bitcoin

FTX review – is deze exchange betrouwbaar?

Nov 17, 2022
Aanbieding: 

Update FTX review: FTX was snel uitgegroeid tot een concurrent van Binance die via samenwerkingen met de financiële autoriteiten de cryptomarkt wilde reguleren. Echter beide crypto exchanges hebben hun geld verdiend in de dolle dwaze cryptohandel in allerlei mogelijke tokens, waaronder ook hun eigen tokens (FTT & BNB). Deze tokens zijn in feite ongereguleerde effecten en door FTX op een frauduleuze manier ingezet bij Alameda Research (het beleggingsfonds en moedermaatschappij van FTX) voor het versterken van een zwakke boekhouding en het verkrijgen van liquiditeit. Binance had daarop in November 2022 haar FTT positie verkocht. Het FTX en Alameda Research crypto imperium was gebaseerd op FTT gesjoemel. De zet van Binance veroorzaakte een globale bankrun op de FTX echange en kwam al snel in een liquiditeitscrisis terecht aangezien de tegoeden van de klanten niet 1 op 1 waren afgedekt. FTX opereerde met fractionele reserve en de bankrun op FTX toonde dit concreet aan. FTX had uiteindelijk geen bitcoin op de balans en verkocht o.a. 80.000 papieren bitcoin aan haar klanten voor een waarde van 1.4 miljard dollar. De FXT was een combinatie van een crypto casino en een ponzi scheme. Voor meer informatie: de FTX exchange van Sam Bankman-Fried (scam bankman greed) is bankroet.

Lessen: 1. koop alleen bitcoin op een gereguleerde, vertrouwde exchange met een lange track record. 2. Laat nooit je vermogen op een exchange staan en leer hoe je een bitcoin wallet goed moet opzetten en gebruiken. 3. Leer zo veel mogelijk over Bitcoin´s ethos en waarde propositie en vermijdt de token scams en shitcoins.

Het verstandigste is om alleen bitcoin te verhandelen op de sport markt bij Bitvavo. Alleen professionele traders zouden kunnen overwegen om een Bitvavo met een Binance of Bitfinex rekening te combineren. Voor meer informatie:

Selectie en categorisatie van crypto exchanges

Verouderde informatie over FTX:

FTX is begin van November 2022 in de problemen gekomen vanwege de dubieuze manier waarop haar eigen FTT token is ingezet geworden voor het verkrijgen van liquiditeit. De FTT boekhouding is blijkbaar niet in orde en Binance heeft daarop haar FTT positie geliquideerd. FTX verkeert nu in een crisis en we raden onze lezers niet aan om hier nu een rekening te openen. Beschik je over een FTX rekening, dan kun je het beste al je tegoeden hier van af nemen. Onze lezers verwijzen we naar onze Bitvavo review.

——-

Samenvatting FTX review: FTX is een jonge dynamische handelsbeurs voor de handel in crypto’s (BTC, ETH etc.), effecten (Amazon, Tesla etc.), indexen (S&P500) en derivaten (BTC Futures, zilver futures etc). FTX is een innovatief crypto finance platform met vele verschillende producten en mogelijkheden om de crypto markten te betreden.

ftx review

Vandaar, op FTX kun je zowel in Bitcoin termijncontracten handelen als wel een aandeel Tesla kopen met Bitcoin. FTX innoveert en integreert de nieuwste technologie om zich verder te ontwikkelen tot een nieuwe generatie digital asset en derivatives exchange. Hieronder in de video kun je een mooie eerste indruk krijgen van de handelsomgeving:

FTX review, introductie

In het Engels wordt deze type beurs vaak aangeduid als een cryptocurrency derivatives exchange (derivatenbeurs). FTX is ontwikkeld door en voor de professionele handelaren. Echter het intuïtief handelsplatform is voor iedereen geschikt en niet beperkt tot derivaten. Beginners kunnen makkelijk met FTX crypto’s, crypto derivaten en ook effecten (Amazon, Facebook etc.) verhandelen. Het FTX-platform is opgestart via Alameda Research voor het verwezenlijken van een van de beste orderboeken op de markt. Het handelsplatform beschikt over een geavanceerde liquidatiemonitor en een backstop liquidity provider systeem om zodoende een drie stapsgewijze oplossing te bieden voor het hanteren van margin calls en het vermijden van terugvorderingen (clawbacks). Verder kun je er handelen in alle derivaten met slechts één margewallet. De FTX-exchange is verder een specialist in het aanbieden van Leveraged Futures tokens en DeFi-termijncontracten! Hieronder in de video kun je een goede tutorial zien over de FTX derivatives exchange:

Risicowaarschuwing: de crypto-derivatenhandel met hefbomen is extreem risicovol. De meeste handelaren verliezen geld en deze instrumenten zijn niet geschikt voor particuliere onervaren handelaren.

