bakkt exchangeBakkt is een nieuw project voor het verwezenlijken van een open en gereguleerd handelsplatform en eco-systeem voor digitale activa (cryptovaluta en crypto assets).  Het is een ambitieus project dat gebouwd wordt op basis van Microsoft’s cloud technologie en gefinancierd wordt door ICE (Inter Continental Exchange), het moederbedrijf van onder meer de New York Stock Exchange (NYSE). Dit is gemeten naar marktkapitalisatie de grootste aandelenbeurs ter wereld. De oprichting van Bakkt is dan ook een zeer bijzonder initiatief te noemen die de trend weer bevestigd: de oude wereld van high finance wil niet meer toekijken en omarmt de nieuwe wereld van crypto finance. Er worden overal bruggen gebouwd en Bakkt is meer dan een brug.

Wat wil Bakkt bereiken en opzetten?

Bakkt wil de massale adoptie van digitale activa ondersteunen door het uitbouwen van een vertrouwde infrastructuur voor het verhandelen, opslaan en uitgeven van cryptovaluta en blockchain assets. Om dit te bereiken zal Bakkt werken aan een framework dat als een fundament voor handelsbeurzen zal dienen. Hieronder wordt onder meer het volgende bedoelt:

  • duidelijke en consistente regelgeving
  • een Bitcoin beurs met transparante, efficiënte ontdekking van prijzen, een duidelijke marktwerking en betrouwbare koersen
  • duidelijke handelsstructuur en faciliteiten voor institutionele spelers

Het belangrijkste punt waar Bakkt aandacht aan zal geven is het mechanisme van  “price discovery”. Het is van wezenlijk belang dat de koersen betrouwbaar zijn en op een transparante en correcte manier tot stand komen. Het is dan ook veelzeggend dat het Bakkt platform niet zal beschikken over hefbomen. Als het gaat om het aanbieden van onder meer Bitcoin termijncontracten zal Bakkt zullen deze gaan over afgedekte bitcoins en de daadwerkelijke levering van bitcoins. Het gaat niet om contracten die alleen in Amerikaanse Dollars worden afgehandeld, maar over contracten die daadwerkelijk over bitcoins in beheer van Bakkt gaan. Papieren claims zullen er niet voorkomen en ook geen margin trading. Dit ondersteunt de integriteit van de Bitcoin marktwerking en de reputatie van Bakkt zelf. Bakkt zal daarom werken aan Bitcoin opslag faciliteiten die voldoet aan de strikte wetgeving voor financiële dienstverleners in New York. Coinbase Institutional zal behoorlijke concurrentie krijgen van Bakkt.

Bakkt werkt samen met BCG, Microsoft en Starbucks op het gebied van risico management en het zorgen van een goede klantenervaring. Jeffrey Sprecher, de oprichter en voorzitter van ICE, heeft het volgende visie:

“In bringing regulated, connected infrastructure together with institutional and consumer applications for digital assets, we aim to build confidence in the asset class on a global scale, consistent with our track record of bringing transparency and trust to previously unregulated markets.”

Ten slotte, in de woorden van Kelly Loeffler, de CEO van Bakkt:

“Bakkt is designed to serve as a scalable on-ramp for institutional, merchant and consumer participation in digital assets by promoting greater efficiency, security and utility,”

Bakkt zal een zeer belangrijke speler worden voor de verdere ontwikkeling van de cryptovaluta markten.

Bakkt en haar durfkapitaal

Bakkt haalt ook kapitaal op van durfkapitalisten voor de verdere financiering van het platform. Tijdens de eerste financieringsronde eind 2018 haalde Bakkt meer dan €160 miljoen euro op. Belangrijke durfkapitalisten die investeerden in Bakkt zijn naast natuurlijk ICE en Starbucks; ook Microsoft’s Venture Capital divisie, Galaxy Digital en CMT Digital.

Bakkt en Rosenthal Collins Group (RCG)

Bakkt heeft als eerste aankoop bepaalde onderdelen, assets en expertise van de Rosenthal Collins Group (RCG) opgekocht. De RCG is sinds 1923 een onafhankelijke en zeer gerespecteerde Futures Commission Merchant (FCM) met een uitstekende staat van diensten. Dankzij de acquisitie maakt Bakkt een belangrijke sprong vooruit in het verder professionaliseren van het handelsplatform vooral in het kader van wet-en regelgeving op het gebied van AML/KYC  en het bieden van de beste klantenondersteuning. De Amerikaanse toezichthouder de CFTC (Commodity Futures Trading Commission) zal dit zeker bekoren.

De invloed van Bakkt op de Bitcoin koers?

De komende lancering van Bakkt is een zeer positieve ontwikkeling. De vraag of de Bitcoin koers hierdoor flink zal stijgen is niet makkelijk te beantwoorden. Bakkt zal de bitcoins OTC kopen bij de gereguleerde Bitcoin exchanges. Hierdoor zal de impact van een Bakkt inkoop/verkoop op de Bitcoin koers beperkt blijven. Het is eerder van belang om te zien hoeveel beleggers daadwerkelijk gebruik willen maken van Bakkt. Naarmate Bakkt meer populair zal worden, hoe groter de vraag naar de bitcoins.

Wanneer zal Bakkt worden gelanceerd?

Het was de bedoeling dat Bakkt op 12 December 2018 gelanceerd werd. De Intercontinental Exchange (ICE) heeft aangekondigd dat het de langverwachte lancering vanhet Bakkt platform heeft uitgesteld tot later in 2019. Dit in het kader van strategische acquisities, de problemen met betrekking tot de Government Shut Down in de VS en het garanderen van de goedkeuring van de CFTC. De aankondiging in 2018 betekende in feite dat ICE al een tijd in het geheim aan de  Bakkt exchange heeft gewerkt.

Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels:

Bronnen: