amsterdam finst

Finst review 2023 over onze ervaringen met deze crypto-handelsapp

Sep 27, 2023
Aanbieding: 

Finst Crypto Review. Hier volgt onze uitgebreide Finst review over onze eigen ervaringen – is deze nieuwe crypto exchange app betrouwbaar? Wat zijn de voor- en nadelen van de Finst exchange dienstverlening?

Samenvatting: Finst heeft binnen een korte tijd een indrukwekkend product op de markt gebracht. De handelsapp is niet alleen zeer gemakkelijk in gebruik, maar beschikt ook over krachtige handelsfeatures die de doorsnee handelaar zeer zal bekoren. Finst biedt een veilig handelsplatform in samenwerking met Fireblocks en heeft een uitgebreid Proof of Reserves beleid. Finst is een zeer betrouwbare exchange, maar ook zeer goedkoop met een vast tarief van 0.15% per transactie. Grote nadeel van Finst was voorheen het ontbreken van een crypto wallet voor het kunnen opnemen van de aangekochte activa. Sinds september 2023 is dit wel mogelijk. Finst is een hiermee een volwaardige concurrent geworden voor andere Nederlandse crypto-aanbieders; vooral Blox en Coinmerce. Bitvavo is anno 2023 nog steeds de beste Nederlandse crypto spot exchange. Finst is verder geen crypto-derivatenbeurs. Voor de veel eisende trader in derivaten is Bybit de aangewezen partij. Conclusie is dat Finst de doorsnee belegger en handelaar in bitcoin of andere crypto activa veel profijt kan bieden. De real time analysetools van de handelsapp werken prima en bieden meerwaarde voor de doorsnee handelaar en belegger. Vandaar, Finst is zeker de moeite waard om eens te evalueren. Voor meer info: bezoek Finst.

Introductie tot de Finst crypto exchange app

Finst is een nieuwe crypto-handelsplatform, die net zoals Bitvavo, vanuit een grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam is gelanceerd. Het platform wordt ontwikkeld door een team van ex-medewerkers van het bekende makelaarsplatform DEGIRO.

Een van de oprichters en de huidige CEO van Finst, Julien Vallet, was werkzaam bij DEGIRO als o.a. business developer en head of corporate relationships. Nu werkt hij met zijn team aan een handelsapp die zowel de doorsnee particulier als een professionele handelaar kan bekoren.

De doelstelling van het Finst cryptoplatform

finst review

DEGIRO is bekend geworden door de aandelenhandel op zijn kop te zetten door o.a. de kosten extreem te verlagen en transparant te maken. Met het Finst cryptoplatform wil het team de cryptohandel meer transparant en goedkoper maken. Er zijn vele crypto-handelsapps en -platforms beschikbaar, echter de kosten zijn vaak ondoorzichtig en te hoog.

Met de Finst app kunnen particulieren met een gebruiksvriendelijke en innovatieve handelsomgeving voor de laagste transactiekosten in Nederland: 0.15% per transactie zonder enig minimumbedrag, minimumvolume of toegevoegde spread.

Finst review – welke features bieden de handelaar meerwaarde?

De Finst app is zo ontworpen dat beleggers ongeacht kennis en ervaring makkelijk de volledige controle krijgen over de cryptohandelsactiviteiten met behulp van unieke geavanceerde handelsfuncties die eenvoudig zijn gemaakt. Tegen een fractie van de kosten die andere aanbieders in rekening brengen kunnen Finst gebruikers aan de slag met crypto. Finst blinkt vooral uit in het bieden van een realtime portfolio analyse over o.a. de gemiddelde aankoopprijs.

De Gemiddelde Aankoopprijs (GAK)

Finst maakt realtime portfolio analyse eenvoudig. Met behulp van de Finst app en webapplicatie wordt het heel gemakkelijk voor een handelaar om te bepalen wat de Gemiddelde Aankoopprijs (GAK) is van bijvoorbeeld een bitcoin positie. GAK staat voor de gewogen gemiddelde aankoopprijs van deze positie sinds je deze positie hebt geopend. Als je verkoopt tegen een hogere prijs dan je GAK, maakt je winst. Verkoop je tegen een lagere prijs dan je GAK, dan neem je verlies. Dit wordt met de Finst app heel inzichtelijk gemaakt.

Op deze manier kan verder de dag winst/verlies makkelijk en snel worden bepaald. Dit is de waardeverandering van b.v. je bitcoin positie sinds middernacht (of sinds je laatste transactie vandaag).

