bitmart

BitMEX review 2023 – wat zijn de nadelen van deze exchange? Wat is een beter alternatief?

Sep 11, 2023
Aanbieding: 

BitMEX review van 2023. Dit artikel bespreekt het onstuimige verleden van deze exchange, de nadelen, voordelen en ook het beste alternatief voor Nederlandse handelaren.

Laten we beginnen met een samenvatting: Bitmex is bekend geworden als een controversiële en omstreden ongereguleerde derivatenbeurs voor de wilde crypto-derivatenhandel. Sinds 2014 heeft BitMEX een succesvolle beurs opgebouwd waar vele handelaren een fortuin hebben verloren of gewonnen aangezien er o.a. met extreem hoge hefbomen kon worden gehandeld in termijncontracten.

Aangezien BitMEX door de jaren ook Amerikaanse staatsburgers had bediend, werd de directie van de derivatenbeurs aangeklaagd. Echter, de nieuwe directeur Alexander Höptner heeft in augustus 2021 voor 100 miljoen dollar kunnen schikken met de Amerikaanse autoriteiten. Hiermee werd een rechtszaak vermeden. De beurs is gevestigd buiten de Verenigde Staten en is operationeel, echter gezien de reputatieschade, kan een belegger beter zoeken naar een alternatief of wachten tot Bitmex volledig is gesaneerd tot een gereguleerd handelsplatform.

bitmex review

Update 2023: BitMEX heeft in 2022 vooruitgang geboekt in het hervormen van haar platform en beschikt nu ook over een spot exchange. Verder hanteert BitMEX een proof of reserves beleid dat garandeert dat BitMEX niet knoeit met de klantentegoeden en dat deze 1:1 zijn afgedekt. BitMEX heeft de tegenslagen overleefd en is anno 2023 een zeer liquide derivatenbeurs. BitMEX is een doorgewinterde exchange die tegen een stootje kan, door het slijk is gegaan en met succes de draad verder heeft opgepakt. Voor meer info: bezoek BitMEX of evalueer een beter alternatief handelsplatform.

Wat is het beste alternatief voor BitMEX?

Er zijn een aantal belangrijke nieuwe spelers actief die een goede reputatie en prima handelsvolumes hebben opgebouwd. Vergelijk eens BitMEX met de volgende partijen die als een goed alternatief voor BitMEX kunnen worden beschouwd:

  1. ByBit exchange (Nederlandse klantenondersteuning)
  2. Bitget exchange (Nederlandse klantenondersteuning)
  3. KuCoin exchange
  4. Deribit Exchange
  5. Binance Exchange

TIP

Vergelijk de Bitmex exchange met die van ByBit!

De Bitmex Review – Introductie

BitMEX is al een aantal jaren actief. Sinds 2014 wordt het beschouwt als de belangrijkste crypto handelsomgeving voor de professionele spot–  en futures belegger die graag grote hefbomen wil inzetten. Inderdaad een hefboom van 1:100 kan er worden ingezet voor Bitcoin. Het gebruik van deze enorme hefbomen wordt door toezichthouders niet toegestaan. Echter, Bitmex wordt niet gereguleerd door een toezichthouder. Vandaar dat roekeloze handelaren graag deze beurs willen gebruiken om met weinig bitcoin als onderpand zo veel mogelijk te kunnen verdienen of verliezen met het plaatsen van een short of long positie.Het inzetten van zulke extreme hefbomen bij BitMEX is zeer risicovol, zeker bij een verlieslijdende positie, dan kan het ook het geheel mislopen door een ondoorzichtige liquidatieproces. Er kleven veel risico’s aan bij het automatisch liquideren van posities. Dit kan funest zijn voor vooral de beginnende belegger. Dit proces is beter in orde bij een beter alternatief voor Bitmex: ByBit. De beginnende handelaar kan hier zeer voorzichtig beginnen met het handelen in termijncontracten en opties:

TIP

Vergelijk de Bitmex exchange met die van ByBit!

Hoe werkt Bitmex?

De BitMEX handelsrekening werkt op basis van Bitcoin. Alle termijn contracten worden in Bitcoin verrekend. Je kunt er alleen Bitcoin storten. Natuurlijk, is crypto futures trading niet gelimiteerd tot de Bitcoin. Je kunt hier termijncontracten voor een aantal belangrijke cryptovaluta verhandelen. 

