Dit artikel is bedoelt als een handleiding voor de beginnende Bitcoin handelaar. Laten we beginnen met een samenvatting over de vuistregels en gereedschappen van de beginnende Bitcoin trader:

Beginnen met Bitcoin trading:

Voor de meeste lezers geldt het volgende:

 • Maak gebruik van een vertrouwde Nederlandse handelsbeurs voor Bitcoin spot trading met ’n lage handelscommissie: Bitvavo exchange.
 • Maak gebruik van een vertrouwde Nederlandse handelsbeurs voor termijncontracten zoals Bitcoin futures en options: Deribit Exchange.
 • Maak gebruik van een vertrouwde Nederlandse crypto trading bot platform, de CryptoHopper, voor het beheren van je posities over verschillende goede exchanges met grote volumes (Bitvavo, Binance, Kraken, Huobi Pro, BitFinex, KuCoin).
 • Oppassen met gebruik van hefbomen en CFD’s!
 • Er zijn nog geen Bitcoin ETF’s, wel ETN’s en index trackers.
 • Begin voorzichtig, investeer eerst in kennis door het volgen van een Bitcoin trading cursus, lezen van boeken en bouw je eigen Bitcoin trading ervaring op met behulp van de Bitcoin Live experts.
 • Als een belangrijke vuistregel geldt dat het voor de meeste mensen het beste is om de daghandel te vermijden en een eenvoudige Bitcoin DCA-strategie te volgen. Bitcoins kopen doe je dan op vaste tijden voor vaste bedragen op een goede bitcoinbeurs.

Open een bitvavo handelsrekening!

Wat is Bitcoin trading en waar kan ik dit het beste doen?

Bitcoin trading is een vorm van speculatie waarbij je gebruik maakt van de volatiliteit van de Bitcoin koers om veel geld te verdienen. Je kunt dit op grofweg de volgende manieren doen: het makkelijkste is om Bitcoin te verhandelen op een vertrouwde Nederlandse handelsbeurs met een goed uitgerust handelsomgeving. Voor de meeste lezers is de Nederlandse Bitvavo exchange de beste optie om bitcoins te verhandelen.

1.1. Zelf Bitcoins kopen en verkopen (Bitcoin Spot trading).

Je kun zelf de bitcoins kopen en verhandelen op een goede Bitcoin exchange (handelsbeurs). Kijk, Bitcoin leent zich uitstekend voor speculatie mede doordat er geen valuta omzetkosten bij komen kijken. De transactiekosten bij de meeste bitcoin exchanges en specifieke handelsplatformen zijn zeer laag. Je betaalt maximaal 0,25 % in trading fees. Hierdoor kun je snel goedkoop bitcoins kopen wanneer deze laag staat en meteen weer verkopen wanneer de koers flink stijgt. Er zijn natuurlijk vele verschillende Bitcoin trading strategies mogelijk. Daarnaast zijn er ook vele verschillende trading bot instrumenten beschikbaar zoals de CryptoHopperdie je helpen om een bepaalde Bitcoin handelsstrategie uit te voeren en te beheren. Vooral als je deze combineert met andere cryptovaluta en exchanges. Het is een avontuurlijke 24/7 wereld van zenuwslopende actie. Zonder Bitcoin trading bots kun je makkelijk de controle kwijt raken en geld verliezen. Daarom raden we aan om deze twee Nederlandse diensten met elkaar te combineren: de CryptoHopper moet je instellen en koppelen aan het handelsplatform van Bitvavo!

Wat zijn de Bitvavo Exchange voordelen?

Heb je geen kennis en tijd, dan kun je beter Bitcoins kopen en gewoon oppotten op de Trezor als een lange termijn belegging.

1.2. Bitcoin margin trading en het inzetten van hefbomen.

bitcoin trading strategie Een Bitcoin belegger heeft de mogelijkheid om een grotere positie in te nemen dan zijn kapitaal op rekening toelaat. Zodoende kan hij of zij snel een hefboom van 2 of meer toe passen waardoor de belegger meteen zijn positie kan verdubbelen. De belegger kan zo snel 2 x maal zo hard winnen of verliezen. Vandaar, de margin is de borg die de Bitcoin exchange als zekerheid vraagt in het geval dat de trade helemaal verkeerd uitpakt. Bij Kraken en Binance kun je dit goed doen vooral in combinatie met de Gunbot voor het automatisch beheren van je posities en Trading Viewvoor het monitoren van de markten en het opstellen van een technische analyse.

