bank

Bakkt cryptohandelsplatform review

Oct 3, 2023
Aanbieding: 
bakkt exchange

Bakkt is gereguleerd handelsplatform en eco-systeem voor digitale activa zoals cryptovaluta en andere crypto assets. Bakkt is een ambitieus project dat gebouwd wordt op basis van Microsoft’s cloud technologie en gefinancierd wordt door ICE (Inter Continental Exchange), het moederbedrijf van onder meer de New York Stock Exchange (NYSE). Dit is gemeten naar marktkapitalisatie de grootste aandelenbeurs ter wereld. De oprichting van de Bakkt exchange is dan ook een zeer bijzonder initiatief te noemen die de trend weer bevestigd: de oude wereld van high finance wil niet meer toekijken en omarmt de nieuwe wereld van crypto finance. Er worden overal bruggen gebouwd en de Bakkt exchange is meer dan een brug. Hier zijn een aantal mijlpalen:

 • Sinds 23 september 2019 biedt Bakkt Bitcoin termijncontracten aan. 
 • Sinds 30 maart 2021 heeft Bakkt een mooie handelsapp voor de retailmarkt gelanceerd.
 • Door een fusie met VPC Impact Acquistion Holding kon er een beursgang worden voorbereid. ICE heeft nog steeds het grootste economisch belang van ongeveer 68%. Sinds 18 oktober 2021 is Bakkt dan ook beursgenoteerd aan NYSE met ticker BKKT.
 • Bakkt kondigde in oktober 2021 aan dat er een samenwerking is met Google voor het uitbreiden van de adoptie van digitale activa. De Bakkt digital wallet gebruikers kunnen de Visa betaalkaart aan de Google Pay account toevoegen.
 • Bakkt heeft een samenwerking met Mastercard om Bitcoin en crypto diensten te kunnen leveren aan de leden van hun netwerk. Mainstream adoptie van crypto in 2022 is nu een mogelijk scenario.

Wat wil Bakkt bereiken en opzetten?

Bakkt wil de massale adoptie van digitale activa ondersteunen door het uitbouwen van een vertrouwde infrastructuur voor het verhandelen, opslaan en uitgeven van cryptovaluta en blockchain assets. Om dit te bereiken zal Bakkt werken aan een framework dat als een fundament voor handelsbeurzen zal dienen. Hieronder wordt onder meer het volgende bedoelt:

 • duidelijke en consistente regelgeving
 • een Bitcoin beurs met transparante, efficiënte ontdekking van prijzen, een duidelijke marktwerking en betrouwbare koersen
 • duidelijke handelsstructuur en faciliteiten voor institutionele spelers
 • extreem veilige infrastructuur en crypto custody oplossingen om de Bitcoin handel te faciliteren zonder hacks. Om dit te verwezenlijken wordt er gekeken naar de meest optimale wallet architectuur, key security procedures, fysieke veiligheidsmaatregelen, cybersecurity en operationele controles. Concreet voorbeeld, voor de hot wallets wordt er gebruik gemaakt van FIPS 140–2 level 3 of hoger hardware security modules (HSM). Deze dienstverlening wordt door Bakkt Warehouse geleverd.

Het belangrijkste punt waar Bakkt aandacht aan zal geven is het mechanisme van  “price discovery”. Het is van wezenlijk belang dat de koersen betrouwbaar zijn en op een transparante en correcte manier tot stand komen. Het is dan ook veelzeggend dat het Bakkt platform niet zal beschikken over hefbomen. Als het gaat om het aanbieden van onder meer Bitcoin termijncontracten zal Bakkt zullen deze gaan over afgedekte bitcoins en de daadwerkelijke levering van bitcoins. Het gaat niet om contracten die alleen in Amerikaanse Dollars worden afgehandeld, maar over contracten die daadwerkelijk over bitcoins in beheer van Bakkt gaan. Papieren claims zullen er niet voorkomen en ook geen margin trading. Dit ondersteunt de integriteit van de Bitcoin marktwerking en de reputatie van Bakkt zelf. Bakkt zal daarom werken aan Bitcoin opslag faciliteiten die voldoet aan de strikte wetgeving voor financiële dienstverleners in New York. Coinbase Institutional zal behoorlijke concurrentie krijgen van Bakkt.

Bakkt werkt samen met BCG, Microsoft en Starbucks op het gebied van risico management en het zorgen van een goede klantenervaring. Jeffrey Sprecher, de oprichter en voorzitter van ICE, heeft het volgende visie:

“In bringing regulated, connected infrastructure together with institutional and consumer applications for digital assets, we aim to build confidence in the asset class on a global scale, consistent with our track record of bringing transparency and trust to previously unregulated markets.”

Ten slotte, in de woorden van Kelly Loeffler, de CEO van Bakkt:

“Bakkt is designed to serve as a scalable on-ramp for institutional, merchant and consumer participation in digital assets by promoting greater efficiency, security and utility,”

Bakkt zal een zeer belangrijke speler worden voor de verdere ontwikkeling en professionalisering van de cryptovaluta markten.

