binance

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Mar 28, 2023
Aanbieding: 

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng Zhao en COO Samuel Lim, worden ook persoonlijk aangeklaagd. Binace en de kopstukken van Binance hebben de Commodity Exchange Act (CEA) en CFTC-regelgeving op vele punten overtreden.

Waarom wordt Binance door de CFTC aangeklaagd?

De aanklacht geeft aan dat Binance derivaten heeft aangeboden en uitgevoerd voor en namens Amerikaanse klanten zonder over een registratie van de CFTC te beschikken. Dit is mede te wijten door een gebrekkige KYC-procedure waarbij rekeningen voor Amerikaanse klanten konden worden aangemaakt zonder effectieve identiteitsverificatie.

Binance is verder niet zorgvuldig geweest in haar taak als FCM (Futures Commission Merchant) en heeft de regels en vereisten aan haar laars gelapt. Binance, CEO Changpeng Zhao en COO Samuel Lim, zouden volgens de aanklacht van de CFTC tegen haar eigen klanten hebben gehandeld met behulp van “house accounts”. Op deze manier heeft Binance koersen kunnen beïnvloeden. Verder heeft Binance volgens de aanklacht malafide handelsactiviteiten niet aangepakt.

Wanneer komt de SEC met een aanklacht tegen Binance?

De vraag is wanneer Gary Gensler van de SEC (Security Exchange Commission) ook zijn aanklacht op de vloermat van Binance legt. Binance staat immers bekend als een token en shitcoin casino waar ongeregistreerde effecten dagelijks worden verhandeld. Echter, interessant is dat de CFTC in de aanklacht stelt dat bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en litecoin (LTC) als grondstoffen (commodities) worden beschouwd. Dit terwijl de SEC alleen bitcoin (BTC) als een grondstof beschouwd? Mmmmm….. probeert de CFTC pro-actief de wind uit de zeilen te halen van de SEC?

De gevolgen van deze CFTC aanklacht voor Binance?

De gevolgen voor Binance en haar twee kopstukken kunnen groot zijn. Na de val van de FTX-exchange zijn Amerikaanse toezichthouders uiterst agressief geworden in de navolging van de wet en de achtervolging van overtreders. De beschuldigingen aan het adres van Binance zijn zeer ernstig. Binance zou net zoals Bitmex in het verleden met de CFTC en waarschijnlijk ook de SEC moeten schikken en totaal worden getempt. De CEO Changpeng Zhao en de COO Samuel Lim lopen het risico om in een Amerikaanse gevangenis te belanden of zullen net zoals Arthur Hayes, de oprichter van Bitmex, moeten schikken met de Amerikaanse toezichthouders en een ander carrière moeten gaan zoeken.

Een getemde of beschadigde versie van Binance zal natuurlijk de Amerikaanse spelers waaronder de Nasdaq flink helpen. De Nasdaq maakt zich klaar om bitcoin custody en handelsoplossingen aan te bieden. Dit geldt ook voor Fidelity en Blackrock. Ongereguleerde crypto exchange competitie moet worden verwijderd en de controle over de Amerikaanse crypto-beleggers en handelaren moet worden versterkt.

De aanklacht tegen Binance maakt deel uit van operation choke point 2.0 waarbij de Amerikaanse toezichthouders proberen alle fiat-crypto exchanges in de Verenigde Staten met aanklachten en andere middelen beter te reguleren en te controleren. Crypto vriendelijk banken worden ontmanteld en de algehele crypto sector in de Verenigde Staten wordt in feite afgeknepen van dollars. Alleen de bekende institutionele partijen in de Verenigde Staten mogen in feite crypto aanbieden.

De hoogmoed van de Amerikaanse toezichthouders

Operation Choke Point 2.0 is inconstitutioneel en het huidige agressieve beleid van o.a. de SEC en de CFTC heeft als gevolg dat crypto start-ups en andere gerelateerde bedrijven de Verenigde Staten verlaten. De Verenigde Staten loopt het risico om de eigen crypto sector kapot te maken. Verder Binance.com is geen Amerikaans bedrijf opereert wereldwijd waarbij de Amerikaanse markt niet zo belangrijk is. Binance.com bedient deze markt via een dochteronderneming Binance.US. Changpeng Zhao (CZ) is verder niet een Amerikaanse staatsburger. Arthur Hayes van Bitmex is daarentegen een Amerikaanse staatsburger.

De reactie van de CEO Changpeng Zhao (CZ) op de CFTC aanklacht?

Changpeng Zhao (CZ) reageerde aanvankelijk alleen op Twitter met het cijfer 4. CZ verwijst hier naar een tweet waarin hij nieuwsberichten categoriseert. Met categorie 4 geeft hij aan dat het gaat om fake news ofwel Fear Uncertainty Doubt aanvallen die het beste kunnen worden genegeerd.

CZ van Binance reageerde een aantal uren laten dan ook met een officiële blogpost waar hij de aantijgingen van de CFTC ontkent. CZ geeft aan zeer teleurgesteld te zijn omdat Binance al twee jaar met de CFTC samenwerkt. Er wordt gebruik gemaakt van de beste technologie om de navolging van de Amerikaanse wetgeving te kunnen naleven op o.a. KYC en AML gebied. Verder dat Amerikaanse gebruikers altijd worden doorverwezen naar Binance.us.

Binance heeft al 750 medewerkers actief die werken op het gebied van compliance-vragen en hebben al meer dan 55.000 Law Enforcement verzoeken afgehandeld waarbij er al voor honderden miljoenen dollars in beslag zijn genomen. Binance hanteert strikte interne regels over het handelen in crypto en CZ geeft aan alleen te beschikken over alleen twee accounts.

Het probleem is echter dat FBI toegang heeft gehad tot de Signal communicatiekanalen van Binance. Het vrijgegeven van alle informatie zou inderdaad de reputatie van Binance behoorlijk kunnen schaden en deze ontkenning van Binance ten niet doen. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Hoe het ook zij, we kunnen onze lezers aanraden om gewoon dichtbij huis te blijven en alleen in bitcoin te handelen. Voor meer informatie:

Bitvavo vs Binance – het beste alternatief voor Binance?

Bron: Bloomberg
.

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min