1.3. Bitcoin derivates trading (futures & swaps & options). Een uitgebreide Bitcoin handelsstrategie voor gevorderden is het inzetten van Bitcoin termijncontracten en ruilcontracten. Inderdaad er zijn verschillende Bitcoin derivaten beschikbaar op een goede en specifieke Bitcoin derivatives exchange. Let op, je kapitaal is in gevaar door de grote risico’s verbonden met termijncontracten!

deribitTwee erkende autoriteiten op dit gebied zijn de handelsoplossingen van Deribit en BitMEX. Let op, deze cryptocurrency derivatives trading platforms beschikken niet over een beurs voor het wisselen van euro’s naar bitcoins. Je zult eerst Bitcoins moeten kopen en vervolgens storten op je Deribit of BitMEX handelsrekening. Vervolgens kun je met o.a. Bitcoin Futures handelen. Hieronder kun je een screenshot zien van de handelsomgeving van BitMEX:

bitcoin derivates trading bitmex

Klik hier om BitMEX te bezoeken!

1.4. De beste bitcoin trading platform voor beginners:

bitvavo bitcoin tradingIn Nederland is Bitvavo het beste trading platform voor beginners. Bij Bitvavo kun je niet alleen zeer snel en voordelig bitcoins kopen, je kunt er ook uitstekend handelen in Ethereum, Dogecoin, Litecoin etc. Bitvavo is naast een uitstekende bitcoin wisseldienst een zeer gebruiksvriendelijke cryptocurrency handelsplatform. Voor meer informatie: Bitvavo review.

Bitvavo beschikt niet over hefbomen. Wil je als beginner wel over hefbomen beschikken. Dan is Kraken een goede tweede stap. Kraken heeft o.a. cryptocurrency trading boost spotcontracten uitgebracht. Hierdoor is het voor gebruikers van kraken mogelijk om 10x meer te kopen en te verkopen dan er op de handelsrekening staat. Dit is een krachtige hefboomeffect die je kunt inzetten. Kraken is de eerste Europese bitcoinbeurs met een zo’n Bitcoin hefboom of vermenigvuldiger. Een handelaar betaalt slechts een voorschot van 10 % van het aankoopbedrag. De looptijd van zo’n bitcoin trading spotcontract is maximaal 48 uur waarbij de handelaar de mogelijkheid heeft om het resterende bedrag te betalen of om de Boost te stoppen wat resulteert in een verrekening door de aangekochte bitcoins terug te verkopen. Met een slimme bitcoin trading strategie kun je met de Boost optie ook veel geld verdienen bij een prijsdaling. Voor meer informatie: Kraken review.

2.1. Wat is de beste Bitcoin trading plaform? Een combinatie! 

bitcoin trading strategie Wat we dan ook duidelijk zien is dat vele bitcoinbeurzen zich meer en meer specialiseren in het aanbieden van een handelsplatform met allerlei hulpmiddelen om te handelen met Bitcoins. Het handelen met bitcoins is zeer speculatief, maar met een beetje kennis van zaken kun je zeker ook veel geld verdienen met de prijsvolatiliteit van deze cryptocurrency. Bij een Bitcoin trading platform moet je kijken naar veiligheidsmaatregelen, gebruiksvriendelijkheid, klanten ondersteuning en trading tools die je tot je beschikking hebt. Wanneer je het dicht bij huis wilt blijven en niet op zoek ben naar te veel toeters en bellen, kun je zeker eens een kijkje nemen bij Kraken. Bij Kraken kun je makkelijk Bitoin spot en margin trading strategieën uitvoeren en het platform is fantastisch te combineren met de Gunbot voor het beheren van je trades. Wil je ook in Bitcoin derivaten handelen en gebruik maken van termijncontracten en hefbomen, dan moet je zeker eens BitMEX  bezoeken. Dit is een zeer uitgebreide Bitcoin Mercantile Exchange met een uitstekende cryptocurrency derivatives handelsomgeving. Voor meer informatie: BitMEX. Je kunt deze Bitcoin handelsdiensten in samenspraak gebruiken. Je haalt op deze manier het beste uit drie uitstekende dienstverleningen.

bitcoin trading youtube kanalenBen je een gevorderde belegger, maak dan een gratis handelsrekening aan bij Bitvavo, BinanceKrakenGunbot en BitMEX. Behoud het overzicht met behulp van de gereedschappen en de mooie grafieken van de Trading View omgeving.

