binance

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Mar 28, 2023
Aanbieding: 

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng Zhao en COO Samuel Lim, worden ook persoonlijk aangeklaagd. Binace en de kopstukken van Binance hebben de Commodity Exchange Act (CEA) en CFTC-regelgeving op vele punten overtreden.

Waarom wordt Binance door de CFTC aangeklaagd?

De aanklacht geeft aan dat Binance derivaten heeft aangeboden en uitgevoerd voor en namens Amerikaanse klanten zonder over een registratie van de CFTC te beschikken. Dit is mede te wijten door een gebrekkige KYC-procedure waarbij rekeningen voor Amerikaanse klanten konden worden aangemaakt zonder effectieve identiteitsverificatie.

Binance is verder niet zorgvuldig geweest in haar taak als FCM (Futures Commission Merchant) en heeft de regels en vereisten aan haar laars gelapt. Binance, CEO Changpeng Zhao en COO Samuel Lim, zouden volgens de aanklacht van de CFTC tegen haar eigen klanten hebben gehandeld met behulp van “house accounts”. Op deze manier heeft Binance koersen kunnen beïnvloeden. Verder heeft Binance volgens de aanklacht malafide handelsactiviteiten niet aangepakt.

Wanneer komt de SEC met een aanklacht tegen Binance?

De vraag is wanneer Gary Gensler van de SEC (Security Exchange Commission) ook zijn aanklacht op de vloermat van Binance legt. Binance staat immers bekend als een token en shitcoin casino waar ongeregistreerde effecten dagelijks worden verhandeld. Echter, interessant is dat de CFTC in de aanklacht stelt dat bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en litecoin (LTC) als grondstoffen (commodities) worden beschouwd. Dit terwijl de SEC alleen bitcoin (BTC) als een grondstof beschouwd? Mmmmm….. probeert de CFTC pro-actief de wind uit de zeilen te halen van de SEC?

De gevolgen van deze CFTC aanklacht voor Binance?

De gevolgen voor Binance en haar twee kopstukken kunnen groot zijn. Na de val van de FTX-exchange zijn Amerikaanse toezichthouders uiterst agressief geworden in de navolging van de wet en de achtervolging van overtreders. De beschuldigingen aan het adres van Binance zijn zeer ernstig. Binance zou net zoals Bitmex in het verleden met de CFTC en waarschijnlijk ook de SEC moeten schikken en totaal worden getempt. De CEO Changpeng Zhao en de COO Samuel Lim lopen het risico om in een Amerikaanse gevangenis te belanden of zullen net zoals Arthur Hayes, de oprichter van Bitmex, moeten schikken met de Amerikaanse toezichthouders en een ander carrière moeten gaan zoeken.

Een getemde of beschadigde versie van Binance zal natuurlijk de Amerikaanse spelers waaronder de Nasdaq flink helpen. De Nasdaq maakt zich klaar om bitcoin custody en handelsoplossingen aan te bieden. Dit geldt ook voor Fidelity en Blackrock. Ongereguleerde crypto exchange competitie moet worden verwijderd en de controle over de Amerikaanse crypto-beleggers en handelaren moet worden versterkt.

De aanklacht tegen Binance maakt deel uit van operation choke point 2.0 waarbij de Amerikaanse toezichthouders proberen alle fiat-crypto exchanges in de Verenigde Staten met aanklachten en andere middelen beter te reguleren en te controleren. Crypto vriendelijk banken worden ontmanteld en de algehele crypto sector in de Verenigde Staten wordt in feite afgeknepen van dollars. Alleen de bekende institutionele partijen in de Verenigde Staten mogen in feite crypto aanbieden.

De hoogmoed van de Amerikaanse toezichthouders

Operation Choke Point 2.0 is inconstitutioneel en het huidige agressieve beleid van o.a. de SEC en de CFTC heeft als gevolg dat crypto start-ups en andere gerelateerde bedrijven de Verenigde Staten verlaten. De Verenigde Staten loopt het risico om de eigen crypto sector kapot te maken. Verder Binance.com is geen Amerikaans bedrijf opereert wereldwijd waarbij de Amerikaanse markt niet zo belangrijk is. Binance.com bedient deze markt via een dochteronderneming Binance.US. Changpeng Zhao (CZ) is verder niet een Amerikaanse staatsburger. Arthur Hayes van Bitmex is daarentegen een Amerikaanse staatsburger.

De reactie van de CEO Changpeng Zhao (CZ) op de CFTC aanklacht?

Changpeng Zhao (CZ) reageerde aanvankelijk alleen op Twitter met het cijfer 4. CZ verwijst hier naar een tweet waarin hij nieuwsberichten categoriseert. Met categorie 4 geeft hij aan dat het gaat om fake news ofwel Fear Uncertainty Doubt aanvallen die het beste kunnen worden genegeerd.

CZ van Binance reageerde een aantal uren laten dan ook met een officiële blogpost waar hij de aantijgingen van de CFTC ontkent. CZ geeft aan zeer teleurgesteld te zijn omdat Binance al twee jaar met de CFTC samenwerkt. Er wordt gebruik gemaakt van de beste technologie om de navolging van de Amerikaanse wetgeving te kunnen naleven op o.a. KYC en AML gebied. Verder dat Amerikaanse gebruikers altijd worden doorverwezen naar Binance.us.

Binance heeft al 750 medewerkers actief die werken op het gebied van compliance-vragen en hebben al meer dan 55.000 Law Enforcement verzoeken afgehandeld waarbij er al voor honderden miljoenen dollars in beslag zijn genomen. Binance hanteert strikte interne regels over het handelen in crypto en CZ geeft aan alleen te beschikken over alleen twee accounts.

Het probleem is echter dat FBI toegang heeft gehad tot de Signal communicatiekanalen van Binance. Het vrijgegeven van alle informatie zou inderdaad de reputatie van Binance behoorlijk kunnen schaden en deze ontkenning van Binance ten niet doen. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Hoe het ook zij, we kunnen onze lezers aanraden om gewoon dichtbij huis te blijven en alleen in bitcoin te handelen. Voor meer informatie:

Bitvavo vs Binance – het beste alternatief voor Binance?

Bron: Bloomberg
.

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min