Welke crypto futures zijn er al beschikbaar?

  • Bitcoin – Spot + XBT Futures, Bitcoin/Yen – Futures, NEO Futures, Ripple – XRP- Ripple futures, Bitcoin Cash – Futures, Dash – Futures, Ethereum – ETH Futures,  Ethereum Classic – Futures, Litecoin – Futures, Qtum – Futures, Monero – Futures, Tezos – Futures , Zcash – Futures

Dit is een heerlijk aanbod aan cryptovaluta, maar je moet wel beseffen dat de liquiditeit van de meeste andere crypto valutamarkten nog niet zo ver is ontwikkeld. Je kunt er daardoor ook niet zo’n grote hefbomen inzetten. Dit natuurlijk vanwege de marktkapitalisatie. Concreet voorbeeld, bij BitMEX kun je op Ethereum alleen een hefboom tot 1:50 inzetten. Litecoin is trouwens ook populair aangezien je daar ook flinke hefbomen kunt inzetten tot 1:33.

Inderdaad, we kunnen vaststellen dat de handelsomgeving goed wordt uitgebouwd en verder ontwikkeld. Dit wordt gedaan door HDR Global Trading. Dit handelsbedrijf is opgezet geworden door Arthur Hayes, Samuel Reed & Ben Delo. Arthur Hayes is de oprichter en directeur van BitMEX. Hij is zelf gek van Bitcoin trading en heeft een eigen wekelijkse nieuwsbrief ‘Crypto Trader Digest’ die je op de blog van BitMEX kunt vinden. Arthur is sinds 2013 zeer actief in de Bitcoin gemeenschap en heeft boeiende en originele gezichtspunten over de ontwikkelingen op het gebied van Bitcoin trading en cryptogeld in het algemeen. Het geeft ook aan dat BitMEX wordt ontwikkeld met mensen die passie hebben voor hun werk en zaak. Verder heeft Arthur plannen om in de toekomst Bitcoin opties en Bitcoin obligaties uit te geven. Het gaat dan om relatieve kortlopende Bitcoin bonds voor bedrijven om kapitaal te kunnen verkrijgen voor een investering of project. Hieronder kun je Arthur Hayes in gesprek zien met Venture Coinist over de toekomst van Bitmex:

  • Klik hier en open een gratis BitMEX handelsrekening!

Is BitMEX veilig?

Een van de sterke punten van BitMEX is juist veiligheid. Er hebben nooit incidenten plaatsgevonden. Elke Bitcoin opname wordt bovendien handmatig verwerkt. Bovendien is de gehele handelsomgeving geprogrammeerd in kdb+ dat behoort tot de standaard programma’s voor vele grootbanken die high-frequency trading applicaties ontwikkelen. De BitMEX trading engine is uitermate snel in het afwikkelen van opdrachten en verwerken van orders. Het werkt veel betrouwbaarder en sneller dan bijvoorbeeld bekendere trading platforms zoals Poloniex en Bittrex. BitMEX is ook een beter alternatief voor de CFD brokers met hun enorme spreads op de Bitcoin.

Bitget heeft een goede Coingecko Trustscore met 8 punten van de 10. De CER-rating van CCC is teleurstellend, aangezien BitMEX geen penetratietesten uitvoert.

De grote nadelen van het handelen met BitMEX!

BitMEX is prachtig opgezet geworden, toch, er kleven ook vette nadelen aan BitMEX. Over het algemeen is het gewoon af te raden om te handelen met hefbomen. Je loopt echt het risico om alles te verliezen.

