cz binance exchange

Voormalig CEO van Binance crypto exchange, CZ, gaat 4 maanden de cel in!

May 1, 2024
Aanbieding: 


De Binance crypto exchange is de absolute nummer #1 wat betreft het handelsvolume, trading-mogelijkheden en user experience. De voormalige oprichter van Binance CZ gaat echter wel de cel in

De CEO van de Binance crypto exchange leek het zelf voorspeld te hebben..

Alsof CZ het zelf voorspeld had: 4 maanden gaat de voormalig CEO en founder van de Binance crypto exchange de cel in. De wereldberoemde foto van CZ waar hij met vier vingers poseert, lijkt een juiste voorspelling te zijn geweest voor de straf die CZ gisteren opgelegd heeft gekregen door de Amerikaanse rechter: vier maanden zal CZ de cel ingaan. Naast deze celstraf heeft Binance in 2023 al een boete opgelegd gekregen van ruim $4.3 miljard en moest het nagenoeg direct de Amerikaanse markt verlaten. Daarnaast heeft CZ persoonlijk ook nog eens een boete gekregen van ruim $100 miljoen. Echter zal CZ van deze persoonlijke boete niet echt wakker liggen aangezien het vermogen van CZ in de tientallen miljarden wordt geschat.

Het vonnis en de aanklachten tegen Binance’s CZ

De aanklachten tegen de voormalige CEO van Binance zijn niet mals. Zo wordt CZ ervan beschuldigd nalatig te zijn geweest als het gaat om het screenen van gebruikers, gebruikersactiviteiten en herkomsten van klant fondsen. In het kort komt het er onder andere op neer dat CZ een plek gefaciliteerd heeft waar criminelen, terroristische organisaties etc. veilig, snel en makkelijk hun geld konden ‘witwassen’ en grote internationale transacties konden verrichten. De rechter neemt het Binance, en vooral CZ, extra kwalijk aangezien zij de middelen (zoals ervaren personeel) hadden om dit te kunnen voorkomen. De voornaamste overtreding die dan ook is begaan is het “failing in establishing a proper anti-money laundering program’. Daarnaast hield de rechter CZ ook voor verantwoordelijk voor de cultuur die heerste binnen Binance, waarbij groei ten koste ging van de veiligheid. De fameuze uitspraak van CZ “ask for forgiveness, not permission” werd ook nog geciteerd.

Ook in Nederland is het screenen van klanten en klantentegoeden extreem belangrijk en zijn de investeringen die bedrijven als Bitvavo dienen te doen in hun KYC (know your customer) afdelingen, behoorlijk hoog.

De effecten van ‘falende’ crypto beurzen als Binance en FTX

De wereld van crypto is op het moment absoluut een bizarre wereld, al dan niet altijd. Eind 2022 crashte een van de allergrootste crypto exchanges wereldwijd; FTX. En kort geleden is de oprichter en CEO Sam Bankman Fried hiervoor veroordeeld: Sam gaat maar liefst 25 jaar de gevangenis in. En nu dus deze uitspraak voor de allergrootste crypto exchange wereldwijd.. wat moeten buitenstaanders wel niet denken van crypto en van de spelers die er actief in zijn? Gelukkig weerspiegelen deze ‘bad players’ (en terecht) niet de inhoud, toepassingen en kansen die Bitcoin en crypto brengen. En gelukkig weerhoudt het bedrijven er niet van om in deze technologie te stappen; zo zijn begin dit jaar de Amerikaanse Bitcoin spot etf’s live gegaan en zijn dezelfde Bitcoin spot etf’s sinds gister verhandelbaar in Hong Kong.

Daarnaast hield BlackRock gister het ‘Institutional Digital Assets Summit’ waar het, onder andere, ging over de BlackRock Bitcoin spot etf: iShares en de institutionele adoptie van crypto. Zodoende lijken de schandalen van falende crypto exchanges weinig effect te hebben op de ‘grote jongens’. En het ziet ernaar uit dat deze grote jongens zomaar eens het stokje zouden kunnen overnemen om Bitcoin naar een nieuw niveau te tillen. In een recent interview geeft CZ zelf ook aan dat “crypto has entered a new phase”.

De toekomst van crypto exchanges

Nu we de aanklacht lezen en de effecten inzien die een dergelijk beleid hebben gehad op individuen is het wellicht ook maar goed dat crypto een nieuwe fase ingaat waarbij het toezicht, en vooral de verantwoordelijkheden van de exchanges zelf, strenger en groter wordt. Exchanges die het beste voor hebben met de industrie en veiligheid voorop stellen zullen de komende jaren overleven en groter worden. En in Nederland hebben we het goed met exchanges als Bitvavo, Coinmerce, Coinbase en meer!

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min