De ongerealiseerde winst/verlies verhouding

Verder kun je ook de ongerealiseerde winst/verlies verhouding mooi zien. Dit is de winst/verlies die je zou realiseren als je b.v. je bitcoin positie tegen de huidige marktprijs zou verkopen, exclusief transactiekosten. Dit wordt berekend op basis van het verschil tussen de huidige prijs en de gemiddelde aankoopprijs (GAK), vermenigvuldigd met de huidige hoeveelheid van je positie.

De positie winst/verlies verhouding wordt verder inzichtelijk gemaakt. Dit is de som van je gerealiseerde en niet-gerealiseerde winst/verlies sinds je deze positie hebt geopend, inclusief kosten. Deze waarde wordt gereset wanneer je de totale positie van bijvoorbeeld je bitcoin positie verkoopt.

De totale winst/verlies positie

Totale winst/verlies sinds het openen van je Finst account kun je ook gemakkelijk zien. Dit is de som van je gerealiseerde en niet-gerealiseerde winst/verlies op deze crypto sinds de opening van je Finst account.

Deze metrics die Finst weergeeft op het platform zijn zeer waardevol voor een lange termijnbelegger en natuurlijk een professionele handelaar. Dit is een belangrijk voordeel dat Finst heeft ten opzichte van de competitie.

Finst Review – Finst Crypto Bundels

Met Crypto Bundels kun je met één klik direct een combinatie aan cryptos kopen of verkopen, zonder minimumbedrag. Het zijn als het ware speciaal ontwikkelde crypto indexfondsjes. Investeer in een breed scala aan Bundels en blijf automatisch up-to-date met de markt door maandelijkse herbalancering. Welke Crypto Bundels zijn er al beschikbaar op Finst?

  • Top 2 – Investeer in de 2 meest populaire cryptos – Bitcoin & Ethereum
  • Top 5 – Bereik ~77% dekking van de cryptomarkt
  • Top 10 – Bereik ~81% dekking van de cryptomarkt
  • Top 25 – Bereik ~85% dekking van de cryptomarkt
  • Sectoren – Investeer in één klik in je favoriete sector. Green, DeFi, Metaverse – er is een Bundel voor elke gelegenheid.

Finst Review – is Finst veilig en betrouwbaar?

Finst heeft een aparte stichting en bewaarinstelling opgericht, Stichting Finst Custody, die de klantentegoeden apart houdt van het bedrijf Finst B.V. Vermogenscheiding is belangrijk waarbij de tegoeden 1:1 worden aangehouden en nooit worden uitgeleend aan derden. De klanten tegoeden worden verder met de Multi-Party Computation (MPC)-technologie van Fireblocks beveiligd en bewaard.

Fireblocks is een belangrijke institutionele speler in de Verenigde Staten met een uitstekende reputatie als custodian. Fireblocks bedient de instituties, vermogensbeheerders, fondsen en internationaal opererende banken. Deze instellingen kunnen met behulp van het Fireblocks platform op een gereguleerde manier toegang krijgen tot wel 30 verschillende crypto exchanges en meer dan 300 crypto assets. Fireblocks adviseert bijna de helft de top 70 van alle banken wereldwijd over vraagstukken omtrent crypto custody en afwikkelingsoplossingen. Het feit dat Finst samenwerkt met Fireblocks is een belangrijk wapenfeit waarmee het op Nederlandse markt de concurrentie mee kan aangaan. Vandaar, de Fireblocks samenwerking is een voordeel van Finst ten aanzien de competitie, echter het houdt ook een tegenpartij risico in. Mocht in het onwaarschijnlijk geval Fireblocks failliet gaan, dan zou Finst ook in de financiële problemen komen.

Finst Review – Audit van Proof of Reserves

Finst is de eerste Nederlandse exchange dat een elke zes maanden een uitgebreide Proof of Reserves audit beleid voert. Deze Audit wordt uitgevoerd door AuditNow, een onafhankelijke auditor. Als onderdeel van het Proof of Reserves audit heeft Finst een uitgebreid kader ontwikkeld dat volledige transparantie biedt over de structuur, operaties, activa, verplichtingen, zakelijke activiteiten en algemene veiligheid.

Echter, de Proof of Reserves van Finst biedt geen openheid van zaken met betrekking tot specifieke cijfers over de aangehouden activa, de omzet en de solvabiliteit van het bedrijf. Het omhelst gewoon een verklaring van AuditNow dat alles op orde is volgens de richtlijnen en bepalingen van het opgestelde Proof of Reserves beleid. De klanten kunnen zelf niks controleren en er op vertrouwen dat Audit Now goed werk heeft afgeleverd en alles onafhankelijk heeft gecontroleerd. Dit is een punt van kritiek. Dit zou moeten worden verbeterd om het daadwerkelijk een proof of reserves te kunnen noemen voor de klanten zelf.

De Finst risicobeheersings- en controlekaders

Wat ook belangrijk is om te beseffen is dat in tegenstelling tot veel ongereguleerde beurzen Finst nooit tegen zijn gebruikers handelt. Medewerkers worden gescreend. Alle werknemers ondergaan strenge antecedenten-onderzoeken en zijn onderworpen aan voortdurende screening tijdens hun dienstverband bij Finst. In alle processen past dit nieuwe cryptobedrijf strikte risicobeheersings- en controlekaders toe om maximale veiligheid te waarborgen.

De tegoeden van de klant worden verder opgeslagen bij de Nederlands gereguleerde bank Bunq en bewaard bij de Europese Centrale Bank. Finst maakt hier gebruikt van een gescheiden structuur met een stichting, wat betekent dat in het onwaarschijnlijke geval dat er iets met Finst zou gebeuren, de activa veilig blijven.

Vergelijking van Finst app vs Bitvavo vs Blox

Een belangrijk nadeel en beperking van de Finst handelsapp was dat deze voor september 2023 nog niet over een volwaardige crypto wallet beschikte. Gebruikers van de Finst app konden alleen euro´s verhandelen voor crypto, maar de crypto niet opnemen naar de eigen wallet. Finst beschikt nu over een volwaardige crypto wallet.

In deze zin concurreert Finst in Nederland niet alleen met de populaire Blox app, maar ook de Coinmerce app. Een actieve handelaar die nu op Blox of Coinmerce actief is, heeft nu grote aanleiding om de activiteiten naar de Finst app te verplaatsen. Met de Bitvavo app en handelsomgeving kan Finst nog niet helemaal concurreren o.a. door een gebrek aan API waardoor de rekening kan worden gecombineerd met andere diensten waaronder een crypto trading bot.

Finst is verder een mooie prijsdrukker. Finst rekent alleen 0,15% als een vast tarief per transactie. Verder wordt er geen extra spread gerekend, zijn er geen inactiviteitskosten, geen bewaarkosten en wordt er geen minimum transactiebedrag gerekend. Verder kun je met Finst gratis opnemen & storten. Blox rekent standaard 0.25% en Bitvavo ook. Bitvavo´s heeft wel lagere tarieven, maar deze gelden voor grotere handelsvolumes. Bitvavo heeft wel lagere spreads dan Finst en rekent alleen een 0.15% fee bij het plaatsen van een limietorder. Wanneer je in grote volumes handelt bij Bitvavo kun je genieten van 0.04% & 0.03% taker & maker fees. Bitvavo blijft de grootste en meest voordelige euro crypto spot exchange van Nederland. Bitvavo heeft een aanbod van meer dan 200 activa, terwijl Finst nog niet over 50 activa beschikt. De vraag is in hoeverre Finst hier wel met Bitvavo kan concurreren….

Finst hoopt zich binnen 5 jaar snel te ontwikkelen en de Europese markt te veroveren. Finst zal doen wat DEGIRO deed voor de aandelenmarkt, door transparantie, lage transactiekosten en een geavanceerde maar gemakkelijk te gebruiken handelsapp de Europese markt te veroveren. De fees verlagen voor de groothandelaren zal hierbij helpen, of zal Finst voldoende hebben met het bedienden van de doorsnee belegger en handelaar?

Finst Crypto Futures?

Actieve handelaren zoeken ook vaak naar termijncontracten. Gezien het Nederlands toezicht door DNB, lijkt het onwaarschijnlijk dat Finst in de toekomst dit zou kunnen gaan aanbieden. De Finst handelsapp ondersteunt namelijk nu geen termijncontracten ofwel de derivatenhandel in crypto activa. Handelaren die zoeken naar een goede derivatives exchanges voor o.a. bitcoin futures, kunnen het beste ByBit evalueren. Voor meer info: ByBit Review.

Conclusie van deze Finst review:

Nederland is een nieuwe jonge speler op de cryptomarkt rijker. Het zal vooral als een prijzendrukker de bestaande brokers dwingen om de prijzen te verlagen en transparanter te worden. Zo niet, zullen vele gebruikers bij de competitie geneigd zijn om over te stappen. Finst heeft als belangrijke meerwaarde dat het Fireblocks als technologische architectuur gebruikt om een eenvoudige en krachtige handelsapp te bieden voor zeer lage kosten. Finst voert ook geregeld een uitgebreide proof of reserves audit uit. Prima, echter de audit biedt geen openheid van zaken als het gaat om de omzet, de solvabiliteit en andere cijfers met betrekking tot de reserves het bedrijf en de stichting aanhouden.

De Finst trade realtime portfolio analyse en metrics zijn het meest waardevol en maakt Finst uniek. Dit maakt verder dat deze app zo handig is voor vele doorsnee beleggers en handelaren. Verliezen en winsten worden op de app in real-time weergegeven, hetgeen belangrijk is voor o.a. een daghandelaar. De handelsapp is zeer gebruikersvriendelijk. Verder zijn de handelskosten zeer laag. De Finst app is voordeliger in vergelijking met Coinmerce en Blox. Bovendien ondersteunt Finst in feite crypto-indexbeleggen door het aanbieden van verschillende Crypto Bundels.

Een echte beperking is het ontbreken van een API en professionele trading tools. Zo is er geen integratie mogelijk met een handelsbot-platform. Voor deze features zul je naar het Bitvavo platform moeten stappen. In vergelijking met Bitvavo kan Finst nog niet gelijkwaardig concurreren. Bitvavo is nog steeds de meest voordelige, grootste en beste crypto spot exchange van Nederland. Voor meer informatie: Bitvavo vs Finst.

Dat wil niet zeggen dat je Finst niet zelf eens kunt overwegen. Kijk, de handelsapp werkt in ieder geval lekker en onze ervaringen met o.a. het opzetten van een Finst rekening zijn zeer goed. Het werkt allemaal soepeltjes en we zullen de verdere ontwikkeling van deze app en cryptoplatform nauwgezet volgen.

AANBIEDING: koop 100 euro bitcoin bij Finst en krijg 10 euro cash terug!

Afsluitende tips

Wij raden onze lezers altijd aan om zich te verdiepen in wat bitcoin te bieden heeft en hoe deze cryptomunt in de praktijk werkt met behulp van een eigen bitcoin wallet. Vermijdt de actieve cryptohandel, deze is immers zeer speculatief en risicovol. Begin met bitcoin. Wil je bitcoin actief goedkoop verhandelen voor euro´s en de beste eurokoers, in dat geval zou je de Finst app zeker eens moeten testen. Ook Blox gebruikers die zoeken naar betere handelsfuncties en een lagere commissie zouden naar Finst kunnen overstappen. Voor meer informatie: bezoek hier Finst

Gerelateerde artikelen m.b.t. deze Finst review:

Lees verder

Crypto exchanges in de problemen. De druk van toezichthouder neemt verder toe.

De problemen van crypto exchanges met toezichthouders is een belangrijk thema om te volgen. Steeds meer crypto exchanges komen onder druk van wetgevers en toezichthouders te staan. De eis naar transparantie en compliance wordt steeds steviger. Wat staat crypto exchanges te wachten? Laten we dit eens verder bespreken: Einde van het wilde westen tijdperk voor […]

Nov 26, 2023
5 min

Binance geknecht door VS en BlackRock? CZ treedt af als CEO

De CEO van Binance Changpeng Zhao (CZ), Mr. Binance CZ, is afgetreden en is weg bij de ‘s werelds meest controversiële en grootste gecentraliseerde crypto exchange. Zijn positie was niet meer houdbaar onder druk vanuit de Verenigde Staten. The king is dead.. long live the queen! Wat een nieuws, wat een wending en wat een […]

Nov 22, 2023
5 min

El Salvador’s Bitcoin aanpak lijkt te werken, gaat Argentinië volgen?

El Salvador´s Bitcoin adoptie lijkt steeds meer vruchten af te werpen. Iets langer dan een jaar geleden kondigde El Salvador een onderdeel van haar Bitcoin aanpak aan: om elke dag 1 Bitcoin te kopen. Hoe pakt deze strategie uit? Zal Argentinië onder het presidentschap van Javier Milei El Salvador´s voorbeeld volgen? Met de Bitcoin aanpak […]

Nov 21, 2023
4,5 min