  • Het liquideren van posities bij BitMEX zit vol met valkuilen. BitMEX werkt met een liquidatie prijs, dit werkt als een soort van automatische stop-loss. Wanneer deze liquidatie prijs wordt doorbroken dan zal er een onderhoudsborg (maintenance margin) in rekening worden gebracht van 0,5 %.  Wanneer je dit plaatsvindt met een hefboom van 100, dan wordt deze extra onderhoudsprijs 0,5% * 100, dit betekent dat je gewoon nog eens een extra 50 % verlies neemt. Dit wordt nog eens ingewikkelder wanneer je moet rekening houden met het probleem dat bij extreme verwachtingen van de markt (dus niet volatiliteit) het verschil tussen de future koers en de onderliggende waarde soms extreem oploopt!
  • Wanneer je gaat handelen met BitMEX moet je met deze hoge risico’s rekening houden. BitMEX heeft een ingebouwde rekenmachine om dit allemaal uit te rekenen. Leer om deze goed te gebruiken, bekijk vooral de Profit/Loss tab van de BitMEX calculator tool. Oefen met deze gereedschappen op de gratis oefenhandelsrekening van BitMEX.
  • Het is van uiterst belang dat je alle handelsgereedschappen goed begrijpt en even hebt getest in de oefen account voordat je veel geld gaat inzetten op een short of long positie met een grote hefboom! Zonder kennis en oefening, kun je al het ingezette kapitaal verliezen!

BitMEX Review – de conclusie

Ben je op zoek naar flinke Bitcoin hefbomen tot wel 1:100 en een professionele handelsomgeving? Wil je graag speculeren met Bitcoin futures of wil je eens een termijncontract voor Ripple afsluiten? Beschik je over geld dat je kunt veroorloven om te verliezen? Ben je een ervaren trader? Dan zul je met de handelsomgeving van BitMEX dik tevreden zijn. BitMEX heeft 9 jaar onstuimige cryptomarkten en aggressieve toezichthouders overleefd; nog nooit gehack geworden en daarmee haar strepen verdiend. Echter, in Nederland heef BitMEX geen DNB registratie en is het niet makkelijk om euro´s te storten of op te nemen van BitMEX. Het is beter om in dit geval een BitMEX rekening te combineren met een Bitvavo rekening.

Toch, willen we de doorsnee Nederlandse handelaar afraden om te handelen op BitMEX aangezien er een negatief stigma kleeft aan deze exchange. Los van alle problemen die het heeft moeten overwinnen, was het liquidatieproces niet transparant en er werden extra kosten in rekening gebracht wanneer het mis ging. Bij ByBit en ook Binance is dit veel beter geregeld. Binance heeft op haar futures platform ook een BTC/USD Coin-Ⓜ Perpetual Contract gelanceerd. Naast ByBit bieden ook Bitget en Kucoin goede derivatenbeurzen aan.

Bitmex in het nieuws

Bitmex koopt Bankhaus von der Heydt

BXM Operations, een bedrijfstak van de BitMex, is van plan om een van de oudste banken in Europa in te lijven. Het gaat om Bankhaus von der Heydt. Deze bank is al sinds 1754 actief en innovatief. Het is een van de eerste banken in Europa die een Digital Banking 2.0 dienstverlening aanbiedt aan haar klanten.

BitMex koopt een bank die volledig klaar is voor de taak om haar activiteiten in vooral Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland uit te breiden. BitMex moet een gereguleerde one-stop-shop worden voor alle mogelijke crypto producten in de DACH-regio. Inderdaad, BitMex is via BXM bezig met de verwezenlijking van een transformatie. Van een wilde ongereguleerde cryptoderivatenbeurs naar een serieuze financiële dienstverlener met een digital banking 2.0 dienstverlening.

Dietrich von Boetticher de eigenaar van de bank heeft een verkoopovereenkomst geschreven met BXM. Het is nu afwachten op de goedkeuring van de Duitse toezichthouder. Als alles goed gaat zal de verkoop medio 2022 worden afgerond. Het is niet duidelijk hoeveel BXM op tafel heeft moeten leggen om de bank op te kopen.

Bitmex schikt met de Amerikaanse toezichthouder

Alex Höptner de nieuwe directeur van BitMEX heeft een belangrijk succes behaalt. BitMEX heeft met de Amerikaanse toezichthouders en regelgevers kunnen schikken voor $100 miljoen. Een bedrag dat deze grote derivatenbeurs makkelijk kan ophoesten.

BitMEX wam eind vorig jaar in de problemen met Amerikaanse autoriteiten aangezien deze beurs Amerikaanse klanten bediende zonder toestemming. BitMEX beschikte niet over de benodigde papieren en zou zich niet aan de anti-witwasrichtlijnen van de Verenigde Staten houden. Door het betalen van deze schikking wordt een rechtszaak vermeden. De rechtszaak tegen de oud directeur van BitMEX, Arthur Hayes, blijft overigens wel gewoon lopen.