Volg ook voor inspiratie de YouTube kanalen van bekende Bitcoin trading specialisten en koers analisten zoals Rastani Alessio, Tone Vays enz. Er zijn inderdaad zeer veel Bitcoin trading kanalen beschikbaar. Maak een selectie en volg de beste volgens jouw smaak. Hieronder kun je een video zien van Alessio.

Hier kun je Tone Vays aan het woord zien:

Inderdaad, beide heren maken gebruik van Trading View voor het opstellen en lezen van de grafieken. Er komt nog wat bij kijken om het handelen in Bitcoin op een goed fundament te zetten.

2.2 De beste bitcoin derivatives trading platforms voor gevorderden: 

Het handelen in Bitcoin met hefbomen via termijn contracten is alleen weggelegd voor een ervaren daghandelaar. Wil je als day trader meer uitgebreidere handelsopties met verschillende hefbomen en derivaten. Hier volgt een lijst met een aantal goede uitgebreide Bitcoin trading platforms:

 • Deribit beschikt niet alleen over Bitcoin futures maar ook over Bitcoin options.
 • BitMEX beschikt over een zeer uitgebreid handelsplatform voor het handelen in Bitcoin derivaten zoals termijncontracten (futures) en ruilcontracten (swaps).

bitcoin derivates trading bitmex

Klik hier om BitMEX te bezoeken!

 • CryptoFacilities (nu Kraken) beschikt over een goed handelsplatform voor het handelen in Bitcoin termijncontracten. Persoonlijk vind ik het platform minder overzichtelijk en te donker dan die van Bitmex. Ik zou ze beide goed vergelijken voordat je begint met handelen.

bitcoin trading in termijncontracten (futures)

Klik hier om CryptoFacilities te bezoeken!

 • OKCoin. Wil je in China handelen met bitcoins? Update: geen aanbeveling. Voor een paar maanden terug kon je OKCoin bezoeken. Niet meer verstandig sinds het ingrijpen van de Chinese centrale bank. OKCOIN bevat alles wat een echte Bitcoin trader wilt hebben. Hier is een greep van gereedschappen: Bitcoin Futures Trading met het plaatsen van long en short posities. De keuze uit verschillende hefbomen: X 10 of X 20. De keuze uit verschillende order types: trial orders, market order, Iceberg orders, limit orders, trigger orders. De keuze uit verschillende cryptocurrencies: Bitcoin BTC & Litecoin LTC. Bitcoin Margin Trading. Bitcoin Lending opties Prachtige Dashboards met duidelijke grafieken. 

Bitcoin trading kan zo gevanceerd worden als je wilt. Bij BitMEX kun je zonder veel poespas aan de slag en gebruikmaken van een uitzonderlijk compleet handelsplatform met een uitstekende beveiliging.

3. Bitcoin trading zonder bitcoins met traditionele derivaten.

Je kunt zelf eenvoudig met de koers van Bitcoin speculeren door het kopen van Bitcoin CFD opties met fiat geldDit kun je doen bij een goede makelaar zoals  waar je een gratis beleggingsaccount kunt openen. Hierdoor is het niet nodig om jezelf druk te maken om bitcoinbeurzen, wallets en veiligheidskwesties. Het is een zeer uitgetest en gemakkelijk concept. Je speculeert puur op de koers trends en verdient daarover een rendement in euro’s als je geluk hebt. Het speculeren met CFD’s is namelijk uiterst risicovol. Er zijn weinig Bitcoin en cryptocurrency CFD’s beschikbaar. Nogmaals, het is belangrijk om te realiseren dat het handelen met CFD’s uiterst risicovol is mede doordat de Bitcoin koers zeer volatiel is. Het ontvangen van Bitcoin handelssignalen is bij gebruik van een CFD-platform uiterst belangrijk om risico’s te beheren, verliezen te vermijden en winsten te vergroten. 

