcoin trading wordt bedoelt het kopen en verkopen van bitcoins op een beurs. Door de relatief kleine kapitaalmarkt en de daarmee verbonden volatiliteit kan de handel in bitcoins zeer winstgevend zijn. Voor vele handelaren is het een vorm van speculatie waarbij er gebruik wordt gemaakt van de volatiliteit van de koers om veel geld te verdienen. Handelaren beschikken verder over verschillende mogelijkheden, instrumenten en gereedschappen. We zullen deze hier bespreken.

bitcoin trading

Het makkelijkste voor een Nederlander is om bitcoins te verhandelen op een vertrouwde Nederlandse handelsbeurs. Bitvavo beschikt over een goed werkende orderboek, veilige infrastructuur en een volledig uitgeruste handelsomgeving. Voor de meeste lezers die interesse hebben om actief bitcoins te verhandelen is de Nederlandse Bitvavo exchange in Amsterdam de beste keuze.

Bitcoin Trading in Amsterdam?

Handel nu tot €1000,- zonder handelscommissie ( :

1. Bitcoin Spot trading

Je kun zelf de bitcoins kopen en direct actief verhandelen op een goede Bitcoin exchange (handelsbeurs) voor de geldende wisselkoers. De transactie wordt direct afgewikkeld met de daarbij behorende handelscommissie. Bij de meeste beurzen zijn de handelscommissies zeer laag. Je betaalt maximaal 0,25 % in trading fees. Hierdoor kun je snel goedkoop bitcoins kopen wanneer deze laag staat en meteen weer verkopen wanneer de koers flink stijgt voor de geldende koers. Er zijn natuurlijk daarbij vele verschillende Bitcoin trading strategies mogelijk die je kunt opstellen op basis van een technische analyse of fundamentele analyse. Er zijn crypto analytics platforms hiervoor ontwikkeld die al deze data genereren en weergeven in overzichtelijke grafieken. Het beste crypto analytics platform is op dit moment altFINS.

Daarnaast zijn er ook vele verschillende trading bot instrumenten beschikbaar zoals de CryptoHopper die je helpen om een bepaalde Bitcoin handelsstrategie uit te voeren en te beheren. Vooral als je deze combineert met andere cryptovaluta en exchanges. Het is een avontuurlijke 24/7 wereld van zenuwslopende actie. Zonder Bitcoin trading bots kun je makkelijk de controle kwijt raken en geld verliezen.

cryptohopper bitcoin trading

Daarom raden we aan om deze twee Nederlandse diensten met elkaar te combineren: de CryptoHopper kun je gemakkelijk instellen en koppelen aan het handelsplatform van Bitvavo!

2. Bitcoin margin trading – hefbomen!

Een Bitcoin belegger heeft de mogelijkheid om een grotere positie in te nemen dan zijn kapitaal op de handelsrekening toelaat. Zodoende kan hij of zij snel een hefboom van 2 of meer toe passen waardoor de belegger meteen zijn positie kan verdubbelen. De belegger kan zo snel 2 x maal zo hard winnen of verliezen. Vandaar, de margin is de borg die de exchange als zekerheid vraagt in het geval dat de trade helemaal verkeerd uitpakt.

Bij ByBit, Kraken en Binance kun je dit prima doen in combinatie met de CryptoHopper voor het automatisch beheren van je posities en mogelijk het altFINs crypto analytics platform voor het monitoren van de markten en het opstellen van een technische analyse.

3. Bitcoin derivates trading (futures & swaps & options).

Een uitgebreide Bitcoin handelsstrategie voor gevorderden is het inzetten van Bitcoin termijncontracten en ruilcontracten. Inderdaad er zijn verschillende Bitcoin derivaten beschikbaar op een goede en specifieke Bitcoin derivatives exchanges. Je kunt hier futures, swaps, options verhandelen. Bij het verhandelen van deze termijncontracten wordt de transactie niet direct voor de actuele koers op de beurs afgewikkeld. In plaats daarvan zullen twee tegenpartijen een transactie uitvoeren op het contract, met afwikkeling op een toekomstige datum (wanneer de positie wordt geliquideerd). Let op, je kapitaal is in gevaar door de grote risico’s verbonden met het handelen in termijncontracten!

Twee drie gespecialiseerde handelsplatforms op dit gebied zijn ByBit, Deribit en BitMEX. Let op, deze cryptocurrency derivatives trading platforms beschikken niet over een beurs voor het wisselen van euro’s naar bitcoins. Je zult vaak eerst USD stablecoins of bitcoins moeten kopen en vervolgens storten op je Deribit of BitMEX handelsrekening. ByBit en KuCoin hebben ook zeer liquide derivaten markten voor bitcoin. Binance is niet meer beschikbaar voor Nederlandse traders.

4. Waar kan ik het beste beginnen met Bitcoin trading?

In Nederland is Bitvavo het beste trading platform voor beginners. Bij Bitvavo kun je niet alleen zeer snel en voordelig bitcoins kopen, je kunt er ook uitstekend handelen in Ethereum en vele andere goede cryptovaluta. Bitvavo is een zeer gebruiksvriendelijke cryptocurrency handelsplatform die ook de meest ervaren bitcoin trader zal behagen. Voor meer informatie: Bitvavo review.

Bitvavo beschikt niet over hefbomen. Dit is positief. Het gebruik van hefbomen bij bitcoin margin trading komt met grote risico’s op verlies. Wil je als beginner wel over hefbomen beschikken?