Alex Höptner kan zich nu weer volop richten om BitMEX volledig de conform de benodigde wet- en regelgeving in te richten. Het tijdperk van ongereguleerde crypto exchanges is ten einde. Binance doet er nu ook alles aan om volledig gereguleerd te opereren in de jurisdicties waar het opereert en klanten heeft. Binance is recentelijk ook in de problemen gekomen met verschillende toezichthouders.

Het is duidelijk geworden dat Bitmex schoon schip gaat maken en als een gereguleerd handelsplatform verder wil gaan. Het moederbedrijf van Bitmex, 100x Group, heeft een veteraan uit Duitsland gehaald om te komen werken als de nieuwe uitvoerende directeur.

Bitmex CEO Alexander Höptner

Het gaat om Alexander Höptner, die per 1 januari 2021 aantreedt om Bitmex te saneren. Höptner heeft als zwaargewicht belangrijke functies gehad bij Börse Stuttgart en Deutsche Börse AG uit Frankfurt. Verder boekte hij succes met het in de markt zetten van de BISON app van Börse Stuttgart. In een verklaring van 100x Group op de Bitmex blog staat:

‘Börse Stuttgart is een pionier die een gereguleerd handelsplatform in digitale assets voor elkaar kreeg. Maar ze zijn ook de eerste traditionele beurs die in cryptocurrency’s handelt.’

 Alexander Höptner zal de taken overnemen van Vivien Khoo, die als plaatsvervanger van Arthur Hayes optreedt. Arthur Hayes moest noodgedwongen aftreden nadat het bekend werd dat de Amerikaanse ministerie van Justitie de directieleden van Bitmex zal vervolgen. Verder is ook de Commodities Futures Trading Commission een rechtszaak begonnen tegen Bitmex.

Alexander Höptner staat voor een grote uitdaging om Bitmex te leiden door deze rechtszaken en te herpositioneren als een gereguleerde handelsbeurs voor crypto-derivaten. Op deze manier kan Bitmex proberen om het verloren marktaandeel weer terug te veroveren van de belangrijkste concurrenten: Binance en ByBit. Het marktaandeel is de afgelopen maanden met zo’n 30% gezakt. Bitmex staat nu op een vijfde positie met in november zo’n $0,6 miljard openstaande futures (‘open interest’). Voor meer informatie:

TIP

Vergelijk de Deribit exchange met die van Bitmex!

Ten slotte, vergeet niet dat het handelen in termijncontracten verbonden is met grote risico’s. Het beste is om natuurlijk Bitcoin te kopen op een goede Bitcoin exchange en deze vast te zetten op een hardware wallet. Na een paar jaar verkoop je met winst ( :

Lees verder

Robinhood opent haar deuren in Europa! Robinhood Crypto Review

Ontdek een diepgaande beoordeling van de Robinhood Crypto app die sinds 7 december 2023 in Europa beschikbaar is. We bespreken de functies, de voor- en nadelen met onze eigen beoordeling en ervaringen. Samenvatting: Robinhood Crypto is een prijsdrukker in Europa, maar komt met een aantal fikse nadelen. Op de Nederlandse markt zal deze app niet […]

Dec 7, 2023
4,5 min

Binance vs Coinbase, welke exchange is beter? Een vergelijking!

Binance vs Coinbase? Welke exchange is beter, Coinbase of Binance? Welke aanpak voor een snelle expansie heeft het beste gewerkt. Dit artikel zal deze twee belangrijke internationale exchanges met elkaar vergelijken en evalueren welke crypto exchange de beste optie is. Samenvatting Binance vs Coinbase: de aanpak van Coinbase om vooral samen te werken met de […]

Dec 7, 2023
9 min

Grootste bank in Brazilië Itaú Unibanco lanceert Bitcoin trading dienst

De grootste bank in het grootste land van Zuid-Amerika lanceerde maandag haar Bitcoin trading dienst! Ook bieden ze Ethereum trading aan en mogelijk volgen meer crypto Grote groep Brazilianen krijgt toegang tot Bitcoin trading Brazilië staat om een hoop mooie dingen bekend, waaronder het feit dat ze de allergrootste economie van Zuid-Amerika zijn. Bitcoin trading […]

Dec 6, 2023
2,5 min