Het unieke aanbod van het FTX-platform:

De FTX exchange heeft doorlopende termijncontracten en termijncontracten die per kwartaal aflopen. Ze bieden niet alleen termijncontracten aan voor de meeste liquide crypto’s zoals Bitcoin, maar ook aan minder bekende cryptovaluta zoals BNB en een veelvoud aan defi-tokens.

FTX Index Futures

Wat vervolgens ook uniek is van het FTX-handelsplatform is dat er Index Futures worden aangeboden voor o.a. de large-cap coins en exchange tokens. De volgende cryptovaluta Index Futures zijn er beschikbaar:

  • ALT: een termijncontract over een index van de belangrijkste en meest liquide altcoins.
  • MID: een termijncontract over een index van mid-cap munten zoals ADA, NEO, ONT, DOGE, en BTT!
  • SHIT: een termijncontract over een aantal low-cap cryptomuntjes (shitcoins)!
  • EXCH: een termijncontract over een index van de belangrijkste exchange tokens!
  • DRGN: een termijncontract van een index van belangrijke Chinese projecten.

FTX Leveraged Tokens

FTX beschikt ook over hefboom tokens (leveraged tokens), de FTX Bull en Bear tokens, die handelaren beter helpen met het automatisch beheren van hefbomen en het vermijden van liquidaties. Risico’s en benodigde onderpanden hoeven niet meer door een handelaar in detail worden beheerd. Ze voorzien in verder handelsgemak en vereisen geen onderpand. Zo beschikt FTX over Leveraged Tokens voor de DeFi-markt waar je direct een SHORT of LONG (maximaal 3X Leverage) positie kunt innemen zonder marge. FTX beschikt over een verscheidenheid aan Bitcoin Leveraged Tokens voor de savy trader.

FTX Future Move Contracts

FTX is het eerste handelsplatform dat MOVE termijncontracten aanbiedt. Deze unieke contracten worden afgewikkeld op basis van de absolute verandering in de prijs van een cryptomunt zonder de richting te vast te zetten over een bepaalde looptijd. FTX verhandelt MOVE future contracten dagelijks, wekelijks, en kwartaalwijs. Er zijn verschillende MOVE contracten beschikbaar voor bitcoin. Hieronder in de video kun je de directeur Sam aan het woord zien over de Move contracten:

Wat zijn de kosten op het FTX handelsplatform?

Hieronder in het schema kun je een kostenoverzicht zien. Inderdaad, er zijn nauwelijks kosten verbonden met het verhandelen van termijncontracten op het FTX handelsplatform voor cryptoderivaten:

ftx fees

De FTT – FTX-token voor extra korting

De FTT is de exchange token van FTX. Het socialiseert de winst over de token houders van het verzekeringsfonds op FTX. Verder koopt en burned FTX de FTT tokens in omloop gelijk aan 33% van alle vergoedingen gegenereerd op FTX-markten. FTT-houders krijgen recht op een tariefkorting en nauwere OTC-spreads. Verder is de FTT bruikbaar als onderpand op FTX.

Hoe kan ik mijn FTX rekening van euro´s voorzien?

FTX ondersteunt geen iDEAL, maar wel Instant SEPA transacties. FTX werkt samen met een bank in Litouwen om haar klanten in Europa te bedienen.

FTX – CME Equity en Digital Assets AG samenwerking

FTX heeft een samenwerking met twee financiële instellingen om CM Equity AG en Digital Assets AG om tokenized equity trading mogelijk te maken. FTX gebruikers kunnen nu ook in Apple, Amazon, Tesla, en populaire indexen zoals de S&P 500 handelen. FTX innoveert en integreert nieuwe technologie om zich verder te ontwikkelen tot een nieuwe generatie aandelenbeurs. Verder biedt FTX de iShares Silver Trust (SLV) aandelen aan. Het is een tokenized aandeel van de SLV zilver-ETF die gewoon 24/7 elke dag verhandeld wordt. Ideaal voor die beleggers die een silver squeeze proberen te bewerkstelligen.

