amsterdam finst

Finst review over onze ervaringen met deze exchange app

May 26, 2023
Aanbieding: 

Hier volgt onze uitgebreide Finst review over onze eigen ervaringen – is deze nieuwe crypto exchange betrouwbaar? Wat zijn de voor- en nadelen van de Finst crypto broker en exchange dienstverlening?

Introductie tot de Finst crypto exchange app

Finst is een nieuwe crypto-handelsplatform, die net zoals Bitvavo, vanuit een grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam is gelanceerd. Het platform wordt ontwikkeld door een team van ex-medewerkers van het bekende makelaarsplatform DEGIRO.

Een van de oprichters en de huidige CEO van Finst, Julien Vallet, was werkzaam bij DEGIRO als o.a. business developer en head of corporate relationships. Nu werkt hij met zijn team aan een handelsapp die zowel de doorsnee particulier als een professionele handelaar kan bekoren.

De doelstelling van het Finst cryptoplatform

finst review

DEGIRO is bekend geworden door de aandelenhandel op zijn kop te zetten door o.a. de kosten extreem te verlagen en transparant te maken. Met het Finst cryptoplatform wil het team de cryptohandel meer transparant en goedkoper maken. Er zijn vele crypto-handelsapps en -platforms beschikbaar, echter de kosten zijn vaak ondoorzichtig en te hoog.

Met de Finst app kunnen particulieren met een gebruiksvriendelijke en innovatieve handelsomgeving voor de laagste transactiekosten in Nederland: 0.15% per transactie zonder enig minimumbedrag, minimumvolume of toegevoegde spread.

Finst review – welke features bieden de handelaar meerwaarde?

De Finst app is zo ontworpen dat beleggers ongeacht kennis en ervaring makkelijk de volledige controle krijgen over de cryptohandelsactiviteiten met behulp van unieke geavanceerde handelsfuncties die eenvoudig zijn gemaakt. Tegen een fractie van de kosten die andere aanbieders in rekening brengen kunnen Finst gebruikers aan de slag met crypto. Finst blinkt vooral uit in het bieden van een realtime portfolio analyse over o.a. de gemiddelde aankoopprijs.

De Gemiddelde Aankoopprijs (GAK)

Finst maakt realtime portfolio analyse eenvoudig. Met behulp van de Finst app en webapplicatie wordt het heel gemakkelijk voor een handelaar om te bepalen wat de Gemiddelde Aankoopprijs (GAK) is van bijvoorbeeld een bitcoin positie. GAK staat voor de gewogen gemiddelde aankoopprijs van deze positie sinds je deze positie hebt geopend. Als je verkoopt tegen een hogere prijs dan je GAK, maakt je winst. Verkoop je tegen een lagere prijs dan je GAK, dan neem je verlies. Dit wordt met de Finst app heel inzichtelijk gemaakt.

Op deze manier kan verder de dag winst/verlies makkelijk en snel worden bepaald. Dit is de waardeverandering van b.v. je bitcoin positie sinds middernacht (of sinds je laatste transactie vandaag).

De ongerealiseerde winst/verlies verhouding

Verder kun je ook de ongerealiseerde winst/verlies verhouding mooi zien. Dit is de winst/verlies die je zou realiseren als je b.v. je bitcoin positie tegen de huidige marktprijs zou verkopen, exclusief transactiekosten. Dit wordt berekend op basis van het verschil tussen de huidige prijs en de gemiddelde aankoopprijs (GAK), vermenigvuldigd met de huidige hoeveelheid van je positie.

De positie winst/verlies verhouding wordt verder inzichtelijk gemaakt. Dit is de som van je gerealiseerde en niet-gerealiseerde winst/verlies sinds je deze positie hebt geopend, inclusief kosten. Deze waarde wordt gereset wanneer je de totale positie van bijvoorbeeld je bitcoin positie verkoopt.

De totale winst/verlies positie

Totale winst/verlies sinds het openen van je Finst account kun je ook gemakkelijk zien. Dit is de som van je gerealiseerde en niet-gerealiseerde winst/verlies op deze crypto sinds de opening van je Finst account.

Deze metrics die Finst weergeeft op het platform zijn zeer waardevol voor een lange termijnbelegger en natuurlijk een professionele handelaar. Dit is een belangrijk voordeel dat Finst heeft ten opzichte van de competitie.

Finst Review – is Finst veilig en betrouwbaar?

Finst heeft een aparte stichting en bewaarinstelling opgericht, Stichting Finst Custody, die de klantentegoeden apart houdt van het bedrijf Finst B.V. Vermogenscheiding is belangrijk waarbij de tegoeden 1:1 worden aangehouden en nooit worden uitgeleend aan derden. De klanten tegoeden worden verder met de Multi-Party Computation (MPC)-technologie van Fireblocks beveiligd en bewaard.

Fireblocks is een belangrijke institutionele speler in de Verenigde Staten met een uitstekende reputatie als custodian. Fireblocks bedient de instituties, vermogensbeheerders, fondsen en internationaal opererende banken. Deze instellingen kunnen met behulp van het Fireblocks platform op een gereguleerde manier toegang krijgen tot wel 30 verschillende crypto exchanges en meer dan 300 crypto assets. Fireblocks adviseert bijna de helft de top 70 van alle banken wereldwijd over vraagstukken omtrent crypto custody en afwikkelingsoplossingen. Het feit dat Finst samenwerkt met Fireblocks is een belangrijk wapenfeit waarmee het op Nederlandse markt de concurrentie mee kan aangaan. Vandaar, de Fireblocks samenwerking is een voordeel van Finst ten aanzien de competitie, echter het houdt ook een tegenpartij risico in. Mocht in het onwaarschijnlijk geval Fireblocks failliet gaan, dan zou Finst ook in de financiële problemen komen.

De Finst risicobeheersings- en controlekaders

Wat ook belangrijk is om te beseffen is dat in tegenstelling tot veel ongereguleerde beurzen Finst nooit tegen zijn gebruikers handelt. Medewerkers worden gescreend. Alle werknemers ondergaan strenge antecedenten-onderzoeken en zijn onderworpen aan voortdurende screening tijdens hun dienstverband bij Finst. In alle processen past dit nieuwe cryptobedrijf strikte risicobeheersings- en controlekaders toe om maximale veiligheid te waarborgen.

De tegoeden van de klant worden verder opgeslagen bij de Nederlands gereguleerde bank Bunq en bewaard bij de Europese Centrale Bank. Finst maakt hier gebruikt van een gescheiden structuur met een stichting, wat betekent dat in het onwaarschijnlijke geval dat er iets met Finst zou gebeuren, de activa veilig blijven.

Hoe verhoudt de Finst app zich nu met andere aanbieders

Een belangrijk nadeel en beperking van deze handelsapp is dat deze nog niet over een volwaardige crypto wallet beschikt. Gebruikers van de Finst app kunnen alleen euro´s verhandelen voor crypto, maar de crypto niet opnemen naar de eigen wallet. In deze zin concurreert Finst in Nederland vooral met de populaire Blox app. Een actieve handelaar die nu op Blox actief is, heeft nu grote aanleiding om de activiteiten naar de Finst app te verplaatsen. Met de Bitvavo app en handelsomgeving kan Finst nog niet concurreren o.a. door een gebrek aan features en een volwaardige crypto wallet.

Echter, Finst hoopt zich binnen 5 jaar snel te ontwikkelen en de Europese markt te veroveren. Finst zal doen wat DEGIRO deed voor de aandelenmarkt, door transparantie, lage transactiekosten en een geavanceerde maar gemakkelijk te gebruiken handelsapp de Europese markt te veroveren. Een crypto wallet zal in de toekomst worden toegevoegd.