ByBit is in Nederland actief en beschikt over margin trading opties. ByBit beschikt over Nederlandse klantenondersteuning en een handelaar kan euro´s storten op de exchange rekening dankzij de samenwerking met SATOS. Voor meer informatie:

Kraken is ook een uitstekende exchange voor bitcoin trading enthousiastelingen. Kraken heeft o.a. cryptocurrency trading boost spotcontracten uitgebracht. Hierdoor is het voor gebruikers van kraken mogelijk om 10x meer te kopen en te verkopen dan er op de handelsrekening staat. Dit is een krachtige hefboomeffect die je kunt inzetten. Kraken is de eerste Europese bitcoinbeurs met een zo’n Bitcoin hefboom of vermenigvuldiger. Een handelaar betaalt slechts een voorschot van 10 % van het aankoopbedrag. De looptijd van zo’n bitcoin trading spotcontract is maximaal 48 uur waarbij de handelaar de mogelijkheid heeft om het resterende bedrag te betalen of om de Boost te stoppen wat resulteert in een verrekening door de aangekochte bitcoins terug te verkopen. Met een slimme bitcoin trading strategie kun je met de Boost optie ook veel geld verdienen bij een prijsdaling. Kraken beschikt ook over Bitcoin termijncontracten en een OTC-trading desk. Voor meer informatie:

5. Bitcoin trading via trackers (ETP’s)

Je kunt ook bitcoins verhandelen via de traditionele effectenrekeningen van met behulp van Bitcoin Trackers of ETP’s. Een BTC-tracker is een beursgenoteerd financieel instrument waarbij de koers index wordt gevolgd. Een koers index voor bitcoin is een samenstelling van verschillende koersen op de belangrijkste Bitcoin exchanges. Er zijn al een aantal Bitcoin Exchange Products (ETP’s) beschikbaar zoals Bitcoin ETN’s en ETC’s. Bitcoin ETF’s zijn vooralsnog niet goedgekeurd.

6. P2P bitcoin trading op een decentrale beurs

Wil je direct bitcoins verhandelen zonder gebruik te maken van de dienstverlening van een beurs. Er zijn specifieke P2P-markten en decentrale beurzen beschikbaar. Het voordeel van het gebruik van een decentrale beurs is dat een handelaar zich er niet hoeft te identificeren. Voor meer informatie:

7. Bitcoin trading op basis van kennis

Leer alles over bitcoin en de waardepropositie. Het is belangrijk dat je als handelaar een goed begrip hebt over de markt en het product waarmee je handelt. Hierbij is het verder van belang dat je rustig en voorzichtig begint met geld dat je kunt veroorloven om te verliezen.

Een stop limit order is een order die wordt uitgevoerd op een vooraf ingesteld prijsdoel. Het plaatsen van een stop limit is van wezenlijk belang voor goed risicobeheer waardoor verliezen worden beperkt tijdens een plotselinge scherpe koerscorrectie. Concreet voorbeeld: wanneer er een belangrijke support niveau ligt rond de 12.000 euro, zou je een limit order kunnen plaatsen op 11.800 euro om daarmee automatisch op tijd uit de trade te stappen. In het ergste geval maak je een klein verlies, maar je vermijdt hierdoor een mogelijk groter verlies tijdens een scherpe correctie terwijl je s’nachts in slaapt. Je kunt dit gemakkelijk instellen op elke goede handelsomgeving. Een stop limit verkooporder plaatsen is super eenvoudig te doen op het handelsplatform van Bitvavo. Voor meer informatie:

Ten slotte, volg voor inspiratie de YouTube kanalen van bekende Bitcoin trading specialisten en koersanalisten zoals Miss Bitcoin, Rastani Alessio, Tone Vays, Ivan on Tech, Team Underground enz. Er zijn inderdaad zeer veel Bitcoin trading kanalen beschikbaar. Maak een selectie en volg de beste volgens jouw smaak.

Hieronder kun je een Bitcoin trading video bekijken van Team Underground:

https://youtu.be/cwVHAEQPna0

Bitcoin Trading in Amsterdam?

Handel nu tot €10.000,- zonder handelscommissie ( :

P.S. Dit is geen beleggings- of handelsadvies. Het is een opiniestuk over hoe je met Bitcoin kunt handelen. Bitcoin trading is zeer risicovol. Handel alleen met geld dat je kunt verliezen. Publicatiedatum artikel: oktober 21, 2015. Dit artikel wordt geregeld ververst met nieuwe inhoud. Voor meer informatie lees onze site policies.

Lees verder

Het begrotingstekort record en de fiscale verslechtering in de Verenigde Staten (2024)

In dit artikel staan we even stil bij de Amerikaanse schuldenproblematiek. De Verenigde Staten verkeert in vergelijking met de rest van het Westen in een veel betere economische staat dan o.a. Duitsland en Frankrijk. Echter, de schuldproblemen in de Verenigde Staten zullen onvermijdelijk flinke gevolgen hebben voor de status van de dollar als wereldreservevaluta, haar […]

Jun 20, 2024
4 min

SEC stopt verder onderzoek naar Ethereum 2.0 en Consensys

Lead developer Ethereum, Consensys, komt met goed nieuws: de SEC stopt het onderzoek tegen Ethereum. Wat is er aan de hand? Goed nieuws voor de Ethereum en crypto community De SEC stopt namelijk het onderzoek tegen Ethereum. Het onderzoek ging erom of Ethereum een security zou zijn. Zou Ethereum als security beschouwd worden, dan zou […]

Jun 19, 2024
3 min

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min