hoe werkt de economie

Het belang van de wereldreservemunt?

Oct 23, 2020
Aanbieding: 

Korte uitleg over de wereldreservemunt:

Een wereldreservemunt is de dominerende munteenheid die centrale banken over de hele wereld aanhouden als reserves om gemakkelijker internationale betalingen mee te verrichten. Op dit moment is dit de US Dollar die door alle nationale banken wordt aangehouden om o.a. olie en gas mee te kopen.

wereld reservemuntDe Verenigde Staten heeft een verdrag met de OPEC dat alle oliehandel in US Dollars moet worden verricht. De landen die daar van probeerde af te stappen werden binnengevallen: Irak en Libië zijn twee duidelijke voorbeelden. Saddam Houssein en Khadaffi wilden beide olie verhandelen voor Euro’s. Iran en Syrië spelen het spel niet goed mee en staan nog steeds op de agenda. We hebben dus te maken met een US-Petro Dollar als de reservemunt op basis waarvan het geopolitieke spel wordt gespeeld en een mogelijke wereldoorlog mee kan worden ontketent. Zonder deze combinatie is de US Dollar niks waard en het is dan ook niet vreemd dat het Amerikaanse leger en buitenlandse politiek geheel gefocusseerd is op haar strategische belangen in olie-producerende landen.

De Federal Reserve print jaarlijks 1 Triljoen US Dollars bij in schuld om de Amerikaanse overheid te financieren en de economie te stimuleren. Wanneer is de maat vol bij de BRIC-landen? Zolang het Amerikaanse leger nog te superieur is?

goudstandaardVele slimme landen proberen op dit moment via nieuwe bilaterale handelsverdragen de US Dollar zo veel mogelijk te vermijden. De Chinezen zijn hier al een tijdje mee bezig en kopen met hun overtollige US Dollar reserves zoveel mogelijke hard assets op over de hele wereld. Goud is daarbij een belangrijk component en daarom is het verstandig voor de burger om ook te investeren in goud !

De  USD als wereldReservemunt van een goud- naar een oliestandaard!

Kijk deze ontwikkeling is niet echt volgens de afspraak. Volgens de Bretton Woods overeenkomst in 1944 waarbij de US Dollar als de wereldreservemunt werd bestempeld, zou de Amerikaanse overheid de waarde van de US Dollar laten afhangen van haar goudvoorraad. De waarde van de US Dollar en alle andere munten waren uiteindelijk afhankelijk van goud en gegrond in een internationale goudstandaard. Dit verzekerde de wereld van een voorzichtig monetair beleid.

Helaas, de Verenigde Staten maakte al snel veel schulden met haar oorlogsvoering in Vietnam en landen zoals Frankrijk werden ongerust dat hun Dollars in reserve in waarde zouden dalen. De Gaulle vroeg aan Nixon om een gedeelte van US Dollars Frankrijk in reserve had te converteren in goud. Nixon was bang dat iedereen hetzelfde zou doen en besloot de US Dollar van de goudstandaard af te halen. Dit had ook als extra voordeel dat er nu een expansief monetair beleid kon worden gespeeld en de staatsschuld ongehinderd kon groeien. Een stiekem verdrag met OPEC maakte het mogelijk dat iedereen de US Dollars wel moest aanhouden om in olie te kunnen handelen. De erodering van de waarde van de US Dollar in het licht van de enorme schuldenberg die de Amerikaanse overheid sindsdien heeft opgebouwd, maakt het onvermijdelijk dat de US Dollar haar status gaat verliezen als de wereldreservemunt op basis van olie, oorlog en overmacht. Om haar status te behouden zal de V.S. alle macht gebruiken om iedereen in het gareel te krijgen. De schuldenberg is opgebouwd geworden door het voeren van vele oorlogen om haar imperialistische ambities en haar reservemunt status in stand te houden. Deze ontwikkeling kan tot een Derde Wereldoorlog leiden. Hier is een goede video met een preek van Ken O´Keefe over de recente oorlogszucht van de V.S.:

 

 

 

world reserve currencyDe vraag is niet of, maar wanneer de Amerikaanse Dollar haar status als wereldreservemunt gaat verliezen. Deze omwenteling kan nogal voeten in aarde hebben. Rusland en China werken nauw samen met de andere BRIC-landen aan een plan-B. Er worden grote goud reserves aangelegd en geïnvesteerd in blockchain technologie. De Chinese overheid informeert haar burgers over Bitcoin en de Chinese Centrale Bank zal een eigen Central Bank Digital Currency lanceren. In de maand van November 2019 zal de nieuwe digitale Yuan ofwel een cryptoyuan worden gelanceerd. De Chinezen zouden uiteindelijk een digitale Yuan kunnen lanceren die zal zijn afgedekt met de Chinese goudvoorraad. De Chinezen kopen zo veel mogelijk goud, terwijl ze traditioneel een goud exporteur waren…. komt er een nieuwe Chinese Yuan Gold Standard  op blockchain technologie in de toekomst?

De geschiedenis van reservemunten is zeer onstuimig en vele hebben elkaar afgewisseld, per definitie zal een fiat reservemunt overlijden onder haar eigen ontwaarding. Naarmate dit proces verder toeneemt, zal het dunne vertrouwen snel tot paniek kunnen doen omslaan. Hopelijk zal het niet tot een Wereldoorlog leiden, maar tot een gestructureerde ontmanteling van de US Petro Dollar. Zoals het er nu uit ziet opteren de Chinese voor een verandering van binnenuit door het transformeren van de US Dollar tot een handelsmunt binnen het systeem van Special Drawing Rights onder leiding van het IMF. Deze SDR’s zullen ook een goud component krijgen. Vandaar, in het licht van deze ontwikkelingen is het niet onverstandig om een beetje goud en zilver te kopen. Voor meer informatie: waarom zou ik goud kopen?

Gerelateerde Youtube video’s:

 

 

——–
 
——–
TIP: lees meer over zilver kopen en goud kopen als een investeringsstrategie!

 

Aanbevolen artikels:

Lees verder

Worst Bank Scenario – Hester Bais over de grootste bankenfraude ooit

Een interview over een belangrijk boek die meer kijkcijfers verdient is de aflevering van Holland Gold Interviews waar Hester Bais te gast is. Hester Bais de oprichter van advocatenkantoor BAIS Legal en gespecialiseerd in financieel recht. Ook is ze medeauteur van het boek “Worst Bank Scenario” dat gaat over de omvangrijke netwerkcorruptie en de grootste […]

Sep 24, 2022
2 min

Verenigde Arabische Emiraten maakt zich klaar voor Bitcoin

De Seed Group, het beleggingsfonds van de koninklijke familie van Sheikh Saeed bin Ahmed Al Maktoum, is een samenwerking opgestart met CoinCorner. CoinCorner is een innovatieve bitcoin exchange op het eiland van Man die o.a. betaaltoepassingen ontwikkeld voor het Bitcoin Lightning Network. De Seed Group wil in samenwerking met CoinCorner een exchange lanceren in Dubai […]

Sep 21, 2022
2 min

De Moscow World Standard (MWS), de fragmentatie van de globale goudmarkt en het begin van een multipolaire wereld

Dit artikel zal de Moscow World Standard (MSW) bespreken voor een nieuwe edelmetaal- en goudmarkt voor de Euraziatische Economische Unie. Dit als een verdere logische stap en reactie op het sanctiebeleid van het Westen. Het huidige internationale monetaire en financiële systeem wordt gedomineerd door het Westen. Internationale handel in o.a. grondstoffen wordt afgewikkeld in dollars […]

Sep 1, 2022
5,5 min