Conclusie van deze Finst review:

Nederland is een nieuwe piep jonge speler op de cryptomarkt rijker. Het zal vooral als een prijzendrukker de bestaande brokers dwingen om de prijzen te verlagen en transparanter te worden. Zo niet, zullen vele gebruikers bij de competitie geneigd zijn om over te stappen. Finst heeft als belangrijke meerwaarde dat het Fireblocks als technologische architectuur gebruikt om een eenvoudige en krachtige handelsapp te bieden voor zeer lage kosten. De Finst trade realtime portfolio analyse en metrics zijn ook waardevol. Verliezen en winsten worden op de app in real-time weergegeven, hetgeen belangrijk is voor een daghandelaar.

Een echte beperking is het ontbreken van een crypto wallet. Het is van zeer belang dat een handelaar ook de crypto-tegoeden kan opnemen en gebruiken. Dit is helaas nog niet mogelijk. Not your keys, not your coins zo gaat het gezegde. Verder is er geen integratie mogelijk met een handelsbot-platform. Voor deze features zul je naar het Bitvavo platform moeten stappen.

De handelsapp werkt in ieder geval lekker en onze ervaringen met o.a. het opzetten van een Finst rekening zijn zeer goed. Het werkt allemaal soepeltjes en we zullen de verdere ontwikkeling van deze app en cryptoplatform nauwgezet volgen.

Afsluitende tips

Wij raden onze lezers altijd aan om zich te verdiepen in wat bitcoin te bieden heeft en hoe deze cryptomunt in de praktijk werkt met behulp van een eigen bitcoin wallet. Vermijdt de actieve cryptohandel, deze is immers zeer speculatief en risicovol. Begin met bitcoin. Wil je bitcoin actief goedkoop verhandelen voor euro´s en de beste eurokoers, in dat geval zou je de Finst app zeker eens moeten testen. Ook Blox gebruikers die zoeken naar betere handelsfuncties en een lagere commissie zouden naar Finst kunnen overstappen. Voor meer informatie: bezoek hier Finst

Gerelateerde artikelen m.b.t. deze Finst review:

Bitvavo Review – de voor- en nadelen van dit cryptoplatform

Bitvavo versus Finst – een vergelijking tussen beide diensten

Binance Review – de voor- en nadelen van dit cryptoplatform

Lees verder

Waarom zou ik overstappen van Litebit naar Bitvavo?

Litebit stopt; zal ik nu dan overstappen van Litebit naar Bitvavo? Waarom zou ik van mijn Litebit rekening overstappen naar een nieuwe Bitvavo rekening? Dit is een belangrijke vraag voor vooral de vele Litebit klanten. LiteBit, de oudste cryptobroker van Nederland maakte namelijk op 23 mei 2023 bekend dat ze ermee gaan stoppen. Het gaat […]

May 24, 2023
5 min

First Republic Bank is failliet – FDIC en JPMorgan Chase nemen de bank over

De Amerikaanse bankencrisis is nog niet voorbij. De derde Amerikaanse First Republic Bank verkeert in grote problemen en is op weg naar een faillissement. Update 01.05.2023: First Republic Bank is omgevallen en bankroet. De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft ingegrepen en zal als curator de bank moeten afwikkelen. Om de markt verder te sussen […]

May 1, 2023
4,5 min

Withney Webb over de netwerkcorruptie in de VS, Jamie Dimon en CBDC´s

We willen onze lezers wijzen op het opzienbarend onderzoek van Whitney Webb. Ze is onderzoeksjournalist, schrijver, podcaster en onderzoeker bij Unlimited Hangout. Ze houdt zich voornamelijk bezig met inlichtingen, technologie, bewaking en burgerlijke vrijheden. Net zoals Hester Bias de netwerkcorruptie in het Nederlandse financiële systeem heeft onderzocht en bespreekt in haar boek Worst Bank Scenario, […]

Apr 17, 2023
2 min