FTX – Binance samenwerking

FTX heeft een unieke samenwerking met Binance. FTX beschikt dan ook over een professionele BNB spot en futures markt. FTX heeft verder ook de Binance stablecoin BUSD toegevoegd. BNB kan ook als onderpand op FTX worden gebruikt. Bovendien werkt Alameda Research samen met Binance voor het wederzijds voorzien van een goede liquiditeit over alle handelsproducten en merken zoals Binance.com, Binance OTC, en Binance.US. Echter, Binance concurreert door haar succes steeds meer met Binance. Voor meer informatie: Binance versus FTX.

FTX exchange serum

FTX heeft verder andere bekende samenwerkingspartners waaronder: Bitfinex, Coingecko, Consensus en natuurlijk de eerder genoemde Binance. Een andere bijzondere samenwerking is met het Serum project dat op Solana wordt gebouwd.

Conclusie FTX review

Het FTX-handelsplatform voor crypto-derivaten is wellicht jong, maar is zeer mooi opgezet met veel innovatieve producten en mogelijkheden. FTX zal makkelijk de concurrentie aan kunnen gaan met gevestigde partijen zoals ByBit en Bitmex. Verder biedt FTX haar gebruikers aan om te handelen in populaire aandelen en indexen. FTX is een concreet bewijs dat steeds meer cryptobeurzen zich zullen ontwikkelen tot een one-stop-shop voor bitcoin, cryptocurrency, valuta’s, effecten, en getokeniseerde activa. FTX is anno 2022 een volwaardig crypto finance platform voor DeFi, staking en trading.

Het handelsplatform van FTX beschikt ook over een eigen FTT token die de gebruikers van het platform verschillende voordelen kan opleveren, zoals het verkrijgen van lagere commissies, kortingen en gesocialiseerde winstdeling via het verzekeringsfonds.

Conclusie November 2022: FTX had geen voldoende reserves om klantentegoeden af te dekken. Gesjoemel met de boekhouding m.b.t. de eigen FTT token bracht een bankrun en liquiditeitscrisis teweeg. Crypto exchanges die in feite fractioneel bankieren met de tegoeden van hun klanten zouden meteen gesloten moeten worden. FTX bleek totaal te frauderen met het geld van haar klanten en bouwde in feite een casino op basis van een FTT-token ponzi scheme. De directeur Sam Bankman-Fried bleek niet de JP Morgan van crypto te zijn, maar de Bernie Madoff van crypto. Zijn crimineel gedrag als directeur heeft een enorme hoeveelheid schade toegebracht. Voor meer info: de FTX exchange van Sam Bankman-Fried is bankroet.

Gerelateerde onderwerpen:

Lees verder

WK voetbal en bitcoin? Beleef het met Blox!

Ben je gek op WK voetbal en bitcoin? Wil je ook gezellig samen met je vrienden een poule houden tijdens het WK? Je weet wel, samen met je vrienden deelnemen aan een poule én kans maken op 100 euro aan bitcoin? Dat kan bij BLOX, het Nederlandse alles-in-1 cryptoplatform met de gelijknamige app. Beleef het […]

Nov 18, 2022
1,5 min

De FTX exchange is bankroet – Sam Bankman-Fried´s Ponzi-empire

De FTX beurs is bankroet en bleek onder leiding van Sam Bankman-Fried gewoon een malafide Ponzi operatie te zijn. Het is een enorm schandaal. Binnen een paar dagen werd een vermogen van 40 miljard dollar weggevaagd. De directeur van FTX Sam Bankman-Fried, profileerde zich als een voorvechter voor strikte regulering voor de crypto sector en […]

Nov 22, 2022
5 min

Credit Suisse is in de problemen en failliet? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Volgens marktindicatoren verkeert Credit Suisse in grote problemen en staat op omvallen. Systeembanken met een too big to fail status leren nooit van het verleden. Het zijn meesters in het sjoemelen met cijfers om o.a. financiële debacles en aanverwante verliezen te verdoezelen. Credit Suisse is zoals de meeste banken ook een echte schandaalbank. Via een […]

Oct 3, 2022
6 min