Bakkt en haar durfkapitaal

Bakkt haalt ook kapitaal op van durfkapitalisten voor de verdere financiering van het platform. Tijdens de eerste financieringsronde eind 2018 haalde Bakkt meer dan €160 miljoen euro op. Belangrijke durfkapitalisten die investeerden in Bakkt zijn naast natuurlijk ICE en Starbucks; ook Microsoft’s Venture Capital divisie, Galaxy Digital en CMT Digital.

Bakkt en Rosenthal Collins Group (RCG)

Bakkt heeft als eerste aankoop bepaalde onderdelen, assets en expertise van de Rosenthal Collins Group (RCG) opgekocht. De RCG is sinds 1923 een onafhankelijke en zeer gerespecteerde Futures Commission Merchant (FCM) met een uitstekende staat van diensten. Dankzij de acquisitie maakt Bakkt een belangrijke sprong vooruit in het verder professionaliseren van het handelsplatform vooral in het kader van wet-en regelgeving op het gebied van AML/KYC  en het bieden van de beste klantenondersteuning. De Amerikaanse toezichthouder de CFTC (Commodity Futures Trading Commission) zal dit zeker bekoren.

Bakkt exchange nieuwsupdates:

 • 23.09.2019 – Bakkt is gelanceerd. Voor meer informatie over haar producten: Bakkt Bitcoin Monthly Futures Contract & Bakkt Bitcoin Daily Futures Contract.
 • 13.06.2019. – Bakkt heeft het groene licht gekregen en heeft een datum kunnen bekendmaken voor haar lancering: 22 juli 2019.
 • 29.04.2019 – DACC Technologies is opgekocht geworden door de Bakkt exchange.
  Digital Asset Custody Company (DACC) is gespecialiseerd in het bouwen van veilige infrastructuur voor de opslag van blockchain assets.
 • 29.04.2019 – Voor het afwikkelen van fysiek geleverde termijn contracten heeft Bakkt een Bitlicense aangevraagd bij de New York State Department of Financial Services (NYSDFS). Het eerste contract op Bakkt zal afgewikkeld worden op ICE Futures US (IFUS) en wordt later afgewikkeld op ICE Clear US (ICUS). Zowel de IFUS als ICUS staan onder toezicht van de CFTC.
 • 14.05.2019 – Bakkt heeft de goedkeuring gekregen van de CFTC om in de loop van juli 2019 Bitcoin Futures aan te bieden.
 • 03.10.201 – Bakkt lanceert de Bakkt digital wallet app voor retail klanten (persbericht).
 • 07.10.2021 – Bakkt werkt samen met Google voor het uitbreiden van de adoptie van digitale activa. Bakkt Visa betaalkaart kan nu worden toegevoegd in Google Pay.
 • 18.10.2021 – Bakkt is beursgenoteerd aan NYSE met ticker BKKT (persbericht).

De invloed van de lancering van de Bakkt exchange op de Bitcoin koers?

De komende lancering van Bakkt is een zeer positieve ontwikkeling. De vraag of de Bitcoin koers hierdoor flink zal stijgen is niet makkelijk te beantwoorden. Bakkt zal de bitcoins OTC kopen bij de gereguleerde Bitcoin exchanges. Hierdoor zal de impact van een Bakkt inkoop/verkoop op de Bitcoin koers beperkt blijven. Het is eerder van belang om te zien hoeveel grote beleggers daadwerkelijk gebruik willen maken van Bakkt. Naarmate Bakkt meer populair zal worden, hoe groter de vraag naar de bitcoins. De behoefte naar een professionele, gereguleerde, veilige en verzekerde exchange voor fysiek geleverde bitcoin futures contracten is er in ieder geval en de lancering van Bakkt zal het mogelijk maken voor ook institutionele beleggers om deel te nemen aan de Bitcoin handel. Het zal hier gaan om aanzienlijke bedragen waardoor er meer gestadig meer grootkapitaal de Bitcoin markt zal binnenstromen. Het is zeer waarschijnlijk dat een succes van de exchange zal leiden tot een grotere marktkapitalisatie voor Bitcoin en het Bitcoin koers niveau op steeds hogere plateaus zal komen te liggen. De lancering van Bakkt zal een mogelijke Bitcoin bull market verder ophitsten of daadwerkelijk het startschot kunnen betekenen.

Wanneer zal Bakkt exchange worden gelanceerd?

Het was de bedoeling dat Bakkt op 12 December 2018 gelanceerd werd. De Intercontinental Exchange (ICE) heeft aangekondigd dat het de langverwachte lancering vanhet Bakkt platform heeft uitgesteld tot later in 2019. Dit in het kader van strategische acquisities, de problemen met betrekking tot de Government Shut Down in de VS en het garanderen van de goedkeuring van de CFTC. De CFTC is niet makkelijk te bekoren en Bakkt heeft in 2019 dan ook hard verder gewerkt aan de exchange door o.a. strategische acquisities en samenwerkingen. De aankondiging in 2018 betekende in feite dat ICE al een tijd in het geheim aan de Bakkt exchange heeft gewerkt.

Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels:

Bronnen:

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min