4. Bitcoin trading met Bitcoin trading bots op altcoins?

Cryptocurrency trading kun js het beste doen vanuit één dashboard. Are zijn zoveel altcoins en mogelijkheden op verschillende beurzen! Gunbot beschikt over alle gereedschappen om op de relatieve prijsverschillen tussen Litecoin en Bitcoin te speculeren op verschillende beurzen. Bij The Rock, Kraken, BTER, BTC Direct, BlueTrade en ANX PRO betaat er wel de mogelijkheid om in vele verschillende muntjes te handelen, maar de handelsomgevingen zijn nog in ontwikkeling en hebben allemaal nog gebreken. Mijn aanbeveling is dat je eerst begint met het speculeren met de koers van Litecoin versus Bitcoin met het handelsplatform van Kraken of the Rock en vervolgens begint met het testen van een alternatief voor de GunbotHaas Online. Bovendien is een goede cursus in combinatie met het gebruik van het CryptoTrader platform een aanrader als weer een alternatief voor Haas Online. Cryptotrader is een algorithmic handelsplatform voor cryptocurrencies. Je kunt hiermee je handelstrategieën automatiseren dankzij een flexibel ingebouwd script.

5. Bitcoin trading met ETF’s?

Bitcoin ETF’s zijn onder ontwikkeling, maar nog niet operationeel. Er zijn wel Bitcoin ETN’s verhandelbaar. Voor meer informatie:

Ten slotte, een goed sociaal alternatief voor BitMEX is het handelsplatform van de Whaleclub. Het voordeel van de Whaleclub is het feit dat je gemakkelijk contact kunt leggen met andere handelaren en ook uitgebreid kunt speculeren op aandelen, staatsobligaties en indexen. Het is zeker de moeite waard om eens het platform van de Whaleclub te vergelijken met die van Bitmex. Voor meer informatie: Whaleclub Review.

whaleclub bitcoin social trading platformVergeet het niet, kennis en ervaring is vereist. Leer over hoe je een technische analyse moet uitvoeren en hoe je alle gereedschappen moet inzetten. Beleg alleen geld dat je kunt verliezen. Heb je geen ervaring, dan neem geen risico’s … i.p.v. bitcoin trading kun je een bitcoin casino bezoeken om daar je geluk te testen.

bitcoin otc trading7. Bitcoin OTC trading. De Bitcoin OTC handel ook wel Bitcoin over-the-counter trading genoemd is in de loop van de laatste jaren flink toegenomen. Er zijn meer en meer professionele partijen actief in deze markt. Het is de verwachting dat niet alleen klassieke exchanges zoals Coinbase en Kraken, maar ook nieuwe veel omvattender initiatieven zoals Fidelity en Bakkt een belangrijke rol zullen spelen in de facilitering van de Bitcoin OTC trading markt.  Voor meer informatie: Bitcoin OTC handel.

8. Opletten met Bitcoin Investement Plans. Je kunt het werk uitbesteden aan experts door je bitcoins te storten in een beleggingsrekening van o.a. Bitstrades. Je hoeft zelf bijna niks te doen, maar je krijgt een gegarandeerde rente of je krijgt een percentage van de winst. Bitcoin investment plans worden nog niet echt aangeboden. Er zijn wel veel scams en ponzi’s actief. Wees over het algemeen zeer, zeer voorzichtig. Voor meer informatie: Bitcoin investment plans & strategie! Het beste is om te zoeken naar gereguleerde beleggingsfondsen.

Gerelateerde artikels:

P.S. Dit is geen beleggingsadvies. Puur een opiniestuk over hoe je met Bitcoin kunt handelen. Bitcoin trading is zeer, zeer risicovol. Handel alleen met geld dat je kunt verliezen. Publicatiedatum artikel: Oct 21, 2015. Dit artikel wordt vaak ververst met nieuwe inhoud. Aanbevelingen en feedback voor het verbeteren van de inhoud zijn altijd welkom, de schrijver is maar een mens van vlees en bloed.