Britse Pensioenfondsen door nieuwe bailout van een bankroet gered

Sep 30, 2022
Aanbieding: 

In het kort: de Britse pensioenfondsen zijn op 28 September 2022 door een bailout gered geworden. De les: een restrictief monetair beleid zonder een restrictief fiscaal beleid, zal snel tot een totale staatsbankroet kunnen leiden. De Federal Reserve en vele andere centrale banken proberen na een periode van verruiming (QE), een restrictief monetair beleid (QT) te voeren om daarmee de hoge inflatie te bestrijden. Het verhogen van de rente en het verkopen van obligaties zijn de belangrijkste maatregelen om dit te doen. Dit verkrappingsbeleid is echter niet houdbaar op de lange termijn. Vooral als het fiscale beleid van een regering het tegenovergestelde doet. Alleen de Amerikaanse regering heeft dit voorrecht (nog) door dat het de wereldreservemunt print.

De nieuwe regering van het Verenigd Koninkrijk ging een stap te ver en de Bank of England (BoE) greep in op de obligatiemarkt om daarmee de Britse pensioenfondsen en haar vermogensbeheerders (waaronder BlackRock) te redden van een nationale financiële ramp. Een nationale staat met te hoge schulden gaat uiteindelijk snel bankroet zonder een hete printer en lage rentes. De BoE was gedwongen om voor 65 miljard pond aan Britse staatsobligaties op te kopen. De doelstelling van de BoE was om de verkoopgolf op de markt te dempen en de rentes te laten dalen.

De Britse Pond wordt hiermee verder opgeofferd om het Britse financiële systeem op gang te houden. De inflatiecijfers zijn historisch hoog en het meer drukken van krediet zal de koopkracht van de Pond op termijn niet ten goede komen. Fiat-valuta (Pond, Dollar, Yen, Euro) keren uiteindelijk naar hun intrinsieke waarde terug; en een exponentieel groeiende schulden-ponzi kan niet worden ingekrompen met een QT-beleid zonder een implosie te veroorzaken. Centrale banken kiezen daarom bijna altijd de weg naar hyperinflatie. Beschikt u al over bescherming: bitcoin en goud?

Hieronder in de video kun je een goede video uitleg zien van Nick Bathia:

Van QE naar QT is niet mogelijk voor de BoE

Het was juist de bedoeling dat de BoE juist een tegenovergesteld beleid zou voeren waarbij de eerder opgekochte Britse staatsobligaties op de balans van BoE zouden worden verkocht om zo de geldhoeveelheid te doen krimpen om zodoende de hoge inflatie te dempen. Op 29 september werd een geplande speech hierover geannuleerd. Voordat de verkoop was begonnen, was de BoE al weer gedwongen om op nieuw Britse staatsobligaties op te kopen. Hiermee werd er vooralsnog even wat adem ruimte geschept. De verkoopgolf nam af en de 30-jarige rente die de 5 % oversteeg, daalde weer. Bij een verkoopgolf dalen de obligatieprijzen snel en dat zorgt voor overeenkomstige snelle rentestijgingen.

De snel tijgende rentes op de Britse waardepapieren zorgden voor grote problemen voor de Britse pensioenfondsen die hun verplichtingen met rentederivaten hadden ingedekt. Dit zorgde voor steeds hogere marginverplichtingen. Het Verenigd Koninkrijk kende gisteren een waarachtig ‘Lehman-moment’. Zonder het ingrijpen van de BoE in de City of London, zouden de pensioenfondsen zijn omgevallen. De BoE heeft aangegeven dat het ongelimiteerd staatsobligaties zal opkopen om de rust op de obligatiemarkt te herstellen.

De onrust en de verkoopgolf was veroorzaakt doordat het monetaire beleid van de BoE en het fiscale beleid van de nieuwe Britse regering niet in overeenstemming was. De BoE probeerde een restrictief monetair beleid te voeren met renteverhogingen en de verkoop van opgehoopte staatsobligaties (quantative tightening-QT). De nieuwe Britse regering onder leiding van Liz Truss daarentegen wil een groot deel van de energierekening van gezinnen en bedrijven op haar rekening nemen met nieuwe staatsleningen, terwijl er verder belastingverlagingen werden aangekondigd. De internationale obligatiemarkt die al in de stress zit door het QT-beleid van de Federal Reserve, zag het niet zitten en begon alvast haar Britse waardepapier te dumpen.

De BoE volgt hiermee het traject van de centrale bank van Japan, maar heeft niet genoeg ammunitie (reserves) om dit spel vol te houden. Een verdere devaluatie van de Britse Pond en hogere inflatiecijfers in het Verenigde Koninkrijk zijn nu onvermijdelijk geworden. Alle fiat-schuldensystemen zullen dit traject volgen. Duitsland heeft op 29.09.2022 een steunpakket van 200 miljard euro aangekondigd om de energiekosten van huishoudens en bedrijven te kunnen ondersteunen terwijl de inflatie bijna 11% aan tikte. Duitsland slaat het zelfde pad in als de Britse regering. Een eurovalutacrisis ligt in het verschiet en de ECB zal het druk hebben deze winter.

De dollar profiteert nu van deze ontwikkeling aangezien de Verenigde Staten geen last heeft van een onderliggende energiecrisis. Een energiecrisis die door o.a. de uitschakeling van de Nordstream pijpleidingen nog een tweetal jaar kan voortduren. Uiteindelijk zal de Federal Reserve ook de vlag moeten hijsen. De Amerikaanse financiële wereld is nauw verbonden met de rest van de wereld. Verder zal de Fed een totale bankroet van de Amerikaanse federale overheid moeten vermijden. Verder stijgende rentekosten kan de federale overheid niet lang verdragen. De Amerikaanse overheid heeft immers een record aantal staatsobligaties te vernieuwen deze komende jaren. De Fed zal deze papieren waarschijnlijk grotendeels zelf moeten gaan opkopen. De Printer is Coming (again)…..

Gerelateerde artikelen:

Bitcoin als een kredietverzuimswap

Waarom zou ik bitcoin kopen?

Waarom zou ik goud kopen?

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min